caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Societatea Ornitologica Romana – comunicat

de (11-12-2006)

Societatea Ornitologica Romana doreste sa va informeze in legatura cu modificarile aduse legilor legate de protectia naturii.

COMUNICAT DE PRESA

Trei arii protejate din România devin zone umede de importanta internationala

Odata cu apropiata integrare europeana, România începe sa acorde o mai mare importanta si sa aplice conventiile internationale la care a aderat. Una dintre acestea este Conventia Ramsar. În 8 noiembrie 2006, Guvernul României a aprobat Hotarârea de Guvern privind încadrarea unor arii naturale protejate în categoria zonelor umede de importanta internationala – site-uri Ramsar.
Conventia asupra zonelor umede, semnata la Ramsar, în Iran, în 1971, este un tratat interguvernamental care stabileste cadrul actiunilor nationale si cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera. În prezent exista 150 de parti contractante care au înscris pe lista Ramsar peste 1600 zone umede de importata internationala, având o suprafata totala de 145 milione de hectare.
De la aderarea României (1991) si pâna în prezent doar doua regiuni din tara au fost desemnate site-uri Ramsar: Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” (în 1991) si Balta Mica a Brailei (în 2001). Cele trei noi site-uri Ramsar desemnate sunt Lunca Muresului (jud. Arad si Timis), Complexul Piscicol Dumbravita (jud. Brasov) si Lacul Techirghiol (jud. Constanta). La realizarea documentatiilor necesare pentru desemnarea lor ca site-uri Ramsar au participat alaturi de institutii publice si specialisti ai Universitatilor si ONG-urilor de protectia naturii, printre care si Societatea Ornitologica Româna, în special în ceea ce priveste Complexul Piscicol Dumbravita si Lacul Techirghiol.
Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoastere a importantei acestor zone ca resurse de mare valoare economica, naturala, stiintifica si a rolului lor multiplu în mentinerea calitatii mediului prin controlul inundatiilor, aprovizionarea stratului subteran de apa, stabilizarea tarmurilor si protectia împotriva furtunilor, retentia nutrientilor si sedimentelor, atenuarea schimbarilor climatice, purificarea apei, mentinerea biodiversitatii. Tarile semnatare ale Conventiei trebuie sa tina cont de angajamentele luate pe plan international, privind conservarea si gestionarea rationala a acestor zone.

Contact
Alida Barbu
Communicaion Officer, SOR
alida.barbu@sor.ro
Tel: 0788 243011

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Raportul Baker-Hamilton

Raportul alcatuit de catre Iraq Study GroupNu exista vreo formula magica pentru rezolvarea problemei irakiene. Asa incepe Raportul ISG (Iraq...

Închide
52.14.88.137