• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 27 februarie – 4 martie 2012
  • Ce bine că am plecat din România! de Stefan N. Maier
    Am plecat fără pretenţii. De fapt, nu atât ca să mă realizez, eram prea „bătrân” deja la peste 40 de ani, cât ca să am şansa unei ratări pe cont propriu, adică să am o viaţă a mea, în care să fiu eu cel răspunzător de eşecuri şi victorii, nu să-mi rateze alţii viaţa. Numesc această şansă libertate. Nimic nu e ca libertatea!…continuare (26-2-2012 – Editorial)
  • Ce înseamnă să fii homosexual în Republica Moldova? de Artiom Zavadovsky
    Din punct de vedere exterior, tu, fiind gay, poţi duce o viaţă fericită, împlinită, fără nicio problemă şi discriminare; poţi fi respectat, acceptat şi iubit până nu vei destăinui cuiva că, de fapt, eşti gay, astfel spargând monopolul social la heteronormativitate şi compromiţând „valorile tradiţionale”. Nu pot vorbi in numele tuturor gay-ilor din Moldova, însă şi experienţa mea pe care o trăiesc în fiecare zi poate servi ca un exemplu la ceea ce înseamnă să fii gay în ţara mea. (26-2-2012 – Republica Moldova)
  • CUM SE NEAGĂ GENOCIDUL ARMEAN de Vartan Arachelian
    În după amiaza zilei de 23 ianuarie în Senatul Republicii franceze s-a dezbătut timp de cinci sau șase ore un proiect de lege menit să pedepsească negaționismul genocidului armean. Ca și alte parlamente europene, legislativul francez recunoscuse în 2001, ca o crimă imprescriptibilă, masacrarea în masă de către autoritățile otomane începând cu aprilie 1915 a populației de etnie armeană aflată atât în provinciile istorice armenești, cât și în alte localități ale Imperiului. (26-2-2012 – Istorie si actualitate)
  • 70 de ani de la scufundarea vasului “Struma” de Eva Galambos
    Comemorarea tragediei vasului „Struma”, scufundat în urmă cu 70 de ani, la Ierusalim şi Bucureşti (26-2-2012 – Istorie si actualitate)
  • Spiritul raței șchioape bântuie politica românească de Petru Clej
    Este firesc ca al doilea mandat prezidențial , ultimul permis de Constituție, să fie caracterizat de mai puțină motivație politică decât primul. În Statele Unite un președinte în ultima partea a mandatului final este numit “lame-duck”, adică rață șchioapă, deoarece nu mai are nici motivația și nici suportul politic necesar unei guvernări eficace.Acest spirit al raței șchioape s-a așternut și asupra politicii românești, iar o probabilă victorie a USL în alegerile parlamentare riscă să însemne nu doar că Traian Băsescu va deveni impotent din punct de vedere politic, dar riscă să-și piardă și mandatul. (26-2-2012 – Intern)
  • Românii sunt nemulţumiţi de greva parlamentarilor USL de Serban Tabacu
    De aproape o lună deputaţii şi senatorii USL sunt în grevă parlamentară şi nu au de gând să renunţe decât dacă le sunt îndeplinite cele patru condiţii formulate de liderii lor: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură; sancţionarea fraudării votului de către preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi garanţii că nu se va mai întâmpla aşa ceva în viitor; rediscutarea modificării abuzive a Regulamentului care a recunoscut în Parlament un partid ce nu a candidat niciodată, respectiv UNPR. (26-2-2012 – Intern)
  • Se conturează o premieră politică: ieşirea reprezentanţilor maghiarilor din Parlamentul României de Matei Mircioane
    Înfiinţarea recentă a Partidul Popular Maghiar din Transilvania – PPMT (Erdélyi Magyar Néppárt) reprezintă o grea lovitură pentru UDMR, cu atât mai mult cu cât chiar liderii acestui partid consideră ca principal adversar UDMR-ul. Având în vedere că, practic, PPMT abia s-a înfiinţat, săptămâna trecută alegându-şi liderii la nivel naţional, este posibil să nu aibă timp să se structureze în teritoriu şi, astfel, să obţină rezultate slabe la alegeri, atât la locale cât şi la generale. În mod evident, maghiarimea se va scinda, moderaţii urmând să rămână de partea UDMR, iar cei, să le zicem, mai animaţi de accentuarea identităţii maghiare, vor migra către PPMT. Astfel este foarte posibil ca anul acesta să asistăm, în premieră, la ieşirea reprezentanţilor maghiarilor din Parlamentul României. (26-2-2012 – Romania)
  • Veronica cine? sau cum șantajează Ghimpu AIE de Denis Cenusa
    Cum am menţionat în articolul Ghimpu renunţă la AIE?! şi în AIE – ostatica lui Ghimpu…, liberalii şantajează coaliţia de guvernare şi vor să se impună ca un partid central, unde ocupă locul trei. Problema gravă este că liderul PL îşi ascunde propriile ambiţii prin invocarea iluzoriilor cerinţe din partea electoratului său. Am vorbit din start despre şantaj politic din partea lui Ghimpu şi posibil mai puţin din partea celorlalţi colegi din partidul lui. Acum acesta se preface victimă a circumstanţelor pentru a atrage simpatia electoratului AIE, dezamăgit în PLDM sau PDM pentru legăturile cu ex-comunistul Igor Dodon. Vorbisem anterior despre rolul de opoziţie pe care îl vor juca liberalii în cadrul coaliţiei de guvernare, fapt confirmat periodic. (26-2-2012 – Republica Moldova)
  • Realităţi şi simboluri identitare medievale: Sfântul Aleksandr Nevski şi cruciada nordică (II): triumf naţional şi sanctitate dinastică de Florian Dumitru Soporan
    Ritmul transformărilor ce afectau lumea medievală la începutul secolului al XII-lea, atât în ceea ce priveşte infrastructura instituţională, mai vizibilă la nivelul surselor istoriografice şi reflecţiilor juridice, dar în egală măsură resorturile mai profunde ale pietăţii şi mentalului colectiv, au antrenat şi structurile de putere de la periferia nord-estică a christianitas. Din perspectiva scrisului istoric, prima şi cea mai importantă din această serie a mutaţiilor are loc la nivelul percepţiei martorilor şi constă într-o mai amplă reflectare a acestor realităţi regionale şi în caracterul mai diversificat al surselor, de la documente ale Curiei Romane la cronici urbane sau monastice de expresie latină sau slavonă. (26-2-2012 – Istorie si actualitate)
  • google_1
    google_2

