caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Au fost găsite izvoare de apă dulce şi semne de viaţă în Marea Moartă

de (11-12-2011)

În prima expeditie de scufundări in Marea Moartă, cercetatorii au descoperit noi tipuri de micro-organisme în creştere, în jurul fisurilor de pe fundul mării. Expeditia a facut parte dintr-o colaborare intre Institutul Max Planck de Marină Microbiologie si oamenii de ştiinţă din Germania.

Expeditiile de scufundări au fost, până în prezent, prea periculoase pentru a putea fi întreprinse în cel mai mare corp de apa salina de pe pământ. Utilizind scafandri extrem de calificati şi echipament de inalta performanta, Universitatea Ben-Gurion din Nevev, Israel ( BGU) a trimis echipa să studieze izvoarele care au fost identificate anterior, dar nu puteau fi vazute de la suprafaţă.

Marea Moartă a inceput sa se evapore rapid, cu aproximativ un metru pe an, si in acelasi timp principala sa sursă de apă proaspătă, râul Iordan, a fost deturnat chiar sub Marea Galileii pentru a servi ca apa potabila israelienilor, palestinienilor şi iordanienilor.

Oamenii de stiinta israelieni si germani au cercetat izvoarele subterane care proveneau din adancul marii, ca sa inteleaga impactul ecosistemului Marii Moarte.

Prof. Jonathan Laronne şi studentul Yaniv Munwes , din cadrul Departamentului de Geografie al BGU şi dezvoltare de mediu, au lucrat cu scafandri, concepind primul sistem de masurare directa a izvoarelor provenite de pe fundul marii şi structura jetului ascendent (plume flow).

Studiul lor arată sute de izvoare complexe de sute de metri lungime şi adâncimi de 30 de metri. Izvoarele apar din adancul mării prin cratere mari de 15 metri în diametru şi 20 metri adâncime – cu pereţi abrupţi, fin laminate şi straturi de sedimente şi minerale.

„Prin dezvoltarea unui sistem de măsurare a acestor izvoare, vom putea determina mai exact cata apa intra de fapt Marea Moartă”  declara Prof. Laronne.

„In timp ce cercetatorii au stiut de zeci de ani că Marea „Moarta” a fost un termen impropriu, bogata varietate de viaţa in vecinatatea izvoarelor a fost neasteptata” spune Dr. Danny Ionescu din Grupul microsenzorului (Institutul Max Planck pentru Marina Microbiologie , Bremen/Germania), care conduce studiul microorganismelor.

„Deşi nu există peşti in Marea Moarta, covoare de micro-organisme, care acopera suprafete intinse pe fundul marii, conţin o bogăţie considerabila de specii”, spune el. Ionescu a arătat că unele specii nu au fost anterior cunoscute ca traind in medii extreme de solutii saline, în timp ce alte specii noi au fost descoperite.

„Micro-organismele din apa Marii Moarte aparţin în majoritate domeniului Archaea şi se afla in jurul valorii de 1.000 până la 10.000 pe ml, mult mai mica decât apa de mare normala,” ne spune dr. Ionescu.

„Niciodată nu s-au gasit covoare microbiene in Marea Moartă, şi nu se stie prea mult despre sedimentele micro-organismelor din aceasta mare”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Salata de cartofi

O salata de sezon pentru zilele de iarna ne confera un plus de creativitate si nu se opreste doar la...

Închide
18.217.116.245