caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Starea României. Băsescu, sindicatele și populația.

de (26-9-2010)
3 ecouri

Presedintele Basescu a  sustinut in Parlamentul Romaniei un raport asupra starii natiunii si a prognozat  mersul tarii pentru viitorul apropiat. Raportul vine intr-o perioada cand , cel putin daca ne luam dupa o parte a presei si a catorva vocali politicieni din opozitie Romania este cu un picior in groapa si haosul a devenit  starea normala. Ba chiar,  populatia Romaniei  a ajuns sa moara de foame,romanii cazand secerati pe strada ,sub un gard sau  in casele ce stau sa se darame…..

Campania orchestrata de opozitie cu sprijinul  catorva “organe” media face zgomot   si este clar indreptata impotriva unui singur om.Presedintele Romaniei.”Unitatea” de vederi a acestora continuata  si pisata zi de zi  induce  in randurile unei parti a populatiei senzatia ca in Romania nu se mai poate face nimic, ca aici totul pute!

Obiectivul  Presedintelui  este(pentru actualul mandat) reformarea si constructia unui stat cu identitate si mentalitate   europeana  in dauna celui de tranzitie in care plutim de  atatia ani.Nu cred ca mai sunt multi care mai cred in indeplinirea lui desi tocmai aceasta ar  netezi si lumina intr-un fel calea Romaniei spre un stat de tip european.

1.Raportul.

Discursul  lui T. Basescu ocoleste probleme cruciale privind modernizarea statului sau le aminteste doar in treacat si se mentine la o analiza asupra situatiei economice in special.Pe scurt presedintele spune ca  masurile de austeritate se mentin, ca in 2011 vom avea o crestere  de 1-2 % ,in 2012-2013 o crestere de 2-4 %.Abia de la o crestere de peste 5% putem vorbi de declansarea mecanismelor de dezvoltare si  de crestere a locurilor de munca.Pana atunci trebuie sa construim gafaind din greu  si trebuie sa gasim solutii.

Una din ele,  spune presedintele, este un nou acord cu FMI. Unul in care banii sa nu se duca pentru acoperirea deficitului bugetar ci sa constituie o garantie, o  carte verde pentru a ne putea imprumuta avantajos  de pe alte piete.Absorbtia fondurilor UE este esentiala dar ele sunt viabile prin coparticiparea guvernului.Masurile merg spre reducerea cheltuielilor bugetare,stabilirea unui nou plafon al varstei  de pensionare egal, barbati-femei,o noua lege a salarizare etc,etc si ca un mare pariu pentru 2020, ponderea populatiei active  sa ajunga la 70%din populatie fata de 57 % cat este acum.

“Să punem capăt complicităţii politicienilor şi partidelor în relele practici de guvernare”.O fraza esentiala din discurs,frumoasa ce-i drept dar care nu vad  cum sa fie real aplicata.Si la final referirea  la Constitutie, la adaptarea ei cerintelor unui stat democratic.

Raportul nu subliniaza modelul de tara pe care ni-l propunem.Am inteles o tara europeana, dar o tara in care  nu exista industrie iar agricultura bajbaie nu poate deveni o tara europeana.Povestile cu turismul sunt bune pentru propaganda ele nu tin de foame.Nu sunt anti-european,admir cu masura valorile occidentului dar ma deranjeaza  vocile de la Bruxelles care  si acum vorbesc de  mila  avuta si greseala pe care au facut-o cand au admis Romania(si Bulgaria) in UE.Cor fals, admiterea a fost cu buna stiinta si a urmarit in principal tranformarea celor doua tari in piete de consum. Stiu cum s-a facut distrugerea industriei romanesti si stiu la fel de bine ce industrie au construit aici  marii investitori plecand de la Renault (totusi exemplu pozitiv)la ultima firma din vest ce si-a deschis aici filiale.Dar  despre  acestea altadata.

