• ACUM.TV
  • Editia 7 – 13 octombrie 2012
  • Nu eşti ce crezi că eşti… de Dorian Galbinski
    Am emigrat din România pentru că nu eram „român”. Sau, cel puţin aşa am înţeles din momentul în care am început să înţeleg lumea din jurul meu. Copil fiind, am suferit mult din cauza asta. (Copiii nu vor să fie diferiţi, vor să fie la fel ca ceilalţi). In adolescenţă m-am obişnuit şi am îmbrăţişat ideea că viitorul meu este în Israel, pentru că, nu-i aşa?, evreii aveau în sfârşit ţara lor. Cum am ajuns în Israel însă, în 1965, am devenit imediat „român”, aşa cum imigranţii din Franţa erau „francezi”, cei din Anglia, „englezi”, cei din Maroc, „marocani”……continuare (7-10-2012 – Editorial)
  • Ce vor alege americanii pe data de 6 noiembrie de Petru Clej
    În 2012, ca în fiecare an bisect, alegătorii din Statele Unite îşi vor alege preşedintele, în paralel cu Congresul federal, pe care-l aleg din doi în doi ani. În fapt, pe 6 noiembrie – prima zi de marţi după prima zi de luni în noiembrie (marţi 1 noiembrie nu au loc alegeri, ci doar pe 8 noiembrie), aşa cum prevede Constituţia – cetăţenii cu drept de vot vor alege Colegiul Electoral şi acesta la rândul său va alege preşedintele şi vicepreşedintele pe data de 17 decembrie, voturile fiind numărate pe 6 ianuarie anul viitor, preşedintele ales urmând a-şi prelua funcţia pe 20 ianuarie 2013. (7-10-2012 – Extern)
  • Cine îi reprezintă politic pe libertarienii din România? de Petru Clej
    Apropierea alegerilor parlamentare din 9 decembrie din România accentuează polarizarea societăţii, deja vizibilă cu prilejul referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Partizanii Uniunii Social Liberale (USL), alianţa la guvernare condusă de premierul Victor Ponta şi de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi cei ai Alianţei România Dreaptă (ARD), un cartel electoral al susţinătorilor preşedintelui Băsescu, sunt pe poziţii ireconciliabile, invectiva şi calomnia fiind armele de bază în această luptă care ar trebui să fie una de idei. (7-10-2012 – Alegeri)
  • Şerpii de Dan DAVID
    „Dar să nu-i priveşti în ochi, baiete, Că ameţeşti, şi îi visezi noaptea, Şi ajungi nebun!” (30-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Aliteratia timpului… de Irina Lucia Mihalca
    Există un timp pentru toateun timp de uitare, un timp de-nvăţare,un timp de trăire, un timp de iubire, un timp pentru somnul cel lungun timp de murire.Pas cu pas toate se învaţă şi se dezvaţă. (7-10-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Noi oamenii de zăpadă de Sorin Cerin
    Apa cuvintelor din zăpada noastrăse scurge în venelenenăscuţilor oameni de zăpadă (7-10-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Chei de Nichita Danilov
    Casele se încalecă una pe alta în stradă ca nişte animale în perioada de rut… (30-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Şi mie mi-e frică de noapte de Dan DAVID
    Ecaterina mi-a zis „laşule!”.Nu m-am băgat când Victor a luat-o de mână. (7-10-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Crepuscul de Nichita Danilov
    Fiule, a crescut atîta iarbă pe creştetul tău… (7-10-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Insemnari pe un iPhone. Amintirea bunicilor de Florin Predescu
    Un loc de In Memoriam pentru bunici (7-10-2012 – SPUNE)
  • Salata cu rotini de Florin Predescu
    Inca o reteta de la Florin (7-10-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Cad iar pe noi aceleaşi ploi de mai de Gabriel Gherbaluta
