caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Ferguson: treceţi la coadă pe stânga pentru cerut scuze

de (23-1-2015)
5 ecouri

Robert_Tracinski2New York Times a aflat: Ministerul Justiţiei şi-a încheiat investigaţia federală privind împuşcarea lui Michael Brown în localitatea Ferguson, Missouri, ajungând în substanţă la aceeaşi concluzie ca Marele Juriu local care decisese să nu aducă acuzaţii poliţistului Darren Wilson.

[ACUM a relatat cazul aici; v. şi comentariile la acel articol/n.red.]

Să repet: Ministerul Justiţiei, acel care este condus de Eric Holder, a studiat cazul şi a decis că probele indică că împuşcarea lui Michael Brown de către poliţistul Wilson era justificată.

Acest fapt nu constituie de fapt o surpriză. Când procurorul local Robert McCulloch a anunţat decizia Marelui Juriu de a nu-l inculpa pe poliţist, el a subliniat cu insistenţă că anchetatorii federali au avut acces la exact aceleaşi probe ca şi cei locali, ceea ce a fost felul său de a-şi exprima încrederea că aceştia vor ajunge la aceleaşi concluzii. Relatarea din New York Times confirmă acest fapt: „Ancheta federală nu a identificat fapte care să difere semnificativ de probele care au fost date publicităţii de către autorităţile statului Missouri la sfârşitul anului trecut”.

Printre aceste fapte NYT citează: „Dl. Wilson a declarat anchetatorilor că dl. Brown l-a luat la bătaie prin fereastra maşinii acestuia de poliţie şi a încercat să-i apuce pistolul, o relatare care este confirmată de vânătăi şi de probe ADN”. Apoi: „Deşi unii martori afirmau cu tărie că dl. Brown avea mâinile ridicate [în momentul când poliţistul Wilson a tras/n.tr.], o parte din ei s-au retractat, iar alţi martori au sprijinit versiunea poliţistului”.

S-o lăsăm baltă atunci. Toate poveştile despre „nu trage, am ridicat mâinile”, sau implicaţia că Brown a fost împuşcat deoarece pentru poliţie viaţa negrilor este neimportantă, toate aceste au fost complet demontate. Iar Eric Holder va trebui să vizeze acest raport.

Ce rămâne atunci din varianta cu rasismului poliţienesc care se manifestă în toate? Ei bine, mai este pendentă „o investigaţie mai largă a Ministerului Justiţiei pe linia drepturilor civile privind alegaţiile asupra interpelărilor discriminatorii în circulaţia rutieră”. Deci asta e!

Oricum, a venit momentul scuzelor – din partea fiecărui activist şi jurnalist (dar este acelaşi lucru) care şi-a însuşit varianta simplistă „nu trage, am ridicat mâinile” şi a împrăştiat-o înspre cele patru vânturi pe baza unei mărturii false; din partea tuturor celor care au respins în mod arbitrar relatarea poliţistului ca fiind absurdă şi incredibilă; din partea celor care au susţinut cu încăpăţânare teoria mai generală care îi calomniază pe poliţiştii din toată ţara că ar fi rasişti asasini.

Aceştia nu trebuie să ceară scuze pentru eventuala jenă pe care le-aş fi privocat, sau pentru că încerc să le „vând” sfatul meu asupra felului cum pot fi evitate în viitor dezastrele de acest gen. Ar trebui să-şi ceară scuze deoarece, dacă vor ca alţii să fie ţinuţi responsabili pentru acţiunile lor, ei trebuie să se asigure că sunt responsabili pentru acţiunile lor proprii.

A venit deci vremea scuzelor. Iar coada trebuie să se formeze, aşa cum s-ar cuveni, pe partea stângă…

Robert Tracinski, 22 ianuarie 2015

Preluat cu permisiunea autorului din publicaţia The Tracinski Letter

Ecouri

  • Corneliu: (26-1-2015 la 19:48)

    Exceptional articol.

  • dumitru stoian: (31-1-2015 la 20:09)

    Atunci cum dumnezeu ramane cu „discriminarea pozitiva” combinata cu avantajele clasei dezavantajate (citeste „afroamericani”” numai pentru ca ceilalti, asiaticii de pilda, nu ataca, nu se prea omoara intre ei, s-au pus pe picioare in mai putin de doua generatii, respecta in general legea?

    Cum ramane… atunci?

  • Alexandru Leibovici: (31-1-2015 la 22:56)

    @dumitru stoian

    > Atunci cum dumnezeu ramane cu „discriminarea pozitiva” […]

    De fapt… articolului de mai sus nu are, mi se pare mie, vreo relevanţă pentru subiectul „discriminării pozitive”. Adică din faptele relatate în articol nu rezultă dacă aceasta este bună sau proastă, dacă a fost încununată de succes sau nu, etc.

    Deci cred că discriminarea pozitivă este un cu totul alt subiect – foarte interesant şi el, dar diferit.

  • dumitru stoian: (31-1-2015 la 23:38)

    Domnule Leibovici, zic si eu de fapt comentarul meu, asa e, nu prea are legatura directa cu subiectul, dar la o analiza putin mai adanca, are… Insa nu e „corect politic” sa se puna in discutie,oricat de interesant ar fi.

  • Alexandru Leibovici: (1-2-2015 la 16:07)

    @dumitru stoian

    Sunt curios care este acea „analiză puţin mai adâncă”? Că n-ar fi „corect politic” – nu vă faceţi griji…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
De la Războiul Rece la Războiul Civil: între conflictul asimetric şi furtuna economică perfectă

Cu mai puţin de un an în urmă, ecourile înfruntărilor sportive din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci...

Închide
44.220.251.57