caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Ei sunt Jovis, noi Bovis (1)

de (13-9-2016)
13 ecouri

 
În ultimii ani de reinstaurare a unei clase de oligarhi invincibili, intangibili şi sarcastici dominând cu un rictus inuman, legislaţia în vigoare nu se aplică în mod eficient în cazul lor.

Un politician pe nume Boureanu îşi snopește în bătaie fiica în plină stradă. Într-o tradiţie rău înţeleasă copilul trebuie altoit.

Nu contest că este normală devierea extremă a adolescenţilor.

Politicianul îşi expune cu sarcasm autoritatea şi grija faţă de fiica sa pretextând că ea fumează, iese cu alţi colegi ş.a.m.d. În plină vervă face o comparaţie cu SUA. În orice situaţie mulţi iluştri găsesc capra Americii ca justificare, ca fugă de responsabilitate. Tinerii au fost, sunt şi vor fi la fel.

America apare în ochii lor, al defăimătorilor, ca o ţară a depravării. Aş vrea să precizez că, plecând de la un principiu de bază, se interzice vânzarea alcoolului şi a ţigărilor minorilor (ţigări – 18 ani, alcool – 21 ani).

Acest domn numit Boureanu nu ştie că în America toleranţă zero se impune tuturor, indiferent de apartenenţa infractorilor.

În România, dacă eşti magnat ori politician, legea are altă aplicabilitate. Acest tată bun de mercenar, după unele surse, ar fi angajat interlopi în a aduce acasă fiica plecată de acasă. Nu încerc să enumăr detaliile acestui eveniment – emblematic de altfel pentru cei din tagma lui Jovis. Permisivitatea legii ajunge să elibereze violatori, profanatori, şoferi în stare de ebrietate ce accidentează pietoni etc.

Revin la America tuturor posibilităţilor pe care o aduce în discuţie, amintindu-i că ieşirea lui în plină stradă i-ar fi adus sfârşitul oricărei intrări în viaţa politică. Să nu mai vorbim de consecinţele legale.

Sperăm totuşi că în conformitate cu rigorile europene din care România face parte vor acţiona în urmă audierilor lui Boureanu la poliţie.

Acest episod trist, în aparenţă nesemnificativ, aduce aminte de tragedia declanşată de Gheorghiu Dej în eliminarea iubitului nedorit al fiicei sale. Din nefericire istoria de astăzi repetă momente orwelliene.

Ce ne rămâne, nouă, pălmaşilor, la vederea acestor scene ?

Ecouri

  • Victor Manta: (14-9-2016 la 22:09)

    >Ce ne rămâne, nouă, pălmaşilor, la vederea acestor scene ?

    Avem de-a face cu un trio dramatic:

    – un tată prezentat ca nestăpânit, iar uneori violent, ba chiar bătăuş prin restaurante

    – o mamă care şi-a pierdut acum cam 13 ani, prin proces, drepturile părinteşti asupra fiicei ei, iar acum o sprijină (şi la propriu, în imagini) şi face declaraţii potrivnice fostului soţ

    – o fiică de 15 ani, aflată în plină revoltă adolescentină, eventual greu de stăpânit, care are pare-se un simţ al folosirii presei şi a opiniei publice

    În aceste condiţii este prematur să ne facem o idee definitivă despre cele întâmplate. Să ne abţinem deci, până se mai limpezesc apele, de la a emite judecăţi pe care să le regretăm cu o zi mai târziu.

    Nu ne rămâne decât să aşteptăm desfăşurarea „evenimentelor”, motiv pentru care poate că apare în titlu acel „(1)” de sagă, sau de film serial.

  • Sorin Paliga: (15-9-2016 la 06:05)

    Este un caz tipic de tragedie familială, care are „avantajul” că apare într-o familie cu un domn relativ cunoscut și nu neapărat în lucruri bune. Violența în familie este uzuală în România, cazurile reale fiind mult mai mari decît cele oficial înregistrate.
    Titlul articolului face aluzie la zicala „non licet bovi quod licet Jovi”, „unui bou nu i se permite ceea ce i se permite lui Jupiter (Zeus)” și nu are nicio legătură cu cazul prezentat. Păi cine ar fi aici boul și cine Zeus?

