• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 18 – 24 iunie 2012
  • Chemarea liderului de Stefan N. Maier
    În fine, dezavuez din ce în ce mai mult organizarea în jurul toanelor unui lider unic. Am trăit această paradigmă la nivel social iar solutia de a o pune în discuţie m-a dus, în contextul acelor ani, la închisoare. Astăzi o trăiesc destul de des în mediul imediat (a nu se înţelege că şi acasă, unde situaţia este incomparabil superioară) şi sunt din ce în ce mai dezamăgit de rezultatele acţiunilor care se iniţiază având în minte mai degrabă preferinţele unui lider decât un set independent da valori (la care nu văd nici o problemă să adere şi liderul respectiv). În esenţă, organizaţiile care sunt lider-centrice sunt sortite unor vieţi mai scurte, mai anoste, mai lipsite de satisfacţii şi cred că trebuie căutate alternative apartenenţei la ele.…continuare (17-6-2012 – Editorial)
  • “Domnul Wikileaks” cere azil politic la Ambasada Ecuadorului din Londra de Petru Clej
    Fondatorul sitului de internet Wikileaks, Julian Assange, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a cerut azil politic, a anunțat Ricardo Patino, ministrul de externe al acestei țări.Assange urma să fie extrădat în Suedia, unde este căutat sub bănuiala de viol și molestare sexuală, după respingerea de către Curtea Supremă a Regatului Unit a apelului său. (20-6-2012 – Extern)
  • Alegerile locale: un vot sancțiune împotriva PDL de Petru Clej
    Așa cum era de așteptat, Uniunea Social Liberală (USL), compusă din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Conservator (PC), a câștigat categoric alegerile locale, administrând o severă înfrângere Partidului Democrat Liberal (PDL), cu șase luni înaintea alegerilor parlamentare. (17-6-2012 – Alegeri)
  • O aniversare aproape uitată: 45 de ani de la Războiul de şase zile de Eva Galambos
    Ce semnificaţie are astăzi Războiul de şase zile al Israelului? (17-6-2012 – Extern)
  • Turcia, o destinație de vacanță din ce în ce mai căutată de Petru Clej
    Pe fondul crizei economice din Grecia, țara vecină Turcia atrage din ce în ce mai mulți turiști. În 2011 peste 31 de milioane de turiști străini au sosit în Turcia, iar anul acesta sunt așteptați peste 33 de milioane. (17-6-2012 – Extern)
  • Patriarhul rus vrea împăcarea Mitropolitului Vladimir cu Marchel, mobilizându-i contra homosexualităţii de Denis Cenusa
    Documentul de condamnare a “legii privind asigurarea egalităţii/legea antidiscriminare” adoptat ieri, 7 iunie, de Biserica Ortodoxă Rusă (BOR), reprezintă nu doar o primă ieşire centrală a Bisericii pe asemenea subiecte, dar şi o tentativă evidentă de a împăciui clericii moldoveni certaţi între ei. (17-6-2012 – Republica Moldova)
  • Ieri s-au implinit 22 de ani de cand am fost oprita de doi mineri pe Magheru de Nadire Omer
    Am ajuns la circa 8, pe Iancului, in viata. Am stat pe culoar citeva ore, a trebuit sa dau o declaratie, am scris, cu tupeu, ca am fost luata de pe strada, am fost batuta si am ramas fara ochelari, ca sint minora si ma asteapta parintii acasa. (17-6-2012 – Istorie si actualitate)
  • Transilvania autonomă: dileme premoderne şi context regional de Florian Dumitru Soporan
    Istoria Transilvaniei, comprimată în câteva repere evenimenţiale imortalizate în acte ale mitologiei identitare româneşti sau maghiare, asigură cadrul unor controverse cărora cele două secole de istoriografie mai mult sau mai puţin specializată nu le-au diminuat impactul la nivelul receptării publice. Diversitatea interpretărilor şi abundenţa scrierilor dedicate Transilvaniei, impresionantă măcar sub raport cantitativ, se află într-o relaţie invers proporţională cu calitatea cunoaşterii trecutului, chiar în rândul comunităţilor locale, iar militantismul care impregnează lecturile propuse de reprezentanţii de ieri şi de azi ai acestora face din încercarea de restituire a profilului acestui spaţiu pluralist din punct de vedere etnic şi confesional o adevărată provocare interpretativă. (17-6-2012 – Istorie si actualitate)
  • Zachar Gabrus – un nume posibil pentru o stradă din Gherla de Andrea Ghita
       Zachar Gabrus, figura emblematica a Armenopolisului veacului XIX, a fost preot, scriitor, poet, cărturar, pictor şi inventator…dar în primul şi primul rând dascăluk care timp de 42 de ani a luminat mintile fragede ale copiilor armeni, plătind din venitul său de slujbaş al urbei, burse pentru zece elevi săraci. (17-6-2012 – Medalion)
  • Parisul lui Delaunay de Adrian Grauenfels

