caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis în urma evenimentelor din ultimele zile

de (13-8-2018)
5 ecouri

 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 13 august a.c., un mesaj în urma evenimentelor din ultimele zile.

„Bună ziua, dragi români!

În ultimele zile zeci de mii de români au ieșit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violențelor înregistrate vineri seara.

Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni. Mulți oameni din diasporă, reveniți acasă, au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduși nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiți. Au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic simț civic, revoltați de modul în care PSD guvernează și legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an și jumătate. Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice, cu excepția unor instigatori care nu pot fi asociați cu marea majoritate a protestatarilor, așa cum s-a încercat.

Protestele de sâmbătă și duminică au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă de foarte mult timp și a căror voce se aude peste tot în lume. Românii știu sa fie civilizați, civici, activi și corecți. Nu își merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică. Toți cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă, care va trebui ascultată și înțeleasă.

Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, atacarea femeilor și copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți. Indiferent cine sunt și de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au știut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor pașnice. Soluția aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestația, în loc de neutralizarea huliganilor violenți, este condamnabilă și nu poate fi justificată.

Rămân la convingerea pe care am exprimat-o încă de vineri noapte, intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Mărturie stau înregistrările video din Piață, relatările oamenilor și miile de mesaje pe care le-am primit și în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forțelor de ordine. Condamn la fel de ferm acțiunile violente ale celor care au instigat și atacat jandarmii în încercarea de a deturna un proces pașnic.

Explicațiile publice, extrem de subțiri și de slab probate, ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei.

Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei. Aici există două planuri. Planul judiciar și am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse în piață, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul și responsabilii trași la răspundere. Violența împotriva cetățenilor care se opun guvernului prin proteste pașnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi. Există, totodată, și un plan politic. În orice țară cu oameni responsabili aflați la conducere, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude și nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat.

Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăți civice, democratice, europene – în care cei care încalcă legea sunt pedepsiți, în care partidele reprezintă societatea și nu grupuri infracționale, în care normalitatea este regula, și nu excepția.

De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și lupta anticorupție și-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată și falsă în societate? Ce se va întâmpla mai departe dacă acest Guvern va continua să trateze proprii cetățeni de aceeași manieră și să recurgă la înăbușirea prin violență a vocilor care se opun întoarcerii în timp a României?

În ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare și, în ciuda scorului înregistrat la alegerile din 2016, a tulburat societatea prin măsurile controversate, o guvernare haotică, irațională, în paralel cu legi extrem de controversate sau chiar vădit anticonstituționale, atacuri repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest Guvern cu românii. Este evidentă și extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români și actualul Executiv.

România este o țară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că peste 80% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Ceea ce arată că milioane de români sunt solidari cu cei care, prin protestele lor din întreaga țară, s-au săturat de proasta guvernare, de aroganța politicienilor și de corupție.

PSD a câștigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru, însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populația, pentru a ataca justiția, pentru a scoate România de pe drumul său european și euro-atlantic. Majoritatea românilor nu este de acord cu direcția în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu această direcție? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ține în brațe această grupare care a confiscat partidul? Sau își asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu?

Nu avem nevoie de instabilitate și de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta și în continuare dacă sunt ignorați. PSD trebuie să înțeleagă că actuala conducere a partidului și a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung. Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor.

În același timp, fac un apel la societatea civilă. Nu vă lăsați descurajați de actuala situație, lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor! Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică întrucât contribuțiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucruri.

În fine, un ultim apel vreau să îl adresez opoziției și politicienilor care se află în opoziție față de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune, se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități. Cu înțelegere între partidele de opoziție se obține ceea ce spuneam mai devreme: alternativa așteptată de români.

În final, vreau să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD și a propagandei lor voi continua să susțin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, instituțiile statului care luptă împotriva corupției, precum și nevoia de face din România o țară puternică și prosperă.

Ca Președinte, voi continua să acționez pentru menținerea unui stat de drept, în care instituțiile sunt puternice, dar sunt puternice pentru aplicarea legii, pentru protejarea cetățenilor și pentru protejarea drepturilor cetățenilor. Vă mulțumesc!”

Ecouri

  • Victor Manta: (13-8-2018 la 21:55)

    Al 5-lea articol/comunicat apărut pe ACUM, legat de evenimentele de la 10 august curent şi al 4-lea publicat pe 13.8, probabil că stabilind un record în materie. Căldură mare! Este de necontestat că cititorii lui ACUM continuă să fie masiv şi rapid informaţi despre evenimentele majore din România.

    Am dat deja un scurt extras din Mesajul de mai sus într-un comentariu, şi linkul către el, dar desigur că întregul mesaj a meritat să fie publicat şi poate fi citit aici cu toată atenţia cuvenită. Păcat doar că Preşedintele Iohannis nu a făcut declaraţia sa în faţa ziariştilor, deoarece răspunsurile sale pe viu sunt deseori cel puţin la fel de interesante.

    Spre completitudine, un tratament asemănător îl merită şi textul ce urmează, chiar dacă este publicat doar într-un comentariu.

    Declarația de presă a Președintelui Camerei Deputaţilor şi al PSD

    „Evenimentele violente din Piața Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democrație.

    Diferențele de opinie nu pot justifica niciodată violența.

    E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție.

    Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenția jandarmilor, deși aceștia și-au făcut datoria potrivit legii și au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice.

    Declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu „Guvernul său”, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat.

    Prin această atitudine, președintele Iohannis dovedește încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forțele de ordine, așezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituțiilor pe care Constituția îi cere să le sprijine.

    Este regretabil că o acțiune democratică de protest pașnic a fost deturnată și s-a soldat cu numeroși răniți și pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime.

