caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

„O INIMĂ CÂT O ŢARĂ” – expoziţie-eveniment dedicată Reginei Maria

de (15-7-2008)

ELITE ART GALLERY anunţă deschiderea în data de Joi, 17 Iulie 2008 a expoziţiei de pictură O INIMĂ CÂT O ȚARĂ, expoziţie tematică dedicată personalităţii Reginei Maria şi a moştenirii sale artistice. Expoziţia va fi inaugurată la orele 11 printr-o conferinţă de presă şi va rămâne deschisă publicului larg de Joi până Duminică, între orele 11-19. Ulterior, expoziţia va putea fi vizitată cu programare prealabilă.

Expoziţia O INIMĂ CÂT O ȚARĂ este dedicată Reginei Maria şi este realizată în cadrul proiectului „Pictori de azi la Balcic” cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea Reginei Maria (18 iulie 1938). Lucrările de pictură expuse ilustrează aspecte ale personalităţii artistice a Reginei Maria, concentrându-se asupra bogatelor teme picturale oferite de ctitoria sa de la Balcic.

Pictate de-a lungul a cinci ediţii ale proiectului „Pictori de azi la Balcic”, lucrările exprimă în ulei pe pânză sau în acuarelă picturalitatea şi încărcătura spirituală a castelului de la Balcic, a grădinilor suspendate sau a decoraţiunilor alese de Regina însăşi. Vilele parcului regal, aleile străjuite de plopi, fântânile şi porticele, sculpturile, ancadramentele, cascada şi florile au stimulat creativitatea pictorilor, care au încercat să transmită farmecul luminos al locului şi spiritul artistic unic al Reginei. De fapt, întregul complex poartă amprenta unei sensibilităţi romantice şi a unei orientări spre comuniune spirituală, fiind conceput de un pictor al epocii împreună cu Regina însăşi.

Tema cea mai abordată, însă, este „Stella Maris”, bisericuţa bizantină ridicată de Regina Maria pentru a servi drept capelă a castelului şi, mai ales, pentru a-i primi post-mortem inima, ca semn al iubirii pe care a purtat-o locului ei de suflet: Balcicul.

„Stella Maris – cea mai mică biserică din ţară; un smerit altar ortodox pe care eu, protestanta, l-am clădit, pentrucă Stella Maris îmi stă înainte ca un simbol al vieţii mele; un altar ridicat unei mărturisiri de credinţă care nu-i a mea, într-o ţară în care am fost odată străină şi pe care mi-am însuşit-o prin bucuria, suferinţa, lucrul, care m-au legat de ea, cu fiecare an, mereu mai mult.” (Regina Maria)

„Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeş lângă iubitul meu soţ Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie aşezată sub lespedele bisericei ce am cladit-o… Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseţilor făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Şi cum acolo se găseşte inima mea eu nu vreau să fie un loc de jale, ci din potrivă de pace şi de farmec cum a fost când eram în viaţă.” (Regina Maria)

Lucrările expuse cu această ocazie sunt semnate de pictori români şi internaţionali, participanţi la taberele de pictură de la Balcic realizate în cadrul proiectului „Pictori de azi la Balcic”, iniţiat în 2004. Lista de autori îi cuprinde pe Marilena Murariu, Mihai Sârbulescu, Cristian Paraschiv, Simion Crăciun, Vitalie Butescu, Pierre Zoran Petrel, Ion Lazăr, George Mircea, Alexandru Andronache, Mihai Ţăruş, Larisa Astreyn, Andreea Palade-Flondor, Angela Tomaselli, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Emilia Pop şi Florin Ferendino.

Caracterul de eveniment al expoziţiei este dat de prezentarea în exclusivitate şi în premieră a doua lucrări de excepţie. Este vorba de două tablouri care îi reprezintă în mărime naturală pe Regele şi Regina României, Ferdinand şi Maria. Realizate de pictorul Ion Drăghici în urma unei ample documentaţii, tablourile urmează canoanele portretisticii „oficiale” clasice (suveranii sunt înfăţişaţi în portret întreg), fiind astfel unice. Remarcabile din punct de vedere al valorii lor documentare, comemorative și artistice, tablourile constituie o realizare de excepție şi sunt prezentate în premieră publicului român.

Alexandru MIRCEA
Director de Programe
ELITE ART GALLERY

ELITE ART GALLERY este un brand al ELITE ART Club UNESCO si reprezinta modalitatea moderna si atractiva prin care ELITE ART Club UNESCO va pune la dispozitie online serviciile sale in domeniul artelor plastice: galerie de arta, consultanta, impresariat, organizare si logistica, magazin si agenda culturala.

ELITE ART GALLERY: Str. Constantin Noica Nr.134, Ap.1, Bucureşti / Tel.: 0742 355 775 / www.eliteart-gallery.com

Ecouri

  • Stefan Caliga: (15-7-2008 la 00:00)

    …suplimentare referitoare la locatia exacta a expozitiei si, eventual, liniile de transport in comun care rec prin apropiere.

  • Stefan Caliga: (15-7-2008 la 00:00)

    Inca din timpul vietii, Regina Maria devenise un mit. Un mit al frumusetii, al bunatatii, al sacrificiului de sine si al curajului.

    A fost iubita de popor si a iubit poporul peste care domnea. Documentele vremii stau marturie.

    Inrudita cu toate capetele incoronate ale Europei, rusoaica dupa mama si englezoaica dupa tata, a devenit cea mai inflacarata romanca, aparatoare a drepturilor supusilor sai.

    A fost un mare om politic. S-a luptat ca o Tigroaica (expresia ii apartine si a fost recunoscut si de catre Clemenceau, poreclit Tigrul, prim ministru al Frantei in perioada interbelica) pentru recunoasterea frontierelor Romaniei Mari.

    A reusit acolo unde mai marii lumii din epoca sa au dat gres, de voie sau de nevoie.

    Regina Maria trebuie privita ca o icoana de catre romani.

    I-a iubit, i-a apreciat si si-a inchinat viata Patriei de adoptie.

  • Adriana: (15-7-2008 la 00:00)

    Regina Maria a României s-a născut “Marie Alexandra Victoria”, din Casa de Saxa-Coburg şi Gotha, pe data de 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Kent, Anglia.

    A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, nepoata a Regelui Edward al VII-lea şi verisoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea şi a Regelui George al V-lea. A fost prinţesa Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi regină a Romaniei.

    Regina Maria a construit Palatul de la Balcic, într-un peisaj superb, pe o stâncă ce iese direct din mare, şi a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiştii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul (sudul Dobrogei) şi se află acum pe teritoriul bulgar.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Banul care a pierdut virtutea original

"Banul te poate preface în stăpân sau slugă" (perifrază după Horaţiu) Nimeni nu se mai îndoieşte, „fobia banilor” nu există....

Închide
18.217.141.236