caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Câteva cuvinte sumbre despre un cântăreț şi nerecunoştinţa grecilor

de (12-9-2016)
24 ecouri

demis_roussosDemis Roussos (1946-2015) nu are parte de odihna veşnică.

Mormântul lui se află lângă o alee şi o parte chiar pe alee. Mormântul nu este îngrădit ci numai câteva pietre au fost puse de câţiva fani. Se pare că în mod tacit Demis Roussos este dat uitării şi supus unui boicot şi am putea spune că este urât de mulţi din domeniul muzicii şi mulţi alţii. În viaţă Demis Roussos a deranjat şi mulţi nu uită şi încă îl urăsc.

Demis Roussos a făcut o greşeală şi anume a exprimat opinii în mod sincer. Grecii locali nu l-au simpatizat întrucât pentru ei Demis Roussos era străinul din Alexandria, Egipt, deşi era mai grec decât aceştia.

Să amintim cuvintele lui Demis Roussos: „Cu cât mergi spre sud cu atât mentalitatea oamenilor se îngustează”.

După 3 ani corpul încă nedescompus a lui Demis Roussos va fi exhumat şi îngropat într-un loc îndepărtat în cimitir, de obicei lângă gard, iar peste un an sau doi iar va fi exhumat şi pus în soluţie să se topească şi să rămână oasele care vor fi puse în osuar.

Aviz amatorilor: Cât trăiţi, nu vorbiţi. Că şi viaţa după moarte este de origine greacă şi anume foarte răzbunătoare.

Ecouri

  • Victor Manta: (12-9-2016 la 23:58)

    Pare să fie o teorie a conspiraţiei, încă una pe seama unor persoane celebre. M-am uitat pe web si am găsit o pagină cu două imagini ale mormântului:

    http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=141798076

    Mormântul pare frumos făcut şi arată îngrijit.

    Ce se va întâmpla cu mormântul depinde de ce a decis familia lui Demis Roussos. Să nu aruncăm cu pietre în toţi grecii, care ar fi avut ceva de împărţit cu el deoarece s-a născut în afara Greciei.

    >Grecii locali nu l-au simpatizat întrucât pentru ei Demis Roussos era străinul din Alexandria, Egipt, deşi era mai grec decât aceştia.

    Nu înţeleg de ce el ar fi fost prin aceasta mai mult sau mai puţin grec decât alţi greci şi de ce acest lucru este important.

    >Să amintim cuvintele lui Demis Roussos: „Cu cât mergi spre sud cu atât mentalitatea oamenilor se îngustează”.

    Dacă a spus aceasta, şi ar fi şi adevărat, atunci el ar fi trebuit să-i antipatizeze pe cei din Grecia, şi nu invers, aşa cum se spune în articol, deoarece Egiptul în care s-a născut, ştim bine, se află binişor în sudul Greciei.

    Să închei cu refrenul din cântecul Rain & Tears, cântec pe care îl ştiu şi îl apreciez din tinereţe, ca şi vocea deosebită a artistului dispărut:

    Rain and tears are the same,
    But in the sun
    You’ve got to play the game.

  • Nicolae Muşat (prin intermediul redacţiei): (13-9-2016 la 08:02)

    Cer scuze pentru diferenta si vechimea sursei de informatie. Este bine ca au fost indreptate si facut mormintul.

    Nu am acces internet bun sa caut prima sursa.

    Utila contributia cititorului.

    Este bine ca a fost facut mormintul. Cu luni in urma un articol descria cele relatate.

    Nu este nici o conspiratie.

    Cind ceva se intimpla si Demis Rousos pare uitat intern, sunt cauze. Poate ca si stilul a fost schimbat radical. Oricum el nu se aude.

    In timpul vietii pare sa nu fi fost pe placul ziaristilor care ii imputau mai multe lucruri dupa greutatea de a acorda interviuri si de a nu spune ce se angaja politic.

    Foarte buna contributia cititorului.

  • Sorin Paliga: (13-9-2016 la 15:55)

    A fost unul dintre muzicienii mei preferați, îi plăcea mult și profului meu de latină, Gh. Mușu, armân din grecime.

