• ACUM.TV
  • August 2015
  • Roşu de Adriana Moscicki
    te doresc într o rochie roşie, mi- ai spus, / mâinile mele o desfac de pe trupul tău şi, / aşa dezghiocată , carne în tremurare / să prind în palme ……continuare (25-8-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • In intampinarea romanilor. Alter Ego sau odaia pentru musafiri de Florin Predescu
    Poezia nu este doar un exercitiu singular. Intr-o traditie seculara versurile se ridica printre blocuri asemenea iederii semete si victorioase – replica la bruta intruchipata in fel si fel de chipuri diavolice. (25-8-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Știi? de Adriana Moscicki
    cu nara umedă noaptea caută urma de iepure şi vulpe / întinsă toată şi neagră pe pămînt / poate chiar umbra timpului pe o bancă, miros bătrîn / medicamente, piele uscată, păr sfărîmicios… (25-8-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Tânar, În Utopia Magna (11) – „O prietenie secretă” faţă’n faţă cu „viforniţa” de Nicolae Gogoneaţă
    După-amiază, ne-am întâlnit – aşa cum ne-am înţeles – în afara instituţiei noastre, la cea mai apropiată staţie de tramvai, şi am plecat mai departe, împreună, pe jos. Locuinţa Ceciliei e situată spre Nordul oraşului; pornim încet, unul lângă altul, nestingheriţi de priviri indiscrete… (24-8-2015 – Marturii)
  • Zmeul cel mic de Dorel Schor
    Cică venind odată acasă pe neaşteptate, mai devreme decât s-ar fi cuvenit, adică pe la vreo unsprezece înainte de amiază, zmeul cel mititel găsi uşa apartamentului bine ferecată. Sună el cât sună, bătu cu şi fără răbdare în oţelul ghintuit şi, dacă văzu că nimeni nu se grăbeşte să-i deschidă… (17-8-2015 – Umor)
  • Tânăr, În Utopia Magna (10) – Mici invidii…; „tovarăşu de la raion” vrea cartea pe care o citesc eu de Nicolae Gogoneaţă
    cum, în plină iarnă, cu ploi, lapoviţă şi ninsoare, nu ne putem petrece decât rareori puţinele noastre momente libere în curtea şcolii, să ne destindem pe terenul de sport sau pur şi simplu să respirăm aer curat. Ne rămân doar discuţiile din dormitoare, ori lecturile preferate… (16-8-2015 – Marturii)
  • Pagini dintr-un jurnal neterminat. Un tată între taţi de Florin Predescu
    Parinţii apuşi se depărtează de noi ca nişte aştri, dar nu se sting şi strălucesc mereu în noi. (8-8-2015 – Cai Spre Noi Insine)
  • Gând zburat peste Arad de Mircea Hortensiu Tomuş
    Ies în balcon / În fiecare seară / Şi privesc pădurea / de lumini vibrând… (1-8-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Libertate, revoltă şi patriotism: cazacii în istoria Europei Centru-Orientale (III): loialitate, jertfă şi riscurile unei renaşteri octroate de Florian Dumitru Soporan
    Noua arhitectură politică a Europei Centru-Orientale generată de ascensiunea Rusiei Romanovilor la poziţia de mare putere mondială, angajată în competiţia pentru controlul unor artere ale schimburilor comerciale de la Marea Baltică la Mediterana Orientală nu a însemnat doar începutul sfârşitului pentru vechea uniune polono-lituaniană şi al lungii crize a Imperiului Otoman… (21-8-2015 – Istorie si actualitate)
  • Andrea Bocelli şi Edith Piaf (!!) – La Vie En Rose de Editori ACUM
    Andrea Bocelli şi Edith Piaf (!!) – La Vie En Rose (20-8-2015 – TV.ACUM)
  • Informaţii noi despre masacrele antisemite din 1940 de Adrian Cioflâncă
    Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la pogromul de la Dorohoi. Pe 1 iulie 1940, militari români, care se retrăgeau din nordul Bucovinei după ultimatumul sovietic, au ucis câteva zeci de evrei din oraş şi împrejurimi. Tragedia a rămas în memoria colectivă prin mărturiile evreilor dorohoieni care au scăpat din urgia de atunci. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a organizat în fiecare an manifestări comemorative… (19-8-2015 – Istorie si actualitate)
  • Teşu Solomovici sau arta falsificării şi a compilaţiei istorice de Rodica Grindea
    Se spune, deseori pe bună dreptate, că a vorbi despre tine însuţi este semn de mediocritate. Cu riscul de a mi se pune această etichetă, îmi voi permite o scurtă remarcă, la începutul celor ce vor urma. Cei care mă cunosc, fie personal, fie din cele scrise în cadrul activităţii mele gazetăreşti de-a lungul vieţii mele israeliene, ştiu bine că grija pentru adevărul celor afirmate… (17-8-2015 – Polemica)
