caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

România nu trebuie să adopte moneda euro

de (17-7-2011)
30 ecouri

Nu trece o zi fără să auzim știri alarmante despre situația financiară precară, ca să nu spun dezastruoasă din state membre ale uniunii monetare europene. Mai nou Italia, după Spania, Irlanda, Gecia și Portugalia, stârnește îngrijorarea politicienilor din Uniunea Europeană și provoacă turbulențe pe piațele financiare.

Toate aceste țări aflate în criză au adoptat măsuri de austeritate drastică – reduceri ale cheltuielilor publice, inclusiv reduceri de salarii în sectorul bugetar, mărirea contribuțiilor la pensii, sporiri de impozite și taxe, etc – profund nepopulare și de o eficacitate incertă. Incertă, pentru că aceste țări sunt aruncate în recesiune, ceea ce diminuează veniturile bugetare și crează un cerc vicios.

Cauza stării dezastruoase a finanțelor publice din aceste țări – Irlanda deficit bugetar 32% din Produsul Intern Brut (PIB), Italia datorie publică 120% din PIB, ca să dau doar două exemple – este în mod evident traiul peste posibilități, timp de ani, dacă nu decenii, încurajat de bășici speculative în economie, mai ales în sectorul imobiliar.

Dar la acest crah, ce a urmat după un boom economic, a contribuit și aderarea fără pregatirea necesară, a acestor țări la moneda unică europeană, euro. Aderarea, prin adoptarea nu doar a unei modede unice, dar și a ratei unice a dobânzii, mult mai joasă, de nivelul Germaniei, decât puteau digera aceste țări, care a dus la o explozie a creditelor, mai ales a celor de consum și a celor ipotecare, care erau în mod clar nesustenabile pe termen lung.

Prinse în cămașa de forță a euro, aceste țări nu pot acum să recurgă decât la austeritate și încă la una sălbatică. Dacă ele erau în afara euro, atunci ar fi recurs la soluția la care le-ar fi împins piața: deprecierea monedei naționale în raport cu moneda unică, în fapt o marcă germană extinsă la nivelul așa numitei zone euro.

Grecia, de pildă, unde turismul este unul dintre principalele ramuri ale economiei, nu poate beneficia de o redresare pentru că euro nu poate fi depreciat, așa cum putea fi drahma și atunci nu poate beneficia de ieftinirea serviciilor pentru a atrage turiști străini.

Uniunea monetară fără uniune politică?

Singura soluție rămâne reducerea nivelului de trai, uneori brutală.

Au fost destui care au atras atenția încă de acum 20 de ani, când a fost negociat Tratatul de la Maastricht care a stabilit criteriile de funcționare, că o uniune monetară, deci  economică, nu poate funcționa fără o uniune politică.

Lecțiile trecutului ar fi trebuit să fie un avertisment. Războiul civil din Statele Unite, dintre 1861 – 1865, a avut drept cauză, potrivit unor opinii, și uniunea monetară prematură între statele mai dezvolatate din nord și cele mai puțin competitive din sud, care se bazau pe munca sclavilor. Când sclavia a fost abolită, sudul a suferit o depresiune economică de durată.

Diferențele economice în SUA persistă și azi, dar atunci când cineva nu găsește de lucru în Iowa, de pildă, se mută cu traiul în California, Texas, Arizona sau Florida. În UE acest lucru este mai dificil, în psecial datorită barierelor lingvistice, culturale și sociale.

În plus, Statele Unite au și o politică fiscală unică – impozitul federal pe venit reprezintă o sursă considerabilă de venit pentru guvernul de la Washington.

Și tocmai în acest moment de criză, România are ca țintă aderarea la euro în 2015. Deși țara nu îndeplinește toate criteriile de aderare (nivel redus al inflației, nivel maxim al deficitului bugetar și al datoriei publice, stabilitatea monedei naționale în raport de euro, convergența ratei dobânzii pe termen lung), majoritatea politicienilor și a opiniei publice par să nu sinchisească foarte tare (asta în condițiile în care sunt conștienți) de posibilele repercusiuni ale aderării.