  • Victor Manta: (15-9-2016 la 12:59)

    Sorin Paliga a scris: „Păi cine ar fi aici boul și cine Zeus?”

    După nume Dl. Boureanu ar trebui să fie pe post de bovis, dar joacă, pe alocuri, şi rolul lui Jovis. Este deci un actor cu multiple talente, chiar dacă joacă cu puţin şarm.

    Nu-i doresc nici unui tată să fie într-un asemenea rol.

  • Alexandru Leibovici: (15-9-2016 la 13:49)

    Poate ne lămureşte autorul asupra semnificaţiei titlului articolului?

    > Un politician pe nume Boureanu îşi snopește în bătaie fiica în plină stradă

    Din informaţiile din articol şi din clip nu rezultă asta.

    > Politicianul îşi expune cu sarcasm autoritatea şi grija faţă de fiica sa pretextând că ea fumează, iese cu alţi colegi

    Pretextând ? Hmmm…

    Mai mult, clipul lasă să se înţeleagă că, la 16 ani, face mai mult decât decât să „iasă” cu colegii şi să fumeze…

    Dar, în fond, care este morala fabulei?

  • CHARLIE: (15-9-2016 la 14:23)

    Quod licet Jovi, non licet bovi! Zicala latina: ce are voie Jupiter, n’are voie boul. Sunt din generatia care era de „ginta” latina am invatat latina 4 ani in liceu. Nu sunt sigur ca asta a fost intrebarea lui Alex, dar luata literalmente am tradus-o!

  • Alexandru Leibovici: (15-9-2016 la 17:53)

    @CHARLIE

    > Nu sunt sigur ca asta a fost intrebarea lui Alex…

    Nu, nu era asta. Întrebarea era care este legătura titlului că faptele relatate în articol.

    Aceeaşi întrebare a pus-o şi dl. Paliga („Păi cine ar fi aici boul și cine Zeus?”), iar Victor a emis un început de ipoteză.

  • Florin Predescu: (15-9-2016 la 18:06)

    Titlul nu e o traducere.

    Violenta exista oricand si oriunde.

    Este pur si simplu un exemplu elocvent al unei clase privilegiate.

    Baieti jmekeri, polticieni imbogatiti cu contracte la stat.

    Legislatia exista. Aplicabilitatea in cazul unora mai putin. Dl Manta a sesizat un trio. Un Tata iesit din minti, o odrasla scapata de sub control si o fosta sotie cu un trecut discutabil. Personajele unei tipologii.

    Se poate intampla oricui, insa cand esti ales de votanti si ar trebui sa fii un exemplu, s-ar cere decenta.

    Deci ei sunt Jupiter, iar cei ce sustin prin taxe drumul catre inalta societate a unora sunt boii ce trag.

    Violenta fata de copii este inadmisibila. Poate a facut copilul ceva…

  • Victor Manta: (17-9-2016 la 16:39)

    @Florin Predescu

    >Violenta exista oricand si oriunde.
    >Este pur si simplu un exemplu elocvent al unei clase privilegiate.

    Violenţa se manifestă la niveluri diferite ale societăţii. Cei care suferă mai mult sunt de regulă cei mai slabi, dar violenţa se manifestă, de exemplu, şi între bandele de răufăcători care se luptă între ele pentru controlul unui loc sau teritoriu. Aş zice că violenţa nu este un exemplu al unora privilegiaţi, ci un abuz din partea acestora.

    >Se poate intampla oricui, insa cand esti ales de votanti si ar trebui sa fii un exemplu, s-ar cere decenta.

    Dl. Boureanu nu mai este un om politic, dar oricum bunul simţ şi decenţa sunt cerute de la oricine.

    >Violenta fata de copii este inadmisibila. Poate a facut copilul ceva…

    Într-adevăr violenţa faţă de copii nu este acceptabilă. Bătaia nu este ruptă din rai, cum zice o vorbă, ci provine dintr-o mare de ignoranţă.

