Cluj, 8 aprilie 2011
Ziua Internaţională a Romilor
Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC, www.gloc.ro) s-a constituit la iniţiativa Asociaţiei Amare Prhala şi Fundaţiei Desire din Cluj după dezbaterea publică din 17 ianuarie şi protestul stradal din 19 ianuarie 2011. Cele două evenimente au adus în atenţia opiniei publice fenomenul evacuărilor forţate şi segregării rezidenţiale a romilor din oraş. Peste 15 organizaţii civice şi mai mulţi universitari s-au coalizat cu scopul de a găsi soluţii pe termen scurt, mediu şi lung la segregarea teritorială și excluziunile sociale manifestate recent, în decembrie 2010, prin relocarea de către municipalitate a familiilor de pe strada Coastei în apropierea gropii de gunoi a oraşului.
După aproape patru luni de la relocarea comunităţii de romi de pe strada Coastei în casele modulare din Pata Rât, cele aproximativ 30 de familii care au rămas fără locuinţe după evacuarea pe timp de iarnă se adăpostesc încă la rudele lor din așa-numitele „locuinţe sociale” construite de către primăria municipiului Cluj lângă groapa de gunoi a oraşului. Aproximativ 250 de persoane continuă să locuiască în cele 40 de camere de câte 18 metri pătraţi ale celor 10 case modulare şi să folosească cele 10 băi de câte şase metri pătraţi fiecare. De atunci, mulţi dintre locatari şi-au renovat camerele, deoarece doar după o lună de la darea în folosinţă a apartamentelor a apărut igrasie pe pereţi, sub linoleumul de plastic s-a adunat apă din sol, iar tavanul prezintă fisuri prin care pătrunde umezeala. „Și un animal este protejat mai bine, sunt grajduri mai bine făcute”, ne mărturisește o femeie de 58 de ani.
Calitatea profund nesatisfăcătoare a proiectării și execuţiei construcţiilor, sub orice standard de locuire decentă, afectează grav sănătatea oamenilor relocați. Alţi factori care marchează condiţiile de locuire nedemne pentru condiţia umană sunt: toxicitatea mediului din cauza gropii de gunoi şi a staţiei de deşeuri chimicale din imediata apropriere, distanţa de 5 kilometri până la cea mai apropiată staţie de autobuz, stigmatizarea oamenilor prin plasarea lor lângă groapa de gunoi, marginalizarea comunităţii anterior integrate în oraş, îngreunarea accesului la şcoală, la locuri de muncă şi la participarea activă în viaţa urbei.
În contextul în care diferite foruri ale Uniunii Europene adoptă în lunile care urmează strategia cadru a romilor şi în care oficialii europeni promovează în rândul autorităţilor publice proiecte integrate de locuire, Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) trage un semnal de alarmă în legătură cu:
– rezultatele sociale dramatice ale constituirii unui ghetou al sărăciei lângă groapa de gunoi a oraşului prin măsurile administrative ale primăriei;
– periclitarea sănătăţii şi incluziunii sociale a romilor prin mutarea lor în locuinţele construite din bani publici;
– neasigurarea unui adăpost pentru mai multe familii evacuate în timp de iarnă;
– ţinerea în nesiguranţă a altor familii de pe strada Cantonului supuse riscului de a fi evacuate în curând;
– nesoluţionarea situaţiei persoanelor de etnie romă care locuiesc şi muncesc pe groapa de gunoi de mai multe decenii.
De Ziua Internaţională a Romilor (8 Aprilie), gLOC transmite locuitorilor Clujului şi autorităţilor publice locale apelul său pentru solidaritate împotriva segregării rezidenţiale şi pentru acţiuni în vederea asigurării unor condiţii de viaţă demne fiecărui cetăţean al oraşului indiferent de etnia şi statutul său social. Clujul multicultural, care aspiră la calitatea de oraş cultural european, nu poate tolera atitudini şi practici rasiste exprimate astfel de către o femeie din comunitatea relocată: „Ca şi cum ar fi luat niște animale și le-ar fi pus într-o fermă, sau poate au zis, ei sunt țigani, bine că am scăpat de ei”.
Cetățenii care doresc să sprijine cauza gLOC, „Împreună, reuşim!”, susţinută în cadrul Maratonului Internaţional Cluj din 10 aprilie 2011, se pot înscrie ca susţinători pe pagina de internet a Fundaţiei Comunitare Cluj sau pot să facă donaţii direct la faţa locului. Este doar debutul campaniilor și acțiunilor gLOC care se vor desfășura în lunile următoare.
Pentru informații legate de gLOC ne puteți contacta la adresa de e-mail: gloc.cluj@gmail.com. Mai multe informații pe pagina noastră de internet accesibilă din 8 aprilie 2011: www.gloc.ro.
Pavel Doghi, Asociația Amare Prhala
Prof. univ. dr. Eniko Vincze, Fundația Desire
Lect. univ. dr. Cristina Raț, Universitatea Babes-Bolyai
Adrian Dohotaru, Grupul pentru Acțiune Socială