caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Cazul Gheorghe Ursu: Apel catre Primul Ministru Victor Ponta ş.a.

de (20-10-2014)
3 ecouri

Apel catre Primul Ministru Victor Ponta
Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc
Procurorul General Tiberiu Nitu

Domnilor,

Va solicitam sa dispuneti luarea măsurilor indispensabile pentru a se putea face dreptate lui Gheorghe Ursu, inginerul ucis in tortura de securitatea ceausista in 1985, în conformitate cu competenţele pe care le aveţi în a veghea asupra bunei funcţionări a justiţiei române. Ca urmare a blocarii dosarului in care a fost cercetat PIRVULESCU Marin, principalului vinovat de uciderea disidentului, fiul acestuia Andrei Ursu a decis sa inceapa greva foamei incepind cu ziua de marti 21 octombrie.

Va cerem gasirea si solutionarea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea, din Sectia Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe tortionarul PIRVULESCU Marin. Contrar asertiunilor sefului SPM, Ion VASILACHE, care pretinde ca dosarul ar fi fost conexat cu o plangere a lui Andrei Ursu din 2007, probele dovedesc contrariul (vezi http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuDosar2003.html. Din corespondenta vasta intre tribunale si parchete, rezulta negru pe alb ca nici o alta institutie judiciara nu a primit acel dosar de la SPM, desi a fost solicitat cu insistenta. Rezolutiile in dosarul plangerii lui Andrei Ursu din 2007 specifica in mod expres ca se refera doar la acea plangere, nu si la dosarul disjuns in 2003 (http://gh-ursu.ong.ro/20111212-OrdonantaMolcut.pdf). Cerem ca o investigatie pentru identificarea acelui dosar sa fie facuta in regim de urgenta, de un procuror integru, din afara SPM.

Daca nu va fi gasit, cerem ca dosarul respectiv sa fie refacut. Copii ale probatoriului se afla pe site-ul Fundatiei Gheorghe Ursu (http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuMarturii.html, http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuDocumenteDUI.html). Aceste probe dovedesc atat intentia Securitatii de a-l suprima pe Gheorghe Ursu pentru “intensa sa activitate dusmanoasa” impotriva regimului Ceausescu, cat si rolul direct al tortionarului PIRVULESCU in torturarea si uciderea disidentului.

In rezolutia din 12.03.2003 (http://gh-ursu.ong.ro/20030312-RezolutieNUP-Continuare175-SPM.pdf), procurorul Dan Voinea a dispus disjungerea cauzei privind pe ofiterii de securitate, inclusiv PIRVULESCU si continuarea cercetarilor pentru infractiunea de omor, aratand ca:

„Interesul organelor securitatii pentru caz a continuat si dupa 21 septembrie 1985 (cind Gheorghe Ursu a fost arestat), asa cum rezulta din urmatoarele documente intocmite de ofiterii de securitate:[…]. Cele de mai sus demonstreaza ca si dupa depunerea lui Ursu Gheorghe in arestul IGM cadre ale fostelor organe de securitate au continuat sa se ocupe de acesta. Probe in acest sens, in afara de cele sus-amintite, sunt si declaratiile martorilor CV, ISt, MGh, RV, CI, plut. Munteanu Ion, col Creanga Mihail, plt. Palamariu Florinel, Clita Marian, s.a. Martorii sus-amintiti au declarat ca motivul anchetei lui Ursu de catre ofiterii de securitate il constituia in continuare jurnalul sau in care facuse consemnari impotriva sotilor Ceausescu si despre relatiile cu prietenii din tara si strainatate ce aveau conceptii anticomuniste si modul cum a transmis scrisori la posturile de radio straine. Urmare a celor de mai sus Ursu Gheorghe Emil, in timpul detentiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, actiunile convergente ale lucratorilor de militie si securitate ducind la eliminarea fizica a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa.”

Din rezolutia de mai sus rezulta ca dosarul era avansat, continand un vast probatoriu care dovedea vinovatia ofiterilor de securitate. In pofida acestor probe, de mai bine de 6 ani procurorii SPM incearca sa musamalizeze acest dosar.

Domnule Prim Ministru Ponta,

Recent ati remis o plangere a lui Andrei Ursu CSM-ului, care prin doamna Rica Vasiliu CREVELOS, inspector sef la Inspectia Judiciara, a ignorat toate probele aduse, acceptand versiunea domnului VASILACHE, fara sa faca vreo cercetare la fata locului. Va solicitam sa cereti Ministrului Justitiei din cadrul Guvernului dumneavoastra si Procurorului General sa-si faca datoria cu care i-ati investit si sa dispuna o investigatie temeinica si impartiala pentru gasirea dosarului in cauza. In acest scop este elementar sa constate cel putin lipsa acelui dosar de la Tribunalui Militar Teritorial Bucuresti (TMTB) unde s-a judecat plangerea lui Andrei Ursu din 2007, si sa consulte corespondenta amintita.