     

    Dicţionarele de artă ne spun că Robert Delaunay (1895-1941) este singurul pictor care s-a dedicat picturii fără vreo pregătire prealabilă. Tânăr fiind a lucrat ca ucenic la o firmă care producea decoruri de teatru. Expune la numai 19 ani la Salonul Independenţilor şi la Salonul de toamnă din Paris (1904). După ce experimentează impresionismul şi teoriile pointiliste ale lui Seurat trece la folosirea tuşelor largi, aplicând suprafeţe de culori contrastante care se relaţionau prin mişcare şi dinamică. (17-6-2012 – Relativităţi Culturale)

  • Liana Saxone Horodi – O viață într-un album de Dorel Schor
    Albumul, conţinând atât de numeroase ilustraţii, în excelente condiţii grafice, conferă o dimensiune reală creaţiei de o viaţî a pictoriţei. Stilul distinct, caracterizat prin detalii implementate sugerează o lume mirifică. Claritatea rostirii plastice, culorile vii, elementele decorative, lirismul îmbogăţit de o caldă intimitate o consacră pe Liliana Saxone Horodi. (17-6-2012 – Relativităţi Culturale)
  • Pe atunci de radu ulmeanu
    Pe-atunci îmi era frică să mă apropiu, să te privesc, să te ating,era ca şi cum aş fi murit şi aş fi înviat, trebuia să mă lasucis şi născut de o privire a ta şi trebuia să fiu recunoscătorcă mi s-a dat suferinţa de-a te fi cunoscutşi de-a te vedea şi atinge. (17-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Pe partea ta de cer de Gabriel Gherbaluta
    Pe partea ta de cer,Am desenatO floare. (17-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Simfonia intelectului de corina dalu
    Armonia naiva a creierului obosit (17-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • O zi bună! de Dan DAVID
    Din radioul agățat lângă barometrul prevestind furtunăCrainica îmi urează cu voce suavă:„Să aveți o zi bună!” (17-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Cavalerul și moartea. Un posibil poem de ziua taților de Florin Predescu
    Amintirea bunicului care este si el un tata mai mare, tata mare, tataia. La Multi Ani tuturor tatilor ! (17-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Strada de George PETRINEANU
    (18-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • Strada de Natalie Schor
    (19-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • Strada de Eduard Mattes
    (20-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • Strada de Teodor Burghelea
    (22-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • Strada de Cosmin Danila

    (17-6-2012 – Fotografia Zilei)

  • Strada de Ovidiu Ivancu
    (21-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • Strada de Alexandra Parvu
    (23-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • google_1
    google_2

  • Senatorul PNL Raymond Luca critică schimbarea subordonării Institutului Cultural Român de Editori ACUM
    Senatorul PNL Raymond Luca a criticat, într-o declarație făcută în exclusivitate revistei ACUM trecerea de către guvern a Institutului Cultural Român, al cărui președinte este Horia Roman Patapievici, din subordinea președinției în cea a parlamentului. (19-6-2012 – Ultima Ora)
  • Golănia academică Carpato-Danubiano…”Pontică” sau cum am ajuns din nou in paginile Nature de Teodor Burghelea
    Domnul Prim Ministru Victor Ponta se pare că tocmai ne-a exemplificat aceasta normalitate (desigur, si în acest caz vom aștepta cuminți ancheta unei „comisii de specialitate” deci ne vom limita sursele doar la presa straină si la fotocopiile originalulului/copiei deja publicate): jumătate din teza sa de doctorat a fost copiată de la altii… Astfel, iata că avem și un Premier ce a ajuns in paginile prestigioasei reviste Nature. (19-6-2012 – Mentalitate)
  • De ce sunt moldovenii homofobi? de Petru Clej
    Lansăm în revista ACUM o anchetă cu privire la cauzele acestei homofobii: vă invităm să scrieți în maximum 10 rânduri opinia dumneavoastră cu privire la originea homofobiei din Republica Moldova. (19-6-2012 – Republica Moldova)
  • Democrație sau interese politice meschin-strategice? de Rodica Grindea

    Exact acum o săptămână o știre cutremurătoare, difuzată de mass-media israeliene, a depășit pe calea presei, hotarele (electronice și nu numai) ale Israelului: profanarea gravă, ticăloasă și josnică de la complexul muzeistic Yad va’ Shem cu inscripții injurioase la adresa sionismului, dar mai ales de aprobare și chiar de… identificare cu criminalii care au comis Holocaustul fără precedent în istoria omenirii, din cel de al doilea război mondial. La două zile după aceea, când a apărut știrea și în publicația pe care tocmai o aveți acum pe ecran dinaintea ochilor, promiteam un articol mai amplu referitor la acest eveniment cutremurător. Dar spre sfârșitul săptămânii trecut era cât pe-aci să postez o notă prin care să-mi cer scuze cititorilor săptămânalului Acum, pentru imposibilitatea de a-mi respecta promisiunea… (17-6-2012 – Polemica)