  • Libertate, revoltă şi patriotism: cazacii în istoria Europei Centru-Orientale (II): eroii, rebelii şi statul de Florian Dumitru Soporan
    Primele două secole ale istoriei cazacilor care coincid cu etapa premodernă a evoluţiei realităţilor europene reprezintă apogeul manifestărilor potenţialului acestor comunităţi solidarizate de opţiunea pentru libertate şi angajate într-o relaţie ambivalentă cu statele ale căror regiuni frontaliere le populau, aflate în la rândul lor în faza unor experimente politice… (17-8-2015 – Istorie si actualitate)
  • Imperiul nu mai are mult de trăit de Arkadii Babcenko
    Cer iertare, eu nu pot să schimb nimic în această ţară. Eu am încercat, noi am încercat, dar nu am reuşit. Ei sunt mai numeroşi. Ei sunt mulţi. Ei sunt milioane… (14-8-2015 – Extern)
  • Ucraina – evenimentele curente (5 august – 12 august 2015) de Editor Politica Externa
    Anchetatorii olandezi au afirmat astăzi că au găsit indiciile unor resturi de rachetă rusească de tip BUK pe locul unde a fost doborât în iulie anul trecut avionul malaezian MH17. Este pentru prima oară că anchetatorii fac asemenea afirmaţii… (12-8-2015 – Ucraina)
  • Acordul nuclear iranian: falsa dilemă „diplomaţie sau război” de Elan Journo
    Când a anunţat acordul nuclear cu Iranul, preşedintele Obama a explicat raţiunile căii diplomatice. El a spus că sunt trei opţiuni: să se negocieze cel mai bun acord posibil, să ne retragem din negocieri, sau să întreprindem o acţiune militară contra instalaţiilor militare iraniene, ceea ce va declanşa un nou război în Orientul Apropiat… (11-8-2015 – Extern)
  • Libertate, revoltă şi patriotism: cazacii în istoria Europei Centru-Orientale: (I): supravieţuirea împotriva sistemului de Florian Dumitru Soporan
    Evenimentele care au marcat istoria contemporană a statelor şi etniilor care au cunoscut experimentul totalitar de extremă stângă, de la prăbuşirea Zidului Berlinului şi iniţierea extinderii spre est a Uniunii Europene la dezintegrarea unor state federative considerate experimente de succes în ambianţa postbelică precum Uniunea Sovietică, Iugoslavia sau Cehoslovacia… (10-8-2015 – Istorie si actualitate)
  • Prietenii improbabile… de Editori ACUM
    Prietenii improbabile… (9-8-2015 – TV.ACUM)
  • Hiroşima şi iertarea (II) – republicare de Alexandru Leibovici
    Decizia finală privind utilizarea armei nucleare cădea în responsabilitatea Preşedintelui Truman, în calitatea sa de Comandant Suprem al Armatei. Ceilalţi lideri – militari şi civili – îi furnizau sfaturi şi recomandări. În nici un moment în discuţiile privind modalităţile utilizării bombelor nucleare nu s-a pus la îndoială însăşi necesitatea utilizării acestora, şi anume pentru a pune capăt pierderilor enorme ale Aliaţilor. Nici unul dintre factorii consultaţi nu l-a sfătuit pe Preşedinte să nu utilizeze bomba. Abia după terminarea războiului, când cele câteva sute de mii de victime evitate au devenit din ce mai abstracte şi fantomatice, s-au auzit voci contestatare. (5-8-2015 – Istorie si actualitate)
  • Hiroşima şi iertarea (I) – republicare de Alexandru Leibovici
    Zilele acestea se împlinesc 70 de ani de la bombardamentele atomice de la Hiroşima (6 august 1945) şi Nagasaki (9 august 1945). Republicăm cu această ocazie un articol în două părţi care a apărut pe ACUM cu trei ani în urmă… (5-8-2015 – Istorie si actualitate)
  • R. Moldova : „Suntem fraţi, dar nu chiar fraţi…” de Valentina Basiul
    De câteva săptămâni, piaţa de la Sculeni, raionul Ungheni, este tot atractivă pentru cetăţenii români, care pot intra în ţară doar cu buletinul. Mulţi dintre cei care trec Prutul cumpără combustibil şi produse alimentare. Vânzătorii de prin părţile locului sunt mulţumiţi că au mai mulţi cumpărători… (5-8-2015 – Republica Moldova)
  • Ucraina – evenimentele curente (30 iulie – 4 august 2015) de Editor Politica Externa
    Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a ciocnit pe teritoriul Donbasului cu o unitate de militari fără însemne militare distinctive, aşa-zişii „omuleţii verzi”. Potrivit Misiunii speciale de monitorizare a OSCE (CMM), unul dintre „omuleţii verzi” a recunoscut că el şi tovarăşii săi fac parte din Brigada a 16 Aeropurtată din Orenburg (Rusia, regiunea munţilor Ural)… (4-8-2015 – Ucraina)
  • How To get to Mars de Editori ACUM
    How To get to Mars (2-8-2015 – TV.ACUM)
  •  
    54.172.169.199