caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa 

Trecutul comunist în conștiința adolescenților

de (23-12-2011)
În ciuda absenței unor experiențe directe cu regimul comunist, mai mult de o treime (38%) dintre adolescenți cred că acesta a reprezentat o perioadă mai bună decât cea contemporană, se arată în studiul „Implicarea civică și politică a tinerilor”, realizat de Fundația Soros România.

38% dintre adolescenți cred că în sistemul public de sănătate lucrurile mergeau mai bine în perioada comunistă, în timp ce 33% cred că este mai bine astăzi.

În studiu se arată că principalul plan de nemulțumire vizează capacitatea statului de a impune respectulul pentru lege, 72% dintre adolescenții care se declară „nemulțumiți” susținând că rezultatele regimului actual sunt inferioare celor înregistrate de regimul comunist anterior.

57% dintre tinerii chestionați declară că situația este mai rea decât în perioada comunistă. Circa 47% dintre „nemulțumiți” văd sistemul de învățământ într-o situație mai proastă decât în urmă cu douăzeci de ani, iar 46% formulează opinii similare în legătura cu sistemul public de sănătate.

Comunismul apare semnificativ mai rar în discuțiile adolescenților cu profesorii. Mai mult de 26% dintre adolescenți intervievați declară că nu au abordat niciodată subiectul în școală. Rezultatul este cel puțin surprizător în condițiile în care problematica comunismului apare în mod explicit în curricula didactică la nivelul mai multor discipline.

„În ceea ce privește respectul față de lege 65,5% dintre tineri spun că perioada comunistă era mai bună”, spune Andrei Gheorghiță, unul dintre autorii studiului. În plus acesta a menționat în cadrul dezbaterii că „41% dintre profesori sunt percepuți de către elevi ca fiind nostalgici ai perioadei comuniste”.

“Aproape jumătate dintre adolescenţii români, născuţi şi crescuţi după căderea regimului comunist, cred că perioada comunistă a fost mai bună decât cea actuală. Două treimi spun că în timpul comunismului era mai bine în ceea ce priveşte respectul faţă de lege. Ne referim la aceeaşi tineri care se arată nemulţumiţi şi neîncrezători în democraţie şi economie de piaţă şi care nu resping ideea unui lider autoritar. Cercetare Fundaţiei Soros ne arată că într-o măsură destul de mare, societatea românească eşuează în efortul deliberat de a transmite informaţii şi atitudini despre regimul totalitar comunist, aşa cum a fost el. Societatea românească şi în primul rând cea mai tânără generaţie uită răul comunist pentru a face loc amintirii unei utopii. Uitarea poate lăsa generaţia următoare pradă unui demagog abil ce poate specula această utopie. De aici plecăm cu dezbaterea despre istoria comunismului în educaţia românească şi încercăm să găsim un răspuns la întrebarea cum facem să evităm greşelile trecutului.” a declarat coordonatorul cercetării, Ovidiu Voicu.

45% dintre tinerii români nu știu să răspundă la întrebarea: „A fost instaurarea comunismului un lucru bun sau rău?” spune Raluca Grosescu, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Dezbaterea „Istoria Comunismului în Educația Românească” a avut loc astăzi, 12 aprilie, și a fost organizată de Fundația Soros în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, alături de Asociația Profesorilor de Istorie din România-CLIO.

Pentru declarații și informații privind dezbaterea „Istoria comunismului în Educația Românească” contactați pe: Elena Coman, Manager Comunicare, telefon 021.212.11.01/ info(at)soros(punct)ro

Atașat este disponibil studiul „Implicarea civică și politică a tinerilor”, studiu care a stat la baza discuției privind predarea comunismului în educația românească.

Copyright � 2007-2009 Fundatia Soros Romania
www.soros.ro

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.220.44.148