  • “Problema evreiască” a unui laureat Unesco de Peter Manu
    De curand, profesorul universitar Radu Iftimovici, laureat al unui premiu Unesco, se arata a fi intens preocupat de ‘problema evreiesca” si si-a impartasit ideile in revista electronica condusa de Nicador Zelea-Codreanu si Nicoleta Codrin (17-6-2012 – Cutia Pandorei)
  • Bangkok, Thailanda. Impresii de călătorie de Ovidiu Ivancu
    Suvarnabhumi, aeroportul internaţional din Bangkok, este o clădire care mi s-a părut atât la aterizarea dinspre New Delhi, cât şi la decolarea către capitala indiană, un spaţiu gigantic. Nu am făcut nici cea mai mică tentativă de a apela la Google, pentru a vedea dacă am sau nu dreptate. În definitiv, impresiile mele de călătorie sunt prin excelenţă subiective, deloc recomandate spre lectură celor care doresc să se informeze asupra destinaţiilor despre care eu scriu. (17-6-2012 – Impresii de calatorie)
  • Turcia – o destinație atractivă pentru turiști – galerie de imagini de Petru Clej

    Sfânta Sofia – Ayasofya – este probabil cel mai frumos monument religios din lume. Catedrală bizantină din 537 până în 1453, apoi moschee până în 1935, Sfânta Sofia este azi muzeu, vizitat de atât de creștini, cât și de musulmani, de oameni de toate credințele .

    Turcia a fost vizitată în 2011 de peste 31 de milioane de turiști. (17-6-2012 – Impresii de calatorie)
  • Nik Wallenda – avem nevoie de astfel de eroi de Cristina Dobrin
    Nik Wallenda - eroul

    Nik Wallenda – eroul

    Cascada Niagara, această minune a naturii a atras spectatori încă din cele mai vechi timpuri. Seara de vineri, 15 iunie 2012 va rămâne însă în istorie datorită unui tânăr curajos, Nik Wallenda care încă de la vârsta de 6 ani a visat să traverseze cascada într-un mod mai puțin obișnuit…pe sârmă! Și iată că după 27 de ani visul acestui copil a devenit realitate. (17-6-2012 – Ei vor face o diferenta)
  • Tupeu de tânăr jurnalist român de George PETRINEANU
    De curând a avut loc întro atmosferă plină de entuziasm, festivitatea decernării diplomelor de Master, respectiv Masteră, absolvenților Facultății Naționale de Jurnalistică Tabloidă, cu sedii în mai multe orașe ale României. (17-6-2012 – Jurnalism, Comunicare)
  • Ceea ce s-ar putea să nu ştim despre „Gaudeamus igitur ” de Paulina Eliza Duta
    Ştiaţi că „Gaudeamus igitur” („Să ne bucurăm, așadar”), iniţial a fost cunoscut sub titlul “ De Brevitate Vitae ” („Despre scurtimea vieţii”) ? (17-6-2012 – Stiati ca…?)
  • The Food Revolution Comes to Romania de Natalie Montanaro
    You’ve all heard of that Brit chef Mr. Jamie Oliver, whose spicy and colorful meals, are thrown together in just minutes, all with a nod to the healthy side of life. Well, Jamie’s been on a quest for the past several years that has now reached a global audience. Food Revolution Day was marketed worldwide and hundreds of events were held across the globe to raise awareness of what’s good and what’s not to have on our respective plates. (17-6-2012 – Dialog Intercultural)
  • Despre intoxicatii alimentare de Florin Predescu
    O simpla alerta la mancarurile si restaurantele unde le comandam in sezonul estival (17-6-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Periplu culinar. Popas în Praga de Florin Predescu
    In urma indemnurilor mele de a imbogati rubrica Gastronomie si stil, nu prin copy si paste de retete, ci prin impresiile, prin experientele proprii ale cititorilor primesc multe semnale pertinente si interesante. As spune cu bucurie ca rubrica nu-mi apartine numai mie, ci dialogului deschis (17-6-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Somebody That I Used to Know – Walk off the Earth (Gotye – Cover) de Editori ACUM
    Somebody That I Used to Know – Walk off the Earth (Gotye – Cover) (17-6-2012 – TV.ACUM)
  • Hélène Campbell – plină de recunoștință de Editori ACUM
    Hélène Campbell – plină de recunoștință – continuă campania de promovare a donării de organe. (19-6-2012 – TV.ACUM)
  • Som Sabadell flashmob de Editori ACUM
    Som Sabadell flashmob (18-6-2012 – TV.ACUM)
  • Povestea lui Sam Cel Român de Editori ACUM
    Povestea lui Sam Cel Român (20-6-2012 – TV.ACUM)
  • There are leaders and there are those who lead – these inspire us de Editori ACUM
    Simon Sinek: How great leaders inspire action (22-6-2012 – TV.ACUM)
  •  
    35.171.45.182