    Şi te intreb : « de nu vrei să mai stai,Imi iei cu tine ploile de mai ? » (7-10-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Preliminariile necesare oricărei activităţi sportive de Stéphane Ionesco
    Sângele, stimulat de mişcare, va alimenta muşchii, ligamentele extinse îşi amplifică supleţea, iar articulaţiile, mulţumită mişcării, se auto-lubrifiază, corpul fiind gata de atac… (7-10-2012 – Sanatate)
  • Fuziunea companiilor aeronautice EADS şi BAE se prăbuşeşte din motive politice de Petru Clej
    Companiile aeronautice EADS şi BAE au anunţat că plănuita lor fuzionare nu va mai avea loc datorită imposibilităţii guvernelor Franţei, Germaniei şi Marii Britanii de a surmonta divergenţele dintre ele. Fuziunea ar fi creeat o mare companie capabilă să concureze de la egal la egal cu gigantul american din branşă, Boeing. (10-10-2012 – Extern)
  • Rasism în fotbalul românesc: Scrisoare deschisă către Cătălin Tolontan de Adrian Szelmenczi
    În ultimele săptămâni au avut loc mai multe incidente rasiste pe terenurile de fotbal despre care presa a relatat pe larg. S-a scris foarte mult despre meciul Steaua – Rapid şi despre sloganurile şi bannerele îngrozitoare ale galeriei steliste. (10-10-2012 – Sport)
  • google_2

  • Rasism şi superficialitate de Valeriu Nicolae
    *De-a lungul timpului am ascultat sau am citit cu atentie pozitiile lui Madalin Voicu, Gigi Becali, Mihai Stoica, Dumitru Dragomir si ale altor cateva sute de jurnalisti sau personalitati publice pe marginea acestui subiect. (9-10-2012 – Social)
  • La o aniversare – Republica Armenia de Vartan Arachelian
    Pierderea existenţei statale este o catastrofă pentru orice naţiune. Aproape un mileniu armenii au fost lipsiţi de acest scut virtual pentru existenţa suveranităţii colective, dobândind, pe cale de consecinţă, statutul de apatrizi, un stigmat, o boală grea. Excluderea socială n-avea să-i satisfacă îndeajuns pe inamicii lor naturali, de aceea dregătorii Imperiului Otoman aveau să pună la cale, repetat, pogromuri şi acţiuni genocidare menite să epureze teritoriile istorice ale acestui vechi popor. (9-10-2012 – Istorie si actualitate)
  • Cimitirul evreiesc din strada Sevastopol: distrus în Holocaustul din România de Emanuela Paraipan
    Cimitirul din Strada Sevastopol, Bucureşti, cel mai vechi cimitir evreiesc din capitală, folosit deopotrivă, timp de trei secole, de evreii sefarzi şi aşchenazi, a fost distrus în timpul celui de al doilea Război Mondial, între 1940 şi 1942. Distrugerea sa este un episod al Holocaustului din România în perioada guvernării antonesciene. În plin război, când România a pierdut teritorii, punându-se în pericol însăşi existenţa statului, se pare că pentru guvernanţii acelor vremuri mult mai importantă era distrugerea acestui cimitir evreiesc din capitală. (8-10-2012 – Istorie si actualitate)
  • Jurnalist în România: încotro s-o iau? de Laura Neagu
    Dacă aş fi un proaspăt absolvent de jurnalism în România, aş sta bine pe gânduri: ce să fac? încotro s-o iau? Şi aş analiza pe rând toate variantele… (7-10-2012 – Jurnalism, Comunicare)
  • Cinci suspecţi de terorism islamist din “Londonistan” intră pe mâna justiţiei americane de Petru Clej
    Justiţia americană a audiat pentru prima oară de la extrădarea din Marea Britanie cinci bărbaţi acuzaţi de implicare în terorism islamist. Cei cinci au ajuns în Statele Unite săptămâna trecută după o luptă de ani de zile împotriva extrădării. (7-10-2012 – Extern)
  • “Mincinosul Ponta” şi standardele BBC de Petru Clej
