caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Guvernul Cameron in deruta din cauza reformei Camerei Lorzilor

de (10-7-2012)

Guvernul de coaliție din Marea Britanie a fost nevoit sa amâne un vot esențial la dezbaterea în Camera Comunelor a reformei Camerei Lorzilor, camera superioară a parlamentului.

Pasul înapoi a fost decis atunci cand a devenit clar că revolta a aproape 100 de deputați ai Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, risca să ducă la o înfrângere umilitoare a guvernului.

Ministrul relației cu parlamentul, George Young, a anunțat că amânarea dezbaterii este temporară, dar nu este clar dacă guvernul va fi în stare sa adune mai târziu majoritatea necesară adoptării acestei controversate reforme.

Votul era unul de procedură și se referea la restrângerea numărului de zile alocat dezbaterii la 10.

Deputații Conservatori sunt nemulțumiți atât de fondul legii, cât și de momentul ales pentru introducerea acestei reforme care reprezintă un proiect prioritar pentru Partidul Liberal Democrat, partenerul mai mic de coaliție, cu care coabitarea s-a dovedit incomodă de la formarea ei acum doi ani.

Nemulțumirea provine în primul rând din faptul că o Camera a Lorzilor cu 450 de membri aleși prin vot direct în proporție de 80% riscă să pericliteze supremația constituțională a Camerei Comunelor.

Actualmente, Camera Lorzilor, inființată în 1295, este formată din circa 820 de membri numiți pe viață.

Această cameră, unde dezbaterile au de multe ori un caracter mult mai puțin partizan, este un for în care politicienii de cariera au un cuvânt mai mic de spus, spre deosebire de Camera Comunelor, unde disciplina de partid este extrem de strictă.

Deputații rebeli din Partidul Conservator susțin că o a doua cameră aleasă nu ar însemna decât introducerea unui al doilea rând de politicieni aleși, majoritatea de mâna a doua.

În plus, spun acești deputați, într-o perioadă de recesiune economică există multe alte chestiuni mai importante decât adăugarea unui alt rând de politicieni de profesie plătiți din banii contribuabilului.

Revolta acestor deputați are ca țintă și ceea ce ei consideră prea marile concesii făcute de liderul lor, David Cameron, liderului Liberal Democrat, vicepremierul Nick Clegg.

Pericolul este însă ca Partidul Liberal Democrat, confruntat cu sabotarea acestui proiect la care ține foarte mult, să răspundă cu aceeași monedă la proiectul de reducere a numărului de membri ai Camerei Comunelor de la 650 la 600, măsură care i-ar avantaja pe Conservatori.

Partidul Laburist din opoziție a salutat concesia guvernului. În mod public, Laburiștii doresc îmbunătățirea reformei Camerei Lorzilor și o limitare a dezbaterii la 10 zile, spiun ei, ar împiedica acest lucru.

Din punct de vedere politic însă, o amânare a reformei ar duce la intrarea în criză de timp, pentru că o întârziere ar face imposibilă alegerea noii Camere a Lorzilor în 2015, termenul la care expiră mandatul Camerei Comunelor.

Zâzania din coaliție nu poate fi decât favorabilă Partidului Laburist, deoarece poate duce, în ultimă instanță la căderea primului guvern de coaliție pe timp de pace din ultimii 80 de ani și la alegeri anticipate.

Alegeri care s-ar desfasura cu actualul decupaj al circumscriptiilor uninominale care avantajeaza Partidul Laburist.
La ora actuală, din cei 651 de membri au Camerei Comunelor, Partidul Consrvator are 306, Partidul Laburist are 257 și Partidul Liberal Democrat are 57. Un calcul simplu arată că dacă doar 70 din cei 100 de rebeli Conservatori votează împotrivă alături de Laburiști, guvernul este învins.

(Autorul a propus acest material si RFI)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un cor virtual cu 2000 de voci

Un cor virtual cu 2000 de voci

Închide
3.235.251.99