Sigur, Bulgaria și-a propus aderarea la euro în 2014, dar această țară nu mai deține de mult suveranitatea în ceea ce privește politica economică și de aceea are buget echilibrat și cea mai mică datorie publică raportată la PIB din UE. Consiliul valutar înființat după dezastrul economic de la mijlocul anilor ’90  concentrează acum  majoritatea prerogativelor economice în Bulgaria.

Când părăsirea monedei unice de către țări ca Grecia nu mai pare o utopie, România dorește să adere la o monedă croită pentru țări ca Germania, Olanda, Finlanda sau Austria. E o iluzie să se creadă că euro este un fel de mantie protectoare, așa cum este UE în general sau NATO. Dacă actuala criză se adâncește și se dovedește că evitarea încetării de plată a unor țări e prea scumpă, contribuabili din principalele țări contribuitoare și în special Germania și Franța vor zice stop, nu mai suntem dispuși să plătim și nu e deloc absurd să ne gândim că moneda unică europeană va eșua.

Din ce în ce mai mulți europeni, confruntați cu realitățile migrației, se întreabă care sunt limitele integrării. De aceea, prudent ar fi că opinia publică din România să fie mai sceptică cu privire la beneficiile aderării la euro. Dar cum în România un asemenea subiect nici nu prea se discută, eu am impresia că românii se îndreaptă flueirând către o catastrofă.

PS Puteți vota în sondajul revistei ACUM Ar trebui România să adopte moneda euro? www.acum.tv/sondaj/

Ecouri

  • EURO Filu': (23-7-2011 la 10:29)

    „Grecia, de pildă, unde turismul este unul dintre principalele ramuri ale economiei, nu poate beneficia de o redresare pentru că euro nu poate fi depreciat, așa cum putea fi drahma și atunci nu poate beneficia de ieftinirea serviciilor pentru a atrage turiști străini.”

    – rationament fals, la fel ca si celelalte „argumente” care „sustin” afirmatiile din articol. Turismul grecesc poate beneficia de redresare si fara deprecierea Euro: este suficient sa fie reduse tarifele (in Euro) pentru serviciile turistice prestate… ceea ce se si intampla de fapt…

  • Petru Clej: (23-7-2011 la 13:13)

    Îi recomand analfabetului economic „EURO Filu’ ” (care-și dă adresa de email fictivă euro@yahoo.com) să citească acest articol din Forbes http://news.yahoo.com/euro-exit-mean-greek-tourism-152422282.html ca să înțeleagă ce impediment reprezintă euro pentru competitivitatea turismului din Grecia. Îl mai întreb dacă ar fi patronul unui hotel și ar reduce tarifele, ce măsuri de reducere a costurilor ar lua (mai bine zis, câți angajați ar da afară sau cu cât le-ar reduce salariile)?

    Îi cer de asemenea, dacă este capabil, evident, să combată afirmațiile din acest articol cu argumente. Mă îndoiesc însă că un analfabet economic ca el este în stare.

  • catalin: (25-7-2011 la 05:40)

    sigur 100%100 va fi un mare dezastru daca romania va introduce moneda euro ca unica moneda tranzabila . eu sunt in itlia de vro 8 ani si stiu ce se spune de introducerea euro aici . pur si simplu e un esec foarte mare . si ganditiva ca italia este mult mai dezvoltata economic si este o tara ce depaseste mult nivelul romaniei la capitolul PRODUCTIE… daca romania va introduce euro .. vom fi distrusi cu cel putin 40%. fata ne nivelul actual..

  • lucia simion: (11-9-2011 la 04:26)

    Introducerea monedei unice euro in Romania se afla pe un „drum accidentat” fara reforme serioase economice dar in special sociale este un ESEC garantat .Sunt sceptica cu privire la beneficiile aderarii la euro ,acestea sunt doar in plan teoretic . Abandonarea monedei unice europene pare din ce in ce mai mult o realitate deoarece nu s-a creat o uniune politica adecvata .