    Nu știu detalii despre viața lui și despre „his afterlife”. Avea, de fapt, o voce colosală, rară. Era generația tinereții mele, nu pot uita toate acestea. Grecii, ca orice popor, au calitățile și defectele lor, posibil ca Roussos să-i fi și deranjat. Grecii nu o apreciază nici pe Nana Mouskouri, o consideră „trădătoare”: a plecat din Grecia și cântă în franceză. (Nana Mouskouri este de origine armânească, numele real este Mușcurea și este rudă cu Mușu, de care vorbeam).

    De mare succes în Grecia este Hari Alexiou, considerată o „grecoaică autentică”. Cântă și ea foarte frumos, poate chiar mai frumos ca Nana, nu știu, nu sînt muzicolog.

  • Victor Manta: (13-9-2016 la 19:23)

    Dl. Sorin Paliga a scris: „Nana Mouskouri este de origine armânească, numele real este Mușcurea …”

    Sursele zic că NM este de origine greacă. Un exemplu:

    Nana Mouskouri (Greek: Nάνα Μούσχουρη, pronounced [ˈnana ˈmusxuri]), born Iōánna Moúschouri (Greek: Ιωάννα Μούσχουρη [ioˈana ˈmusxuri]) on October 13, 1934, in Chania, Crete, Greece, is a Greek singer.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nana_Mouskouri

    Eu am auzit-o cântând în greacă, franceză şi engleză, dar niciodată în română. Ar fi fost interesant.

    Dl. Sorin Paliga a mai scris: De mare succes în Grecia este Hari Alexiou, considerată o „grecoaică autentică”.

    Haris Alexiou (Greek: Χάρις Αλεξίου; born 27 December 1950 in Thebes, Greece as Hariklia Roupaka, Greek: Χαρίκλεια Ρουπάκα) is a Greek singer.

    Oare Haris (!) este o grecoaică mai autentică deoarece nu s-a născut nici în Egipt (ca Demis Roussos), şi nici pe o insulă grecească, în speţă Creta? Dar de fapt oare este importantă originea lor?

  • Alexandru Leibovici: (13-9-2016 la 21:12)

    @Victor

    > Sursele zic că NM este de origine greacă

    Este normal ca cel puţin o mare majoritate a surselor să zică (şi creadă) asta, deoarece puţini au auzit de armâni (aromâni?).

    > Eu am auzit-o cântând în greacă, franceză şi engleză, dar niciodată în română

    Faptul că n-a cântat în armână nu dovedeşte nimic: chiar armână fiind, ar fi putut să nu ştie această limbă, sau să n-o intereseze să cânte în această limbă mai mult decât exotică.

    @Sorin Paliga

    > Nana Mouskouri este de origine armânească, numele real este Mușcurea și este rudă cu Mușu

    M-am uitat rapid pe internet şi se pare că dl. Muşu este singura sursă a acestei informaţii, ceea ce este insuficient. Poate că nici măcar dl. Muşat n-a auzit de această teorie din surse independente.

    Cf. tuturor surselor pe care le-am văzut, numele la naştere al Nanei Mouskouri era Ioánna Moúskhouri (vs. Mușcurea).

    (Nu trebuie să deduceţi din observaţiile mele că mi-ar părea rău dacă Nana Mouskouri chiar ar fi de origine armână, sau română.)

  • Victor Manta: (14-9-2016 la 00:22)

    @Alexandru

    >Este normal ca cel puţin o mare majoritate a surselor să zică (şi creadă) asta, deoarece puţini au auzit de armâni (aromâni?).

    Mare majoritate a surselor şi a oamenilor în general cred că NM este de origine greacă deoarece aşa li s-a spus, sau au citit, şi nu deoarece n-au auzit de armâni.

    > Faptul că n-a cântat în armână nu dovedeşte nimic: chiar armână fiind, ar fi putut să nu ştie această limbă, sau să n-o intereseze să cânte în această limbă mai mult decât exotică.

    Toate acestea sunt perfect adevărate. Eu _nu_ mi-am propus să demonstrez că NM nu este de origine armână, ci doar să găsesc rapid dovezi mai solide decât cele ale d-lui Paliga că NM ar fi cumva legată de poporul român. Nu le-am găsit, drept care rămân cu îndoielile mele. Dacă aş fi auzit-o însă pe NM cântând corect în limba română, sau mi-ar fi relatat altcineva acest lucru (de exemplu cineva care care a fost la vreunul din concertele ei din România), poate mi-aş fi zis că cine ştie, poate că ea are o legătură etnică cu românii.

