• ACUM.TV
 • Ianuarie 2015
 • Dèja vu (ziceri) de Dorel Schor
  Umorul te salvează oriunde şi oricînd, dacă nu te înfundă mai tare… // „Am mai auzit chestia asta, e dèja vu!” // Bea apă din izvorul de unde beau caii. Calul nu bea niciodată dintr-o apă rea (Serafim de Sarov)……continuare (26-1-2015 – Umor)
 • Ştiu un secret de George Petrineanu
  Ştiu un secret / Pe care toţi ajung să-l cunoască. / Nu vreau să-l spun la nimeni… (24-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Despre flameri şi troli în spaţiul virtual de Francisc Grunberg
  «Flaming», cunoscut şi sub numele de «bashing» (de la «bash»: printre altele ghiont, lovitură) este o interacţiune ostilă şi insultătoare între utilizatorii de internet, care atrage deseori după sine şi proferarea publică de obscenităţi şi vulgarităţi, atribuirea de porecle batjocoritoare, imixtiuni în sfera privată… (23-1-2015 – )
 • Poteca mierlelor de Adriana Moscicki
  Decembrie. / apele acelea erau oglinzi de gheaţă în trecut, / copilă- treceam peste ele cu patinele, / obraji roşii şi mîini îngheţate… (21-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Precum în cruciadă şi eu… de Adriana Moscicki
  Nici ţipenie pe străzi, / toată suflarea ascunsă după ferestre / şi-n canale forfot de rozătoare. / lumina moare în cîte un pătrat… (21-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Apel către Juriul Premiului Mihai Eminescu – Opera Omnia de Editori ACUM
  Prin ce s-a întâmplat la Botoşani, când un premiu de prestigiu superlativ a revenit unui poet cel mult onorabil, în dauna unor poeţi într-adevăr superlativi, aţi făcut un lucru grav: aţi încălcat adevărul poeziei. (21-1-2015 – Comunicate de presa)
 • Spre iarnă de Adriana Moscicki
  cum stau aşa cu fruntea lipită de geam, / parcă nici lacrima nu mai e aceeaşi / şi iarna mă plînge uneori prin străini. / şi apoi vin spre burg săltând… (20-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Sincer (ziceri) de Dorel Schor
  Unii nu ştiu ce scriu, dar mai mulţi nu înţeleg ce citesc. // Cînd surprizele sînt regulă, regula devine surpriză… // Proştii mor, dar prostia e nemuritoare. // Un bun politician trebuie să aibe memoria scurtă… (19-1-2015 – Umor)
 • De Amicitia de Florin Predescu
  Intr-o seară de iarnă încercam să alungăm frigul şi moartea prin câteva versuri… (19-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Aplauze (ziceri) de Dorel Schor
  Fiecare are dreptul la o părere. Chiar şi la două dacă se răzgîndeşte… // Nu poţi reproşa cuiva că are noroc. Dar ai voie să-l invidiezi. // Apreciem lumina, dar pe întuneric se doarme mai bine… (13-1-2015 – Umor)
 • Hedy Lamarr, o inventatoare la Hollywood de Francisc Grunberg
  Puţină lume ştie: cântăreaţa Britney Spears este şi expertă în fizica semiconductorilor. Dar ea nu este singura vedetă care a împărţit povara faimei cu talentul pentru chestiuni tehnice. Steaua de cinema de origine austriacă Hedy Lamarr a anilor 1930-1940 era şi ea o cunoscătoare a fenomenelor electrice… (13-1-2015 – Istorie si actualitate)
 • Încerc să-mi amintesc de Stefan N. Maier
  Cine a scris poeziile mele? (13-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Intermezzo de Dorel Schor
  E o zi din acelea pe care meteorologul le anunţă cu cerul parţial acoperit şi averse de ploaie posibile. S-a făcut şi mai răcoare, deşi e aproape de amiază. Unde ai putea să stai la o discuţie plăcută şi folositoare, când eşti pensionar, dacă nu la cafeneaua „Intermezzo”. Aici niciodată nu e aglomerat şi nici nu intră toţi derbedeii pentru că e un loc mai curăţel şi ei habar nu au ce-i aia intermezzo… (10-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Sfârşit de sezon (ziceri) de Dorel Schor
