• ACUM.TV
  • Noiembrie 2013
  • Elemente româneşti la Universitatea de Stat din California, Northridge (CSUN) de Ileana Costea
    Scriu acest articol pe 27 noiembrie 2013, a 3-ea joi din luna noiembrie, când în State se sărbătoreşte “Ziua curcanului” şi nu mă pot opri să nu încep prin a spune că cel mai interesant articol despre această sărbătoare a fost scris de umoristul corespondent al cotidianului Los Angeles Times, Art Buchward…continuare (29-11-2013 – Album)
  • O reţetă de Ziua Recunostinţei de Florin Predescu
    În ultima zi de joi se sărbătoreşte bucuria unei toamne îmbelşugate, şi a împăcării.Am ales o reţeta proprie pt această celebrare. Dacă eliminaţi untul ar putea fi o reţeta dedicate şi sărbătorii de Hanukah. (28-11-2013 – Gastronomie si Stil)
  • Evenimente dedicate Zilei Naţionale a României de Editori ACUM
    Evenimente dedicate Zilei Naţionale a României (27-11-2013 – Comunicate de presa)
  • Imperii de orez (II) – Fantasme şi Ruine de Carmen Firan
    Sukhothai a fost prima capitală istorică a Thailandei, urmată de Ayutthaya, Thonburi, şi azi Bangkok. În marele regat Sukhothai, fondat în 1238 de doi fraţi, Bangklanghao şi Phameung, se construiesc timp de 200 de ani temple bogate, înfloresc artele şi comerţul … (27-11-2013 – Impresii de calatorie)
  • Roata (ziceri) de Dorel Schor
    Cînd dai cu bîtă în baltă te stropeşti. Şi nu-i tot una dacă balta e cu apă sau cu noroi. // Priveşte înainte… În urmă abia ai fost. // Cerşetorii nu pot fi mofturoşi (zicere engleză). (25-11-2013 – Umor)
  • Despre îngeri (Se dedică Dlui. Andrei Pleşu) de Dan DAVID
    Doamne, cât de puţin am vorbit cu mama! / Nu că n-am fi avut ce. / Ea avea mereu să-mi spună ceva. / Chiar când tăcea! / „Fă-te dragule, inginer!…”… (25-11-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • ”…hai să-ţi prezint un jidan; aş vrea să fac din el săpun, dar nu pot!” de Lucretia Berzintu
    Poetul româno-canadian urma să-şi prezinte operele la Teatrul Evreiesc din Bucureşti. Evenimentul a fost anulat în ultima clipă. De ce? (25-11-2013 – Reportaj)
  • Femeie de Adriana Moscicki
    Femeie / Din afară pînă-n rărunchi înnodate / şiraguri de mărgele şi toate / femeie / mecanism complicat tourbillon… (25-11-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Imperii de orez (I) – Bangkok de Carmen Firan
    Refăcută nervos şi bine bătută, cu vânătăi care îmi vor aminti mult timp de răsfăţul thailandez (bănuiesc că bărbaţii au totuşi alte senzaţii sau au parte de alt tip de tratament odată ce se recomandă ca în Thailanda să nu te duci cu soţia) sunt gata sa iau Bangkokul în piept… (23-11-2013 – Impresii de calatorie)
  • Cum să desenezi un cerc de George Petrineanu
    Îmi pare rău, dar mai curînd sau mai tîrziu va trebui să desenaţi un cerc pentru cineva. Cum?… (21-11-2013 – Divertisment)
  • Pasărea Măiastră de Florin Predescu
    Deunăzi am primit cu tristeţe vestea că unul dintre prietenii mei de o viaţă se află într-o situaţie precară de sănătate.Ion Vincent Danu, pictor de mare talent, trăieşte în provincia Quebec, Canada. Deşi după revoluţia din ’89 a sperat în schimbări pozitive în România, a ales calea exilului lăsând totul în urmă (21-11-2013 – Umanitare)
  • Unde începe cerul – Machu Picchu de Carmen Firan
