caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Moartea lui Arafat şi incitarea anti-israeliană

de (12-11-2013)
15 ecouri

ArafatPalestinienii şi-au reînnoit acuzaţiile ca Israelul a fost răspunzător pentru “asasinarea” preşedintelui OLP Yasser Arafat. Dar o analiză atentă a raportului cercetătorilor elveţieni arata ca rezultatele lor sunt neconcludente. Cercetătorii ruşi, care au examinat şi ei rămăşiţele lui Arafat, au afirmat că nu există suficiente dovezi în sprijinul afirmaţiei ca moartea lui Arafat în 2004 se datorează otrăvirii cu poloniu.

Mulţi palestinieni spun că Israelul nu l-ar fi putut „ucide” pe Arafat fără ajutorul oamenilor din anturajul său apropiat. Conform acestei teorii, aceleaşi oficialităţi palestiniene care au acuzat Israelul de moartea lui Arafat, ar fi putut să fie ei înşişi implicaţi în moartea lui Arafat. Suha, văduva lui Arafat a declarat agenţiei Reuters săptămâna trecută: „Sunt sigură că este cineva din anturajul său apropiat, trebuie să fi fost cineva din anturaj”.

În timp ce Secretarul de stat american John Kerry era ocupat în Orientul Mijlociu săptămâna trecută, încercând să prevină colapsul negocierilor de pace israelo-palestiniene, palestinienii şi-au reînnoit afirmaţiile că Israelul a fost responsabil pentru „asasinarea” preşedintelui Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat.

Afirmaţia palestiniană veche de nouă ani – cum că Israelul l-a otrăvit pe Arafat – a fost bazată de această dată pe constatările cercetătorilor elveţieni care au efectuat analize ale rămăşiţelor sale şi ale solului prelevat din mormântul său.

Dar o lectură atentă a raportului cercetătorilor elveţieni arată că rezultatele lor sunt neconcludente. Cu toate acestea, Autoritatea Palestiniană [AP] preferă să ignore faptele.

Cercetătorii elveţieni au scris că „luând în consideraţie limitările analitice, în special intervalul de timp scurs de la moarte, precum şi natura şi calitatea probelor, rezultatele justifică într-o măsură moderată ipoteza că decesul a fost consecinţa otrăvirii cu poloniu-201”.

Pe de altă parte, cercetătorii ruşi care au examinat şi ei rămăşiţele lui Arafat, au spus că nu există dovezi suficiente care să sprijine afirmaţia că Arafat ar fi murit în 2004, de la otrăvire cu poloniu.

Cercetătorii elveţieni şi ruşi nu a efectuat o anchetă penală asupra circumstanţelor morţii lui Arafat. Ei s-au limitat la a lua, în noiembrie trecut, mostre din corpul lui Arafat în încercarea de a determina cauza morţii.

Dar pentru conducerea AP, rezultatele neconcludente ale cercetătorilor elveţieni a fost suficientă pentru a acuza din nou Israelul pentru „asasinarea martirului Yasser Arafat.”

Din momentul în care raportul elveţian de 108 de pagini a fost publicat de canalul de ştiri Al-Jazeera săptămâna trecută, conducătorii AP au pornit o campanie de incitare împotriva Israelului.

Campania AP a creat în rândul palestinienilor falsa impresie că cercetătorii elveţieni au fost cei care au acuzat Israel. AP a creat, de asemenea, falsa impresie că rezultatele oamenilor de ştiinţa au fost perfect concludente şi necontroversate.

Acuzaţiile palestiniene împotriva Israelului a avut loc în timp ce Secretarul de stat american John Kerry se întâlnea cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi cu alţi demnitari palestinieni din Betleem, miercuri, pentru a discuta diverse modalităţi de a progresa în negocierile de pace cu Israelul, sponsorizate de SUA. Acuzaţiile au escaladat chiar şi in momentul când Kerry şi Abbas s-au întâlnit pentru a doua oară în Iordania.

