COMUNICAT DE PRESĂ
21 Martie 2011, Bucureşti
Peisajul uluitor oferit de Dunărea inferioară este şi locul unde putem întâlni o extrem de bogată diversitate biologică. Fluviul, zonele umede şi insulele pe care le creează, pădurile de luncă pe care le hrăneşte adăpostesc numeroase specii ameninţate la nivel naţional, european sau global. Având în vedere că natura nu ţine cont de frontierele administrative, eforturile pentru conservarea ei trebuie consolidate prin încurajarea cooperării transfrontaliere în implementarea unor acţiuni comune de management. Acest lucru este posibil şi prin proiecte în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, cofinanţate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Societatea Ornitologică Română (1) alături de APM Olt (2), Societatea Bulgară pentru Protecţia Păsărilor (3) şi Primăria Kozloduy au început derularea unui proiect cu scopul de a îmbunătăţi protecţia naturii şi utilizarea durabilă a resurselor naturale în regiunea transfrontalieră româno-bulgară de pe cursul Dunării4, respectiv în 4 judeţe din România (Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman) şi 5 districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vratsa, Pleven şi Veliko Tarnovo).
În cadrul acestui proiect ne dorim să promovăm şi să conservăm biodiversitatea în regiunea transfrontalieră româno-bulgară. Acest lucru poate fi obţinut prin crearea unor instrumente specifice: o hartă cu zonele sensibile pentru biodiversitate (obţinută prin inventarierea biodiversităţii din regiune, întrucât datele disponibile în momentul de faţă sunt extrem de puţine) şi o bază de date cu informaţii relevante privind speciile importante din zonă, care vor fi puse la dispoziţia instituţiilor guvernamentale locale responsabile de protecţia mediului în regiunea transfrontalieră. Rolul acestor instrumente este de a atenua impactul negativ al dezvoltării infrastructurale neadecvate asupra biodiversităţii.
Contact
Alida Barbu,
Communication Officer, SOR
Tel. 031 4255657
alida.barbu@sor.ro