  • Moldova critică deschiderea de secții de votare de către Rusia în Transnistria de Editori ACUM
    Este regretabil faptul, că în pofida poziţiei consecvente expuse de către partea moldovenească, autorităţile ruse au ignorat decizia MAEIE la acest subiect. Ministerul califică aceste acţiuni drept neprieteneşti, care trezesc îngrijorare şi nu corespund bunelor relaţii stabilite între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. (1-3-2012 – Comunicate de presa)
  • Nervi de primăvară – Imagini şi (neplăcute) savori gazetăreşti, sancţionate ACUM de Editori ACUM
    Supărător este incidentul petrecut la mijlocul lunii februarie a.c., când un aşa zis jurnalist de la publicaţia clujeană Făclia a preluat integral articolul „Imagini şi savori armeneşti – spre încântarea clujenilor”, semnat de către redactorul ACUM, Andrea Ghiţă (http://www.acum.tv/articol/46367/), a introdus două fraze în text şi l-a publicat în Făclia, sub semnătură proprie, cu titlul „Armenii se prezintă”. (28-2-2012 – Cutia Pandorei)
  • Cârcotași de toate culorile, degeaba vă uniți de Petru Clej
    Dacă pierdem cititori precum acești cârcotași, nu-i nicio pagubă, am mai spus-o de atâtea ori. Vor veni cititori noi, care s-au săturat de acest naționalism pernicios, de atitudinea patriotard-demagogică, de provincialismul îmbâcsit care trage ca o ghiulea în jos lumea românească. (26-2-2012 – Coltul Editorului)
  • Condițiile de viață și studiu ale studenților în Epoca de Aur de Cristina Dobrin