  • Sfartz Pincu: (10-9-2012 la 00:37)

    Puţin cam exagerate „bau-baurile” pentru intrarea României în zona EU-roilor ! În momentul de faţă ,marile averi ale îmbogăţiţilor din România sunt păstrate în Euro şi dollari, până şi oamenii săraci preferă să aibe Euro în loc de lei.
    Obiectivul fundamental al politicii monetare este stabilitatea preţurilor, şi limitarea inflaţiei. Ori la noi preţurile la alimentele şi produsele de bază se stabilesc în sistem speculativ şi nu concurenţial ! Măcar din acest punct de vedere, am fi avantajaţi cu trecerea la Euro, să nu fim păcăliţi sistematic, plătind preţuri în lei, mult majorate faţă de preţurile din ţările dezvoltate ale UE.
    De inflaţie ce să mai spunem! Dacă lăsăm leul să zburde, cum vor speculanţii, inflaţia devine galopanta, aşa cum s-a întâmplat după revoluţie,când leul ceauşist a scăzut, valoric, de peste 15.000 de ori.Chiar dacă există un risc, el va fi diminuat de faptul că o criză economică este mai uşor de trecut pentru o entitate mare, ca a întregii UE, decât pentru masa unei singure ţări, în special a unei ţări balcanice, nedisciplinabile !!

  • Petru Clej: (10-9-2012 la 02:26)

    Se pare că am scris degeaba acest articol, unii se gândesc în continuare numai la mâncare, ca pe vremea lui Ceaușescu. Experiența dezastruoasă a Greciei, Irlandei, Portugaliei și Spaniei în euro n-are nicio importanță, n’așa?

  • Sfartz Pincu: (10-9-2012 la 05:25)

    Din păcate, majoritatea cetăţenilor români, cheltuie peste 80% din venitul lor pe mâncare, şi pentru ei este vital ca mâncarea să fie ieftină, indiferent in ce moneda o sa plateasca !
    Cei care au mâncarea asigurată fără probleme,ar face bine, să facă ceva astfel, încât înainte de a se văicări cu „vai ce rău va fi în România, dacă trece la Euro” să se gândească, în primul rând la mâncarea cea de toate zilele a sărăcimii europene (recte-române).
    Sigur,e obligaţia guvernanţilor români să se ocupe de această problemă, şi să rezolve în primul rând irigarea Bărăganului pentru cresterea volumului şi scaderea costurilor alimentelor autohtone, să lichideze specularea preţurilor alimentelor de la producătorii români,pe care intermediarii speculanţi le dublează până ajung pe tarabe, şi să impună importatorilor o limitare rezonabilă a profitului din alimentele din import.
    Articolul nu e scris degeaba,cei care pot face ceva să ia aminte de toate aspectele manevrelor monetare, dar în primul şi în primul rând, să nu mai avem români suferind de foame!!
    Felicitări pentru tratarea unei teme întradevăr fundamnetale pentru actualitatea românească !

  • Petru Clej: (10-9-2012 la 05:33)

    Din păcate, majoritatea cetăţenilor români, cheltuie peste 80% din venitul lor pe mâncare

    Rog să citați sursa acestei afirmații. Eu am găsit această cifră:

    Romanii cheltuie peste 40% din venituri pe mancare si bauturi nealcoolice

    http://www.ziare.com/bani/stiri-financiare/romanii-cheltuie-peste-40-la-suta-din-venituri-pe-mancare-si-bauturi-nealcoolice-1176982

    Dar comentariile abracadabrante ale lui Pincu Sfartz nu mă mai miră de mult. El este acela care a putut acredita ideea că PIB-ul pe locuitor Albaniei a crescut de 17,5 ori în trei ani și că în această țară corupția practic a dispărut. Deci, vedeți cam ce temei se poate pune pe ceea ce scrie.