Domnule Prim Ministru, va reamintim ca e vorba de dosarul asasinarii disidentului Gheorghe Ursu, cel care a fost ucis pentru ca in timpul dictaturii ceausiste a crezut si a luptat pentru idealul democratiei si libertatii. Democratie care permite aceste alegeri libere, democratie de care beneficiati astazi candidand la cea mai inalta functie in stat. Musamalizarea acestui dosar de catre un procuror militar sef, sub acoperirea conducerii Parchetului General si a Ministerului Justitiei, aduce atingere imaginii guvernului dumneavoastra si imaginii Romaniei pe plan international. E vorba de o crima notorie a comunismului românesc, pe care aţi declarat că doriţi să-l condamnaţi. Blocarea insistenta, abuziva a rezolvarii acestui caz cunoscut lasa convingerea ca aceasta guvernare a ramas aservita intereselor fostei Securitati. Va sta in putere sa reparati o grava nedreptate, cerand Ministrului Justitiei si Procurorului General sa dispuna gasirea si solutionarea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea, din Sectia Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe principalul vinovat de uciderea lui Gheorghe Ursu, tortionarul PIRVULESCU.

Domnule Ministru Cazanciuc,

Ca urmare a scrisorii mele deschise, in iulie am fost contactat de la cabinetul Dumneavoastra in vederea stabilirii unei intilniri. Am venit din SUA la Bucuresti pentru intalnirea careia nu i-ati dat curs. Pe 28.7.2014 am depus la Dumneavoastra o plangere insotita cu 30 de anexe (la care nu am primit inca raspuns) dovedind ca dosarul disjuns de procurorul Dan Voinea in 2003 nu a fost solutionat. Continui sa sper ca doriti cu adevarat ca justitia romana sub conducerea dumneavoastra sa faca dreptate in cazul Ursu si sa nu ramana clientelara intereselor tortionarilor fostei Securitati. Probele sunt clare, iar dosarul – chiar daca nu este gasit, poate fi refacut din copiile disponibile. Acestea se afla si pe site-ul Fundatiei noastre.

Domnule Procuror General Tiberiu Nitu,

V-am adresat o plangere privind incercarile de musamalizare a dosarului in cauza de catre procurorul VASILACHE, la care, pe data de 15.07.2014, am primit un raspuns semnat tot de domnul VASILACHE. Domnia sa pretinde din nou ca dosarul disjuns in 2003 ar fi fost trimis Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC), ignorand probele atasate plangerii si fara a face nici o cercetare la alte parchete si instante. Ar fi constatat astfel ca dosarul disjuns in 2003 cu probatoriul impotriva tortionarului PIRVULESCU nu a ajuns la SUPC si nici la celelalte parchete si instante ulterioare.

Va solicitam sa desemnati un procuror integru, din afara SPM, care sa gaseasca si sa finalizeze dosarul disjuns. Altfel, ramane impresia generala a cetateanului de rand ca in Romania nici un agent de securitate nu va da socoteala pentru crimele sale, intrucat in parchete – si mai ales in SPM – sunt “oamenii lor”!

Familia lui Gheorghe Ursu si Fundatia Gheorghe Ursu.

Mai semneaza:

Andrei Oişteanu, cercetător Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română
Armand Goşu, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Știinţe Politice
Cristian Ghinea, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)
Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, Universitatea din Bucureşti
Stefan Niculescu-Maier, dizident anti-ceausist, fost detinut politic
Livius Ciocarlie, scriitor
Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice, Universitatea Maryland, SUA

Lista celor care doresc să sprijine acest apel rămâne deschisă.

Puteti semna aici iar ACUM va prelua semnaturile dv.

Ecouri

  • nelutiu: (21-10-2014 la 17:17)

    Articol care va fi trecut cu vederea de premierul Victor Ponta deoarece este trimisul cozilor de topor ale vechii structuri securisto-comuniste corupte.

    Mai bine apelaţi lşa procororul Niţu deoarece a închis Dosarele de Crime ale Revoluţiei şi poate-l deschide pe al desidentului anticomunist Gheorghe Ursu.

  • stanescu: (23-10-2014 la 13:00)

    Deoarece dezinformarea, hotia si minciuna au ajuns la loc de frunte, unde prea putin oameni au o cultura cel putin elementara ca sa-si poata face o parere proprie in legatura cu ce se intampla, celor care le pasa trebuie sa se uneasca si sa-si ceara drepturile, iar cei ce au adus tara in aceasta stare sa plateasca pentru tot ce au facut. Dar o sa mai treaca mult, prea mult timp pana atunci.

