caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern 

Marile dosare de corupție sunt „în pericol” de soluționare definitivă

de (26-7-2018)
5 ecouri

 
Ziare.com a făcut, în ediţia sa de astăzi, un inventar al celor mai mediatizate dosare de la Înalta Curte de Casație şi Justiţie în care sunt implicați demnitari de rang înalt, dosare care s-au judecat deja în faza de fond şi urmează să fie soluționate definitiv în faza de apel.

Câteva informaţii preliminare

Pentru ca cei interesaţi să poată face apel, este necesar să fi fost publicată şi motivarea soluţiei din faza de fond; nu este suficient ca soluţia să fie pronunţată şi publicată. Apelul poate fi făcut atât de justiţiabil, cât şi de procuratură.

Problema este că între pronunţarea verdictului şi publicarea motivării sale poate să treacă un timp îndelungat, de la câteva luni la câţiva ani (!!!), astfel încât justiţiabilii nu ştiu ce le rezervă viitorul şi nu-l pot planifica. Termenul legal de publicare a motivărilor este de 30 de zile de la data pronunţării.

Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curţi, a declarat acum o săptămână că le-a cerut tuturor judecătorilor din subordine ca, până la 1 septembrie, să motiveze toate condamnările pronunţate, urmând ca, în caz contrar, să sesizeze Inspecţia Judiciară care este abilitată să ia măsuri administrative împotriva judecătorilor care nu vor rezolva restanţele.

Dosarul cel mai celebru care se află în această situaţie este cel al lui Liviu Dragnea (preşedintele PSD, președintele Camerei Deputaţilor şi, în fapt, prim ministru), în care ÎCCJ a pronunţat, pe 21 iunie, o condamnare la închisoare fermă în dosarul angajărilor fictive.

Justiţiabilul Dragnea nu s-a bucurat deloc că dosarul său va fi deblocat. Din contră, a acuzat-o imediat pe preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, că a cerut procurorilor să finalizeze motivările restante pentru a grăbi judecarea apelului în procesul său şi să-i facă, astfel, un rău motivat politic. L. Dragnea a mai acuzat-o pe C. Tarcea că, insistând asupra emiterii motivărilor, face „presiune” nelegitimă asupra judecătorilor.

Preşedinta ÎCCJ a declarat însă că Inspecţia Judiciară este cea care a solicitat tuturor instanţelor din ţară, inclusiv ÎCCJ, să rezolve restanţele, profitând de vacanţa judiciară, interval în care nu apar noi pronunțări pentru care să fie nevoie de a redacta motivările.

După unii comentatori, Liviu Dragnea şi alţi justiţiabili aflţi în situaţa lui, ar prefera ca procedurile să nu avanseze, în particular în aşteptarea întrării în vigoare a modificărilor recente la Codul Penal, modificări care ar putea să-i avantajeze, sau pentru a avea mai mult timp pentru găsirea unor alte soluţii…

Câteva din cele mai mediatizate dosare care aşteaptă să intre în faza de apel cu 5 judecători la ÎCCJ

Cazul Liviu Dragnea, preşedintele PSD, președintele Camerei Deputaţilor

Despre acest caz am relatat mai sus. Recurs la condamnarea de 3 ½ ani închisoare fermă au făcut atât Dragnea, cât şi procuratura (DNA). DNA cere majorarea pedepsei şi condamnarea pentru instigare la fals în acte (pentru care a fost achitat în instanța ÎCCJ cu 3 procurori).

Cazul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului

Pe 22 mai 2018 Calin Popescu-Tăriceanu a fost achitat, de către Înalta Curte, în primă instanţă, de acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Cazul Darius Vâlcov, senator PSD, fost ministru al Finanțelor, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă

A fost condamnat la 8 ani închisoare fermă pentru: trafic de influenţă, spălare de bani şi operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate. ÎCCJ a mai decis confiscarea a peste 6 milioane de RONi, pecum şi interzicerea dreptului de a ocupa vreo funcţie publică. Toți liderii politici din coaliția de la guvernare – Tăriceanu, Dăncilă şi Dragnea – s-au solidarizat cu Vâlcov după condamnarea acestuia.

Motivarea se aşteaptă din februarie 2018.

Cazul Cristian Rizea, fost deputat PSD

A fost condamnat la 4 ani si 8 luni de închisoare şi confiscarea sumei de 300.000 de euro. Cristian Rizea a fost trimis în judecată de DNA alături de omul de afaceri Lucian Colțea. Acesta i-ar fi dat politicianului 300.000 de euro ca să intervină pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidențiala din Bucuresti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Motivarea se aşteaptă din decembrie 2017.

Cazul Cristian David (PNL), fost Ministru de Interne în guvernul Tăriceanu, actualmente senator

A fost condamnat la 5 ani închisoare fermă pentru trafic de influenţă, confiscarea mitei primite şi interzicerea unor drepturi – sub acuzaţia că, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, a pretins şi a primit 500.000 de euro de la un beneficiar al unor drepturi litigioase.