  • Alexandru Leibovici: (10-9-2012 la 07:31)

    Eu aş merge şi mai departe: cred că însăşi intrarea în EU a fost o greşeală, în primul rând pentru că EU nu (mai?) este o zonă de liber schimb, ci un mecanism de eliminare a concurenţei pe calea uniformizării costurilor de producţie. În afară de asta, EU este protecţionistă în ceea ce priveşte importurile din ţările ne-EU.

    Revenind la Euro: eu nici nu cred că ţările din zona Euro – câte or mai rămâne şi dacă zona Euro va mai exista! – vor mai accepta noi membri…

    @Pincu Sfartz

    Scrieţi: Dacă lăsăm leul să zburde cum vor speculanţii, inflaţia devine galopanta, aşa cum s-a întâmplat după revoluţie, când leul ceauşist a scăzut, valoric, de peste 15.000 de ori.

    Inflaţia golopantă de după Revoluţie nu se datoreşte vreunor „speculanţi”, ci chiar BNR, care, sub conducerea şi îndrumarea guvernelor de atunci, a invadat piaţa cu bani fără nici o acoperire – nici în marfă, nici în aur sau în rezerve valutare. Şi a făcut-o pentru a acoperi cheltuielile statului(*), precum şi pentru a-şi câştiga o popularitate ieftină – care s-a dovedit foarte scumpă, pentru că toate economiile oamenilor s-au spulberat.

    Da, o monedă naţională are „avantajul” ca poate fi manipulată pentru a se ieşi din situaţii dificile, dar există întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, un preţ de plătit.

    Economiştii buni au pledat mereu pentru monedă care are acoperire, pentru că aceasta nu poate fi manipulată de politicieni. Se aud iarăşi voci – în SUA şi EU – care sugerează aşa ceva. Dar criza va trece şi, ca şi în anii 1930, se va reveni la „business as usual”, căci inflaţia este o sursă importantă a „generozităţii” politicienilor.

    ——
    (*) inclusiv a menţinerii în viaţă a inteprindelor de stat în care nu mai credea nimeni

  • Sfartz Pincu: (10-9-2012 la 10:12)

    @ Clej Petru.
    Dvs. Va bazaţi pe cifre statistice, şi nu pe viaţa reală, cea pe care o trăim noi, zi cu zi în România, alături de puţinii oameni foarte bogaţi, oameni din pătura mijlocie cu o viaţă suficientă, dar şi de oamenii foarte mulţi la număr, care abia îşi duc zilele de la o pensie la alta, de la un salariu la altul .
    Statistic, 40% din venitul mediu al unui bugetar cu un venit mediu (brut !! ) de 1450 lei, reprezintă 580 RON-pentru mâncare şi băuturi nealcoolice.Şi acum calculaţi şi Dvs.(dacă aveţi calculator), că 580 RON reprezintă peste 85 % din salariul minim pe economie de 680 RON/luna, şi că 580 RON pentru mâncarea cea de toate zilele, nu sunt acoperiţi de pensia minima de 350 RON/luna !! Ce recomandaţi ROMÂNILOR săraci, să se hrănească cu cifre statistice ??
    Cum puteţi concepe, să recomandaţi României să nu încerce să asigure mâncarea pentru săracii ei, şi să nu treacă la Euro, din considerente politico-filosofice, când asta ar fi unica salvare pentru aceştia ?

    @ Leibovici Alex.
    Poate da, poate nu, dar când nu rămâne decât speranţa, nu cred că e bine să mai facem analize despre ce nu trebuia să se facă ! Nu trebuia să ajungă la putere oameni necinstiţi, avizi după averi,lipsiţi de dragoste pentru concetăţenii lor,jefuitori ai propriului popor!
    Aveţi dretate că BNR a fabricat şi lansat bani pe piaţă,dar nu creşterea rapidă a preţurilor a determinat această degringoladă monetară ? Eram noi în criză de supraproducţie?

