caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

CNA sancționează TVR pentru o emisiune despre C.Zelea Codreanu

de (18-12-2010)
10 ecouri

Decizia privind somarea SOCIETAŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1, BUCUREŞTI pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 9 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 15530/29.11.2010 privind emisiunea „Profesioniştii”, difuzată în data de 13 noiembrie 2010, începând cu ora 22.45, de postul de televiziune TVR 1.

Postul TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005 şi Decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat dispoziţiile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate:

“ART. 71
(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;” În fapt, postul public de televiziune TVR1 a difuzat în data de 13.11.2010, începând de la ora 22.45, emisiunea „Profesioniştii”, realizată şi prezentată de Eugenia Vodă. Invitat în emisiune a fost jurnalistul Ion Cristoiu, care a făcut o serie de afirmaţii la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu.

Redăm din raportul de monitorizare:

Ion Cristoiu: (…) Sunt proiecte. Am vrut să fac o carte despre Corneliu Zelea Codreanu. Am început-o, am muncit vreo doi ani, am lăsat-o pe la jumătate.
Eugenia Vodă: A, da? Să rămânem puţin aici, Corneliu Zelea Codreanu. Ai abandonat cartea, de ce?
Ion Cristoiu: Mi-am dat seama că nu voi termina niciodată documentarea pentru cartea asta. Corneliu Zelea Codreanu a fost condamnat pe baza Codului Penal al lui Carol al II-lea. Pentru asta, om serios ce eram, m-am dus să citesc Codul Penal al lui Carol al II-lea, de acolo m-am dus la Carol al II-lea, de la Carol al II-lea m-am dus la istoria României, de la istoria României la istoria universală, nu mai termin niciodată. Am această…
Eugenia Vodă: Păcat.
Ion Cristoiu: Mă documentez atât de serios, încât am de scris un articol.
Eugenia Vodă: Bun, dar după doi ani de lucrat cu această substanţă chimică, privită de multă lume ca o substanţă explozivă, Corneliu Zelea Codreanu, doi ani ai citit despre?
Ion Cristoiu: Da.
Eugenia Vodă: Îl vezi ca pe un personaj interesant, ca pe-un personaj pozitiv, mai mult negativ, malefic, benefic?
Ion Cristoiu: Eu îl văd ca pe-un personaj tragic şi cred că este o greşală. Toţi cei care-l judecă pe Corneliu Zelea Codreanu după formula: ce-ar fi fost dacă? Corneliu Zelea Codreanu nu a fost niciodată la putere.
Eugenia Vodă: Deci, după tine era un om de bună-credinţă?
Ion Cristoiu: Da.
Eugenia Vodă: Sau era un fanatic?
Ion Cristoiu: Nu, era un om de bună-credinţă. În dosarele de la Siguranţă, 24 le-am citit şi le-am şi tras la xerox, nu există nici o notă în legătură cu corupţia lui şi ăia căutau. Deci, nu există nimic, nimic, nimic din ceea ce ar putea să, să arate că a fost corupt sau că a fost tentat şi în al doilea rând a fost singurul politician român care n-a fost manevrat de Carol al II-lea, deoarece nu voia puterea. Carol al II-lea i-a manevrat pe toţi, inclusiv lideri ţărănişti, liberali.
Eugenia Vodă: Dar ce voia de fapt el?
Ion Cristoiu: Cred că se temea să ia puterea, ca să spun eu ca, adică îmi dau eu seama că, chiar şi atunci când în 37 putea s-o ia, n-a vrut. Cred că prefera puterea pe care i-o dădea făgăduiala că va face mare lucru, s-a temut. Probabil că avea intuiţia aceasta că ajungând la putere ar fi dezamăgit şi ar fi compromis tot ce afirma el.
……
Eugenia Vodă: Deci, citind despre Zelea Codreanu concluzia ta e că?
Ion Cristoiu: Că el a fost doar o necesitate într-o lume interbelică în care politicianismul ajunsese să dezguste pe tineri. Succesul lui uriaş la tineri.
Eugenia Vodă: Şi la tineri de calitate. Asta-i foarte uşor.
Ion Cristoiu: Au fost mari intelectuali. Păi da, de ce erau seduşi acei mari intelectuali? Pentru că venea un om într-o lume în care toţi liderii politici erau învârtiţi pe degete de Carol al II-lea, erau în stare de orice compromis pentru a ajunge la putere. Da? Şi a venit un om care a zis: mă interesează onoarea.