    Recent, o declaraţie a premierului României, Victor Ponta, a creat senzaţie: în alegerile din 20 mai 1990, primele după înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, el a votat pentru Ion Raţiu în alegerile prezidenţiale şi pentru Partidul Naţional Liberal în alegerile parlamentare. Dacă într-adevăr aşa este, atunci parcursul politic al tânărului de nici 18 ani la 20 mai 1990 poate fi considerat demn de cel al vestitului personaj al lui Caragiale, Coriolan Drăgănescu. (7-10-2012 – Jurnalism, Comunicare)
  • Obştea sătească, un fenomen arhaic şi modern de Mircea Kivu
    Îmi propun să vorbesc despre o obşte sătească, o formă de comunitate a cărei origine se pierde în începuturile epocii medievale. În aceste comunităţi, principala resursă economică – pădurea – este proprietatea indivizibilă a întregii comunităţi. O întâlnim mai ales în Vrancea, dar şi în Bucovina sau Banat, sub diferite denumiri (composesorate, păduri grănicereşti, comune politice). Şcoala românească de sociologie (îndeosebi prin Henri H. Stahl) a întreprins studii extinse asupra acestui fenomen… (7-10-2012 – Social)
  • Dileme culturale în Suedia. Cât de liberă e libertatea de exprimare? de George PETRINEANU
    Presă suedeză (Svenska Dagbladet şi altele) semnalează că marele concern IKEA a eliminat prin retuşare toate femeile (inclusiv chipuri de fetiţe) din versiunea pentru Arabia Saudită a catalogului său de produse. Opinia publică suedeză s-a revoltat, urmată apoi de opinia publică a multor ţări ale lumii. (7-10-2012 – Social)
  • Moldova a fost criticată de APCE pentru declarații homofobe de Editor Politica Externa
    Autorităţile moldovene au recunoscut că, de fapt, legea privind asigurarea egalităţii a fost adoptată pentru a împăca ambele tabere… (7-10-2012 – Republica Moldova)
  • Marian Lupu joacă alba-neagra cu limba moldovenească/română de Petru Clej
    Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi lider al Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, zice că vorbeşte ştiinţific româneşte, iar politic moldoveneşte. Asta însă nu durează mult timp, căci la doar câteva zile a declarat că din punct de vedere ştiinţific limba română şi cea moldovenească nu sunt una şi aceeaşi: “M-am răzgândit, s-a zis cu ştiinţific. Acele teze sunt şi acum susţinute de oamenii de ştiinţă şi au o puternică influenţă subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice. Hai să nu fim obsedaţi”, declara Marian Lupu la Pro-TV Chişinău. (7-10-2012 – Republica Moldova)
  • Autoportretul de Dorel Schor
    Este de presupus că fiecare pictor, sau aproape fiecare, a încercat să-şi facă portretul. Chiar de mai multe ori. Van Gogh, de pildă, ne-a lăsat sumedenie de tablouri în care personajul, adică el, e surprins în diferite ipostaze, în diverse situaţii. Dar înaintea lui, marele Rembrandt a făcut acelas lucru, la fel a procedat Goya şi mai înainte Dürer. (7-10-2012 – Album)
  • Încă o vară fierbinte de Carmen Firan
    Când am intrat a doua zi dimineaţa în Praga, oraşul era împânzit de tancuri ruseşti paraşutate peste noapte. Peste tot se auzeau radiouri date la maxim şi oamenii priveau înmărmuriţi etalarea de maşini de război, tanchete şi soldaţi pe bulevardele principale. Au intrat ruşii, ne-a spus ghida noastră, o cehoaică care avea să fie rănită câteva zile mai târziu pe când se deplasase la Ambasada română, după ora 18, când se instaura starea de urgenţă în oraş. Să fugim, a fost primul gând al fiecăruia, dar unde să fugi? (7-10-2012 – Impresii de calatorie)
  • Un Arafat, ministru al sănătăţii în România de Eva Galambos
    dr.Raef Arafat, ministrul interimar al sănătăţii din România -o personalitate puternică, un om devotat semenilor lui (7-10-2012 – Ei vor face o diferenta)
  •  
    18.97.14.81