  • Petru Clej: (10-9-2012 la 11:45)

    Domnule Pincu Sfartz, am sa ma bazez pe datele Institutului National de Statistica si nu pe datele pe care le vehiculati dumneavoastra prin birturile din oraselul Onesti pe care le frecventati. Iar daca aveti impresia ca adoptarea monedei euro va reduce ponderea cheltuielilor cu mancarea, atunci, vorba englezului, traiti in „cloud cuckoo land”.

    Grecia, Irlanda, Spania si Italia suunt in rahatul actual pentru ca nu au supapa de presiune care este moneda nationala si deci nu au optiunea deprecierii la dispozitie, ca atare trebuie sa recurga la masuri salbatice de austeritate pentru ca au euro (citeste marca germana).

  • Alexandru Leibovici: (10-9-2012 la 12:40)

    @Sfartz Pincu

    Scrieţi: Poate da, poate nu, dar când nu rămâne decât speranţa, nu cred că e bine să mai facem analize despre ce nu trebuia să se facă!

    Nu ştiu la care din spusele mele vă referiţi. Puteţi preciza?

    Apoi: Aveţi dreptate că BNR a fabricat şi lansat bani pe piaţă,dar nu creşterea rapidă a preţurilor a determinat această degringoladă monetară?

    Nu domnule Şfartz, dacă ar fi adevărat că tipărirea de bani ar face pe cetăţeni mai bogaţi, vă asigur că n-ar mai rămâne pe lume nici un copac. Este însă adevărat că mulţi oameni, inclusiv unii economişti, sunt ferm convinşi că este adevărat, aşa că nu trebuie să vă ruşinaţi…

    Gândiţi-vă: chiar dacă întâi au săltat preţurile, şi abia apoi a crescut masa monetară, spirala inflaţiei („degringolada monetară”, cum spuneţi) şi catastrofa care a atins în primul rând pe cei mai în vârstă, putea fi oprită numai oprind tipărirea banilor. Politicienii nu au făcut-o, fie din ignoranţă crasă, dar eu cred că mai degrabă din motivele pe care le-am spus: pentru a acoperi cheltuielile statului (care au crescut enorm, în timp ce veniturile au scăzut dramatic), precum şi pentru a-şi câştiga o popularitate ieftină.

    Altceva. Dv. credeţi că trecerea României la euro îi va hrăni pe săraci. Prin ce mecanism vă imaginaţi că se va întâmpla asta?

  • Petru Clej: (10-9-2012 la 13:43)

    Este extraordinar cum isi imagineaza unii ca euro e un fel de caine cu covrig in coada. Cat de mare trebuie sa fie analfabetismul economic ca dupa ceea ce au patit Grecia – o tara cu o economie mai avansata decat a Romaniei la momentul trecerii la euro – ca sa nu intelegi ca trecerea la euro necesita niste conditii pe care cu greu le poate indeplini Romania si daca prin absurd le indeplineste va intra intr-o camasa de forta care poate duce la distrugerea plapandei economii romanesti. De unde aceasta opacitate?

  • Sfartz Pincu: (10-9-2012 la 14:16)

    Domnule Clej,Sustineti ca scrieti numai cu date certe, atunci ma intreb de unde ati scos informatiia mincinoasa, pentru care trebuie sa va cereti scuze, ca eu freqventez birturile?
    Sunt antialcoolic, seful respectat al obstei evreilor din Onesti-Tg.Ocna, si va faceti o reclama grozava, cu acest gen de afirmatii mincinoase ! Dar ce sa se poate face, daca conform proverbului rusesc „Горбатого и могила не испраwит !”

    @Leibovici Alex.
    Va informez ca aproape toate preturile produselor alimentare si nealimentare importate din UE,
    sunt vandute in Romania la preturi mult mai mari, cand sunt vandute in RON-i ,folosindu-se de neinformarea populatiei. Specula din tara, nu poate fi deocamdata combatuta, dar cred ca odata cu trecerea la Euro, va putea dispare dezinformarea privind preturile reale ale produselor, efectele acestei specule vor fi , macar diminuate !

    „Горбатого и могила не испраwит !”

