caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Iordache va dezincrimina abuzul în serviciu: prejudiciu nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal

de (1-7-2018)
7 ecouri

 
Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, vrea dezincriminarea abuzului în serviciu. Iordache a spus că modificările Codului penal care vizează abuzul în serviciu vor fi dezbătute şi votate cu celeritate și că dacă există prejudiciu pe această infracţiune, asta nu înseamnă că trebuie să existe şi un dosar penal.

„Vrem să închidem odată această definiţie a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă şi acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înţeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiţiei cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri. Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuperează banii şi gata„, a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, în cadrul unei emisiuni difuzate, duminică, de Antena 3, preluată de Mediafax.

În ultima şedinţa a Comisiei de specialitate, cea de joi, parlamentarii au amânat dezbaterea şi votul asupra amendamentele legate de infracţiunea de abuz în serviciu. Următoarea întâlnire a membrilor forului de specialitate va avea loc luni, la Parlament, începând cu ora 10.30.

Prevederile actuale ale Codului penal referitoare la abuzul în serviciu sunt (Art. 297(1) Cod Penal):

„fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Dora Vulcan, 1 iulie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Victor Manta: (1-7-2018 la 23:08)

    Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat duminică seară la România TV şi la Antena 3 că propunerea ministerului este să existe un prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu a cărui valoare să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

    „Am opinat şi asta este propunerea noastră ca pragul să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie, dar nu un salariu net ci unul brut. Noi am transmis deja aceasta această propune. Dacă valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, sigur se pune problema răspunderii penale, dar judecătorul are instrumente de a individualiza pedeapsa”, a declarat Tudorel Toader, la România TV.

    Salariul minim brut pe economie este 1.900 de lei. Sursa.

  • Alexandru Leibovici: (1-7-2018 la 23:12)

    Dezincriminarea abuzului în serviciu va avea drept consecinţă anularea condamnării din 21 iunie 2018 a lui Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare fermă pentru instigare la abuz în serviciu (angajări fictive). Din contră, pentru infracţiunea de fals intelectual de care a fost achitat, ar putea, cred eu, să fie totuşi judecat, deoarece DNA a făcut recurs împotriva acestei achitări.

    Cât priveşte pedeapsa definitivă de 2 ani închisoare cu suspendare a lui Dragnea din aprilie 2016 (dosarul Referendumului)… nu ştiu sigur ce se va întâmpla, deoarece sentinţa ÎCCJ din 21 iunie a transformat-o în 2 ani cu executare şi a contopit-o cu pedeapsa de 3 ani şi jumătate, astfel încât a rămas numai ultima – 3 1/2 ferm. Dar probabil că acuzarea o să facă recurs şi la asta…

    Dacă Dragnea scapă de toate astea, ceea ce se va vedea probabil abia peste un an, atunci va putea deveni prim-ministru şi va putea chiar candida pentru preşedenţie în alegerile de la sfârşitl lui 2019.

  • Victor Manta: (2-7-2018 la 00:52)

    Mi s-a părut foarte curioasă o declaraţie făcută ieri seara la TV de Tudorel Toader. El a afirmat că abuzul în serviciu este o infracţiune care este luată în consideraţie atunci când în CP nu se mai găseşte nimic altceva prin care să poată să fie urmărit cineva.

    Mie mi se pare că dacă aşa este, atunci măcar pragul fixat pentru această infracţiune ar trebui să fie înalt, pentru ca să nu se ajungă în situaţia în care le jeu n’en vaut pas la chandelle.

    Aceasta este valabil, desigur, dacă motivele reale ale urmăririi nu sunt de fapt politice (ca în cazul potenţialei Inaltei Trădări a premierului Dăncilă), caz în care nu mai există considerente legate de costuri. Iar apropo de aceasta, o ştire de ultim moment:

    Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi amânat şedinţa de Guvern comună, care ar fi trebuit să aibă loc, în luna august, la Bucureşti, alături de omologul român Viorica Dăncilă, potrivit unui anunţ făcut pe Twitter de un jurnalist israelian„. Sursa.

