• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 13 – 19 februarie 2012
  • Amintiri din beciurile Securității lui Ceaușescu de Stefan N. Maier
    N-am fost întotdeauna atât de deştept pe cât sunt astăzi, deşi mă consider în continuare tot un prost şi un naiv, „calităţi” pe care probabil n-am să pot să mi le dezatribui vreodată. Îmi plac versurile unui cântec de muzică country, care sună în traducere liberă cam aşa: „Nu mai sunt la fel de bun pe cât am fost odată, dar o dată sunt la fel de bun pe cât am fost dintotdeauna”.…continuare (12-2-2012 – Editorial)
  • Premierul Ungureanu va guverna cu miniștri primiți la pachet de Serban Tabacu
    Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a trecut cu bine de furcile caudine ale Parlamentului şi că „independentul” premier ales, fost ministru penelist de Externe şi fost şef pedelist al Serviciului de Informaţii Externe, urmează să coordoneze o echipă alcătuită din miniştri pe care nu i-a negociat, ci i-a primit pe liste de la partidele coaliţiei aflată la putere. Aşadar, un guvern politic, condus la comandă, susţinut doar de o parte dintre parlamentari, şi nu un guvern de tehnocraţi (cum s-a promis), susţinut de toţi parlamentarii. (12-2-2012 – Intern)
  • Lupu, Filat, Ghimpu, Voronin, Dodon: demisionați și convocați alegeri parlamentare de Petru Clej
    Liderii coaliției de guvernare din Republica Moldova, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) s-au răzgândit: nu mai doresc să organizeze un referendum de modificarea Constituției, vor mai încerca o dată alegerea președintelui Republicii Moldova, post vacant de doi ani și jumătate. (12-2-2012 – Republica Moldova)
  • De ce au renunţat liderii AIE la referendum? de Denis Cenusa
    Toţi s-au aşteptat că cei din fruntea Alianţei vor ceda în fnal în faţa presiunii din interior, dar şi din afară. Se pare că triumviratul nu a rezistat în faţa gerului şi fricii de a nu aprofunda abisul dintre ei şi populaţie, precum şi în relaţia cu partenerii externi mai mult decât vitali. Cele trei partide au făcut abuz şi uz de metehnele legislaţiei, loialitatea Curţii Constituţionale, dar şi de indulgenţa europenilor preocupaţi de afacerilor lor domestice. Dar ceva în cele din urmă i-a forţat să reia procesul de alegere a preşedintelui, în corespundere cu propunerea socialiştilor, pe care îi dispreţuieşte şi totodată îi subestimează liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. Totuşi, ce stă la baza refuzului de a supune Constituţia unui nou plebiscit: societatea civilă, socialiştii, comuniştii, partenerii externi, presiunea publică sau diverese combinaţii ale acestor factori? (12-2-2012 – Republica Moldova)
  • Mișcarea neașteptată a lui Ghimpu de Lilian Negura
    Mihai Ghimpu a făcut zilele astea niște declarații surpinzătoare. După ce timp de mai multe luni președintele PL a ținut întreaga societate în tensiune, promovând necesitatea de a alege Președintele țării doar în baza acordului AIE, care îi oferea, de altfel, dreptul de a ocupa funcția de Președinte al Parlamentului, iată că vineri aflăm că acesta nu doar renunță la postul care-i revine conform înțelegerilor cu partenerii de Alianță, dar renunță chiar și la dreptul de a înainta un candidat apartinic la postul de Președinte. Ce consecințe pot să aibă aceste decizii asupra raportului de forțe din Parlament și asupra alegerilor prezidențiale? (12-2-2012 – Republica Moldova)
  • IRAK: BILANȚUL UNUI RĂZBOI NEINSPIRAT de Nicolae Filipescu