  • Sorin Paliga: (14-9-2016 la 10:33)

    @Al. Leibovici

    Sigur că este insuficient pentru unii.

    Pentru majoritatea, teoria lui Einstein este insuficientă pentru a fi demonstrată și lui Nea Gheorghe din fundul satului, dar nu pentru el a formulat-o. În rest, și dv. și Victor Manta iar scrieți ca să vă aflați în treabă.

  • Sorin Paliga: (14-9-2016 la 10:37)

    Completare: a spune că Nana Mouskouri este de origine armânească nu are nicio conotație naționalistă ori mai știu eu cum. Armânii din românia cunosc foarte bine problema, mai ales cei care provin, se pare, din aceeași familie veche: cei cu numele Mușu, Mușlea, Mușcurea.

    Cît privește faptul că grecii o consideră pe Nana grecoaică, mă întreb dacă grecii admit că în țara lor există și alte grupuri etnice decît cel grec. Ca atare, oficial, orice cetățean grec e grec, punct. La nivel academic, armânii sînt considerați greci romanizați, deci greci. Dacă vă culegeți știința de carte numai de pe linkuri, vai nouă și vai cititorilor care, eventual, v-ar putea și crede.

  • Alexandru Leibovici: (14-9-2016 la 12:12)

    @Sorin Paliga

    > vai nouă și vai cititorilor care, eventual, v-ar putea și crede.

    Eu nu cred pe nimeni şi nici nu sfătuiesc pe cineva să mă creadă. Dacă dv. funcţionaţi pe bază de crezut, este treaba dv., nu trebuie să consideraţi că toţi sunt aşa.

    Iar dacă nu faceţi deosebirea între ce trebuie ca să se demonstreze teoria lui Einstein şi ce trebuie ca să se justifice o provenienţă etnică, atunci nu aveţi nivelul pentru a purta discuţii normale. Dar nu este prima dată când vă demonstraţi nivelul surprinzător de modest – în anumite privinţe.

  • Victor Manta: (14-9-2016 la 14:25)

    @Sorin Paliga

    > Dacă vă culegeți știința de carte numai de pe linkuri, vai nouă și vai cititorilor care, eventual, v-ar putea și crede.

    Dv. nu aveţi habar de unde mi-am cules eu „ştiinţa de carte” şi nici câtă am, drept care, în lipsă de ceva mai bun, vă daţi cu presupusul, încercând să vă discreditaţi interlocutorul. Cât despre sursa dv. unică, „proful meu de latină, Gh. Mușu”, neconfirmată de nimeni şi nimic, metoda dv. de convingere este şi de râs, şi de plâns.

    >… mă întreb dacă grecii admit că în țara lor există și alte grupuri etnice decît cel grec

    După care vă luaţi de inteligenţa locuitorilor Greciei ca grup, adică de o presupusă incapacitate a lor de a vedea şi admite anumite deosebiri între ei.

    >La nivel academic, armânii sînt considerați greci romanizați, deci greci.

    Nu ştiu despre ce nivel academic vorbiţi, care i-ar considera pe toţi armânii ca fiind greci romanizati. Constat că istoria lor este complicată şi controversată, iar rezultatul depinde şi de interesele pur naţionaliste ale ne-armânilor. https://www.britannica.com/topic/Vlach

    >Pentru majoritatea, teoria lui Einstein este insuficientă pentru a fi demonstrată și lui Nea Gheorghe din fundul satului …

    Degeaba vă referiţi la bietul „Nea Gheorghe”. Începeţi cu dv. şi răspundeţi-mi la întrebarea dacă „teoria lui Einstein” a fost suficientă „pentru a fi demonstrată” chiar Domniei Voaste. Definiţi în prealabil la ce „teoria lui Einstein” vă referiţi şi ce înseamnă în acest context „insuficientă”. Înclin să cred că nu veţi reuşi, motiv pentru care nici nu veţi încerca, ceea ce va arăta că aruncaţi cu vorbe insuficient înţelese chiar de dv.

    >În rest, și dv. și Victor Manta iar scrieți ca să vă aflați în treabă.