  Nu crede! Groapa din faţa ta e o iluzie. Mergi înainte! // Frica se simte în genunchi. // Greu e să scrii şi să gândeşti la ce scrii simultan. // Noaptea are o mie de ochi. Păcat că sunt închişi… (10-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Act de prezenţă de Dorel Schor
  – Unde crezi că am fost ieri după masă? mă întreabă Menase cu aerul că-mi pregăteşte o surpriză plăcută. N-ai să ghiceşti! Am plecat cu Rozica pe la două după masă şi ne-am întors după opt… / – Habar n-am… La un picnic? / – Picnic în mijlocul săptămânii? zice Menase. În timpul slujbei? Am fost la o înmormântare… (10-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Poveste de iarnă de Florin Predescu
  Si frumosul ucide… O pisica aciuiată pe lângă casa noastră se perindă de dimineaţă până seară, doarme afară şi se bucură de libertate totală. Vecinii de alături i-au pregătit o căsuţa cu saltea şi îi cumpără conserve cu mâncare.. (10-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Zeus (ziceri) de Dorel Schor
  Nu tot ce-i logic e legal, nu tot ce e legal e logic! // Intră cine vrea (dar cine vrea?), iese cine poate (dar cine poate?). // Diferenţa dintre posibil şi imposibil stă în particola im. // Inteligenţa şubredă are nevoie de proptele solide… (7-1-2015 – Umor)
 • Pe cine interesează… de Dorel Schor
  Boris Israelovici Glazpapir mă întîlneşte la intrarea în ascensor şi-mi comunică, pe un ton indiferent: – Leopold a fost avansat. Chestiunea asta o să-i prindă foarte bine la pensie pentru că se iau în consideraţie la calcul ultimii ani de activitate. Cu alte cuvinte, dacă Leopold va primi acum o majorare de aproximativ cincisprezece la sută… (7-1-2015 – Umor)
 • şi dacă… de Adriana Moscicki
  Şi dacă aş merge aşa / pe dalele de piatră ale Burgului, / cu fustele suflecate / şi paşii în ritm de chitări… (2-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Nu sunt Penelope! de Adriana Moscicki
  N-am avut niciodată plete lungi / să-mi înfăşor sânii în ele şi pentru o clipă aşa / de nebunie să le mângâi, / nici nu am ţesut covoare cu pletele mele de cărbune… (2-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Anotimp de Adriana Moscicki
  M-am născut în anotimpul de frunze. / port în ochi învîrtirea lor colorată în cădere, / din vîrful pomului pînă jos pe pămînt / port în ureche oftatul aşezării lor / doar un foşnet scurt… (1-1-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
 • Prestigiul distrus al clasei politice şi pericolul autoritarismului de Daniel Uncu
  … riscul alunecării României către un prezidenţialism autoritar, indus nu de persoana preşedintelui, ci de chiar preferinţele cetăţenilor (!), nu poate fi ignorat. Iar dezvoltarea conflictului ruso-ucrainean de la graniţa de nord-est a României intensifică acest risc pe măsură ce provocările cauzate de proximitatea unui război ar putea presupune concentrarea actului de decizie politică şi militară într-un spaţiu de autoritate cât mai restrâns… (31-1-2015 – Romania)
 • Ofensivă DNA şi un necesar exerciţiu de încredere de Daniel Uncu
  Am tot fost interpelat pe contul meu de Facebook, cât şi în mod direct, nevirtual, în legătură cu părerea mea despre clasarea Dosarului Flota şi, pe cale de consecinţă, despre ieşirea din cauză a fostului preşedinte Traian Băsescu, despre ofensiva istorică a DNA îndreptată împotriva corupţiei la nivel de vârf, despre arestări, anchete şi sentinţe. Ce cred, aşadar…? (30-1-2015 – Romania)
 • Grecia : Syriza şi filiera radical anti-occidentală a Kremlinului de Oana Serafim