Analizând conţinutul emisiunii, în speţă, punctul de vedere şi caracterizarea făcută de domnul Ion Cristoiu lui Corneliu Zelea Codreanu, precum şi modul în care s-a desfăşurat discuţia dintre invitat şi realizatoare, membrii Consiliului au apreciat că ediţia din data de 13 noiembrie 2010 a emisiunii “Profesioniştii” a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor legale privind asigurarea echilibrului şi imparţialităţii informaţiilor şi favorizarea liberei formări a opiniilor.

Membrii Consiliului au apreciat că abordarea subiectului privitor la fostul lider al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (Mișcarea Legionară), personaj acuzat de implicarea în asasinate şi manifestări antisemite, impunea respectarea principiului echilibrului informaţiei prin prezentarea unei pluralităţi de opinii.

Astfel, având în vedere faptul că în emisiune a fost atins un subiect controversat („o substanţă explozivă”, după cum îl caracterizează realizatoarea), membrii Consiliului au considerat că, în cadrul acesteia era necesar ca, alături de opinia laudativă a invitatului despre Corneliu Zelea Codreanu, să fie prezentat şi un alt punct de vedere aflat în opoziţie, astfel încât publicul telespectator să-şi poată forma în mod liber o opinie, având la dispoziţie o pluralitate de opinii, pro şi contra.

Consiliul a mai apreciat că nici atitudinea realizatoarei nu a fost de natură să aducă echilibru şi imparţialitate informaţiei puse la dispoziţia publicului, situaţie în care, în faţa unei opinii singulare, monocolore, percepţia publicului cu privire la faptele prezentate a fost afectată, influenţată.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare:

Eugenia Vodă: Te-am întrebat: Zelea era un fanatic sau nu? Ai fi scris biografia unui fanatic, sau nu?
Ion Cristoiu: Dar, nu era un fanatic al ideilor legionare, iar o greşală. Era un fanatic al ideii de onoare, de demnitate, era un fanatic al altor idei. Cred că era un personaj mai aparte, poate mai romantic din acest punct de vedere.
Eugenia Vodă: Te-ai îndrăgostit de Zelea Codreanu, ţi-a căzut cu tronc citind?
Ion Cristoiu: Da, pentru că nu am găsit nimic din ce fac politicienii de-acum şi politicienii interbelici: n-a făcut compromisuri, n-a fost corupt. Una este faza Horia Sima, nici nu mă interesează, adică acolo chiar că au fost catastrofali, chiar au fost criminali. Deocamdată vorbim de un personaj care n-a ajuns la putere. De asemenea, având în vedere faptul că invitatul l-a prezentat pe Corneliu Zelea Codreanu într-o lumină pozitivă, favorabilă, caracterizându-l ca pe un personaj romantic, ce nu a fost corupt, fanatic al ideii de onoare, de demnitate, Consiliul a apreciat că, la editarea emisiunii, radiodifuzorul trebuia să ţină cont şi de prevederile art. 47 din Codul audiovizualului, care interzic prezentarea apologetică a crimelor şi abuzurilor regimurilor totalitare, a autorilor unor astfel de fapte.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (2), şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 1, cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Profesioniştii”, din 13 noiembrie 2010, în care a fost abordat un subiect controversat, nu a fost asigurată pluralitatea ideilor şi a punctelor de vedere, fiind încălcate principiile echilibrului şi imparţialităţii informaţiilor şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prevăzute de legislaţia din domeniul audiovizualului”.

Ecouri

  • Dumitru G.Sin: (18-12-2010 la 11:50)

    DE LA SECOLUL DOUĂZECI NU AM MOŞTENIT DECÎT URĂ :”COMUNISMUL ŞI NAZISMUL”

    Iată dornicii de cenzură au cenzurat un “comunist postdecembrist declarat” care a spus despre “legionarul Zelea Codreanu ” că după părerea lui acesta “este un erou romantic” nu sînt un “fan Cristoiu” ,dimpotrivă ,dar întreb eu: este interzis de DREPTURILE OMULUI să-ţi dai cu părerea ,atunci mai întreb de ce “fostul poetul profascist ” Knut Hamsun a luat premiul Nobel ?

