caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Candidatură la șefia DNA, tranșa a doua: procurorul Paula Tănase, fostă studentă a lui Toader

de (21-8-2018)
9 ecouri

 

[Înscrierile la concurs s-au deschis acum două săptămâni. Până ieri nu se înscrisese nimeni. Se mai primesc înscrieri trei zile, până vineri 24 august/al]

O primă candidatură pentru postul de procuror-şef al DNA a fost depusă marţi, fiind vorba despre procurorul Paula Tănase de la Parchetul Tribunalului Galaţi.

Procurorul Paula Tănase, de la Parchetul Tribunalului Galați, a candidat şi în 2012 la conducerea DNA. Ea se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3.

A fost studenta lui Tudorel Toader și apoi colegă cu acesta la Facultatea de Drept din Iași. Este vicepreședintele Asociației Magistraților, condusă cândva de Viorica Costiniu și apoi de Mona Pivniceru și care este condusă acum de abonata Antenelor, Gabriela Baltag. Precum actualul șef al DIICOT, și ea se laudă cu dosare făcute la hectar. În iarnă îi închina lui Tudorel Toader niște ode de o obediență jenantă. Așadar, are toate șansele să îndeplinească ”exigențele” lui Toader pentru a prelua conducerea DNA. Sigur, pe cele de ”management” pe care nu le-au îndeplinit candidații anteriori, nu pe cele de slugărnicie și obediență.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat marţi pentru News.ro că procurorul Paula Tănase şi-a depus candidatura pentru conducerea DNA, până acum fiind sigurul candidat.

Paula Tănase are 47 de ani şi este procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, iar anterior, începând cu 2009, a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

În perioada 2007-2009, Paula Tănase a fost procuror al Secţiei judiciar-penale din cadrul aceleiaşi instanţe, iar în perioada 2006 – 2007, procuror la Secţia Urmărire penală la aceeaşi instanţă. Ea a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Galaţi, după ce a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi, cu media 9.46. Paula Tănase scria despre ea, în anul 2012, că deşi au existat perioade în care a instrumentat şi o mie de dosare pe an, avea ”stoc zero de la o săptămână la alta” şi nu a avut ”nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse”.

Ea a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA.

În 6 august, Ministerul Justiţiei a reluat procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef al DNA, după ce, la prima selecţie, ministrul Tudorel Toader nu a acceptat niciunul din cei patru candidaţi.

Candidaţii pot depune cererile de înscriere până la data de 24 august, inclusiv, la Direcţia Resurse Umane din cadrul Ministerului Justiţiei, iar în perioada 3-5 septembrie vor susţine interviul cu ministrul Justiţiei. În 6 septembrie ar urma să fie anunţate rezultatele selecţiei.

La prima procedură de selecție, cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cine este Paula Tănase

Paula Tănase se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3, cunoscute pentru poziția lor față de DNA, scrie Hotnews.ro.

Titlu dat de Antena 3 în noiembrie 2017 la un material despre ea:”Un procuror incoruptibil rupe tăcerea: Numirile șefilor în justiție ar trebui făcute de CSM. Președintele României ar trebui exclus din această ecuație”.

Numele ai apare într-o serie de articole publicate pe luju.ro, cu titluri precum ”Magistrații onești vor răspundere”. Într-unul dintre ele se spune că ”Procurorul Paula Tănase a devenit ținta sistemului ticăloșit din Ministerul Public”.

Ce spunea Paula Tănase în decembrie 2017: ”Ministrul Justiţiei a făcut primul pas, într-o reformă absolut necesară care ne priveşte şi care are efecte asupra întregii societăţi. Cred că nu e târziu pentru că toţi colegii practicieni ai dreptului, avocaţi, jurnalişti specializaţi, exponenţi ai societăţii civile, neîncolonaţi, cu curaj şi bună-credinţă să-şi spună opiniile în speranţa că poate cel puţin o parte dintre ele pot deveni amendamente. Cei care îşi cunosc şi respecta profesia, nu au motive de îngrijorare vis-a-vis de o schimbare atât de necesară.”