  Mail-uri publicate de hackeri din Rusia dovedesc o relaţie strînsă între noii lideri politici de la Atena şi ideologii şi oligarhii lui Vladimir Puţin. Analiştii politici occidentali au înţeles repede că nouă conducere de la Atena ar putea să producă mari probleme în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte relaţia să cu Rusia şi poziţia adoptată faţă de anexarea Crimeii şi susţinerea de către Moscova a separatiştilor din estul Ucrainei… (30-1-2015 – Extern)
 • Sub ameninţarea veto-ului grecesc, UE amână noi sancţiuni împotriva Rusiei de Dan Alexe
  Miniştrii de externe ai Uniunii Europene, sosiţi la Bruxelles în ceea ce era anunţat ca o reuniune extraordinară, menită a decide noi sancţiuni împotriva Rusiei, s-au regăsit într-o poziţie extrem de dificilă, după ce reprezentantul Greciei, noul ministru de externe Nikos Kotzias, a refuzat să semneze, în numele Greciei, o poziţie comună care să aprobe sancţiuni suplimentare impuse Rusiei…. (30-1-2015 – Extern)
 • Grecia – Guvernul Tsipra a depus jurământul de Nicolae Musat
  În dimineaţa zilei de luni 26 Ianuarie Alexis Tsipra, liderul Partidului Syriza care a cîştigat alegerile parlamentare anticipate asigurînd 149 de locuri din 300 cît are parlamentul, a invitat pe Panos Kamenos, liderul partidului Anel, să facă parte din guvern şi i-a oferit funcţia de ministru al apărării… (28-1-2015 – Extern)
 • Rezultatul alegerilor din Grecia – tragedia continuă de Nicolae Musat
  Liderul partidului Syriza, Alexis Tsipra, a efectuat contacte cu lideri europeeni şi a promis să continue plăţile împrumuturilor cel puţin pentru un semestru şi astfel poate fi caracterizat ca un moderat gata să ajungă la compromis… (27-1-2015 – Extern)
 • Nimeni nu va muri pentru Putin de Lina Grâu
  Doctorul în ştiinţe istorice, Alexandr Sîtin, a lucrat 10 ani în Institutul de Studii Strategice al Rusiei, parte din Serviciul de contraspionaj extern, în funcţia de colaborator ştiinţific principal. Însă noile tendinţe în activitatea ISSR l-au determinat să intre în conflict cu conducerea… (27-1-2015 – Extern)
 • Joe Cocker – N’Oubliez Jamais de Editori ACUM
  Joe Cocker – N’Oubliez Jamais (25-1-2015 – TV.ACUM)
 • Rolul examenului şi creditul în franci elveţieni de Stefan Moisanu
  Pe vremea când intratul la facultate nu se făcea doar cu buletinul, exista un examen de admitere destul de dificil. Rolul lui era să îi separe pe cei care se visează doctori, ingineri sau avocaţi de cei care chiar sunt înzestraţi cu capacitatea intelectuală necesară. În mod similar, până la momentul admiterii… (25-1-2015 – Repere carteziene)
 • De ce nu are nevoie Iohannis de Ponta de Sabina Fati
  Pregătirile pentru schimbarea guvernului condus de Victor Ponta se fac deocamdată într-o oarecare surdină. Noul Partid Naţional Liberal care a înghiţit PDL are negocieri neoficiale cu fiecare parlamentar nemulţumit de actuala majoritate din legislativul de la Bucureşti. Între timp Victor Ponta este tot mai contestat (25-1-2015 – Romania)
 • De la Războiul Rece la Războiul Civil: între conflictul asimetric şi furtuna economică perfectă de Florian Dumitru Soporan
  Cu mai puţin de un an în urmă, ecourile înfruntărilor sportive din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci se pierdeau în tumultul unor evenimente confuze, la capătul cărora instituţiile puterii executive din Ucraina, legitimate prin alegeri acceptabile după standardele postsovietice, se destructurau sub acţiunea unor proteste populare, a compromisurilor între deţinătorii activelor economice şi a divergenţelor unor actori statali sau nonstatali… (23-1-2015 – Istorie si actualitate)
 • Comunicat: Unioniştii construiesc un pod tricolor peste Dâmboviţa de Editori ACUM
  24 ianuarie 2015 – cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, când românii sărbătoresc Mica Unire de la 1859, membrii şi simpatizanţii Platformei Unioniste “Acţiunea 2012” vor desfăşura un tricolor imens peste Dâmboviţa. (23-1-2015 – Comunicate de presa)