    Retragerea trupelor americane din Irak, completata la 18 decembrie 2011, reprezinta nu numai sfarsitul aparent al unui razboi declansat acum 8 ani si jumatate de „coalitia” condusa de SUA dar si o concluzie dezolanta a unui conflict armat scontat cu peste 130.000 de victime, doua milioane de refugiati, resentimente antiamericane persistente si consecinte defavorabile de lunga durata. Invazia Irakului in 2003 a fost „oficial” justificata in baza unor pretexte neverosimile. (12-2-2012 – Extern)
  • Cazul Cubei în secolul 21 de Tihamer Czika
    Comunismul există de mai mult de 50 de ani la o aruncătură de băţ de America. Alimentele sunt porţionate, ca şi internetul de-altfel, în schimb educaţia, asistenţa medicală şi cultura sunt gratis, în orice cantitate doreşti. (12-2-2012 – Extern)
  • Momentul adevărului – va ataca Israelul Iranul? de Jean Steiger
    Va bombarda Israelul instalatiile nucleare ale Iranului? Si daca da, cind se va produce acest atac? Este o intrebare pe care si-o pun nu numai personalitati politice si militare, dar si milioanele de cetateni ai Israelului. (12-2-2012 – Extern)
  • Romanian Mixed Grill de Florin Predescu
    Ma incanta de fiecare data cand cititorii imi scriu si imi sugereaza retete, idei legate de arta culinara. Propun tuturor celor interesati sa-mi trimita sugestii, impresii personale legate de restaurantele vizitate (negative sau pozitive, cu fotografii). Rubrica Gastronomie si stil apartine cititorilor in primul rand. Un dialog deschis pe teme gastronomice devine o noua modalitate de comunicare. (12-2-2012 – Gastronomie si Stil)
  • poem defect (poem de Ecaterina Bargan) de Dan DAVID
    nu am purtat niciodată cravatădeşi întotdeauna mi-am dorit astanu am izbutit să salvez nicio floarefără ghiveci adun pământul în mâinişi mă doare cerul gurii. (12-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Ezitări de Dan DAVID
    Îți trimit doar câteva semne:O pălărie albăFluturând peste valurile din gaze de eșapament alburii,Și un gând care ezită să te cheme. (12-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Dumnezeu vede (Poem de Ion Pop) de Dan DAVID
    Dumnezeu vedeimaginea României în lume –Da, da, da, da,pare să spună El,aducându-şi, parcă, amintede unul, Tristan Tzara. (12-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Compromis de Sorin Cerin
    Ferigă de adevărumbrită mereu de Destin,limită de viaţă,spini mântuitori şi mult sânge;iată compromisul omului cu lumea. (12-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Haina roşie (Poem de Adrian Suciu) de Dan DAVID
    Dacă moartea ar îmbrăca o haină roşie şi-ar venisă asculte cum cîntăm noi într-o limbă mică,la marginea lumii, i s-ar face aşa o milă de noi! (12-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • google_1
    google_2

  • Apel umanitar pentru salvarea vieţii lui Teodor Mărieş care se află în a 88-a zi de grevă a foamei pentru adoptarea Legii lustraţiei, a Legii imprescriptibilităţii crimelor împotriva umanităţii şi a Legii recunoştinţei faţă de eroii revoluţiei anticomuniste. de Editori ACUM
    Apel adresat d-rei Roberta Anastase – preşedintă a Camerei Deputaţilor, d-lui Vasile Blaga – preşedintele Senatului, precum şi demnitarilor regimului Băsescu, semnatari ai apelului meu pentru condamnarea comunismului: Monica Macovei, Vladimir Tismăneanu, Sever Voinescu, Horia-Roman Patapievici, Cristian Preda şi Ioan Stanomir. (16-2-2012 – Ultima Ora)
  • Are Romania nevoie de cercetatorii “plecati”? – Episodul 1 (TSD la WIS) de Teodor Burghelea