    În ceea ce mă priveşte, eu iau poziţie deoarece continuaţi să faceţi tot felul de presupuneri şi afirmaţii dubioase, fără să documentaţi măcar minimal ceea ce susţineţi, lucru cumva de mirare tocmai din partea dv.

  • Sorin Paliga: (15-9-2016 la 09:18)

    Eu funcționez pe bază de informație, în măsura în care o am. Dacă nu o am, în general nu intervin în chestiuni pe care nu le știu și/sau care îmi depășesc competența. În cazul grecilor și fanatismului lor naționalist, lucrurile sînt – în general – bine cunoscute. Dacă într-adevăr doriți să verificați veridicitatea afirmației că Nana este armâncă, o puteți întreba chiar pe ea, nu e chiar așa de greu. În al doilea rînd, sînt mulți greci de origine românească, asta se vede după numele lor. Mușu, Mușlea, Mușcurea și variantele grafice grecești, fără ș, ci cu s, sînt nume tipic armânești. Toți cei care au acest nume de familie și acum locuiesc în România sînt veniți dinspre sud și s-au stabilit în România cu 2-3 generații în urmă, unii chiar mai demult.
    Pornisem însă de la Demis Roussos și am ajuns la Nana și la Hari Alexiou.

  • Victor Manta: (15-9-2016 la 13:46)

    >Dacă într-adevăr doriți să verificați veridicitatea afirmației că Nana este armâncă, o puteți întreba chiar pe ea, nu e chiar așa de greu.

    Baza argumentării dv. („profului meu de latină, Gh. Mușu”) este şubredă. Sarcina de a o proba (burden of proof) ar cădea, desigur, în sarcina dv. Pe mine mă lasă rece de ce origine este NM.

    >Pornisem însă de la Demis Roussos și am ajuns la Nana și la Hari Alexiou.

    De la Demis Roussos şi mormântul său a pornit dl. Muşat (!), iar pe „trădătoarea” Nana Mouskouri și pe Haris Alexiou le-aţi introdus dv. în discuţie. După care aţi reproşat că: „dv. (Alexandru – vm) și Victor Manta iar scrieți ca să vă aflați în treabă”.

  • Sorin Paliga: (16-9-2016 la 16:13)

    Dacă dorim să vorbim la modul serios despre etnicitate și despre felul cum diverse popoare se privesc pe sine în raport cu străinii, atunci intrăm înmtr-un domeniu vast pe care l-am abordat și eu în ultimii ani, mai ales referitor la etnicul slav în raport cu alte etncii central și sud-est europene. Etnicitatea este un concept care privește un grup uman (un „grup etnic”, un popor), dar și se referă și la individ care aderă sau nu la psihologia majorității. În general, majoritatea covârșitoare a unui grup etnic se identifică acelui grup, unii – relativ puțini, dar procentul este variabil pe contexte sociale, economice și politice – nu se adaptează și atunci emigrează. În cazul discuției despre Nana Mouskouri, nu părerea mea și nici părerea lui Mușu contează (corespondau, se cunoșteau), ci chiar părerea Nanei Mouskouri. Întrebată cărei nații îi aparține, ar trebui să răspuindă, dacă e sinceră și dacă nu îi este teamă de consecințe. Grecii au o atitudine agresivă asupra etnicului. Cei care au vizitat Grecia știu că acolo nu prea auzi muzică străină, totul se cîntă în greacă, excepțiile sînt foarte rare, pe ici-pe colo prin cîte un loc scump și netipic. Ca atare, nu-i apreciază nici pe Roussos, nici pe Mouskouri, care nu prea cîntă în greacă (rar), ci pe Hari Alexiou, cu o voce absolut uluitoare, care cîntă NUMAI ÎN GREACĂ. Notă finală: am cunoscut în vară o fată de 18 ani, mama unguroaică, tatăl român. Se despărțiseră, iar fata aderase la cultura mamei. Bilingvă perfectă, a făcut liceul în Ungaria și se pregătește să studieze și facultatea acolo. Nu am întrebat-o cărei nații aparține, sînt delicate asemenea întrebări, dar era clar că tatăl suferea: după divorț, vedea cum fata se depărtează tot mai mult de el, aderînd la o altă limbă și la o altă cultură. Și cred că ne putem opri aici.