  • Pincu Sfartz: (2-7-2018 la 04:33)

    „Și gata…” – spune salvatorul lui Dragnea și a altor hoți din înalta politică strâmbă din România !

    Nu e „gata”, atunci e „gata” când bunul simț al poporului și justiția cea dreaptă vor domină în țară. Cum să fie „gata” o hoție, evident care tre să fie făcută prin „abuz”??

    Este cu totul altceva o daună făcută prin neglijență, fără intenție, caz în care intr-adevar judecătorul poate stabili doar o compensare a daunelor sau/și o pedeapsă penală, în funcție de specificul acelei neglijențe.

    Oricine poate greși. Dar e drept să nu fie iertat unul care, bazându-se că e atât de inteligent încât să bage mâna în buzunarul cu bani al altora scontând fie pe faptul că nu v-a fi prins, sau în cel mai rău caz, DACĂ este prins, să scape doar-plătind dauna !

    Victor nu are dreptate opinând pentru un prag înalt al limitei de „abuz” ! De data aceasta Tudorel a exprimat în sfârșit și un lucru bun: „Pragul să fie la nivelul unui salariu mediu brut pe economia națională” ! Cum adică Domnule Victor puteți încadra la EGALITATE un „găinar” cu cel care fură un „elefant” (prin „abuz” și în lei bineînțeles!)??

    Este prea transparentă stabilirea „Pragului” după mărimea „abuzului” Șefului lui Iordache. Iordache – cel care-i apără acum „la grămada” pe politicienii de tip „ciordache”.

    P.S. „Și gata” spus de Iordache nu se aseamănă cu „gata”-ul spus de un maistru ucenicului său (zicala de umor sec-nemtesc), când acesta vine cu o piesă și-i spune: „gata” !
    – „Ferțig”, spune ucenicul ! (Gata!).
    – „Nichts ist fertig !”, răspunde meșterul -„Dann ist fertig, wenn ich sag fertig!” și continuă :”Ferțig !!”. (Nimic nu e gata,până ce nu spun eu,că-i-gata! Gata !!).

    Doar că Iordache nu e meșter – nu e nici măcar ucenic !

  • Victor Manta: (2-7-2018 la 11:43)

    @Pincu Sfartz

    > Cum adică Domnule Victor puteți încadra la EGALITATE un „găinar” cu cel care fură un „elefant” (prin „abuz” și în lei bineînțeles!)??

    Nu sunteţi cumva dv. cel care tratează pe picior de egalitate d.p.d.v. juridic „găinarul” cu „elefantarul”, susţinând un prag prin care aproape orice „găinar” abuzator în serviciu trebuie judecat? Salariul mediu pe economie, de 1900 lei, mi se pare a fi un asemenea prag „universal” redus prin care care vor fi captate toate aceste infracţiuni.

    El reprezintă o capitulare juridică a d-lui ministru al justiţiei T. Toader, adică a membrului Comisiei de la Veneţia aflat în România, cel care promova pe vremuri un prag înalt, în conformitate cu recomandările acelei Comisii.

    A ţine seama de realităţi, cum se exprimă ministrul acum, înseamnă a urma „strada” din feb. 2017 în elaborarea legilor, principiu căruia el i se opunea înainte. Din câte am înţeles răsfoind presa, el a fost puternic influenţat de discuţiile sale de… dl. Dragnea, un politician de tipul „realist socialist”.

    Rezultatul pragului scăzut va fi supraaglomerarea sistemului de justiţie, de care avocaţii „elefantarului” vor fi primii care vor şti cum să profite, tărăgînând procesele până la prescrierea în timp a faptelor.

  • CHARLIE: (2-7-2018 la 13:36)

    Oare pot sa fac abuz de serviciu de zece ori, fiecare sub pragul penal, si sa nu fiu judecat? Adica pot sa fur in rate?

  • Alexandru Leibovici: (2-7-2018 la 13:58)

    @CHARLIE

    Nimai dacă între dăţile respective trece un timp mai lung decât termenul de prescripție, care este de 5-7 ani 🙂



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Macron: „Să reformăm Europa împreună cu poporul!”

Macron: "Să reformăm Europa împreună cu poporul!"

Închide
18.97.14.86