Ea a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept de la Iași, al cărei rector este Tudorel Toader. Ministrul justiției a fost, începând cu 1990, pe rând, asistent, lector, conferențiar și profesor universitar acolo.

Ce declara Tănase în 2012, când a candidat prima oară la șefia DNA: „Toate dosarele au fost importante. În cei 16 ani de activitate nu am avut nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse. Pot să vă spun că am avut perioade în care am soluţionat peste 1.000 de dosare, cu stoc zero de la o săptămână la alta. Asta nu poate fi decât o dovadă de abnegaţie şi pasiune pentru meserie”, a precizat procuroarea.

Paula Tănase este vicepreședinte al Asociației Magistraților din România.

Dora Vulcan, 21 august 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Victor Manta: (21-8-2018 la 17:34)

    Un articol scris de d-na Dora Vulcan de la Revista 22 pentru oameni care şi-au pierdut memoria şi cărora trebuie deci să le fie amintite în permanenţă cele scrise. Mai jos găsiţi cinci exemple, împerechiate, care ilustrează în bună măsură cele afirmate:

    1a. Paula Tănase se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3, (…).
    1b. Numele ai apare într-o serie de articole publicate pe luju.ro, (…).

    2a. A fost studenta lui Tudorel Toader și apoi colegă cu acesta la Facultatea de Drept din Iași.
    2b. Ea a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept de la Iași, al cărei rector este Tudorel Toader. Ministrul justiției a fost, începând cu 1990, pe rând, asistent, lector, conferențiar și profesor universitar acolo.

    3a. Procurorul Paula Tănase, de la Parchetul Tribunalului Galați, (…).
    3b. Paula Tănase are 47 de ani şi este procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, (…)

    4a. Procurorul Paula Tănase, de la Parchetul Tribunalului Galați, a candidat şi în 2012 la conducerea DNA.
    4b. Ea a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA.

    5a. Este vicepreședintele Asociației Magistraților, condusă cândva de (…).
    5b. Paula Tănase este vicepreședinte al Asociației Magistraților din România.

    Cinci repetări nu este puţin pentru un articol limitat ca proporţii, dar care are evidente veleităţi terapeutice.

    Actualizare

    Pamfletul rămâne un pamflet. În realitate nu este vorba de pierderile de memorie ale cititorilor şi de tratarea lor, ci de o compilare neglijentă de către doamna ziaristă Dora Vulcan a unor ştiri găsite şi adunate de dânsa dintr-o anumită presă.

  • Pincu Sfartz: (23-8-2018 la 05:55)

    De ce nu comentati si atentatul la viata iubitului Dvs.Conducator al PSD-ului ?

    Prin aceata declaratie de „victima” a taiat avantul pana si celor mai buni avocati ai sai, printre care e si Dl. Victor M.

    E penibil !

  • Victor Manta: (23-8-2018 la 14:05)

    @Pincu Sfartz

    > Prin aceata declaratie de „victima” a taiat avantul pana si celor mai buni avocati ai sai, printre care e si Dl. Victor M.

    Nu este treaba mea să-l apăr pe dl. Dragnea, ci a organelor de forţă speciale.

    > De ce nu comentati si atentatul la viata iubitului Dvs.Conducator al PSD-ului ?

    Nu mi se pare că aş avea ceva de adăugat la ce am comentat aici. Dacă însă dv. vi se pare că lipsesc informaţii, atunci sunteţi cel mai indicat să o faceţi.

    Aş mai spune că din faptul că dv. îl urâţi, ca un adevărat revoluţionar, nu rezultă nicicum că dl. Dragnea ar fi „iubitul meu Conducător”.

  • Victor Manta: (26-8-2018 la 03:19)

    Şefia DNA continuă să apară ca o poziţie atractivă, deoarece au apărut în total 6 candidaturi.

    Primele patru aparţin Gabrielei Scutea, lui Andrei Bodean, lui Nicolae Lupulescu şi Paulei Tănase.

