• ACUM.TV
  • Noiembrie 2015
  • Un vapor în derivă – Struma (piesă istorică în 4 acte) de Alex Berca
    „Struma” a fost un vas reformat, transformat ani de zile într-un ponton şi apoi iarăşi într-un vapor. Un vapor, lipsit complet de flotabilitate, de aparatura minimă de bord pentru orientare, cu un motor vechi şi defect, scos ruginit din apele Dunării. Un vapor care urma să ducă de la Constanţa la Haifa 769 de suflete, femei, bărbaţi, tineri şi bătrâni. Între toţi aceştia erau 100 de copiii până în 15 ani……continuare (29-11-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Cazul Gheorghe Ursu şi Radio Europa Liberă de Victor Eskenasy
    „…A furnizat postului de radio autointitulat „Europa Liberă” două materiale în care a comentat de pe poziţii duşmănoase măsurile luate de partid… care au făcut obiectul mai multor emisiuni…; URSU GHEORGHE EMIL a desfăşurat o intensă activitate de propagandă duşmănoasă prin acţiuni directe sau prin intermediul unor oficine de propagandă reacţionară din străinătate”… (26-11-2015 – Ei vor face o diferenta)
  • Două premii, doi gentlemeni: Pictorul Vladimir Zamfirescu şi scriitorul Ion Lazu de Ileana Costea
    Marţi, 10 noiembrie 2015, la Primăria Sectorului 2, în sala de consiliu, a avut loc Gala de acordare a Premiilor Filialelor Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2014. Este al unsprezecelea an când această ceremonie, la care sunt răsplătiţi cu premii scriitori bucureşteni de valoare, membri ai USR, dar şi debutanţi remarcabili… (23-11-2015 – Ei vor face o diferenta)
  • Ziceri alese de Dorel Schor
    Şi eu care credeam că hârtiile de valoare sunt cărţile. // Toate soţiile se cred neglijate, toţi soţii se cred sub papuc… (18-11-2015 – Umor)
  • Fata cea isteaţă de Dorel Schor
    Dumneavoastră ştiţi cum e cu folclorul… Povestea trece de la gură la ureche şi de la ureche la gură, aşa că se mai schimbă personajele după situaţie şi conjunctură. Un împărat, de pildă, se transformă în sultan sau preşedinte, în deputat dacă e cazul, depinde cine e mai important… (17-11-2015 – Umor)
  • Interviu cu Sofi Oksanen, scriitoare proeminentă din Finlanda de Octavian Curpaş
    …Ţările din Europa de Vest sunt diferite de cele din Europa de Est, aşa că se poate face o comparaţie între Scandinavia şi ţările est-europene şi Scandinavia şi ţările vest-europene. În Scandinavia, noi avem mare libertate de exprimare, nivel de corupţie scăzut, conştientizare a nevoii de protecţie a mediului înconjurător, iar nivelul de „egalitate” este mai mare decât în multe alte ţări… (16-11-2015 – Ei vor face o diferenta)
  • Rugă de noiembrie de Florin Predescu
    Am ales gândurile unei mame ca descriere la poemul dedicat îngerilor trecuţi în nefiinţă în acest sfârşit de toamnă: „Plâng de vineri seara pentru tinerii care au murit degeaba. Numai mamă de copil care frecventează astfel de cluburi să nu fii! Eu nu pot dormi nici o noapte până nu vine copilul meu de la vreo distracţie, îl sun tot timpul de parcă aş fi o descreierată! M-am cutremurat de ceea ce am văzut şi auzit de la medicii care au fost acolo! Gândiţi-va de mai multe ori până să-i lăsaţi pe copii în cluburi!!!!!!!!! Şi în Sibiu sunt atâtea la subsoluri, neaerisite, doar cu o uşa de intrare/ieşire… Oh Doamne de-am putea schimbă ceva, măcar acum în al 12-lea ceas!” (10-11-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Clipa care face să dispară diferenţele de Mihai Batog-Bujeniţă
    În viaţa omului, între venire şi plecare, puţine sunt evenimentele cu adevărat importante. Pentru mine, astăzi, primirea titlului de Prieten al Comunităţilor este unul dintre aceste momente, însă cuvintele mele vor fi întotdeauna prea sărace pentru a exprima cu adevărat imensa onoare ce mi se face, dar şi marea bucurie a acestei adevărate învestituri… (9-11-2015 – Ei vor face o diferenta)
  • Tânăr, În Utopia Magna (17) –„Autocritică” într-o şedinţă pe şcoală de Nicolae Gogoneaţă
    În sala de şedinţe, arhiplină, domneşte azi o linişte neobişnuită. Nimeni nu face cea mai mică mişcare, cel mai mic zgomot. Mulţi cursanţi au privirile aţintite undeva în podea şi ascultă cu feţe imobile. De la catedră, glasul referentului – secretarul organizaţiei U.T.M. – răsună ferm, intransigent. În prezidiu, lângă referent, tovarăşa Săndulescu… (4-11-2015 – Marturii)
  • R. Moldova: Criterii de integritate pentru o nouă clasă politică de Vitalie Ciobanu