  • Petru Clej: (10-9-2012 la 14:32)

    Domnule Sfartz, dumneavoastra discutati ca la bodegile din targusorul Onesti – dati dovada de aceleasi cunostinte (sau mai bine zis absenta lor) elementare de economie.

    Iar cand epuizati argumentele treceti la lauda de sine: respectul pe care vi-l poarta cei 10 evrei din targusorul Onesti.

    Altfel, dati o explicatie care va confirma analfabetismul economic: Romania este singura tara din Europa unde preturile la mancare sunt umflate din cauza ca populatia nu cunoaste raportul de schimb euro-leu. Si propuneti solutia minune: introducerea euro, preferabil prin ordonanta de urgenta. Cred ca birtasii de la Onesti ar fi mandri de o astfel de solutie.

  • Alexandru Leibovici: (10-9-2012 la 16:16)

    @Sfartz Pincu

    1. Scrieţi: aproape toate preturile produselor alimentare si nealimentare importate din UE sunt vandute in Romania la preturi mult mai mari, cand sunt vandute in RON-i

    a. Nu vorbeam noi de oamenii săraci din România? Eu nu cred că aceştia cumpăra alimente de import din UE, deci ce să fac cu informaţia asta, chiar dacă ar fi adevărată?

    b. Am comparat preţul unui Kg de pulpă de pui cu os, proaspăt, la Carrefour-ul din Romania şi cel din Franţa. România: 11.99 RON/Kg, Franţa: 6.47 Euro = 29 RON/Kg. Este adevărat că am găsit o ofertă specială în Franţa de 2.5 Euro/Kg (=11.20 RON), dar era congelat şi în pungi de 3 Kg.

    Deci mă îndoiesc că este chiar aşa cum spuneţi. Ce spuneţi era probabil adevărat acum 10-15 ani, când era mai puţină concurenţă. Oricum, cum am spus, pentru cei care câştigă 4-5-700 RON/lună, asta nu are oricum importanţă.

    2. Dacă credeţi că la trecerea la Euro preţurile vor fi mult diferite, vă înşelaţi.

    În primul rând, preţurile nu sunt deloc aceleaşi în toate ţările zonei Euro; de exemplu, eu am constatat că preţurile la alimente sunt (mult) mai mici în ţările/regiunile (din EU) cu putere de cumpărare mai mică. Şi este normal să fie aşa. Acelaşi lucru şi la multe produse industriale.

    Aşa că mi-e teamă că aveţi aşteptări exagerate de pe urma eventualei intrări a României în zona Euro – în care de fapt nici nu cred şi nici nu cred că ar fi benefică.

    Singurul lucru care ar putea ridica nivelul de trai este mai multă libertate economică, adică mai puţină mafie statală şi o justiţie mai corectă.

    În schimb îmi pare bine că sunteţi de acord cu mine privitor la inflaţie, căci nu mă contraziceţi.

  • Sfartz Pincu: (11-9-2012 la 00:54)

    Domnule Petru Clej !
    Respect calculatorul din Dvs. care a adunat foarte multe informaţii, dar calculatorul este o masinărie -fără suflet ! Poate într-o zi o să va întrebaţi, de ce atâta lume, nu scrie frumos despre persoana Dvs, când deschideţi Google , la numele P.C.
    @ Leibovici Alex.
    Alăturarea celor două persoane cu care relaţionez în acest moment, mă indispune.
    Totuşi, veniţi şi mâncaţi carnea de pui din Oneşti, care te întoarce pe dos, cu mirosul de peşte, până şi ouăle au miros de peşte, şi o să Va convingeţi că francezii, ar da pe gratis o asemenea carne ,numai să nu fie obligaţi s-o mănânce !!
    Cineva din familia mea , este constructor de case din lemn, a făcut deja 2 case în Elveţia, acum lucrează pentru Franţa, şi nu mai cumpără materiale din România ci direct din ţările vestice europene,unde aceste materiale sunt de 2 ori(!) mai ieftine decât în România.E normal?
    Nu pot susţine sigur, că va fi mai bine pe Euro, în loc de RON-i, dar nimeni nu poate susţine că va fi mai rău.Să trăim şi vom vedea.Cred că din punct de vedere pur psihologic, faptul că se vor plăti salariile şi pensiile în Euro, va crea o presiune suplimentară asupra celor care decid, datorită comparaţiei net nefavorabile cu situaţia actuală , mascată de plăţile în „mulţi” RON-i.