    Dacă Patagonia începe unde se termină pământul, Machu Picchu pare să se termine unde începe cerul. Călătoriile în locuri extreme ca acestea au imprevizibilul unor expediţii în timp, îţi contrazic sau depăşesc imaginaţia stimulată de literatura turistică ori de vreo fotografie spectaculoasă de revistă. (20-11-2013 – Impresii de calatorie)
  • Cadouri (ziceri) de Dorel Schor
    Nu toţi căţeii ajung dulăi. // Nu mai ştiu dacă am uitat unde l-am pus sau de unde l-am luat… // Are atît de mult noroc că lumea a început să-l creadă prost. (18-11-2013 – Umor)
  • Grafică cu lumină – Eduard Mattes la Bucureşti de Dorel Schor
    În foaierul cunoscutului cinematograf bucureştean „Patria” a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Frînturi de texturi”, cuprinzînd lucrări ale artistului israelian Eduard Mattes. Ele surprind elemente din natură, amănunte aparent banale, instantanee urbane – pe care le vedem, de obicei, în trecere… (18-11-2013 – )
  • America profundă de Carmen Firan
    Zburam din New York în Arkansas, să petrecem câteva zile cu nişte buni prieteni, poeţi pur sânge care într-un moment de revelaţie aleseseră de bună voie şi nesiliţi de nimeni să se mute în pădurile virgine ale munţilor Ozark… (17-11-2013 – Impresii de calatorie)
  • Spectacol de Adriana Moscicki
    Corpul gol al adâncului se dezvăluie / oameni şi păsări se năpustesc / hulpavi prin carnea moale, (17-11-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • La căpătâiul lui Brejnev de Sadi Rudeanu
    Sărmanul Brejnev e pe moarte. / La căpătâiul său, la pat / Din lume cei mai mari profesori / Spre a-l salva, s-au adunat (17-11-2013 – Umor)
  • Baricada de Dan DAVID
    De ce nu aţi urcat băi, pe baricadă?N-aţi fost pe baricadă, aţi pierdut!Nimeni nu vă recunoaște.Uite-l pe tâmpitul de Gherase!Pârâciosul ăla de lucra pentru noi,Iar acum nici nu mă privește când îl salut. (16-11-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Clown de Adriana Moscicki
    Ochii deschişi fără vadă / trupul lungit doar umbră de seară, / cresc blană deasă şi gri / sînt focă şi clown călător… (16-11-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Everestul, de aproape de Camelia Lica
    Am citit undeva ca un munte nu poate fi cucerit. Un munte poate fi urcat doar daca ii recunosti, cu smerenie, puterea, si ii ceri aprobarea sa iti permita sa ii ajungi pe culmi. De aceea, inainte de a se aventura in escaladarea Everestului, alpinistii iau parte la ceremonia budista Puja, de binecuvantare a incercarii lor. Serpasii, acesti oameni incercati ai inaltimilor de piatra, au credinta ca acest ritual imblanzeste spiritul muntelui, si le inlesneste calea spre inaltimile divine. (13-11-2013 – Impresii de calatorie)
  • La câţiva paşi de preşedintele Obama de Florin Predescu
    O simpla zi de noiembrie se inalta prin ultimele incendii ale frunzelor laminate si prin cinstirea eroilor, a aveteranilor de razboi. (12-11-2013 – Cai Spre Noi Insine)
  • Atena 2004 de Nicolae Musat
    Cuvintele „And the winner is Athens!” au fost rostite de Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional care a anunţat alegerea oraşului care urma să găzduiască Olimpiada de Vara în anul 2004…. Ceea ce a rămas în urma jocurilor Olimpice, mândria patriotică a întregului popor, au fost construcţii lăsate în paragină, şomeri imigranţi, în majoritate albanezi, şi multe, foarte multe datorii. (11-11-2013 – SPUNE)
  • Luminatia sau ziua de dupa Halloween de Florin Predescu