  • Alexandru Leibovici: (26-10-2014 la 15:05)

    Sustineti aceasta declaratie aici

    Semnăturile primite până la această oră:

    Boldis Gabriel, Timişoara, RO
    Oliver Bosche, Zurich, CH
    Olga Stefan, Zurich, CH
    Ittu Maria-Felicia, Sibiu, RO
    Gianina Buzea, Bucharest, RO
    Daniel Niculescu Maier, Fairfax VA, US
    Marin Ionita, Slatina, RO
    Robert Ziff, Santa Monica CA, US
    Ioan Antoniu, Schiller Park IL, US
    Simona Pogonat, Montreal, CA
    Roxana & Peter Feldmann, New York NY, US
    Adrian Linc, Bucharest, RO
    Alice ARTINIAN, Pitești, RO
    Corneliu Ion Donoiu, Bucharest, RO
    Wanda Orenstein, Los Angeles CA, US
    Lucian Katona, București, RO
    Andrei Kelner, Montreal, CA
    Gianina Buzea, Bucharest, RO
    Stanescu Laura, Bucharest, RO
    Xenia Nicolau, Constanţa, RO
    Maiorescu Toma-George, Los Angeles, US
    Adrian Antinie Victoria, Brașov,RO
    Sorin Gabriel Sandu, Bucureşti, RO
    Dan Nicolau, Constanţa, Romania
    Ion Ionescu, Timişoara, RO
    Sorin Patrascoiu, Caracal, RO
    Bogdan Banciu, Victoria, RO
    Vlad Spânu, Washington DC, US
    George Petrineanu, Stockholm, SE
    Constantin Banciu, Victoria, RO
    Liana Surducan, Satu Mare, RO
    Nagy Mariana, Braşov, RO
    Raymond Luca, Vienna, VA

    Solomon Matei, Bucharest, RO
    Mihaela Solomon, Bucharest, RO
    Carmen Bunea, Piteşti, RO
    Dumitru Caranica, Constanta, RO
    Alexandra Ghederim Manea, France
    Anca Traian, Bucharest, RO
    Liliana Leibovici, Fribourg, CH
    Ion Ganea Argeş, Geneva, CH
    Alexandru Leibovici, Fribourg, CH
    Ştefan Maier, Washington, DC

    Comentariile primite până la această oră:

    Mihaela Solomon BUCHAREST, ROMANIA:
      De 25 ani astept ca evolutia societatii romanesti sa coincida cu sperantele nascute in sufletul meu la ceasul revolutiei. Sustinand demersul lui Andrei Ursu poate reusim sa traim momentul acela.

    Carmen Bunea PITEŞTI, ROMANIA
      Fiecare pas, cat de mic, pentru curatenie morala a acestei societati bolnave, este un pas important inainte si CONTEZA!

    Dumitru Caranica CONSTANŢA, ROMANIA
      Susţin demersul lui Andrei Ursu pentru că cei care au făcut abuzuri, indiferent de epocă, dar mai ales în timpul comunismului, trebuie să răspundă, individual, pentru aceasta.

    Constantin Banciu VICTORIA, ROMANIA
      Dreptate pentru Gheorghe URSU

    Ion Ionescu TIMISOARA, ROMANIA
      Securistii conduc in continuarea Romania, ba mai candideaza si la presedentie.

    sorin patrascoiu CARACAL, ROMANIA
      Imi pasa!

    Wanda Orenstein LOS ANGELES, CA
      Dreptate pentru Gheorghe Ursu si trimitrea in judecata a celor care l-au ucis pe Gheorghe Ursu.

    corneliu ion donoiu BUCHAREST, ROMANIA
      Why human rights are important ?!

    Roxana, Peter Feldmann NEW YORK, NY
      We love and support Andrei.

    Jack Feldman SUNNYVALE, CA
      The truth MUST prevail and the murderers brought to justice and punished. Second, the recovery of Babu’s writings (diary) their publication will deeply benefit all that believe in truth and justice and document for the generations to come the historical perspective of the Ceausescu regime as Gheorge Ursu percieved it.

    Daniel Niculescu Maier FAIRFAX, VA
      Andrei este prietenul meu, si este un om drept si curajos!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fundaţia Gheorghe Ursu: Comunicat de presă, Declaraţie de greva foamei

Declaratie de greva foamei : Pentru identificarea si refacerea in vederea trimiterii cat mai grabnic in instanta a dosarului disjuns...

Închide
18.222.37.169