Vineri, la scurt timp după ce Kerry a părăsit regiunea, oficialii palestinieni au escaladat problema, convocând o conferinţă de presă la Ramallah în care au declarat că Israelul a fost „singurul acuzat” în moartea misterioasa a lui Arafat.

„Israelul este primul, singurul şi principalul acuzat de asasinarea preşedintelui Yasser Arafat”, a anunţat chiar la începutul conferinţei de presă, Tawfik Tirawi, seful comitetului palestinian însărcinat cu investigarea morţii lui Arafat.

Acuzaţiile palestiniene împotriva Israelului privitoare la moartea lui Arafat nu sunt noi. Aceste acuzaţii, care nu s-au confirmat niciodată, au apărut aproape din prima zi când Arafat s-a îmbolnăvit în casa prezidenţiala din Ramallah.

Din acel moment oficialii palestinieni organizează în fiecare an demonstraţii pentru comemorarea morţii lui Arafat pentru a repeta de fiecare data acuzaţia că Israelul le-a otrăvit liderul.

Aceste afirmaţii trebuie să fie privite în contextul eforturilor continue ale Autorităţilor Palestiniene de a delegitimiza Israelul şi să deschidă calea pentru acuzaţii de „crime de război” contra israelienilor în diverse forumuri internaţionale, în special la Curtea Penală Internaţională [CPI].

În ultimele câteva zile, o serie de oficialităţi palestiniene au declarat, în urma concluziilor raportului elveţian, că a sosit momentul ca Israelul să fie adus în fata Curţii Penale Internaţionale [CPI] pentru pretinsul său rol în moartea lui Arafat.

Aceasta este aceeaşi Autoritatea Palestiniană care le spunea palestinienilor săi că evreii dau drumul, în Cisiordania, la porci sălbatici pentru a distruge terenurilor agricole şi şobolanii din Oraşul Vechi al Ierusalimului, cu scopul de a-i alunga pe locuitorii arabi din casele lor.

Mai recent, mass-media palestiniene au anunţat de asemenea că armata israeliană a fost văzută dând drumul la şerpi în anumite zone din Betleem pentru a-i intimida pe palestinieni şi pentru a-i alunga din casele lor. Mass-media palestiniene au anunţat de asemenea că evreii otrăvesc puţuri de apă palestiniene în Hebron.

Astfel încât, în timp ce Abbas îşi reafirmă voinţa sa de pace în timpul recentelor întâlniri cu Kerry, oficialităţile Autoritaţii Palestiniene şi mass-media spuneau cetateniilor lor că israelienii trebuie să fie pedepsiţi pentru „otrăvirea” lui Arafat şi pentru comiterea diverselor „crime” împotriva palestinienilor.

Acest gen de retorica nu face altceva decât sa aţîţe tinerii palestinieni să iasă în stradă cu intenţia de a ucide primul evreu pe care-l întâlnesc. Această permanentă incitare ar putea să fie cauza celor două atacuri distincte de săptămâna trecută împotriva soldaţilor israelieni în Cisiordania . În ambele cazuri, cei doi atacatori palestinieni au fost împuşcaţi de soldaţii israelieni.

Incitarea anti-israeliana provoacă pagube imense eforturilor permanente ale lui Kerry pentru a obţine pacea între Israel şi palestinieni. Incitarea îi radicalizează pe palestinieni până în punctul când mulţi palestinieni au început să vorbească despre necesitatea răzbunării, iar nu a păcii.

Acuzând continuu Israelul de a fi implicat în „asasinarea lui Arafat, Autoritatea Palestiniană îşi bate, în plus, singură cuie în talpă. Astfel, mulţi palestinieni spun că Israelul n-avea cum să-l „omoare” pe Arafat fără ajutor din partea oamenilor din anturajul său.

Conform acestei teorii, aceleaşi oficialităţi palestiniene care îi acuză pe israelieni ar fi putut ei înşişi să fie implicate în moartea lui Arafat. În acest fel, acuzaţiile contra Israelului se întorc împotriva lui Abbas şi a altor câteva oficialităţi palestiniene de frunte.