    Oare mai exista ceva de care o anume categorie de oameni sa nu se atinga ? (5-11-2013 – SPUNE)
  • O abordare neconvenţională: Batya Bombigher îşi schimbă stilul de Dorel Schor
    Pictoriţa Batya Bombigher, cunoscută mai ales pentru viziunea ei originală asupra naturii, încearcă acum o modificare a stilului propriu. Nu e vorba de o ruptură totală de vechiul stil, păstrează încă destul din elementele care au făcut pictură ei recognoscibilă, dar ne propune o altă tematică şi, implicit, o altă abordare. (4-11-2013 – Album)
  • Legendă de Dorel Schor
    Decît atîtea revoluţii, mai bine o răscoala (folclor nou). // Există şi caricaturişti trişti (Vlad Nicolau). // S-a studiat venitul mediu pe locuitor. Deocamdată, s-a aflat plecatul mediu. (4-11-2013 – Umor)
  • Dialog cu un şerif american: ofiţerul de poliţie nu este duşmanul populaţiei de Florin Predescu
    Un ofiţer remarcabil de poliţie şi o persoană demnă de a servi un exemplu oricărui funţionar public oriunde şi oricând. (3-11-2013 – Ei vor face o diferenta)
  • Aprinde luna şi o stinge iar de Dan DAVID
    Vântul se joacă în pletele tale. / Cavalcada norilor / Aprinde luna şi o stinge iar. / Nimeni nu plânge după frunzele / Căzute pe umerii noştri. (3-11-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Milva – „Quattro vestiti”, de Ennio Morricone şi Franco Migliacci (1962) de Editori ACUM
    Milva – „Quattro vestiti”, de Ennio Morricone şi Franco Migliacci (1962) (30-11-2013 – TV.ACUM)
  • Însemnări pe un iPhone. Reinventarea omeniei de Florin Predescu
    Ziua Recunostintei defineste America intr-o nota ce de fapt nu e decat expresia omeniei, a unei mese comene la care au loc cu totii. In urma cu ani scriam despre Natalie Montanaro, o americanca misionara Peace Corps in comuna Brusturoasa, Judetul Bacau. Iata ca nu este singura ! (27-11-2013 – Umanitare)
  • Referendum în Elveţia (II) de Alexandru Leibovici
    Unul din subiectele supuse votului este limitarea salariilor maxime. Iniţiatorii cer ca într-o întreprindere sau instituţie dată salariul cel mai mare să nu depăşească de mai mult de 12 ori salariul cel mai mic; este vorba de salarii pentru o normă întreagă. Iniţiativa vizează limitarea salariilor cadrelor superioare, în special din marile întreprinderi, şi intenţionează „să pună capăt salariilor abuzive ale managerilor de vârf”. (25-11-2013 – Societate civila)
  • Quartetul Maria Răducanu, „Cristina” de Editori ACUM
    Quartetul Maria Răducanu, „Cristina” (24-11-2013 – TV.ACUM)
  • Un film amator redescoperit: capitularea Japoniei, 14 aug. 1945, Honolulu, Hawaii de Editori ACUM
    Un film amator redescoperit: capitularea Japoniei, 14 aug. 1945, Honolulu, Hawaii (21-11-2013 – TV.ACUM)
  • Noi vrem pământ!? de Pincu Sfartz
    Toate posturile de televiziune din România anunţă faptul că, la iniţiativa Guvernului Ponta, miercuri 21 noiembrie 2013 Parlamentul va dezbate proiectul de Lege privind vânzarea nelimitată către străini a terenurilor agricole din România….Acţiunea lui Ponta constituie un act de trădare (20-11-2013 – Polemica)
  • Cea mai bătrână actriţă care a jucat cu Charlie Chaplin accidentată mortal la decernarea premiului pentru actorul Sacha Baron Cohen de Editori ACUM
    Cea mai bătrână actriţă care a jucat cu Charlie Chaplin accidentată mortal la decernarea premiului pentru actorul Sacha Baron Cohen (13-11-2013 – TV.ACUM)