    Citind articolul Dnei Cristina Dobrin din editia saptamanii trecute intitulat “Emigranții: Ne va regreta România vreodată?” am considerat oportun sa atac aceeasi problema (intrebare) dintr-o perspectiva oarecum diferita. Nu ma voi referi la “emigranti” in general (si nici la “Decretei” in particular) ci doar la o (mica?) parte a acestor emigranti: cercetatorii romani emigranti. Desi doar partial, voi urma linia articolului Dnei Cristina Dobrin, in sensul ca voi povesti doua experiente personale. Voi povesti prin urmare fapte reale petrecute in locuri reale, ma voi referi la persoane reale si, cel mai important, voi incerca sa evit orice interpretari subiective si sofisme inutile pe marginea acestor fapte. (12-2-2012 – Repere carteziene)
  • România pe calea societății socialiste multilateral subdezvoltate de Editori ACUM
    Acum punem reflectorul pe perioada ceaușistă (credem că ororile perioadei 1944–1965 pot fi greu contestate, oricum), tocmai din cauza acestui negaționism insidios care tinde să-și facă apariția în discursul de zi cu zi al oamenilor.Azi publicăm primele articole, dar vă lansăm și dumneavoastră invitația de a ne trimite articole despre mizeriile perioadei ceaușiste, perioadă unde se află rădăcinele majorității neajunsurilor din societatea românească de azi.Vă rugăm să ne scrieți pe adresa editor@acum.tv. (12-2-2012 – Marturii)
  • Râsu-plânsu Epocii de Aur de Andrea Ghita
    Tabloul sumbru al totalitarismului ceauşist se destramă pe zi ce trece şi – privit retrospectiv – se transformă într-un peisaj estompat şi idilic, pentru tot mai mulţi concetăţeni. Prima acţiune menită să salveze amintirile pe care le mai păstrez, a fost să deschid un fişier în care să stochez câteva sintagme cheie pentru acele timpuri detestabile: lipsa cronică a alimentelor şi bunurilor de larg consum, cozile interminabile la orice, frigul din case, întreruperile de curent electric, izolarea până la strangulare, amestecul şi scormonirea neruşinată în cele mai intime unghere ale vieţii, supravegherea continuă şi delaţiunea din partea oricui, minciuna şi propaganda deşănţată – ascultată, acceptată şi retransmisă – dedublarea, mimetismul, lipsa de reacţie, laşitatea, dezamăgirea până în rărunchi, inerţia şi teama…Şi totuşi, flash-backurile Epocii de Aur îmi sunt declanşate – mai ales – de câteva întâmplări comice, pe care vi le împărtăşesc şi Dumneavoastră, stimaţi cititori ai revistei Acum. (12-2-2012 – Marturii)
  • Naveta cu bicicleta pe ger și viscol în „Epoca de Aur” de Florin Predescu
    La Coltan, locul preferat de pescuit in dreptul comunei PeceneagaIn primavara anului 1976 ne-am trezit cu vizita unui capitan de militie, pe nume Dascalu, o matahala de om fara expresie desprins din seria gardienilor nazisti. A intrat in bucataria din subsolul casei unde locuiam nebatand la usa, urland la mama si gesticuland isteric.Mama mea, croitoreasa destoinica mai cosea cate o rochie, mai scurta un pantalon in cartierul de dincolo de gara, o zona saracacioasa. Nu avea mandat de perchezitie, nici nu s-a legitimat si a inceput sa deschida sertarele, sa caute prin cotloanele locuintei, camara de alimente. In sertarul masinii de cusut, o masina veche, singurul obiect primit de mama ca dar de nunta din partea parintilor ei, Sherlock Holmes-ul a dat peste o bucata de stofa. (12-2-2012 – Marturii)
  • Cum va combate Partidul Național Ortodox Român catastrofa demografică a României de Petru Clej
    Partidul Național Ortodox Român (PNOR) a luat cunoștință cu adâncă preocupare creștinească și românească de rezultatele provizorii ale recensământului populației din 2011, care arată că populația stabilă a României a scăzut în ultimii 10 ani cu peste 2,5 milioane, fiind acum de puțin peste 19 milioane, adică exact nivelul din 1966. (12-2-2012 – Polemica)