    Adina Florea şi Sorin Armeanu şi-au depus la rândul lor candidatura pentru sefia DNA. Adina Florea este procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar Sorin Armeanu prim-procuror Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

    Astfel nu va concura doar o fostă elevă şi colegă a ministrului Justiţiei Tudorel Toader, cea despre care ne-a vorbit pe larg autoarea articolului.

    Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 6 septembrie.

    Propunerea sau propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii.

    După obţinerea avizului CSM ministrul Justiţiei va înainta propunerea sa preşedintelui României în vederea numirii noului şef al DNA. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi.

    Să le dorim tutoror succes, cum se spune înaintea unei competiţii!

    Notă. D-na Laura Codruţa Kovesi, înlocuitorul căreia se caută acum, nu pare să fi avut contracandidaţi la numirea ei repetată în funcţia de şef al DNA. Sursa.

  • Victor Manta: (6-9-2018 la 15:59)

    Spre probabil enorma surprindere a d-nei ziariste Dora Vulcan de la Revista 22, candidata căreia dânsa i-a dedicat un întreg articol (publicat mai sus pe ACUM) nu a fost aleasă de Ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru a conduce DNA-ul în locul rămas vacant după demiterea de către Preşedintele Iohannis a Procurorului Şef DNA, d-na L.C. Kovesi.

    Nu a contat că, aşa cum ne-a explicat d-na ziaristă:

    „Procurorul Paula Tănase, de la Parchetul Tribunalului Galați, a candidat şi în 2012 la conducerea DNA. Ea se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3. A fost studenta lui Tudorel Toader și apoi colegă cu acesta la Facultatea de Drept din Iași”.

    Adina Florea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA, s-a declarat „onorată și emoționată” că a fost aleasă.

    „Sunt onorată și emoționată. Trebuie să îmi revin, pentru că am avut emoții mari, aproape că nu îmi găsesc cuvintele. Sper ca Secția pentru Procurori să aibă încredere în alegerea făcută de domnul ministru”, a spus Adina Florea. Sursa.

    Ministerul Justiţiei a anunţat că:

    „În urma desfăşurării procedurii de selecţie care a avut loc în perioada 6 august – 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că propunerea ministrului justiţiei Tudorel Toader pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este doamna Adina FLOREA.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului consultativ, şi ulterior, preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru numirea în funcţie”.

    Au fost publicate „pentru transparenţă” şi proiectele manageriale prezentate de cei şase procurori candidaţi la şefia DNA. Sursa.

    Un scurt extras din proiectul managerial prezentat de d-na Adina Florea:

    „Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept„(! – vm). Sursa.

    Este un punct de vedere la care subscriu, chiar dacă în cazul meu ar trebui să spun „ar pune în lumină”. Pot conta însă pe d-na Florea că dispune de surse bune şi/sau de multă experienţă.

    Un aviz negativ din partea CSM nu a împiedecat în trecut numirea în funcţie a fostei Şefe a DNA, d-na L.C. Kovesi. Preşedintele Iohannis are dreptul să respingă prima propunere a Ministrului Justiţiei, după care Preşedintele are obligaţia legală să îl numească în funcţie pe următorul propus.

  • Pincu Sfartz: (7-9-2018 la 13:14)

    Este deja evident ca Dna Adina Florea va fi pentru Tudorel ceea ce este Vasilica pentru „daddy” !!

    Conformitatea declaratiei ei, mentionata mai sus de Domnul Victor Manta, cu rechizitoriul in 24 de puncte pentru destituirea lui Codruta, este un semn de slugarnicie in „avans” fata de Tudorel.

    Vai de DNA !

    O activitate a DNA conforma cu „rigorile statului de drept” (citat din Adina Florea) va fi un fasss rasunator, daca „rigorile” vor fi conforme cu modificarile codului penal „fait des voleurs, des voleurs”!!

    Justitia romana va deveni prizoniera politicului!

  • Victor Manta: (7-9-2018 la 16:17)

    Nimic din afirmaţiile D-lui Sfartz NU este „evident”.