Motivarea se aşteaptă încă din decembrie 2017.

Alte cinci mari dosare – Victor Ponta/Dan Şova, Sebastian Ghiţă, Mircea Drăghici, Radu Mazăre, Alina Bica

Alte cinci mari dosare în care sunt judecate VIP-uri au fost soluționate de Înalta Curte în faza de fond a procesului, în lunile mai și iunie. Motivările în aceste cazuri nu au fost încă redactate.

10 mai 2018: Fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova au fost achitați în Dosarul Turceni-Rovinari, în care au fost judecați pentru fapte de corupție, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță.

14 iunie 2018: Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova, în cazul cărora instanța a dispus, de asemenea, achitarea.

27 iunie 2018: Deputatul Mircea Drăghici și fostul președinte al Consiliului Județean Argeș Constantin Nicolescu au fost achitați în dosarul în care sunt judecați pentru fapte de corupție alături de 38 de primari și viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenției de Implementare a Proiectelor Argeș și două angajate ale unei firme de consultanță.

28 iunie 2018: Fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fratele sau, Alexandru Mazăre, au fost achitați în dosarul campusului social Henri Coandă, ei fiind obligați la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare.

29 iunie 2018: Fosta șefa a DIICOT Alina Bică a fost achitată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în care prejudiciul depășește 60 de milioane de euro. Judecătorii l-au condamnat pe omul de afaceri Dorin Cocoș la trei ani și o luna de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în timp ce fiul acestuia, Alin Cocoș, a fost achitat. În cazul lui Dorin Cocoș s-a dispus și confiscarea a 10 milioane de euro.

Ce părere aveţi despre acest articol?
 • Corect 
 • Frumos spus 
 • Îmi dă de gândit 
 • Am învăţat ceva! 

Ecouri

 • Victor Manta: (27-7-2018 la 00:15)

  > Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curţi, a declarat acum o săptămână că le-a cerut tuturor judecătorilor din subordine ca, până la 1 septembrie, să motiveze toate condamnările pronunţate, urmând ca, în caz contrar, să sesizeze Inspecţia Judiciară care este abilitată să ia măsuri administrative împotriva judecătorilor care nu vor rezolva restanţele.

  Povestea este mai complicată. Inspectia Judiciara a precizat, privind declaratia sefei instantei supreme potrivit careia IJ ar fi efectuat presiuni asupra instantelor cand a cerut redactarea motivarilor, ca acest lucru este inacceptabil, mai ales pentru ca intarzierile au cauze obiective.

  In cvasitotalitatea cazurilor, intarzierile in redactarea hotararilor judecatoresti au cauze obiective, volumul ridicat de activitate al instantelor si gradul mare de complexitate a cauzelor fiind dominante”, spune reprezentantul Inspectiei Judiciare.

  Cristina Tarcea le cere practic judecătorilor să-şi amâne vacanţele lor de vară, pentru a recupera întârzierile. Aceasta va duce la aceea că va scădea calitatea muncii lor, din cauza oboselii acumulate. Cine îşi doreşte însă să fie judecat de un judecător care cade din picioare de oboseală?

  Trebuie ţinut seama de faptul că un judecător de la ICCJ are de rezolvat cam 1000 de dosare pe an, faţă de 600 câte au pe an judecătorii de primă instanţă.

  Şi priviţi în articol şi la notele de tipul: „Motivarea se aşteaptă încă din decembrie 2017”. Fără a avea în mână acele motivări judecătorii de la ICCJ nu se pot apuca de treabă…

  Mai observ că 5 persoane au fost condamnate şi 10 achitate de ICCJ, ceea ce confirmă observaţiile mele mai vechi că eficienţa legendară din anii trecuţi a procurorilor DNA în obţinerea condamnărilor este în (s)cădere liberă.

  Să fie datorată această alunecare unei scăderi a reputaţiei procurorilor, ca urmare a schimbărilor în conducere şi a proceselor penale recente legate de DNA? Sursa.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 2

 • Alexandru Leibovici: (3-8-2018 la 22:13)

  În afară de dosarele menţionate mai sus, Liviu Dragnea este urmărit penal şi în dosarul Tel Drum (fraudă contra fondurilor structurale ale EU) pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

  Astăzi a fost convocat la DNA Dan Şova în calitate de martor în acest dosar. Dan Şova locuieşte în prezent la Jilava – închisoarea Jilava ! – pentru trei ani; condamnat definitiv de ÎCCJ în iunie 2018.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 1

 • Victor Manta: (3-8-2018 la 22:58)

  @Alexandru

  > În afară de dosarele menţionate mai sus, Liviu Dragnea este urmărit penal şi în dosarul Tel Drum (…)”.