  • Prezent la apel: antisemitismul… de Pincu Sfartz
    Mi-am propus să cuantific manifestările naţionaliste în diferite ţări europene, unde se regăsesc într-o măsură mai mare, pentru interesul cititorilor revistei «ACUM», şi nu numai. Deoarece în faza de documentare am găsit mai multe date privitoare la antisemitism, şi mult mai puţine pentru alte cupluri de conflicte interetnice, am să prezint «starea actuală» a acestor manifestări, sperând că se vor reflectă în comentarii şi alte cupluri de intoleranţă interetnică. (12-11-2013 – Societate civila)
  • Moartea lui Arafat şi incitarea anti-israeliană de Khaled Abu Toameh
    Palestinienii şi-au reînnoit acuzaţiile ca Israelul a fost răspunzător pentru “asasinarea” preşedintelui OLP Yasser Arafat. Dar o analiză atentă a raportului cercetătorilor elveţieni arata ca rezultatele lor sunt neconcludente. Cercetătorii ruşi, care au examinat şi ei rămăşiţele lui Arafat, au afirmat că nu există suficiente dovezi (12-11-2013 – Extern)
  • „Cu stângu’n dreptu’ ”… de Rodica Grindea
    Se pare că Mister Kerry aducea la consfătuiri, în bagajele domniei sale, o serie de antecedente despre care s-a discutat (şi „consfătuit”) mai puţin în ultimele luni. A ieşit la iveală faptul că Statele Unite au început reducerea sancţiunilor împotriva Iranului cu mai multe luni înaintea consfătuirilor… (12-11-2013 – Polemica)
  • Dosarul cu denunţuri de Alexandru Leibovici
    Dosarele Epocii de Aur… O bună cunoştinţă de-a mea a cerut să-şi consulte dosarul de securitate, aflat astăzi în păstrarea C.N.S.A.S. Acesta a comunicat că persoana nu are, respectiv nu avea, un dosar de securitate. După un timp CNSAS a comunicat că la arhiva Serviciului de Paşapoarte din str. Nicolae Iorga, Bucureşti, s-a identificat un dosar pe numele său, iar CNSAS va solicita o copie a acestui dosar… (11-11-2013 – Istorie si actualitate)
  • Vom fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât de Ovidiu Ivancu
    Cine se întoarce azi în România din Londra, Berlin sau Madrid e aproape imposibil să nu observe diferenţa. Oamenii o exprimă în fel şi chip. Unii profeţesc că la noi nu va fi niciodată ca la ei, alţii îi înjură pe corupţi, convinşi fiind că dacă nu s-ar fi furat atât, ţara aceasta ar fi fost ca soarele sfânt de pe cer; sunt unii care au certitudinea fermă că numai clasa noastră politică se află la originea distanţei între noi şi ei, în vreme ce alţii privesc nostalgic către Casa Poporului şi se roagă bunului Dumnezeu pentru sufletul răposatului Nicolae Ceauşescu, cel care… (9-11-2013 – SPUNE)
  • Sorin Ilieşiu, senator PNL de Sibiu: Interpelare a ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc de Editori ACUM
    Pe 1 noiembrie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a confirmat condamnarea la moarte a savantului american de origine română Constantin Răuţă. (4-11-2013 – Ultima Ora)
  • Discursul tinerei pakistaneze Malala Yousafzai la ONU la 12 iulie 2013 de George Petrineanu
    La 9 octombrie 2012 eleva pakistaneză de 15 ani Malala Yousafzai supravieţuieste atacului armat săvârşit împotriva ei de doi tineri pakistanezi. După mai putin de un an, la 12 iulie 2013, Malala este invitată să ţină un discurs la ONU. A fost nominalizată pe lista candidaţilor la Premiul Nobel Pentru Pace 2013. (3-11-2013 – Societate civila)
  •  
    3.142.98.60