2.Reactii dupa raport si la masurile de austeritate

Raportul lui Basescu  puncteaza starea la zi,  oficiala, a Romaniei si propune cateva  directii.Din pacate discursul in sine nu a avut mare ecou in  media si de aici in viata publica. In loc sa fie un eveniment, raportul, gratie populismului si presei a fost tratat in derizoriu.80% din media nu vede   azi decat  un  val rosu in fata  spre  care se napusteste  cu furie  atent regizata si controlata.Basescu si  detronarea lui prin orice mijloace ca principal vinovat de toate relele din aceasta tara.Abordarea este  complet deplasata  si fara rationalitate.Guresii lideri ai opozitiei fac   vocalize  prin aceleasi medii de presa si totul pare a se transforma intr-un spectacol jalnic  din care sa nu iesim prea curand.Politicienii  in general,   evita sa discute probleme esentiale ale romanilor si Romaniei.

Dupa anuntatele masuri de austeritate( si aplicarea lor) se  astepta ca in toamna  sa avem parte de mari miscari de protest  de amploare.Deocamdata am avut un miting la care au fost prezenti cca 10000 de protestatari si  pichetari ale sediilor unor institutii la care s-au strans  cateva sute de oameni. Alt miting, al politistilor a adunat  6000 de persoane dar acesta a fost un miting ciudat in care politicul a jucat rolul prim.Cele cinci confederatii sindicale  nu au reusit sa mobilizeze si sa scoata oamenii oamenii in strada desi au avut parte de jocul   subteran si favorabil al partidelor de opozitie.

Liderii acestor confederatii nu mai sunt credibili in fata membrilor lor.O parte din ei  au trecut cu arme si bagaje in tabara puterii sau opozitiei  ca parlamentari alta parte   au ajuns membrii in  diverse Consilii  de Administratie (vezi cazul societatii Realitatea-Catavencu). Adica  membrii  intr-un Consiliu apartinand  unei societati private.

Membrii de sindicat de azi sunt in marea majoritate  angajati la stat, bugetari cu alte cuvinte.Nu putem vorbi acum de  confederatii sindicale cu o larga cuprindere care sa stranga si   membrii din industrie.Odata ca  ea  este firava si   ca in unele cazuri oamenii care mai lucreaza in industrie nu fac parte din sindicate.Suntem departe de sfarsitul anilor ’90, inceputul  noului deceniu cand  miscarea sindicala se baza pe  membrii din industrie. Care erau mai  directi,usor manevrabili,speriati de viitorul lor. “Privatizarea”, de fapt lichidarea industriei romanesti s-a facut si  cu acordul tacit al unor lideri sindicali  care ulterior au capatat posturi la stat.

Sindicatele nu sunt credibile si nu reusesc sa  provoace  “revolutii”.Oricum cele cateva miscari de protest sunt nesemnificative si nu reprezinta  populatia  unei tari.

3.Pasivitatea populatiei fata cu austeritatea si reforma.

Populatia  nu are o perceptie clara asupra  incercarilor de modernizare a statului  prin reforme.Nu vede prin ele schimbarea.Sau nu crede ca modernizarea poate fi dusa pana la capat si  transpunerea ei  facuta corect.Masurile de austeritate au lovit o parte a populatiei. Starea de pasivitate a devenit forma de rezistenta a natiei.

Nu vom vedea prea curand o stare generala de  revolta,  de rau iesit din matca.Sunt mai multe explicatii.

Odata   numarul relativ mic a celor nemultumiti de masurile de austeritate. Ma refer la bugetari. Sunt putin peste  un milion de persoane. Este drept fiind in general persoane cu studii superioare sunt foarte vocali.De acord cu  salarii mari in invatamant si in sanatate.Ma refer la corpul didactic si la corpul medical. Dar este inadmisibil ca  personalul  administrativ din spitale,functionarii din primarii,angajatii nenumaratelor  agentii sau institutii care au ramificatii in fiecare judet  sa aiba salarii pe care o firma privata nu isi permite sa le ofere angajatiilor  cu studii superioare care fac in general o munca tehnic extrem de calificata.Un tanar agent de politie debutant are  dupa reducere un venit de 12 milioane lei. Un tanar inginer de la o firma privata  are acelasi venit dupa cel putin un an de lucru (timp in care trebuie  “produca” pentru respectiva firma).