 • Ferguson: treceţi la coadă pe stânga pentru cerut scuze de Robert Tracinski
  Ministerul Justiţiei şi-a încheiat investigaţia federală privind împuşcarea lui Michael Brown în localitatea Ferguson, Missouri, ajungând în substanţă la aceeaşi concluzie ca Marele Juriu local care decisese să nu aducă acuzaţii poliţistului Darren Wilson… (23-1-2015 – )
 • Majoritatea paşnică a musulmanilor este irelevantă de Editori ACUM
  Majoritatea paşnică a musulmanilor este irelevantă (21-1-2015 – TV.ACUM)
 • Ipocrizie, diplomaţie şi ignoranţă de Ramon Neumann
  În Septembrie 2006 papa Benedict al XVI-lea ţine o cuvântare intitulată „Credinţă şi Raţiune”. În acest cadru citează spusele împăratului bizantin Manuel al II Paleologul într-o convorbire cu un învăţat persan: „… Mahomed a adus numai lucruri rele şi inumane, a răspândit religia lui prin convertiri forţate şi război sfânt”… (20-1-2015 – Polemica)
 • Nimic de-a face cu Islamul de Pat Condell
  Devine din ce în ce mai greu să te ţii la curent cu toate aceste atrocităţi inspirate de Coran care n-au nimic de-a face cu Islamul. Ştim că n-au nimic de-a face cu Islamul pentru că politicienii repetă asta tot timpul, iar ei ştiu ce spun, deoarece sunt cu toţii cărturari în ale Islamului. (Sunt, nu-i aşa că sunt?)… (19-1-2015 – SPUNE)
 • Flashmob „Rondul de noapte” de Editori ACUM
  Flashmob „Rondul de noapte” (17-1-2015 – TV.ACUM)
 • Oamenii trebuie să ştie care sunt consecinţele de Robert Tracinski
  Pentru a ne ajuta să înţelegem în ce mod am fost agresaţi de Charlie Hebdo, cotidianul USA Today a publicat o „opinie contrară” a unui predicator islamist britanic, Anjem Choudary, pe care îl descrie ca un lector în Şaria, legislaţia islamică… (17-1-2015 – )
 • „Je suis Charlie”: impactul atacului terorist de la Paris şi libertatea de expresie în lume de Oana Serafim
  „Je suis Charlie”, este ceea ce se aude în aceste zile din toate colţurile lumii: de la politicieni, lideri de opinie, jurnalişti, oameni obişnuiţi, societatea civilă. Caricaturişti din lumea întreagă au desenat în aceste zile în semn de solidaritate cu jurnaliştii de la săptămînalul Charlie Hebdo, victima atacului terorist de miercuri… (12-1-2015 – Jurnalism, Comunicare)
 • Je suis Charlie de Florin Predescu
  „PARCE QUE LE CRAYON SERA TOUJOURS AU DESSUS DE LA BARBARIE…” (8-1-2015 – Jurnalism, Comunicare)
 • Intoleranţa, între blasfemie şi crimă de Daniel Uncu
  Că cei de la „Charlie Hebdo” ofensau prin caricaturi este de netăgăduit. Că unele caricaturi erau de-a dreptul imbecile este iarăşi de netăgăduit. Că aceste imbecilităţi fac parte din libertatea presei pe care Occidentul înţelege să o susţină este iarăşi cât se poate de clar. Acelaşi săptămânal a publicat de-a lungul timpului zeci de caricaturi la fel de ofensatoare la adresa Bisericii catolice… (8-1-2015 – SPUNE)
 • Metamorfoze… de Editori ACUM
  Metamorfoze… (7-1-2015 – TV.ACUM)
 • O intrebare, din cand in cand: cum staţi cu limba română? de Editor Opinii
  Test de vocabular şi gramatică a limbii române. 30 de întrebări şi apoi primiţi nota. Testul conţine şi câteva regionalisme dar chiar dacă acestea nu se cunosc, tot se poate obţine o nota buna. (6-1-2015 – Divertisment)
 • Carte către un preşedinte de Florin Predescu
  Prietenii rămân prieteni chiar dacă drumurile se bifurcă. (5-1-2015 – Marturii)
 • Are oare dl. Octav Bjoza simpatii legionare? de Alexandru Leibovici
  Câteva fapte şi gânduri în jurul unei polemici recente… Este greu de ştiut cu certitudine ce gândeşte de fapt un alt om, aşa că suntem limitaţi la a examina ce spune şi ce face acesta… (2-1-2015 – SPUNE)
 •  
  44.212.99.208