    Criza de guvern se adânceşte, ceea ce părea o simplă schimbare de garnitură, făcută să acopere interesele vinovate ale unei grupări politico-financiare din fosta alianţă de guvernământ de la Chişinău, se dovedeşte un blocaj de proporţii. În mod sigur, autorii acestei manevre nu s-au aşteptat la o asemenea întorsătură: tensiunea creşte, încă puţin şi se va intra în sevraj, cum ar spune medicii care tratează dependenţa de droguri… (26-11-2015 – Republica Moldova)
  • România: de ce ar fi (in)corectă intrarea lui Dacian Cioloş în politică de Sabina Fati
    Premierul român priveşte lucrurile ca un tehnocrat şi are obiectivele unui tehnocrat, ceea ce nu înseamnă că nu i s-ar putea deschide apetitul pentru politică. Există cel puţin două abordări complementare în ceea ce-l priveşte pe noul premier Dacian Cioloş: una dintre ele sugerează că este vorba despre un guvern al preşedintelui Klaus Iohannis care va lucra în favoarea lui, în vreme ce o a doua susţine că actualul şef al guvernului fie îşi va face un partid nou până anul viitor, fie… (26-11-2015 – Romania)
  • Actualitatea în România – aspecte juridice de Alexandru Leibovici
    Din când în când discut cu un prieten jurist din România evenimentele de acolo. Dânsul m-a autorizat ca, în măsura în care cred că consideraţiile lui ar fi interesante şi pentru cititorii publicaţiei ACUM, să le prezint cu menţiunea că nu doreşte să-i dau numele… (17-11-2015 – )
  • Rattus Norvegicus de Florin Predescu
    Conform declaraţiilor preşedintelui Franţei nu trebuie să mai pronunţăm sintagma „statul islamist”. Este o adunătură de criminali… (16-11-2015 – Ultima Ora)
  • Precaritatea reprezentativă a Parlamentului de Daniel Uncu
    Avem un sistem semi-democratic, hibrid, un sistem care a derapat lamentabil în zona nefrecventabilă a electoralismului şi a populismului. România este departe de a fi o democraţie liberală şi este foarte departe de a fi o democraţie consolidată… (9-11-2015 – )
  • Comunicat de presă – Comemorare Gheorghe Ursu, la 30 de ani de la asasinare de Andrei Ursu
    Pe 17 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la asasinarea de către Securitate, din motive politice, a inginerului şi poetului Gheorghe Ursu (Babu). Familia sa şi Fundaţia Gheorghe Ursu, alături de GDS (Grupul pentru Dialog Social), Green Hours şi Cinemateca Română, vă invită în zilele de 14-19 noiembrie la o serie de evenimente care să marcheze celebrarea/comemorarea sa… (9-11-2015 – Comunicate de presa)
  • Un produs al sistemului de Daniel Uncu
    Numărul morţilor în incendiul de la ‪#‎Colectiv‬ a ajuns, aşadar, la 38. Din cele 107 persoane internate în acest moment, 48 sunt în stare gravă şi alte 4 sunt în stare critică. Pe măsură ce numărul morţilor va creşte, nu cred că greşesc foarte tare dacă anticipez că radicalizarea acţiunilor de stradă va deveni o realitate greu de stăpânit… (7-11-2015 – )
  • D-na L.C. Kövesi – Antena 3: 0,25 – 0 de Victor Manta
    Am citit cu interes acţiunea în judecată a Procurorului Şef de la DNA, d-na Kövesi. Cu cât o citeam mai mult şi o comparam cu articolul plecând de la care eu am pornit o discuţie pe ACUM, articol intitulat „România. DNA – Antena 3: 1-0. Libertatea de expresie vs. Justiţie?”, cu atât mă miram mai mult şi deveneam mai curios… (6-11-2015 – Polemica)
  • Manifest Colectiv de Daniel Uncu
    Treizeci şi doi de morţi şi aproape 200 de răniţi au făcut ca România să înceapă să se trezească din schizofrenia acestui ultim sfert de veac păgânit. Spun România, pentru că vreau să sper că cei 25.000 de bucureşteni, care au ieşit în stradă… (4-11-2015 – Romania)
  • Democraţie, pontocratie şi piromanie de Vladimir Tismăneanu
    Decembrie 1989, Ceauşescu revenea de la Teheran. Noiembrie 2015, Ponta revine din Mexic. Niciunul, nici altul, n-a priceput nimic. Unul a plătit cu viaţă, altul, iată, plăteşte măcar prin demisie şi prin de-doctorizare. Pentru că, nu mă îndoiesc, va urmă o reluare a subiectului înmormântat pe căi scandaloase de către oamenii plagiatorului. Acum câteva zile am scris… (4-11-2015 – Romania)
  • Schizofrenia noastră cea de toate zilele de Daniel Uncu
    Avem exact politicienii pe care îi merităm. Avem exact realitatea pe care am acceptat, prin defetism, resemnare şi indiferenţă civică, să o avem! Politicienii sunt corupţi, laşi, mincinoşi, dezinteresaţi, sfidători? Aşa este! Dar, până la urmă, de unde vin aceşti politicieni? De pe ce planetă… (2-11-2015 – )
  •  
    100.25.40.11