    Totuşi pe mulţi i-a şocat filmuleţul în care a apărut fostul preşedinte al ţării, lovind un copil care a strigat ceva ce nu convenea. A şocat şi declaraţia ulterioară a aceluiaşi domn, reprodusă mai sus de dl. Predescu.

  • Alexandru Leibovici: (17-9-2016 la 18:19)

    @Florin
    @Victor

    Nici din informaţiile din articol şi nici din clip nu rezultă că într-adevăr Boureanu „îşi snopește în bătaie fiica în plină stradă”. Este ceea ce ţipă fiica, dar faptul este contrazis de alţii.

    Şi atunci nu rezultă nici că lui Boureanu i se permit mai multe decât altora, dar atunci relevanţa titlului rămânr un mister. Poate partea a 2-a a articolului va susţine titlul.

  • Victor Manta: (17-9-2016 la 21:22)

    @Alexandru

    >Şi atunci nu rezultă nici că lui Boureanu i se permit mai multe decât altora, …

    Într-un prim comentariu eu am scris: „În aceste condiţii este prematur să ne facem o idee definitivă despre cele întâmplate. Să ne abţinem deci, până se mai limpezesc apele, de la a emite judecăţi pe care să le regretăm cu o zi mai târziu”.

    Până la o decizie judecătorească eu rămân la părerea exprimată de mine mai sus.

  • Alexandru Leibovici: (17-9-2016 la 23:15)

    @Victor

    > Până la o decizie judecătorească eu rămân la părerea exprimată de mine mai sus.

    Pentru a vedea dacă din articol sau din clip rezultă sau nu că într-adevăr Boureanu „îşi snopește în bătaie fiica în plină stradă” nu e nevoie să aşteptăm decizii judecătoreşti, ci trebuie să re-citim articolul şi să re-vizionăm clipul.

  • florin predescu: (18-9-2016 la 03:18)

    Intrarea intr-un climat nou fata de care o lume nu e pregatita inca, aduce un partizanat in favoarea tatalui virulent. In primul rand a avea bani cu milioanele aduce privilegii si ignorare a lumii din jur – a societatii. Ambele parti sunt rezultatul vietii de huzur. Drogurile, depravarea sunt asociate uneori acestui standard. Videoclipul cu un apartament in plin Mannhatan denota un apogeu ce in mintea lor, a noii clase de magnati, le confera apucaturi asociale [este vorba de acesta/Red.].

    Intr-un inevantar succint fostul politician are o experienta de bataus cu chelnerii, de guraliv intr-o emisiune televizata si altele.

    Iata ca postfestum apar noi elemente: agresivitatea verbala (inregistrata si redata public http://www.stiripesurse.ro/inregistrare-ocanta-boureanu-catre-fiica-lui-poate-te-inscrie-ma-ta-la-coala-de-curve-video_1151971.html) si suspiciuni legate de averea distinsului domn (Zambia).

    Politicianul ori nepoliticianul intr-o tara europeana si democratizata trebuie sa deprinda ca a educa un copil nu se mai face cu bataia sau cu injuraturile. Nu mi-as dori ca niciunul dintre copiii mei sa fie precum acea odrasla fugita de acasa, dar intervine intrebarea :- De ce s-a ajuns aici? Sau cum ? As sugera o singura privire prin Piata Dorobanti in fata localurilor cu fite si atunci va veti convinge mai mult.

  • Boris M. Marian: (7-11-2016 la 10:24)

    Boureanu (de ce non licet bovi? Este corect Jovi și bovi) nu are dreptul să-și bată copilul, legea noastră nu prea apără familia de agresiuni „interne”. Mai mult, acest individ arțăgos a fost mare politicean de tinichea, acum s-a îmbogățit desigur pe căi legale, își arată fața.

    Vina proastei educații o poartă părinții. Un caz simplu care a fost expandat de presa de scandal.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Câteva cuvinte sumbre despre un cântăreț şi nerecunoştinţa grecilor

Demis Roussos (1946-2015) nu are parte de odihna veşnică.

Închide
3.15.211.19