caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Julian Assange pierde apelul la Curtea Supremă dar nu va fi încă extrădat din Marea Britanie

de (30-5-2012)

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis respingerea apelului fondatorului sitului de internet Wikileaks, Julian Assange, împotriva cererii de extrădare în Suedia.

Assange nu va fi încă extrădat în următoarele două săptămâni, ca urmare a unei cereri a avocaților săi către înalta curte de a re-examina cazul pe o tehnicalitate.

Curtea Supremă a decis cu majoritate de 7 – 2 că instituția care a emis mandatul european de arestare și a cerut deci extrădarea lui Assange, procuratura din Suedia, este o “autoritate” judiciară.

Avocații “domnului Wikileaks” cum mai este supranumit Assange susțineau că numai un judecător sau o curte poate emite o cerere de extrădare.

Președintele Curții Supreme, Lordul Phillips, a explicat că decizia a fost una dificil de făcut, deoarece în lege se vorbește de “autoritate judiciară”, iar prin aceasta, în Marea Britanie se înțelege în mod curent o instanță de judecată.

Dar, a continuat Lordul Phillips, în legea europeană este folosit termenul “autorite judiciere”  în limba franceză, care are un înțeles mai larg și include și procuratura.

Una dintre avocatele lui Assange a cerut curții să redeschidă cazul deoarece motivarea sentinței, bazată pe traducerea din franceză nu a fost menționată în instanță nici de procuratură, care reprezintă interesele statului suedez, nici de apărare.

Curtea Supremă a acceptat să examineze solicitarea apărării și a dat un termen de două săptămâni, timp în care Assange rămâne în Marea Britanie.

Suedia a cerut extrădarea lui Assange care este cercetat pentru infracțiunile de viol și molestare sexuală. El susține că acuzațiile sunt motivate politic, ca o răzbunare pentru publicarea pe internet a unui mare număr de documente diplomatice secrete americane, începând cu aprilie 2010.

Procuratura din Suedia a deschis ancheta împotriva lui Assange în septembrie 2010. El a fost arestat în Marea Britanie în decembrie 2010 ca urmare a primirii de către autoritățile de aici a cererii de extrădare din Suedia.

Assange a contestat în instanță mandatul de extrădare și a pierdut succesiv la Curtea de Magistrați, la Curtea de Apel  și acum la Curtea Supremă.

Instanțele britanice nu s-au pronunțat asupra fondului cazului împotriva lui Assange ci doar asupra legalității cererii de extrădare europene, un instrument juridic extrem de puternic, împotriva căruia doar circa 2% dintre apleuri sunt încununate de  succes.

Dacă decizia de extrădare a lui Assange nu este schimbată de Curtea Supremă, atunci el ar urma să fie preluat de autoritățile suedeze și transferat în Suedia în termen de 10 zile.

Orice apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate fi făcut doar după ajungerea sa în Suedia.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
“Sunt un porc. Sunt porcul dumneavoastră de Crăciun liber”

Porcul e un animal sacru la romani. Mai ceva decat boul Apis. Dormim cu el in batatura, ii privim incantati...

Închide
98.81.24.230