caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern 

O întîlnire la vîrf controversată: Donald Trump-Vladimir Putin

de (22-6-2018)
1 ecou

 
John Bolton va vizita Moscova săptămîna viitoare pentru a pregăti întilnirea.

Presedintele Trump a confirmat ca doreste sa se intilneasca in iulie cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Cum decurg pregatirile? Orelatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Seful consilierilor pentru securitate nationala, John Bolton va vizita Moscova saptamina viitoare pentru a pregati intilnirea Trump-Putin. Intentia este, se pare, ca liderii sa se intretina, inainte sau dupa summitul NATO de la Brussels, care are loc pe 11 si 12 iulie.

O astfel de intilnire l-ar pune pe Trump fata-n fata cu liderul acuzat de serviciile americane de informatii ca a incercat sa influenteze alegerile din 2016.

Comportamentul destabilizator al lui Putin este bine documentat. Observatori occidentiali cred ca Putin se va folosi de o intilnire cu Trump pentru a incerca sa slabeasca sanctiunile impuse, dupa agresiunea sa din Ucraina. „Este ceea ce Putin crede ca poate fi avantajul obtinut, ca urmare a alegerilor din 2016” – spune Heather Conley vice-presedinte pentru Europa si Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, care continuă: „Rusia si Statele Unite vor fi vazute ca egali la summit si este exact ceea ce presedintele Putin vrea”.

In ciuda faptului ca Trump a impus sanctiuni impotriva Rusiei si a expulzat diplomati rusi, el continua sa incerce sa se apropie de Putin, un lider autoritar care vrea sa submineze democratiile occidendale. Surse de la Casa Alba au spus că o serie de consilieri pregatesc intilnirea de citeva saptamini, la cererea presedintelui.

Trump le-ar fi spus apropiatilor ca nu-i pasa se interpretarile date intilnirii, in contextul investigatiei care vizeaza tocmai amestecul Moscovei in alegeri.

Momentul intilnirii va fi si el controversat, in preajma summitului NATO care fara indoiala va aborda tema comportamentului agresiv al Kremlinului.

In aceasi calatorie, Donald Trump va poposi la Londra la 13 iulie, unde oficialitati sint in continuare furioase dupa incercarea de a-l asasina pe fostul agent Serghei Skripal, atribuita serviciilor rusesti de securitate.

Trump a spus inca din campanie ca Rusia si Statele Unite trebuie sa coopereze, intr-o serie de chestiuni de interes global. Numai ca multi experti se indoiesc ca Kremlinul poate deveni un partener strategic al Americii.

In privinta locatiei intilnirii, o posibilitate ar fi Viena, dar analisti remarca ca finala Campionatului Mondial de Fotbal va fi la Moscova pe 15 iulie, adica la doua zile dupa escala londoneza a presedintelui Trump.

Valeriu Sela, 22 iunie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (28-6-2018 la 13:12)

    Întâlnirea va avea loc luni 16 iulie 2018, la Helsinki.

    Miercuri 27 iunie, John Bolton, consilierul Casei Albe pentru problemele de securitate, s-a întâlnit cu Putin la Kremlin.

    Trump și Putin s-au întâlnit de două ori pana acum. Prima data la summit-ul G7 din Hamburg în 2017. Cei doi s-au mai întâlnit în Vietnam, în noiembrie 2017.Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Amenințările lui Dragnea: cum vrea să se salveze, distrugând justiția?

Ședința conducerii lărgite a Partidului Social Democrat a decis că PSD rămâne strâns unit în jurul liderului său Liviu Dragnea...

Închide
3.230.154.90