caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Grecia : Syriza şi filiera radical anti-occidentală a Kremlinului

de (30-1-2015)

 
Mail-uri publicate de hackeri din Rusia dovedesc o relaţie strînsă între noii lideri politici de la Atena şi ideologii şi oligarhii lui Vladimir Puţin.

Analiştii politici occidentali au înţeles repede că nouă conducere de la Atena ar putea să producă mari probleme în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte relaţia să cu Rusia şi poziţia adoptată faţă de anexarea Crimeii şi susţinerea de către Moscova a separatiştilor din estul Ucrainei. Corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, a analizat mai multe e-mail-uri schimbate de înalţi reprezentaţi ai actualei puteri de la Atena şi oameni apropiaţi de ideologul radical Aleksandr Dughin, un susţinător frenetic al proiectului euroasiatic al Kremlinului, cît şi de omul de afaceri rus Konstantin Malofeev, aflat pe lista persoanelor sancţionate de Occident, şi a ajuns la concluzia că aceste relaţii sunt de lungă durata şi bine consolidate şi ar putea să se dezvolte şi mai mult odată cu ajungerea la putere a noii coaliţii între extremă dreapta şi stîngă de la Atena.

„Sentimentul pro-rus este larg răspândit în Grecia. Dar aceste două partide – Syriza şi „Grecii independenţi” – sunt în mod deschis pro-ruseşti în ceea ce priveşte politică lor externă. şi faptul că noul premier grec Alexis Tsipras a avut primele sale contacte după câştigarea alegerilor cu ambasadorul Rusiei în Grecia, arată că probabil noul guvern va caută să stabilească o colaborare mai importantă cu Rusia…”, crede Anton Sehovtov, cercetător al partidelor de extremă dreapta din Europa, care explică mai departe:

„Au existat contacte între Nicolas Kozias (ministrul de externe al Greciei) şi unii dintre colegii lui Dughin, precum Gheorghi Gavrish, care este unul din directorii Institutului pentru Studii Geostrategice. şi atât Dughin cît şi Gavrish au legături cu Konstantin Malofeev, un oligarh rus care este acum sub sancţiuni…”

Zeci de e-mailuri, făcute publice în decembrie anul trecut de un grup de hackeri din Rusia, numit „Săltai Boltăi”, arată relaţiile dintre politicienii greci aflaţi acum la putere şi apropiaţii Kremlinului, după cum spune Christo Grozev, un blogger specializat în chestiuni de informaţii în estul Europei:

„În ultimii cinci ani, Gheorghi Gavrish pare că s-a ocupat, în numele lui Dughin, să găsească politicieni cu aceleaşi opinii – sau care ar putea să fie atraşi de ideile lui Dughin – şi să se angajaze în promovarea euroasianismului împotriva opţiunii pro-atlantice…”

Christo Grozev spune analizînd e-mail-urile care au fost făcute publice, nu se poate dovedi o finanţare directă dinspre Moscova către aceste două partide, dar se poate spune fără greş că a existat o colaborare apropiată şi că de la Atena erau cerute sfaturi la Moscova.

„Vedem, de exemplu, un memo de la Dughin în care acesta îi sugerează lui Malofeev, sau oamenilor din jurul lui Malofeev, că există anumiţi politicieni europeni care ar merita să fie implicaţi în crearea unui club de elită al politicienilor, care să sprijine linia politică a Rusiei, şi în acest context sunt menţionaţi politicieni din Syriza.

Ceea ce mai vedem este o colaborare foarte apropiată la nivelul strategiei, a campaniilor de relaţii publice s.a.m.d. Vedem copii ale strategiilor Syrizei care sunt trimise lui Dughin şi Gavrish, poate pentru coordonare. Nu vedem pusă întrebarea „am putea publica asta?!”, dar mesaje în care se spune că acestea sunt planurile, care sunt strict confidenţiale şi off the record, şi va aşteptăm opiniile”…

Gavrish a trăit în Grecia pînă în 2013 şi unul dintre oamenii de care a fost apropiat este Nicolas Laos, un consilier al Syrizei. Acesta îi scria lui Dughin, într-unul din mesaje „Ştiu foarte bine cum acţionează duşmanul şi sub patronajul Dumneavostră, pot să lovesc mai eficient şi mai puternic”…

Relaţiile dintre partanerul de coaliţie al Syrizei, partidul „Grecilor Independenţi” sunt şi ele evidente în e-mail-urile făcute publice de hackerii ruşi. Astfel, într-unul din mesaje, se vorbeşte despre liderul acestui partid, Panos Kammenos, care este acum ministrul grec al apărării – şi care ar fi „plin de entuziasm” pentru o colaborare cu un Institut rusesc de studii strategice. Institutul a fost parte a Serviciilor de Informaţii Externe ale Rusiei, pînă cînd a intrat, în 2009, sub oblăduirea Kremlinului. Această colaborare a fost fructificată, iar Institutul de studii geostrategice de la Atena, înfiinţat de Kammenos, a semnat un memorandum de colaborare cu institutul patronat de Kremlin de la Moscova.

Dughin a fost invitat să ţină discursuri la Universitatea din Pireu, de cel care acum este ministru de externe la Atena.

Andreas Umland, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Naţională Kiev-Mohyla, din Ucraina, spune că Dughin a colaborat de 20 de ani cu politicieni şi intelectuali extremişti din Europa:

„El este în relaţii apropiate de peste 20 de ani cu o mulţime de intelectuali de dreapta din Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie. El îi citeşte pe aceştia şi aceştia îl citesc pe el. Unele din cărţile lui au fost traduse. Nu este o activitate foarte spectaculoasă, este mai mult editorială, pseudo-academică, cercuri intelectuale şi discursul elitelor…”

Profesorul Umland este foarte categoric în a-l cataloga pe ideologul Dughin:

„El este un fascist. Promovează o ideologie care provine din ideea renaşterii naţiunii ruse ca o nouă naţiune euroasiatică şi care va restructura atît lumea politică cît şi politica internă a Rusiei. În trecut a lăudat SS-ul. A făcut declaraţii ambivalente despre cel de-al Treilea Reich, fascismul italian şi nazismul german. El însuşi se consideră de tradiţie fascistă…”

Oana Serafim 29.01.2015

Preluat cu permisiunea postului de radio Europa Liberă.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Grecia – Guvernul Tsipra a depus jurământul

În dimineaţa zilei de luni 26 Ianuarie Alexis Tsipra, liderul Partidului Syriza care a cîştigat alegerile parlamentare anticipate asigurînd 149...

Închide
3.237.44.242