Restul de populatie pana la convergenta  lui 22 de milioane(exceptand  copii,elevii,studentii si pensionarii) sunt fie plecati la munca in strainatate, fie  angajati in sistemul privat,mici intreprinzatori, fie  sunt fermieri  sau persoane fizice ce se descurca  cum pot (adica pe cont propriu), fie someri.Cele 21 de milioane o duc greu ,se zbat, dar n-am vazut pe nici unul in strada.Acestia  asista pasivi la nemultumirile  celor atinsi de  scaderea salariilor. Chiar,pe ascuns,se bucura ca  a murit si “capra” lor.

Perceptia negativa asupra  incercarilor de modernizare a statului si implicit asupra masurilor de reforma este indusa de populismul unor politicieni,de presa (o parte a ei) si de complicitatile acelorasi politicieni si a partidelor  de care apartin in rele practici de guvernare de care vorbea T. Basescu.

Exista indusa ideea  fixa ca toti cei ce fac politica sunt corupti ca-si trag  spuza pe turta lor  in primul rand si abia apoi  se gandesc la norod.

O parte a populatiei sta intr-o  lehamite generala convinsa ca nimic nu se poate schimba si  ca drumul nostru este pecetluit pentru multi ani.

Lehamitea   conduce imediat la principiul ca  fiecare in viata de zi cu zi trebuie sa se descurce . Mentalitatea a ramas  aproape comunista la noi toti in profida celor douazeci de ani trecuti  de la caderea lui oficiala.

Populatia crede ca sindicatele sunt aservite propriului interes al liderilor, ca sunt manipulate, in politicieni nu mai are incredere si  incearca sa se descurce in acelasi sistem de pile relatii si cunostinte ca si pana acum.

Democratia nu aduce imediat prosperitate, o parte din romani au priceput asta si  se simt cel mai bine in tranzitie.

Europenismul sau occidentalismul a fost mimat in acesti ultimi douazeci de ani de mare parte din romani.

Si democrati si comunisti, din toate cate putin si nimic mai mult.

4.In loc de concluzie

Romania de azi   se imparte in doua.

O parte a Romaniei.Consuma mai mult decat produce. Toata ziua vorbeste ca  vrea sa munceasca dar nu facem nimic ca sa si …munceasca.Mimeaza occidentul dar structural este de un  balcanism  fara cusur.Mimeaza respectul legii dar fiecare cauta posibilitati de  ocolire.Impovareaza pana la sacrificiu pe  cei ce incearca sa produca coplesindu-i cu  taxe si impozite izbitoare.Munca la stat este singurul tel al romanului.

Si pentru ca toate trebuie sa aiba un vinovat cel mai simplu a fost sa-l numeasca: Basescu.

Cealalta parte,Romania profunda. Lehamitea ,dar si  munca.Respecta  si crede in lege chiar daca ceilalti considera  ca sunt fraieri si prosti procedand astfel.Respecta cu masura valorile occidentului,  cred in valorile si mentalitatea sanatoasa( si neatinsa de istoria recenta) a acestui popor,vor sa traiasca aici chiar daca sacrifica ani si cariere.Ar vrea ca Romania sa devina cu adevarat un stat european.

Cred in democratie  si respecta (atat timp cat nu fac greseli majore) pe cei alesi prin vot.

Care din aceste doua Romanii va invinge pana la urma?

Ecouri

  • Gabriel Corduneanu: (27-10-2010 la 12:20)

    Actiunea de azi a Sindicatelor este pura politica si duce la destabilizarea
    foarte grava a tarii.

  • Petru Clej: (27-10-2010 la 12:45)

    Domnule Corduneanu, au loc și în Franța, Belgia, Spania, Italia, etc, proteste similare, care e problema?

  • Ioan avram: (28-10-2010 la 06:04)

    @gabriel corduneanu: va referiti la actiunea din 27.10.10 care a „acompaniat” motiunea de cenzura.
    Romania a reactionat normal. Cei 30000 de mii nu reprezinta pe toata lumea. Pe de alta parte inclusiv cei din Bucuresti nu au marsat pe miting.Continuam sa fim doua Romanii,una care se zbate si alta care sta cu ochii pe televizoare asteptand nu se stie ce……



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Caserola de pui cu spanac

Reciclarea catorva ingrediente ca painea uscata, carnea gatita devin subiecte de inspiratie pentru bucatarii destoinici, dar si o proba de...

Închide
3.149.252.8