caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Cutia Pandorei

 

Judecătorul C. Danileţ despre legătura magistraţilor cu SRI. Interviu

de (10-8-2018)
4 ecouri

În acest an au apărut pe ACUM şapte articole semnate de acest judecător activ şi controversat, fost membru al CSM. Am adăugat încă unul, unde dl. D. face dezvăluiri despre relaţiile între judecători şi SRI.

Judecătorul Cristi Dănileț a făcut cunoscut pe un grup al justiției pe yahoo numit Forumul Judecătorilor, că a văzut procurori și judecători la masa cu ofițeri ai Serviciului Român de Informaţii. Informaţiile au fost date publicității de Ziar de Cluj şi comentate pe larg pe televiziunile de ştiri. Iată afirmaţiile d-lui judecător:

„ (…) Aveam curând să descoperim o lume a mizeriei, a delațiunii, a colportării. Persoane care au călcat în picioare oameni, umilindu-i, distrugându-i. Am întâlnit pe acest grup indivizi care au furnizat ani de-a rândul informații către presă, oameni cu viziuni politice exprimate deschis deși acest comportament este interzis de regulile profesiei, alcoolici care au furnizat poze cu magistrați către presă, bolnavi psihici care au transformat grupul în loc de defulări. S-au dus atacuri nu suburbane, ci de-a dreptul nesimțite, de la amenințări cu dosare penale la amenințări cu bătaia, cu insulte și calomnii demne de băieți din spatele blocurilor gri.

Am văzut comentarii ale proceselor în curs de derulare, ba până și indivizi care pozau în deontologi dar dincolo stăteau la masă cu politicieni și ofițeri din SRI (…) Membri ai inspecției și membri ai CSM au devenit complici la această stare de lucruri. Șefi de instanțe au devenit la rândul lor abuzatori în acest spațiu de libertate. Dintr-o tribună a păsurilor și soluțiilor, grupul a devenit o platformă mai degrabă politică. (…) Cred că magistratura română a ajuns la un maxim de care nu poate trece. Sindicalismul ne curge în vene, asezonat cu ura față de tot ceea ce nu este ca noi. Nu suntem cu nimic mai buni decât poporul din care provenim. Din păcate, comunismul a virusat nu doar pe noi, cei născuți înainte de 89, ci și pe cei care ne-au găsit în sistem (…)”.

Să ne amintim de ce spuneau şapte judecătoare din România în declaraţia lor referitoare la spusele şi poziţia colegului lor Danileţ:

„Daca aveti cunostinta de acte de coruptie in justitie, aveti datoria de a le denunta. Concret, la DNA. Altfel, nu faceti decat sa dovediti ca va incalcati propriile standarde de etica pe care pretindeti ca le respectati”. Sursa.

Interviu cu judecătorul C. Danileţ

Un reporter de la Ziar de Cluj a stat de vorbă cu judecătorul Cristi Dănileț pe tema dezvăluirilor făcute de acesta.

Mihaela Trif: Dumneavoastră vorbeați acolo despre niște judecători…

Danileț: Eu l-am înființat ăsta (n.red – forumul)

Mihaela Trif: …la masă cu politicieni și cu ofițeri SRI, persoane care au condamnat pe nedrept, într-un fel sau altul, persoane…

Danileț: Și dumneavoastră vreți acuma să spuneți public ce am spus eu pe un forum intern?

Mihaela Trif: Eu vreau să îmi spuneți la cine vă referiți în această postare. Despre ”grupul paralel” …

Danileț: Nu o să…

Mihaela Trif: Care au fost amenințările cu dosarele penale…

Danileț: Este un forum existent din 2004 până în 2018, Îs 14 ani de funcționare. În ăștia 14 ani am văzut suficiente.

Mihaela Trif: Da, dar la cine v-ați referit că în …

Danileț: Dar de ce trebuie să vă dau dumneavoastră explicații? De ce trebuie să vă dau dumneavoastră explicații ce scriu pe un forum intern? Eu vă spun că dacă această comunicare apare în spațiul public, dată de dumneavoastră, comiteți o infracțiune. Nu vă jucați cu focul! Băi, tot ce am spus eu acolo, îmi asum. (…)

Mihaela Trif: Dar domnule Danileț, nu vă aparține acest mesaj? Nu l-ați scris dumneavoastră?

Danileț: Ba da, dar nu vă aparține dumneavoastră, stimată doamnă. Nu vă aparține dumneavoastră!

Mihaela Trif: Dar, noi considerăm, în politica editorială, ce ne aparține sau ce nu. Eu v-am contactat pentru o declarații suplimentare…

Danileț: Eu zic așa: eu știu legea, dumneavoastră știți jurnalism. Nu aveți voie să publicați o corespondență care nu vi se adresează. Dacă acea corespondență este una care eu am trimis-o altor destinatari decât dumneavoastră și dumneavoastră o publicați, comiteți o infracțiune. Eu vă spun, nu faceți lucrul ăsta. Să nu ziceți că nu ați știut.

Mihaela Trif: Domnule Danileț, în primul rând nu este o infracțiune și în al doilea rând eu nu v-am contactat să vă întreb dacă pot să o public sau nu. V-am contactat să vă întreb dacă vreți să dați mai multe detalii despre cine erau acei judecători… care stăteau la masă cu ofițeri SRI și politicieni.

Danileț: Nu, doamnă! Dar de ce dumneavoastră? De ce să vă dau dumneavoastră…

Mihaela Trif: Mie mi se pare un text foarte, foarte grav și…

Danileț: Sigur că da. Bineînțeles că e grav!