    Complexul studențesc Timișoara

    Plecam de acasă pentru prima oară, urma să locuiesc într-unul din căminele complexului studențesc. Nu cunoșteam pe nimeni, aveam câteva colege de liceu care intraseră la seral, cei mai mulți dintre foștii colegi reușiseră la medicină, politehnică, matematică, filologie. (26-2-2012 – Marturii)
  • Retrospectiva foamei pe vremea lui Ceaușescu. La fazani (I). de Florin Predescu
    Scriitori de stanga precum Al. Sahia, Zaharia Stancu ne descriau in manualele, momente triste din viata copiilor de tarani, de muncitori din perioada interbelica. Situandu-ma in copilaria mea, ca fiu al unor tarani sositi din mediul rural la oras am parcurs zile nu prea imbelsugate. Viata omului se repeta in orice perioada istorica, cand acesta este expus foamei. (26-2-2012 – Marturii)
  • 37 de ani în Țara lui Bulă. Amintiri din epoca de aur. de George PETRINEANU
    Ni-l amintim pe Bulă ca pe un personaj simpatic pe care îl simțeam alături de noi, mai ales în partea a treia, a revenirii la duritate și absurd a epocii comuniste. Atunci el a devenit tot mai prezent printre noi prin bancurile ,,politice” care se spuneau. Pentru mine este un mister cine le inventa, unele dintre ele fiind foarte reușite mai ales în contextul vremurilor pe care le trăiam.Bulă ne alina îngrijorările dar probabil ne și anestezia simțul critic. Ne lasă sa credem ca putem lua la mișto un fapt oricât de grav ar fi el, chiar și cele care ne marcau viata.După decembrie ’89 Bulă a dispărut discret. (26-2-2012 – Marturii)
  • Şcoala evreiască din Gherla de odinioară – aşa cum a cunoscut-o Mihai Eisikovits de Andrea Ghita
    Evreii gherleni erau aşchenazi de rit ortodox, conducerea comunităţii fiind aleasă de ei. Viaţa religioasă era îndrumată de un rabin, cu studii superioare, bun cunoscător al cărţii sfinte şi talmudului.Educarea copiilor se afla în centrul preocupărilor comunităţii. Clădirea spaţioasă a şcolii evreieşti, cu multe săli de clasă şi o curte mare, unde copiii se puteau juca în voie, era în proprietatea comunităţii. (26-2-2012 – Marturii)
  • Amos Oz la Bucureşti de Eva Galambos
    Scriitorul israelian Amos Oz se află la București. (27-2-2012 – Ultima Ora)
  • Bath – perla romano-georgiană a Angliei de Petru Clej
    Situat la circa 150 km vest de Londra, Bath este situat pe râul Avon și e cunoscut pentru vestigiile sale romane și construcțiile din piatră

    Situat la circa 150 km vest de Londra, Bath este situat pe râul Avon și e cunoscut pentru vestigiile sale romane și construcțiile din piatră

    (26-2-2012 – Impresii de calatorie)
  • Bucătăria din garaj de Florin Predescu
    In timpul putin ramas dupa programul de lucru e ideal sa ne alegem retete rapide, dar si dietetice. (26-2-2012 – Gastronomie si Stil)
  • SONIA NATRA – FRAGMENTE UMANE de Dorel Schor
    Numele Sergiu Natra si Sonia Natra sunt de multa vreme reprezentative pentru viata culturala si artistica . El compozitor cunoscut si foarte apreciat, ea sculptorita, pictorita, ceramista, creatoare in mai toate genurile artelor vizuale. (26-2-2012 – Cultura)
  • Mărțișor de Florin Predescu
    Neaua isi destrama tivul de argint…. (26-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Pictorial de Anca Anghel Novac
    cu tine şi ţipetele sunt frumoasedeşi nu le prea înţeleg sensul (26-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Frozen Rainbow de Dan DAVID
    De pe umerii tăi se ridică aburi albi ca o ceață.Întâlnesc soarele, se adună și râd,Curcubeu înghețat. (26-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • O să mi se facă rău de Adrian Suciu
    N-am să-ţi ofer decît o poftă crîncenă de viaţăşi cîteva certitudini. (26-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Ba se mai poate de Ion Pop
    Ba se mai poate scrie,vai, poezie şi după Auschwitz.Chiar şi după Gulag se mai poate scrie.Se poate scrieşi după khmerii roşii. (26-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Şi dacă ne-am avea de Sorin Cerin
    Şi dacă ne-am avea………am mai redeveni noi cei de zi cu zi,ucişi de fiecare clipăcu propria-i moarte? (26-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Oana Pellea despre frumusețea vieții de Editori ACUM
    O ființă frumoasă vorbindu-ne despre frumusețea vieții (28-2-2012 – TV.ACUM)
  • Dumitru Popescu despre industria privată a zborului spațial de Editori ACUM
    Dumitru Popescu – fondator al Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) – la TEDxBucharest (2-3-2012 – TV.ACUM)
  • Corina Chiriac „Mărțișor, Prințișor” de Editori ACUM
    1 Martie călător vă aduce un Mărțișor…. (1-3-2012 – TV.ACUM)
  • No arms, no legs…no worries – Nick Vujicic de Editori ACUM
    No arms, no legs…no worries – Nick Vujicic (3-3-2012 – TV.ACUM)
  • ALB ȘI NEGRU de Marius Lihet
    (29-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • ALB ȘI NEGRU de Cristina Dobrin
    (26-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • ALB ȘI NEGRU de Eduard Mattes
    (28-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • ALB ȘI NEGRU de Natalie Schor
    (1-3-2012 – Fotografia Zilei)
  • ALB ŞI NEGRU de Paulina Eliza Duta
    (27-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • ALB ȘI NEGRU de Christina D’oro Hooley
    (2-3-2012 – Fotografia Zilei)
  • ALB ȘI NEGRU de Daiana Mandl
    (3-3-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    44.213.99.37