„Sunt sigura că e cineva din cercul său apropiat”, a declarat pentru Reuters săptămâna trecută Suha, văduva lui Arafat. „Expertul a spus că otrava i-a fost pusa în ceai, în cafea sau apă. Trebuie să fi fost cineva apropiat”.

Preluat şi tradus cu permisiunea autorului.

Originally published at Gatestone Institute.

Despre autor

Khaled Abu Toameh este un ziarist arab israelian de înalt nivel care care urmăreşte de peste 30 de ani viaţa politică palestiniană. El a studit la Universitatea Ebraică şi şi-a început cariera ca reporter la un ziar afiliat Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei din Ierusalim. Abu Toameh lucrează în prezent pentru mass-media internaţională, fiind o sursă importantă pentru ziariştii străini din Cisiordania şi Gaza.

Articolele sale au apărut în numeroase ziare, inclusiv The Wall Street Journal, US News & World Report, The Sunday Times of London. Din 2002 acoperă afacerile palestiniene pentru The Jerusalem Post. Din 1989 lucrează ca producător şi consutant pentru NBC News.

Abu Toameh este „Distinguished Senior Fellow” la Gatestone Institute (v. aici).

Ecouri

  • Christina Vlad: (12-11-2013 la 19:55)

    Trei ani de zile înainte de moartea lui Arafat (2004), sotia acestuia nu îl vazuse. Si-a tratat apoi sotul ca pe propria propietate si a refuzat sa publice înregistrarile facute în Spitalul Militar Percy. A refuzat si delegatia palestiniana care dorea sa-l viziteze pe Arafat si sa-si faca o imagine asupra sanatatii sale. Nu a facut nici macar o autopsie. I-a ascuns dosarul lui medical. De aceea nu are prea mare credibilitate.

    Palestinienii sunt convinsi ca Israelul l-a ucis pe Arafat, israelienii considera ca e un nonsens calomnios. Dar sunt, probabil, împreuna de acord în ceea ce priveste scepticismul în legatura cu Suha Arafat.

    În spatele acestor acuzatii se disputa o mostenire dintre văduvă și tovarășii lui Arafat. După o revizuire a conturilor Ramallah, Fondul Monetar International a declarat ca aproape un miliard de dolari americani au fost deturnati de Yasser Arafat din veniturile Autorității Palestiniene. Unde au disparut acesti bani stia doar Arafat.

    Traiul luxos dus de sotia lui Arafat i-a iritat pe multi palestinieni. Lunar, el îi trimitea la Paris în jur de 200.000 de dolari.

    În 2004, în Franta au început investigatii împotriva vaduvei pentru spalare de bani, pentru ca ea avea 11,5 milioane de dolari intr-un contul bancar elvețian. Ea a pretins că în spatele acuzațiile e o conspirație a prim-ministrului israelian, Ariel Sharon.

    Acum, ea locuiește în Malta și primește o pensie de urmaș, transferati de la Ramallah, de aproximativ 13.000 dolari pe lună.

    http://www.spiegel.de/politik/ausland/arafat-die-witwe-sorgt-fuer-neue-polonium-schlagzeilen-a-932302.html

  • Alexandru Leibovici: (13-11-2013 la 12:32)

    Un articol interesant, datat 13 noiembrie 2013, şi intitulat Investigaţiile asupra otrăvirii lui Arafat sunt umbrite de trecerea timpului, a apărut în revista Chemistry World.

