caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Ad Mare

de (26-9-2010)

Adesea  neglijam asezari de vis – neexploatate, si nici popularizate de catre  serviciile turistice.

Estuarul Chesapeake cu o suprafata de aproape 167 000 km² in care se varsa peste 15 ape curgatoare este incercuit de statele americane Virginia si Maryland. Numele golfului isi are originea in limba algonquina vorbita de nativii americani si se traduce printr-“un loc al marilor scoici”.

Intrarea din Atlantic in Chesapeake de catre cativa exploratori spanioli in frunte cu Lucas Vasquez de Ayllon este atestata in 1525.

Am ales ca destinatie de sfarsit de saptamana o mica localitate numita North Beach, din Maryland. Localitatea are ceva din peisajul naiv al unui univers izolat de restul lumii metropolitane, in ciuda unei distante de doar doua ore de Washington DC ori Alexandria de Virginia.

Coasta vestica a golfului Chesapeake a reprezentat in anii ’40 un paradis al jocurilor de noroc. In deceniile urmatoare North Beach se dezvolta ca un loc linistit pentru vilegiaturisti si pescari. O promenada de cativa kilometri, un dig, cateva magazine de antichitati, baruri cu terase se contopesc intr-un decor rock si pop specifice fanilor Harley Davidson.

Case vechi, recent renovate sau chiar reconsolidate in urma dezastrului provocat de uraganul Izabel din 2003 nu frizeaza luxul, opulenta, ci o geometrie simpla fara garduri si fara porti.

Spre deosebire de conglomeratiile urbanistice, North Beach ni se ofera ca un orasel ingropat de flori, arbori ornamentali, paduri de foioase si pini in care noaptea greierii se intrec cu stelele.

Bistrourile mici si accesibile, operate de catre proprietari prietenosi, oricand disponibili de taclale, mai ales cu cei sositi in vizita.

Crabii de Maryland completeaza deliciul meniurilor, precum si stridiile si cateva retete de peste stropit intr-un sos picant-dulceag cunoscut de condimentul Chesapeake.

Cateva ore de pescuit pe dig ofera satisfactii si momente unice tuturor pescarilor.

Nu departe de dig am intrat intr-un magazin de articole de pescuit si vanatoare.

Am fost coplesit de amabilitatea lui Kevin, managerul de serviciu.  In cel putin 15 minute mi-au pus la dispozitie momeala, acele si monturile de trebuinta unei sedinte de pescuit pe malul oceanului, incluzand si permisul sezonier.

Mi-a sugerat sa ma limitez la niste rame, mai ieftine decat crevetii sau pestisorii vii, sa nu ma incumet in a lansa unditele mai larg in lipsa unor bete solide dotate cu o mulineta adecvata pescuitului la ocean.

Ajuns pe digul din North Beach, la cel putin 300 metri de tarm, mi-am gasit un loc langa alti pescari.

Ma conformez sfatului lui Kevin in a ma plasa in dreptul unor stanci , un fel de culoar de apa intre acestea si dig. Am inteles imediat. Locurile de trecere a apei, de confluenta plac pestilor datorita oxigenarii, a aluviunilor aducatoare de hrana.

Ramele cumparate sunt asemanatoare celor de ghiol din zona Marii Negre, si au mici tepi( in engleza Bloodworms ) .

Montura este relativ simpla: acele legate de firul principal, iar plumbul fiind legat la capatul firului, dupa ace, care sunt sustinute de strune din otel.

Nailonul nu ar rezista muscaturilor pestilor oceanici.

La cateva minute dupa lansari, primele muscaturi.

Prind primii pestisori. Nu le stiu numele.

Intreb pescarii si incet, incet ma familiarizez cu cateva specii de bibani de mare, de albituri, si un fel de calcan.

Noroc cu cartulia primita in magazinul sportiv. Fotografiile si descrierile pestilor din zona golfului ma ajuta in autoinstruirea pescareasca.

O partida de pescuit in Germania, chiar si in Romania devine un lux in timp ce in North Beach, din Maryland  costul permisului anual de pescuit (15 dolari), momeala si transportul sunt la indemana cetateanului de rand.

Pescarii respecta normele sportive, nu lasa gunoaiele, sticlele goale ca in locuri de trista amintire.

Ca in orice breasla se stabileste usor o linie familiara intre confrati si sfarseste in noi prietenii, noi camaraderii datorita pasiunii comune. Depanatul povestilor pescaresti, farmecul reconfortant al asteptarii ca pestele sa muste nu apartin unei anumite tari.

Ca si intoarcerea acasa cu traista goala, halta la o bere rece dupa partida de pescuit sporesc speranta unei zile incununate de trofee.

Magazin de articole de pescuit

Bun venit in North Beach

A muscat !

Pestisorul fermecat

North Beach vazut din larg

Amurg de septembrie peste golf

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Starea României. Băsescu, sindicatele și populația.

Presedintele Basescu a sustinut in Parlamentul Romaniei un raport asupra starii natiunii si a prognozat mersul tarii pentru viitorul apropiat....

Închide
3.137.178.133