  • Naţionalismul ridicol şi mesajul „Tăbliţelor de la Tărtăria” de Matei Mircioane
    Am descoperit, pe o pagină de ziar de pe internet, un text intitulat „Scrisoare deschsiă către poporul român – Mesajul tăbliţelor de la Tărtăria”. Scrisoarea începe abrupt: „Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte, te umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale”. Consider că numai acest fragment poate constitui o probă clară privind naţionalismul idiot al autorului. (12-2-2012 – Dincolo de trancaneala)
  • Canada: Combaterea antisemitismului a devenit politică de stat de Eva Galambos
    Semnificaţia semnării de către Canada a Protocolului de la Ottawa de combatere a antisemitismului (12-2-2012 – Societate civila)
  • O mână de ajutor reală întinsă României de Stefan N. Maier
    Adresez, la rândul meu această rugăminte, cititorilor ACUM. Studiul lui Bruno poate fundamenta investiţii europene de amploare în România. Aşadar completând chestionarul e un mic ajutor potenţial pe care îl acordaţi ţării. (13-2-2012 – Oportunitati)
  • Povestea unei singure cărți (IV) de Vlad Solomon
    Incepusem acest serial cu dorinta de a povesti despre singura mea carte si, pe nesimtite, am scris mai mult despre tatal meu. Unii spun ca ii seman, nu numai fizic, ci si in comportament. Poate, dar nu si in crezul sau naiv in omul bun si sint convins ca am mai multa putere de discernamint in identificarea ipocriziei. Fara indoiala, insa, stia mai bine decit mine sa diferentieze lucrurile principale, esentialul, de cele nesemnificative. (12-2-2012 – Cai Spre Noi Insine)
  • Sebastian față cu mămăliga de Florin Predescu
    Recent in Romania, alaturi de fiul meu a fost o incursiune in timp, in traditiile sarbatorilor de iarna, mai ales in petrecerea catorva zile alaturi de bunici, de rubedenii, de vecini. Pentru el contactul cu Sibiul nu inseamna reintalnirea cu lumea natala, ca pentru mine. Plecat la varsta prescolara amintirile i se pierd in lumina difuza a garii lasate in urma, acum totul e nou si devine o alta tara. (12-2-2012 – SPUNE)
  • Marea Neagră înghețată de Claudia Cioca
    Marea e frumoasa in orice anotimp dar iarna e atat de uimitoare. Valurile cu marginile inspumate vin una dupa alta ca la o parada si apoi se lovesc usor de tarm. Mereu nelinistite… Oare cate furtuni le-au gonit mereu in larg? Picuri de apa imi cad pe fata precum lacrimile unui crin. Valurile clipocesc, vantul adie dar sufletul meu tremura de bucurie si fascinatie in fata marii dezlantuite….Asta e Marea Neagra la Constanta… (12-2-2012 – Album)
  • Cea mai mare jucărie din lume de Editori ACUM
    Miniature Wunderland – Hamburg. Peste 500,000 ore de muncă, imaginație, tehnologie, complexitate…. (12-2-2012 – TV.ACUM)
  • Despre dragoste și șansele vieții de Editori ACUM
    Patrick Henry Hughes și tatăl sau (14-2-2012 – TV.ACUM)
  • Toma Caragiu „N-ai pe cineva?” de Editori ACUM
    Înlocuiți „tovarășul” cu „domnul” și restul scenariului se aplică în continuare (16-2-2012 – TV.ACUM)
  • DRAGOSTE de Cristina Dobrin
    (12-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DRAGOSTE de Editori ACUM
    (13-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DRAGOSTE de Paulina Eliza Duta
    (14-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DRAGOSTE de Natalie Montanaro
    (15-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DRAGOSTE de Christina D’oro Hooley
    (16-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DRAGOSTE de Natalie Schor
    (17-2-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    3.236.18.23