    „Cantitatea de poloniu detectată de cercetătorii elveţieni după opt ani de la poartea lui este mică şi ambiguă din cauza dezintegrării acestui izotop”

    Datorită radioactivităţii sale naturale, după 138 de zile cantitatea iniţială de poloniu-210 se reduce la jumătate. Un calcul simplu arată că după 8 ani aceasta s-a redus la mult mai puţin de o milionime din cantitatea iniţială, ceea ce este destul de apropiat de concentraţia naturală a poloniului-210. Pe de altă parte, cum din dezintegrarea Po-210 rezultă plumb-210, din cantitatea acestuia din urmă se poate deduce cu aproximaţie cantitatea iniţială de poloniu. Deci situaţia nu este chiar disperată, ci doar foarte dificilă, iar rezultatele ambigue.

    Un specialist în fizică nucleară de la Univ. din Surrey (UK) este „circumspect cu privire la nivelul ridicat de poloniu descoperit în coaste: eşantioanele erau foarte mici, sub un gram, ceea ce poate duce la imprecizii de un factor de 10″… El subliniază că dacă măsurătorile ar fi fost făcute mai devreme, să zicem cu 3 ani în urmă, cantităţile detectate ar fi fost de sute de ori mai mari şi cercetătorii elveţieni ar fi putut afirma cu mult mai multă siguranţă că a fost într-adevăr vorba de otrăvire. „Este improbabil să apară dovezi radiologice suplimentare, astfel încât anchetatorii vor trebui să urmărească alte piste…”

    Celelalte două echipe care studiază eşanioanele prelevate acum un an, cea rusească şi cea franţuzească, nu au anunţat încă rezultate oficiale.

  • Christina Vlad: (13-11-2013 la 14:44)

    Si Marina Litvinenko(50), vaduva lui Alexander Litvinenko, fost spion rus care a fost otravit tot cu poloniu în 2006, lupta sa elucideze circumstanțelor morții soțului ei. În iulie, secretarul britanic a decis să nu mai efectueze investigații suplimentare si de aceea Marina Litvinenko a depus o contestație la instanța de judecată. Avocații ei au cerut ca statul să plătească cheltuielile de judecată, deoarece cazul a fost de interes public însa Înalta Curte a respins această cerere. Una dintre teorii este că în spatele mortii lui Alexander Litvinenko a fost securitatea rusa.

  • PUSCASU VLAD: (15-11-2013 la 10:30)

    Doresc sa va felicit pentru acest material, si eu am observat acest mare adevar, ca lumea a sarit cu antisemitism generalizat acuzand Israelul de uciderea lui Arafat, fara nici o dovada macar.

  • Christina Vlad: (15-11-2013 la 15:12)

    Nu se grabeste nimeni sa salute noul nostru musafir, sau secretara noastra îl întâmpina doar pe Adrian cu pâine si cu sare ?!

    Chiar, pe unde o fi ?

    Mod: căutaţi ceartă?

  • Christina Vlad: (15-11-2013 la 18:30)

    Nu. Dar cineva vrea sa sugereze ca între cele doua nume e o legatura.

  • Wanda Lucaciu: (15-11-2013 la 22:17)

    @”Christina Vlad”

    In engleza exista o vorba care se potriveste pt dv. perfect.

    GET A LIFE!!!!!!!

    Acuma ai auzit si de la mine!

    Wanda Lucaciu
    @ http://www.acum.tv

  • Sorin Paliga: (18-11-2013 la 19:53)

    Zilele trecute, Euronews a dat 2-3 interviuri cu tineri iranieni după discuțiile dintre ministrul iranian de externe și reprezentanții EU. În interviurile cu pricina, răsuna același clișeu: de impasul relațiilor irano-europene este vinovat Israelul. Același clișeu apărea și în niște interviuri de la Damasc din vară: de criza siriană este vinovat, cine altcineva, Israelul. Pe scurt: lumea arabă este nefericită deoarece există acolo Israelulul, dacă apar crize, probleme, se ceartă politicienii arabi, de vină este Israelul. Clișeul este, pt orice om de bun simț, obositor. Este obositor și dacă nu locuiești în Israel, încerc să-mi imaginez cum este să locuiești acolo. Ca atare, zvonul că Arafat a fost asasinat de Mossad nu poate fi decît reluarea zvonului de acum cîțiva ani, imediat după ce a murit: același clișeu atunci ca și acum. De ce se reia acum acest clișeu? simplu zic eu: s-au reluat discuțiile de pace referitoare la zonă și cineva (cine oare?) are interes să nu fie pace acolo. De fapt, pace în sensul uzual în Europa nu a fost, nu este și, din păcate, nu va fi în viitorul previzibil. Nu va fi atît timp cît ura, minciuna, neîncrederea, incitarea… vor fi cultivate la nivel de politică de stat.