    PS.
    “Rebecca West explica acest fenomen prin dorinta omului modern de a-si respinge propria identitate, cu scopul de a-si construi una noua.” şi asta prin “ură” asta moştenim de la secolul douăzeci….

  • Petru Clej: (18-12-2010 la 12:19)

    Răspunsul la întrebarea lui Dumitru Sin e simplă: deoarece Premiul Nobel i-a fost atribuit lui Hamsun în 1920, când nici Mussolini și cu atât mai mult Hitler nu ajunseseră la putere, cel de-al doilea fiind chiar un ilustru necunoscut.

  • Dumitru G.Sin: (18-12-2010 la 13:14)

    Mulţumesc pentru răspuns Petru Clej.

  • Petru Clej: (18-12-2010 la 13:19)

    N-aveți de ce să-mi mulțumiți, nu trebuia să puneți o astfel de întrebare stupidă.

  • Dumitru G.Sin: (18-12-2010 la 13:26)

    Dacă nu vă grăbiţi şi reflectaţi puţin aflaţi tocmai în răspunsul pe care mi l-aţi dat rostul întrebării……

    Sărbători fericite !

  • Petru Clej: (18-12-2010 la 13:43)

    Nu e niciun motiv de reflecție, e o întrebare stupidă.

  • Neonazist antisemit delirant care se se ascunde cu lașitate sub aliasul "Ion Tinarog": (19-12-2010 la 00:37)

    Foarte bine! Introduceti cenzura generalizata! Trebuie sa-i sanctionam pe oameni pentru ca remoreaza pe cei care nu ne convin si sa-i pedepsim aspru pentru ceea ce gandesc si spun, nu pentru ceea ce fac. Jos constiinta nationala! Traiasca globalizarea promovata de cel mai important popor al lumii, ai carui reprezentanti sunt singurii care au dreptate, marele popor evreu, care nu a facut niciodata rau nimanui, in schimb, a fost persecutat o istorie intreaga de catre toate popoarele, fapt pentru care toti trebuie sa plateasca. Din greu! Cat despre Zelea Codreanu, cum, a indraznit cineva sa-i pronunte numele? Aoleu! E grav! Propunem de urgenta ca pentru acesti lucratori ai televiziunii sa se faca o exceptie si sa fie pedepsiti cu moartea. Astfel, nu va mai indrazni nimeni, niciodata, sa mai rosteasca acest nume.
    Succes si nu va lasati! Poporul ales va va recompensa pe Lumea aceasta.

    N.Red. Ca să vedeți cine este acest neonazist citiți articolul Cum gândește un neonazist român http://www.acum.tv/articol/16584

  • Dr.Samarescu Dan-Florian: (19-12-2010 la 15:34)

    Sunt de parere,ca pentru tara noastra si poporul nostru,de importanta majora acum,din cauza dezorientarii si nelinistei majoritatii oamenilor,care vad cât de grea e viata si pierd speranta de mai bine,esential este sa precizati ca „mostenirea comunismului si agatatii”, ne-au adus la situatia actuala.Faceti inventarul crimelor comuniste si criminalilor.
    Daca oamenii devin „nostalgici”,viitorul e incetosat.Viitorul nu se construieste cu „nostalgii”
    La multi ani,
    Dr.Samarescu

  • Petru Clej: (19-12-2010 la 16:35)

    Domnule Samarescu, ce legătură are acest articol cu ce spuneți dumneavoastră? Corneliu Zelea Codreanu era comunist cumva, de vorbiți de nostalgie?

  • Legionaroid laș anonim care semnează "marian": (19-12-2010 la 22:32)

    Adevarul, mai ales spus pe fata, este nedorit. Dar „Die Gedanken sind frei”, iar Cristoiu are dreptate cand il caracterizeaza pe Codreanu in conparatie cu Sima. Bineinteles ca imaginea unui om pentru care onoarea si dragostea de Patrie erau cele mai scumpe valori ale vietii nu convine canaliilor care au distrus Romania. Pai daca s-ar aduna cateva mii de oameni care sa gandeasca precum Codreanu, ce s-ar alege de toate miseliile lor?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.141.47.139