  O informaţie din dec. 2017. „Reprezentanţii companiei Tel Drum au publicat numele acționarilor înscriși la Registrul Comerțului. În documente nu apare numele lui Liviu Dragnea, cel despre care presa a scris că s-ar afla în spatele companiei”. Sursa.

  > Dan Şova locuieşte în prezent la Jilava – închisoarea Jilava ! – pentru trei ani.

  Am impresia că jubilezi… Am cunoscut un om de treabă care a fost închis la închisoarea Jilava timp de câteva luni, unde a stat nejudecat şi a fost eliberat graţie corupţiei antebelice din România. Asta probabil că i-a salvat viaţa. Trebuie să-l adaug la cazurile de corupţie pe care le cunosc.

  „Aşa că de aia e nevoie de amintiri, conchide înţelept Alberto. Nu degeaba se spune că amintirile din trecut sunt hrană pentru prezent”. Sursa.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 2

 • Alexandru Leibovici: (3-8-2018 la 23:49)

  >> Liviu Dragnea este urmărit penal şi în dosarul Tel Drum (fraudă contra fondurilor structurale ale EU) pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind …
  >
  > O informaţie din dec. 2017: „Reprezentanţii companiei Tel Drum au publicat numele acționarilor înscriși la Registrul Comerțului. În documente nu apare numele lui Liviu Dragnea, cel despre care presa a scris că s-ar afla în spatele companiei”.

  În dosarul Tel Drum Dragnea este urmărit deoarece, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor, a făcut chestiile enumerate mai sus. Nu este acuzat că le-ar fi făcut în calitate de acţionar al acelei firme, deci informaţia aceea este lipsită de relevanţă.

  >> Dan Şova locuieşte în prezent la Jilava – închisoarea Jilava ! – pentru trei ani.
  >
  > Am impresia că jubilezi…

  Impresia este corectă. Ipoteza care mi se pare cea mai probabilă este că, din moment ce a fost condamnat definitiv de ÎCCJ, deci după toate recursurile posibile, Dan Şova s-a făcut într-adevăr vinovat de faptele penale pentru care a fost condamnat. Deci am de ce să jubilez. Şi nu jubilez pentru că este vorba de Dragnea, ci pentru că un infractor a fost condamnat – pentru fapte care personal le consider condamnabile.

  Dacă ai dovezi că este totuşi nevinovat, prezintă-le celor în drept (adresează-te avocatului lui Dragnea din acest dosar), deoarece mai este posibil un recurs extraordinar pe bază de novum.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 1

 • Victor Manta: (4-8-2018 la 01:00)

  > Liviu Dragnea este urmărit penal şi în dosarul Tel Drum (…) în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

  Mi-am permis să citez până la capăt, fiind relevant. De aceea reprezentanţii companiei Tel Drum au ştiut bine de ce au publicat ce au publicat şi ce legătură are aceasta cu procesul lui Dragnea.

  În plus, se ştie că jurnaliştii de la RiseProject au publicat în iulie o notă atribuită serviciului secret al MAI, potrivit căreia compania de construcţii din Teleorman ar fi aparţinut liderului PSD Liviu Dragnea, prin acţiuni la purtător. În mod suplimentar fostul premier Victor Ponta a declarat public că Tel Drum îi aparţine lui Liviu Dragnea.

  Nume răsunătoare care încearcă să-l implice cât mai mult pe Dragnea, lucruri care pot fi la nevoie folosite de acuzatori.

  > În dosarul Tel Drum Dragnea este urmărit deoarece, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor, a făcut chestiile enumerate mai sus.

  Liviu Dragnea a negat tot timpul că ar avea vreo legătură cu cea mai prosperă firmă din Teleorman. Vom vedea cine are dreptate în final, lucru în care justiţia urmează să se pronunţe cândva.

  A. Dan Şova locuieşte în prezent la Jilava – închisoarea Jilava ! – pentru trei ani.

  V. Am impresia că jubilezi…

  A. Impresia este corectă.

  În româneşte se spune să nu te bucuri de răul altuia. În germană această jubilare se numeşte Schadenfreude, adică: pleasure derived by someone from another person’s misfortune.

  > Şi nu jubilez pentru că este vorba de Dragnea, ci pentru că un infractor a fost condamnat – pentru fapte care personal le consider condamnabile.

  Una este să fii mulţumit sau satisfăcut că s-a făcut dreptate, dar alta este să jubilezi sau să triumfi. Desigur că nimic nu te împiedică să-ţi manifeşti jubilarea prin executarea dansului scalpului în faţa ambasadei României. 😉

  > Dacă ai dovezi că este totuşi nevinovat, prezintă-le celor în drept (…)

  Mersi pentru sfaturile tale nesolicitate şi dubioase. Nu trebuie să-i suflu eu la ureche lui Şova, un jurist, ce are de făcut pentru a se asigura că a avut parte de un proces fair. Şi nici altora!

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 2Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
54.225.38.2