    Am părerile mele privind situația în zonă, cred că lucrurile au fost prost gîndite și prost planificate încă de dinainte de 1948, dar nu intru în detalii. La urma urmelor, nu locuiesc acolo, nu știu ebraica, nu știu araba și ce rost ar avea să-mi dau cu părerea despre o problemă în care și-au frînt gîtul 2-3 generații de politicieni.

  • Alexandru Leibovici: (4-12-2013 la 17:45)

    Echipa de cercetători francezi a anunţat că exclude otrăvirea cu poloniu drept cauză a morţii lui Arafat. Ei confirmă prezenţa unor cantităţi sporite de poloniu, dar o explică prin acumularea radonului în cavoul lui Arafat şi dezintegrarea acestuia în poloniu.

    Francezii cred că Arafat a murit în urma unei infecţii grave contra căreia corpul său îmbătrânit nu a mai putut să lupte.

    Mai rămâne ca cercetătorii ruşi de la Agenţia Federală Medico-Biologică să confirme oficial concluzia lor din octombrie după care o otrăvire cu poloniu este exclusă.

  • Corneliu: (4-12-2013 la 19:17)

    @Sorin Paliga

    La urma urmelor relatia lumii cu Israelul este fix aceeasi relatie pe care a avut-o si o are lumea in general cu evreii ca indivizi si popor in decursul ultimelor doua milenii.

    Nu e nimic nou, este pur si simplu transpunerea aceleiasi relatii si asupra statului evreu. Atat.

    Intr-adevar, s-au creat anumite probleme legate de renasterea Israelului modern in patria sa istorica, dar ele sunt alimentate si eternizate de catre arabi in mod activ CA SCOP pentru mentinerea situatiei de conflict.

    Conflictul israelo-arab nu este un conflict teritorial, pentru trasarea granitelor intr-un fel sau in altul, ci provine in mod fundamental din dorinta partii arabe (exprimata in mod deschis de unii dintre conducatorii arabi si musulmani), de a vedea in final Israelul disparut.

    Cat despre posibilitatea de a discuta problema aici, nu cred ca ar trebui sa va retineti. Oricum nu putem decide aici nimic si deci nu ne putem frange gatul…

  • Corneliu: (4-12-2013 la 20:10)

    @PUSCASU VLAD:
    Pentru ca sa se dea vina pe Israel pentru uciderea lui Arafat (care, spun gurile rele ca de fapt ar fi murit de SIDA, spitalul in care a murit refuzand din pudicitate sa publice adevarul), nu trebuie nici un fel de dovezi.

    Ca dealtfel pentru orice alta invinuire, atat a Israelului cat si a evreilor in general.

    E nevoie numai ca invinuirea sa fie afirmata. Afirmatia devine un postulat. Restul il face „opinia publica”.

    Dar pana una-alta cititi cu atentie si aici:
    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123347#.Up-Ln9IW1r0

  • Sorin Paliga: (8-12-2013 la 20:12)

    @Corneliu

    Zvonul că Arafat a fost otrăvit (de cine altcineva decît de serviciile speciale israeliene) a apărut imediat după moartea sa, zvonistica a alimentat mii de ore de comentarii timp de cîteva săptămîni/luni, apoi s-a stins, pentru a se relua acum, exact la fel, cu aceleași clișee. Și atunci ca și acum era în curs un proces de pace în zonă.