Mihaela Trif: Și de ce să nu vreți să vorbiți public despre acest lucru…

Danileț: Eu și împreună cu echipa care am fost pe Magistrațiro, eu am scris ISTORIE, doamnă, în țara asta! De 14 ani de zile. Bine? Deci am văzut destul!

Mihaela Trif: Și dacă ați scris istorie…

Danileț: După cum am văzut și jurnaliști care șantajează magistrați, doamnă.

Mihaela Trif: Dar eu nu vă șantajez. Eu cu siguranță nu vă șantajez și nu fac parte dintre acei jurnaliști…

Danileț: De ce să vă spun? De ce să vă dau eu dumneavoastră explicații. În ce calitate să vă dau eu dumneavoastră explicații?

Mihaela Trif: În calitate de persoană care a scris această postare, dacă doriți să o comentați presei. Dacă nu … Eu am obligația să o contactez, în momentul în care scriu un material despre o persoană, să o întreb dacă vrea să dea niște declarații suplimentare.

Danileț: Și eu v-am spus: dacă apar frânturi din acea comunicare, și dumneavoastră nu vi s-a adresat, iar eu știu exact cu e aia scris, atunci vă asumați! No. Fiecare e responsabil, e matur, e vaccinat…

Mihaela Trif: Dar dumneavoastră nu vă asumați să ne spuneți mai multe despre acei judecători care stăteau la masă…

Danileț: Nu, doamnă. Nu mi se pare normal (…). Sursa.

Notă. Jurnalista Mihaela Trif conduce din septembrie 2017 departamentul de Anchete al Ziar de Cluj. Cu o experienta de 5 ani in presa, Mihaela Trif s-a specializat in investigatii la Gazeta de Cluj si este unul dintre putinii jurnalisti clujeni din noua generatie ce a abordat de-a lungul vremii subiecte delicate din mediul Justitiei.

Actualizare 12.08.2018

Comentatorul Alexandru (mulţumiri!) mi-a făcut cunoscut un interesant articol din Newsweek.ro, cu un interviu dat de dl. Danileţ pe aceeaşi temă.

Newsweek România: Domnule judecător Dănileț, să vorbim un pic despre mesajul dvs. de pe forumul de dezbateri ale magistraților, mesaj publicat de „Ziar de Cluj”. Ce v-a determinat să scrieți abia acum acest mesaj?

Cristi Dănileț: În pricipiu este o chestiune simplă. Eu am înființat, în 2004, primul forum, primul grup pe yahoo de discuții pentru magistrați. Am invitat în acest grup sute, poate chiar mii de magistrați. Vă dați seama că au fost 15 ani de mesaje, de propuneri. Multe mesaje de acolo au ajuns la presă. Noi știm cine le-a dat, dar nu avem ce să facem. Mesajul la care vă referiți l-am scris acum câteva zile, la închiderea forumului.

Administratorul forumului ne-a spus că e nevoit să închidă forumul, (…). Eu, în calitate de fondator și prim moderator al grupului, am scris așa un fel de epilog.

De ce nu ați scris acest mesaj în ultimii ani, când ați aflat despre aceste grozăvii din justiție (! – vm). ?

Dar am spus de fiecare data aceste lucruri. Tot ce am spus în mesaj am spus și în alte dăți.

Public sau în discuțiile cu ceilalți magistrați?

Public. Tot ce-i acolo am spus public. Nu acuz pe nimeni cu prin acel mesaj. Nu este o sesizare că cineva face ceva anume. Sunt niște gânduri ale mele scrise ca un epilog al ultimilor 15 ani. Ce să spun? Că am văzut lucruri grave în Justiția română? Da, le-am văzut. Am văzut și infractori, și alcoolici. Așa cum am văzut și magistrați profesioniști. (…)

Mă interesează relația magistrați – SRI. Ce detalii ne puteți da?

Ce anume? Că sunt magistrați care s-au întâlnit, care au vorbit cu ofițeri SRI? Da, sunt. Și cu politicieni, dar asta nu e neapărat ceva rău. Ideea e dacă au făcut ceva rău. Știm toți că procurorii au lucrat, la un moment dat, cu SRI? Eu n-am spus că au făcut ceva rău. Am spus că am văzut destule. Am văzut magistrați întâlnindu-se cu jurnaliști, cu politicieni, cu ofițeri SRI, cu oameni politici, cu președinți de stat.

Și ați mai spus lucrurile astea în trecut?

Nu este nimic nou că magistrații s-au întâlnit, au vorbit cu ofițerii SRI. Prin lege puteau să facă acest lucru. Prin lege puteau să colaboreze. Asta este… (! – vm). Știu pe unii, care se dădeau mari că SRI face și drege, și se întâlnesc în particular sau vorbesc la telefon cu ofițeri SRI. Nu am de gând să dezvălui asta acum public, pentru că magistratul este încă în funcție.

—————–

Să ne amintim ce i-a spus judecătorul pedagog ziaristei d-na Trif: „Dacă acea corespondență este una care eu am trimis-o altor destinatari decât dumneavoastră și dumneavoastră o publicați, comiteți o infracțiune. Eu vă spun, nu faceți lucrul ăsta. Să nu ziceți că nu ați știut„.

Constat că, pe acelaşi subiect (juridic!), a schimbat şi tonul, şi muzica cu ziaristul de la Newsweek. Cu aceasta şi-a arătat adevărata sa faţă de deontolog.

Dl. Danileţ: Public. Tot ce-i acolo am spus public. Nu acuz pe nimeni cu prin acel mesaj.

Păi dacă-i public, de ce s-a opus publicării de către d-na Trif şi a refuzat să răspundă la întrebările acesteia? Poate că i-a folosit o noapte de gândire, după ce a părut luat prin surprindere cu o zi înainte şi extrem de nervos…

 
 
44.200.86.95