    Instituțiile statului trebuie să acționeze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept și pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violențele. Cu tot respectul pentru manifestanții care vor să-și exprime pașnic ideile, toată lumea trebuie să înțeleagă că România e un stat de drept, în care domnește legea, iar această lege e impusă prin instituțiile consacrate de Constitiție.

    E inacceptabil ca în fața clădirii Guvernului, în inima Capitalei României și a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziție și de însuși președintele țării, să atace ordinea constituțională.
    Jandarmii nu apără doar clădirea Guvernului. Ei apără autoritatea, ordinea, statul de drept, instituțiile statului, suveranitatea și independența țării. Inclusiv dreptul de a protesta liber și pașnic împotriva oricui.

    În calitate de președinte al Camerei Deputaților și de președinte al PSD, vreau să asigur toți cetățenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democrația, să suspende drepturile și libertățile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor și să răstoarne, prin violență, ordinea în statul român.
    Instituțiile însărcinate cu siguranța cetățeanului, cu ordinea publică și cu respectarea legii trebuie să acționeze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violență publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere.

    Fac un apel la toți cetățenii care vor să manifesteze în continuare: manifestați pașnic. Evitați să vă alăturați grupurilor violente, evitați să vă puneți în pericol propria persoană și pe a apropiaților. Puterea se câștigă prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle și foc.
    Am respectat și voi respecta întotdeauna dreptul constituțional al cetățenilor de a participa pașnic la manifestații publice. Dar este ilegal ca astfel de manifestații să fie folosite și deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forță puterea politică legitim constituită.

    Românii nu trebuie să fie obligați să trăiască într-o țară frâmântată de violență și dezbinare. Ei au dreptul să se bucure de beneficiile creșterii economice, de o viață mai bună, de venituri mai mari, de siguranță și liniște, de un viitor mai bun pentru ei și pentru copiii lor.

    Liviu Dragnea

    Președintele Camerei Deputaților

    Președintele PSD”. Sursa.

  • Dumitru Stoian: (14-8-2018 la 19:19)

    Cred, sunt convins ca Dragnea si-a pierdut mintile! De unde a avut, cum a obtinut fondurile pentru amenajarea importantului conac? ori locuinta? ori ce vreti din Teleorman. Si apoi vine „Brazilia”! Alt „tun” de proportii in folosul propriu…

  • Victor Manta: (15-8-2018 la 12:24)

    @Dumitru Stoian

    > Cred, sunt convins ca Dragnea si-a pierdut mintile! Etc.

    Sunt convins că este vorba de un atac injurios la persoană, în care NU este discutat nici Mesajul Preşedintelui României şi nici Declarația de presă a Președintelui Camerei Deputaţilor şi al PSD.

  • Dumitru Stoian: (25-8-2018 la 22:22)

    Da, recunosc, l-am atacat pe Dragnea si inca „injurios la persoana….”

    Am rasfoit ultimele ziare din tara aparute in saptamana ce-a trecut. In ADEVARUL de ieri ziaristul R. Vasile a scris printre altele „Criminalul Dragnea, cadavrul politic viu al PSD!” O fi fost omul furios ca si mine si nu s-a oprit sa-l foarfece pe individ, …Dragnea si ai lui ar trebui izgoniti cu suturi in fund si pietre.

    A, daca vorbele mele deranjeaza ca fiind… neacademice, atunci trebue sa mai spun un lucru: derbedeii, hotii si pungasii de mahala, ca si escrocii catarati la putere, alt limbaj nu pricep, si iau de fraeri pe oricine incearca sa le combata asa zisele lor idei. Dragnea, Tariceanu si alti psd-isti au avut in cap numai „idei” sa-si umple buzunarela, croindu-si legile care sa-i favorizeze ori calcand oprelistele legale de spoliere a tarii.

    Tara a ajuns unde este si din cauza ca premulti filosofi, in loc sa-i asvarle pe escroci de sa le scapere fundul, i-au tratat civilizat, indivizii furand in continuare, alegandud-se unul pe altul in forurile de conducere. Oare nu l-a trasnit la Atheneu Herta Müller pe Liiceanu cand i-a spus in fata ca intelectualii „au colaborat” cu regimul? Astazi cred ca acuza D-nei Müller imclude pe toti votantii spd! Sintagma „sa fure dar sa ne dea si noua!” este o realitate, poate cea mai cruda.

  • Victor Manta: (26-8-2018 la 12:25)

    @Dumitru Stoian

    > Da, recunosc, l-am atacat pe Dragnea si inca „injurios la persoana….”

    Şi vă faceţi un titlu de mândrie din aceasta, după cum observ.

    > In ADEVARUL de ieri ziaristul R. Vasile a scris printre altele „Criminalul Dragnea, cadavrul politic viu al PSD!” O fi fost omul furios ca si mine si nu s-a oprit sa-l foarfece pe individ, …

    Acest comentariu nu este „injurios la persoana”, aşa cum este cel al dv. Vă citez: „Cred, sunt convins ca Dragnea si-a pierdut mintile!”.

    > Dragnea si ai lui ar trebui izgoniti cu suturi in fund si pietre.

    Această afirmaţie aduce a incitare la violenţă, lucru care a trecut neobservat.

    > Sintagma „sa fure dar sa ne dea si noua!” este o realitate, poate cea mai cruda.

    O sintagmă larg şi uniform răspândită este: Te servesc pentru ca să mă serveşti şi tu cândva…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
PSD-ALDE: Operațiunea Diaspora este realizată de Iohannis cu agenți secreți din străinătate

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, un apropiat al coaliției PSD-ALDE, invitat permanent al televiziunilor Antena 3 și RTV, lansează ultima...

Închide
54.160.244.62