  • Petru Clej: (11-9-2012 la 02:44)

    Morala: dacă România ar trece la euro, puii în târgușorul Onești nu ar mai mirosi a pește.

    Nu pot susţine sigur, că va fi mai bine pe Euro, în loc de RON-i, dar nimeni nu poate susţine că va fi mai rău.

    Din această dilemă nu puteți ieși. Am zis!

  • Sfartz Pincu: (11-9-2012 la 03:40)

    Deci există şi lucruri pe care nu le ştiţi, D-le P.C. !
    Nutreţul concentrat cu care sunt hrănite păsările de crescătorie, conţine proteine.Uzual e recomandată făina de turtă de floarea soarelui, bogată în proteine vegetale, dar producătorii care vor să facă economii, folosesc făina de peşte, de unde şi apare mirosul dezgustător,atât în carnea de găina, cât şi în ouă ! Sursa:Fabrica de nutreţuri concentrate din Slobozia (FNC),apreciată de specialiştii olandezi ca fiind de super-clasă.Dacă treceţi pe acolo,întrebaţi-l pe Directorul Avicolei Slobozia, dr.ing. Stănoiu, de unde apare mirosul de peşte,persiflat de Dvs. (puteţi să-l întrebaţi şi cine a proiectat şi predat la cheie această fabrică !)

  • Petru Clej: (11-9-2012 la 04:23)

    Domnule Pincu Sfartz, am sa va persiflez pana o sa renuntati sa bateti campii si sa ruinati discutii la un articol pe o tema cu adevarat importanta cu comentarii despre mirosurile carnii de pui in catunul Onesti si cum se poate scapa de aceste mirosuri prin trecerea la euro.

    O persoana din redactia ACUM imi scria despre dumneavoastra:

    „He is living in
    the past, when he was „somebody”

    Eu spun… vai de capul lui.”

  • Sfartz Pincu: (11-9-2012 la 05:53)

    Are dreptate „persoana din redactie”. I’m living in the past ! When you will 80 years,will be „somebody”??
    Va compatimesc, sincer !!

  • Petru Clej: (11-9-2012 la 06:24)

    Domnule Sfartz, faceti ce faceti si deturnati discutia. Pentru ultima oara va avertizez sa incetati. Subiectul acestui articol este aderarea sau nu a Romaniei la moneda euro, nu despre Pincu Sfartz si obsesiile sale cu privire la propriul trecut glorios.

  • Alexandru Leibovici: (11-9-2012 la 08:03)

    Da, chiar, ar fi interesant de urmărit cum a avut loc deturnarea şi cum s-a ajuns să se discute persoana lui Pincu Sfartz…

  • Stefan N. Maier: (11-9-2012 la 11:10)

    Daca a facut cineva vreo afirmatie despre d-l Sfartz, a facut-o in nume personal si nu in numele redatiei asa ca nu vad de ce s-ar utiliza o astfel de citare. Indiferent de comentariile cititorilor este rolul redactorilor sa aduca discutia la subiectul principal. Tot rolul redactorilor este si sa dea avertismente cu implicatii in relatia cu revista. D-l Clej este vigilent insa avertismentele pe care le da trebuie de asemenea considerate a fi in nume personal deoarece Petru nu detine formal o functie in redactia ACUM.