    Simetria mi se pare evidentă, zvonistica identică, manipularea la fel…

  • Alexandru Leibovici: (3-9-2015 la 10:03)

    Justiţia franceză a închis („non-lieu”) dosarul presupusei otrăviri a lui Arafat, deschis la cererea soţiei sale, Suha Arafat. Parchetul de la Nanterre consideră că ancheta n-a permis dovedirea otrăvirii lui Yasser Arafat, şi, mai general, vreo intervenţie a unor terţi care să fie responsabili de această moarte.

    http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2015/09/02/97001-20150902FILWWW00271-mort-d-arafat-les-juges-francais-ordonnent-un-non-lieu-dans-l-enquete-pour-assassinat.php

  • sorinica: (11-9-2015 la 12:55)

    Despre evrei era vorba. Israelienii au omorat pe Arafat exact cum evreii l-au omrat pe Iisus si cine este in stare sa convinga creiere inecate in alcol ca asta nu este adevarat ?

    Tocmai sfanta biserica ortodoxa,mai mult decat alte biserici a atatat ura contra evreilor ca – credinciosii ei sa uite a intreba despre logica Crestinismului in general si a cel orthodox in special.

    ,Ma scuz daca trag discutia pe alte meleaguri insa este mare legatura intre ce cred crestinii despre evrei sau israelieni si zvonurile atatate de teroristii palestinieni careb si ei exploateaza aceste zvonuri fara pic de adevar in folosul ideilor lor care daca le-ar fii declarant in publicle-ar fii facut numai paguba.

    Ideia „Mesiah” a fost initiate de evrei in traditia lor ca sa dea poporului evreu un fel de speranta in vitor mai bun ca istoria acestui popor este pavata cu suferinte si tragedii. In accord cu aceasta traditie au adougat evreii o lista de fapte care ar fii trebuit sa se intample concomitant cu „venirea ” lui Mesiah. aceste fapte include,de exemplu ca toti mortii ar fii reinviat si s-ar fii asternut o pace mondiala si deplina. Mai sunt si altele dar sa ne multumim numai cu astea. In cursul istoriei au fost deja personae care s-au declarant Mesiah cum mai se intampla si azi.Au avut si un titlu la evei: Mesiah mincinos.Cu Iisus sa intamplat altceva.El sa nascut evreu,a trait ca evreu si a fost rastignit ca evreu fara sa stie ca pe socoteala Lui se va infinta cam 300 de ni dupa rastignire o noua religie.Evreii au fost exilati de romani si imprastiati in lume .Cei care au infintat Crestinismul si au scris NT in stilul VT au facut asta departe de tara Lui si in libi in care desigur nu le-a cunoscut.
    Bineinteles ca mortii nu au reinviat si Crestinismul a adus in lume numai moarte si razboaie.
    Toate aceste scrise sunt valabile cand si daca Iisus a existat in realitate si nu a fost personaj dintr-un basm/legenda ca Alba ca Zapada si altele.

    Tare greu si de fapt imposibil de explicat Crestinismul la cine are pic de gandire logica asa ca in loc ca biserica ortodoxa sa explice logic cum Dumnezeul Atotputernic a facut un Fiu cu o femeie evreica maritata cu un biet tamplar evreu. Dece a avut nevoi Dumnezeu de un Fiu ca in Traditia Mesiahului era vorba numai de un trimis a Lui. Mai sunt o intreaga serie de fantezii in Crestinism care si azi este convins ca Dumnezeu face minuni incontinu. Pana aci.

  • Alexandru Leibovici: (11-9-2015 la 13:49)

    @sorinica

    > Mai sunt o intreaga serie de fantezii in Crestinism …

    Toate religiile asta şi sunt – fantezii.

    Cine este gata să creadă, fără dovezi, că există un creator, este capabil să credă orice.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Prezent la apel: antisemitismul…

Mi-am propus să cuantific manifestările naţionaliste în diferite ţări europene, unde se regăsesc într-o măsură mai mare, pentru interesul cititorilor...

Închide
44.222.242.27