  • Sorin Paliga: (16-9-2016 la 17:16)

    Am aproape 13 GB de muzică grecească digitalizată, dintre care 2,9 GB cu Haris Alexiou. Cei din București care doresc un snop consistent de muzică grecească mă pot contacta prin intermediul redacției. Am digitalizat toate CD-urile lui Haris pe care le-am tot luat din Grecia începînd cu 1996, cînd am fost prima oară. Ultimul e de acum vreo doi ani, cred.

  • Victor Manta: (16-9-2016 la 18:25)

    @Sorin Paliga

    > Întrebată cărei nații îi aparține, (Nana Mouskouri – vm) ar trebui să răspuindă, dacă e sinceră și dacă nu îi este teamă de consecințe.

    Nu are nici o obligaţie. Nu cred că-i mai pasă ei de consecinţe, şi nici că i-ar fi păsat vreodată. Am citit că ar fi cântat în vreo 20 de limbi diferite de-a lungul lungii ei cariere.

    > Cei care au vizitat Grecia știu că acolo nu prea auzi muzică străină, totul se cîntă în greacă, excepțiile sînt foarte rare, pe ici-pe colo prin cîte un loc scump și netipic.

    Eu am fost în Grecia de două ori, în locuri accesibile şi obişnuite (nu ştiu dacă tipice sau nu). Muzica era de toate felurile.

    > Ca atare, nu-i apreciază nici pe Roussos, nici pe Mouskouri, care nu prea cîntă în greacă (rar), ci pe Hari Alexiou …

    Cum ar fi se ne uităm într-un Top 100 grecesc, de exemplu aici: http://www.shazam.com/charts/top-100/greece . Nici urmă de Alexiou pe acolo, ci nume (cunoscutę) precum Enrique Iglesias, Justin Timberlake, Coldplay, Moby sau Adele.

    > Nu am întrebat-o (pe o fată majoră, bilingvă – vm) cărei nații aparține, sînt delicate asemenea întrebări, dar era clar că tatăl suferea.

    Trist, dar mai important este că nu a suferit fata, care după divorţul părinţilor a optat pentru limba locului unde a făcut liceul. Mi se pare natural să faci facultatea acolo unde ai făcut liceul, aceasta dacă nu te acceptă cumva cine ştie ce facultate terţă de renume.

  • Alexandru Leibovici: (16-9-2016 la 19:53)

    @Sorin Paliga

    > În cazul discuției despre Nana Mouskouri…

    În cazul discuției despre Nana Mouskouri lucrurile s-au desfăşurat astfel:

    Întâi aţi afirmat că N.M. este armână deoarece un oarecare domn Muşu a spus asta. Eu am spus că pentru mine este o dovadă insuficentă, dat fiind că informaţia nu este confirmată şi de alte surse. Doar ştiţi: o singură sursă, fără cel puţin încă o confirmare independentă, nu este probantă; este doar o ipoteză.

    Apoi aţi adus argumente etnologice (15-9-2016 la 09:18). Dar nici ele nu sunt o dovadă, ele fac afirmaţia dv. doar ceva mai plauzibilă.

    Acuma (după 3 zile!!) spuneţi că Nana Mouskouri şi cu Mușu corespondau, se cunoșteau. Ei da, asta este cu totul altceva!!

    Dar dacă daţi drumul la informaţii cu ţârâita, nu trebuie să vă mire că am spus la început că dovada pe care aţi adus-o este, pentru cititor, insuficientă. Şi este curios că nu v-aţi dat seama de asta! Trebuie să ţineţi cont de contextul interlocutorului, de ce ştie, sau poate să ştie, el. Nu trebuie să presupuneţi că contextul lui este acelaşi cu al dv.!

    Cât despre o eventuală discuţie despre etnicitate… Termenul are multe sensuri, de la academic (cultură, mentalitate) la cel popular care implică origine genetică comună, moştenire „prin sânge”, etc. Deci s-ar cădea un articol care să stabilească terminologia, cel puţin. Apoi trebuie văzut la ce ar putea servi noţiunea: ce rezultă pentru caracteristicile unui individ faptul apartenenţei la o anumită etnie, etc. Dat fiind că v-aţi ocupat de subiect, sunteţi candidatul natural pentru a scrie un asemenea articol

  • Alexandru Leibovici: (16-9-2016 la 19:59)

    @Sorin Paliga

    > Cei din București care doresc un snop consistent de muzică grecească mă pot contacta prin intermediul redacției

    Regret, din motive lesne de înţeles nu putem intermedia asemenea schimburi.