    În Proiectul Managerial al D-nei Florea nu se regăseşte direct „rechizitoriul in 24 de puncte pentru destituirea lui Codruta”, aşa cum susţine dl. Sfartz. De altfel erau 20 de puncte, nu 24…

    În schimb se preconizează, de exemplu, „elaborarea unor programe lunare şi trimestriale care să vizeze scăderea stocului de dosare mai vechi”, lucru necesar şi de dorit, deoarece cei bănuiţi este necesar şi corect să afle cât mai repede cum stau.

    Printre „disfuncţiile esenţiale” d-na Florea a identificat:

    – „plasarea activităţii DNA în afara legii prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice

    – pasivitatea în faţa unor semnale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori din cadrul DNA; absenţa preocupării de a verifica activitatea profesională şi conduita anumitor procurori „vedetă” şi chiar promovarea acestora ca fiind exemple de conduită şi probitate profesională

    – promovarea în structurile DNA (…) a unor procurori fără experienţă profesională în instrumentarea dosarelor penale având ca obiect infracţiuni de corupţie, la nivel înalt şi/sau mediu (…)

    Ele au fost identificate nu o dată şi în trecut, iar unele consecinţe au fost chiar anulate recent printr-o decizie judecătorească definitivă (Decizia 35 din 12 iulie 2018 a Curţii Militare de Apel București, articol publicat aici pe ACUM)”.

    Justiţia română se arată din ce în ce mai liberă şi independentă în luările ei de poziţie şi chiar şi în deciziile ei. Atunci când nu era liberă, ea tăcea şi se conforma…

  • Pincu Sfartz: (7-9-2018 la 19:26)

    Nimic nou, nimic in plus, nimic adevărat în ce a spus D-na Florea față de ce a spus Tudorel !

    Domnul Manta crede în vorbe. În vorbele politicienilor români, dacă acești neofăți-pot fi numiți politicieni !

    Să „avem puțintică răbdare” (în ipoteza că Iohanniș va accepta candidatura Doamnei Florea), și vom vedea și actul II al scenariului lui Tudorel, de fapt al lui Dragnea, care trage sforile ca un păpușar iscusit ce este.

    O DNA fără dinți, executând ordinele conducătorilor „politici” ai României. O DNA care va trebui să schimbe denumirea firmei în DNC – Direcția Națională a Corupției.

    Uite’așa, tot așa, și hoția va scăpa !

    Să sperăm că va veni în curând vremea când Codruța va fi rechemată ! DNA-ul trebuie condus cu spini, nu cu o Floare!

  • Victor Manta: (8-9-2018 la 00:26)

    Dl. Sfartz a scris: „(…) nimic adevărat în ce a spus D-na Florea față de ce a spus Tudorel ! Domnul Manta crede în vorbe. În vorbele politicienilor români, dacă acești neofăți-pot fi numiți politicieni !”.

    D-na Florea este un procuror şi deja de aceea se poate presupune că ştie bine despre ce vorbeşte, fără să încerce să se amestece în jocul politic. Să vedem dacă dl. Iohannis, un politician, o va numi, după ce CSM îşi va da avizul său consultativ.

    Dacă o numeşte, ştie cu cine va avea de-a face, iar dacă refuză, va trebui să numească data viitoare pe cineva care s-ar putea să-i convină mai puţin, aceasta fără să ştie dinainte cine va fi propus. Aşa este legea românească.

    Cu siguranţă că nu va fi propusă d-na Kovesi, proaspăt demisă şi plasată cu grijă într-un post călduţ, iar după 4 ani ai d-nei Florea (sau a următoarei propuse) în fruntea DNA să fim noi sănătoşi şi să vedem atunci cine va fi preşedintele, cine primul ministru şi cine ministru al justiţiei. Nu că i-ar aresta dânsa pe toţi cei actuali, după obiceiurile trecute! 😉



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
La 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei…

La 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei relațiile cu Rusia sunt din nou subiect de dispută la Praga. Cehii...

Închide
3.239.97.34