  • Victor Manta: (16-9-2016 la 20:42)

    Dl. Sorin Paliga scrie: „Cei din București care doresc un snop consistent de muzică grecească mă pot contacta prin intermediul redacției. Am digitalizat toate CD-urile lui Haris …”

    După câte ştiu răspândirea muzicii copiate este ilegală.

  • Victor Manta: (18-9-2016 la 14:57)

    Alexandru a scris @Sorin Paliga: „Acuma (după 3 zile!!) spuneţi că Nana Mouskouri şi cu Mușu corespondau, se cunoșteau. Ei da, asta este cu totul altceva!!”

    Într-un final apoteotic vom afla că Nana este de fapt fiica lui Muşu 🙂 Ar fi un excelent subiect pentru un serial melodramatic de televiziune, care cel puţin în România ar fi bine primit.

    Lăsând gluma la o parte, aş citi cu interes un articol al d-lui Paliga despre etnicitate, subiect pe care se pare că îl cunoaşte bine.

  • Daniela: (30-10-2017 la 22:01)

    Din pacate ai mare dreptate… am fost la mormantul lui Demis anul acesta în octombrie… Grecii nu l-au iubit… l-au aruncat la o margine de cimitir… l-am gasit greu… nimeni nu stia… am avut noroc cu un preot ucrainean… el ne-a indrumat…

    A deranjat pe multi???… si ce?… noi l-am iubit si il iubim…

    Drum bun printre stele, Demis!

  • Victor Manta: (31-10-2017 la 03:09)

    Din curiozitate am vrut să văd cum arată mormântul unuia dintre cei mai veneraţi dintre români, poetul Mihai Eminescu. Găsiţi o imagine a mormântului aici .

    În anul 1912 Caragiale a fost înmormântat în stânga lui Mihai Eminescu, iar în anul 1918, în dreapta lui a fost înmormântat George Coşbuc, lăsându-se un spaţiu de aproximativ 2 metri între morminte. În 1961 autorităţile comuniste l-au înmormântat pe Sadoveanu între Eminescu şi Coşbuc, iar în 1963 l-au „înghesuit” şi pe Traian Săvulescu între Caragiale şi Eminescu.

  • Alexandru Leibovici: (31-10-2017 la 14:50)

    @Daniela

    > Grecii nu l-au iubit… l-au aruncat la o margine de cimitir

    Locul mormântului a fost stabilit de familie, grecii în ansamblul lor n-au avut niciun amestec.

    > l-am gasit greu… nimeni nu stia

    Da, asta într-adevăr înseamnă că nu sunt mulţi pe care îi intereseză mormântul…

  • Victor Manta: (31-10-2017 la 17:21)

    De regulă oamenii vin la cimitir pentru ca să se reculeagă la mormintele propriilor lor rude. De aceea a întreba oameni întâlniţi întâmplător acolo despre un anumit mormânt, într-un cimitir de oarecare dimensiuni, riscă să fie o experienţă frustrantă.

    Îmi amintesc că demult, în Bucureşti, m-am dus dus întâi la o gheretă aflată la intrarea în cimitir, şi am fost îndrumat cu pricepere de cineva de acolo. Nu mai ţin minte dacă persoana avea planul cimitirului şi poziţia mormintelor.

  • CHARLIE: (5-11-2017 la 18:46)

    Interesant unde ajungem si cateodata ura pe care o putem provoca daca puricam originea etnica unora si cat de pura e.

    Teoriile rasiste s’au dezvoltat si au ajuns la absurdul nazist. Eu sunt nascut in Romania, am trait in Franta, in Palestina, in Romania, in Israel si in sfarsit in Statele Unite. In plus sunt si evreu! Cine sunt eu: cetatean al lumii! Traiesc pe planeta Terra!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Omagiu lui Stan Smith

Pentru a celebra turneul de Grand Slam US Open 2016, a avut loc în paralel în Lower Manhattan un mic...

Închide
18.117.229.180