    In cazul de fata, argumentul neadoptarii Euro de catre Romania este unul de bun simt: Euro este o moneda serioasa care trebuie asociata unor economii puternice deoarece se supune unor reguli stricte de finante si contabilitate. A adopta Euro intr-o economie slaba, corupta si cu reguli economice dominate de politic este echivalent cu o sinucidere: ca si cum (exagerand, fireste) am vrea sa imbracam un salbatic din jungla la costum de haine si cravata. Probabil ar accepta de bine de rau un T-shirt si o pereche de blugi pana sa prinda gustul si sa aiba si posibilitatea de a intretine un costum!

  • Sfartz Pincu: (12-9-2012 la 02:31)

    Foarte plastică comparaţia făcută de D-l Ştefan N. Maier !!
    Dar,de fapt, nu se pune problema dacă să între sau nu România în sistemul monetar Euro, pentrucă moneda în care se exprimă un sistem economic are o importantă mai mică, decât modul de funcţionare al sistemului respectiv. Racila principală a sistemului (dacă e sistem !?) românesc este corupţia şi în primul rând,pentru omul nevoiaş ,specula !
    Vecinul meu de scară, D.I. are o pensie de 750 lei (RON-i), o soţie casnică, şi un fiu-şomer.Pe deasupra, locuieşte într-un apartament de 3 cameree,(primit încă din epoca…), pentru care numai întreţinerea costă 68 lei/luna. dacă pentru mâncare ar cheltui doar 40% din salariul mediu pe economie, adică 580 lei, vor rămâne pentru costul utilităţilor 102 lei.Iarna, numai costul gazelor pentru încălzire este de cca.300 lei/luna.
    Concluzie:
    1.Nu sistemul monetar este pentru D.I. important, ci corupţia care, a dat gazele şi petrolul românesc unei firme străine, apa şi energia electrică tot unei firme străine, firme care practică preţuri mult peste costul real de producţie.Dacă vecinul meu D.I. nu ar avea şi o bucăţică de teren agricol,unde cultivă cartofi,pentru mâncarea cea de toate zilele la propriu, ar fi muritor de foame, la preţurile alimentelor de pe piaţă, speculate exagerat de mult !
    Mulţumiri, D-lor Leibovici Alex. şi Maier N. Ştefan.

  • Alexandru Leibovici: (12-9-2012 la 05:13)

    @Pincu Şfartz – Scrieţi:
    …moneda în care se exprimă un sistem economic are o importantă mai mică…
    Nu sistemul monetar este pentru D.I. important…

    Domnule Şfartz, sunt plăcut surprins că nu mai insistaţi pe ideea că trecerea României la euro ar fi soluţia-miracol.

    Cât despre vecinul dv. D.I. şi cauza sărăciei lui — ar trebui să avem la un moment dat o discuţie serioasă despre libertatea individuală, capitalism, preţuri, privatizare, distrugerea (?) industriei româneşti şi alte asemenea. Asta în măsura în care sărăcia lui D.I. are o cauză exterioară…

    Cât despre mulţumirile pe care mi le adresaţi în mod repetat: vă mulţumesc, bănuiesc că este pentru faptul că nu vă insult, dar pentru atâta lucru nu se datoreză mulţumiri…

  • Sfartz Pincu: (12-9-2012 la 12:56)

    Stimate D-le Alex. Leibovici !
    Tematica unei discuţii propuse de Dvs.cu subiectele sugerate, depăşesc cadrul unei discuţii, în sensul particulei „di”=bi-laterale.Ele constituie subiecte fundamentale, general-umane, asupra rolului zestrei biologice a individului şi modul de realizare pozitivă a acestei înzestrări naturale, pentru organizarea social-economică, în general, dar pentru România în special,din cauza caracteristicilor otoman-fanariote ale populaţiei române.
    Eu mă dau deoparte, pot cel mult să comentez,atât cât mă pricep, dar de scris despre aşa ceva, este indicat s-o facă oameni competenţi ca Dvs. şi ceilalţi componenţi cu har de la ACUM.
    Atât de şocantă este atitudinea agresivă a „unui” om faţă de oameni, încât chiar dacă ai fost călit în focul celui de al ÎI-lea război mondial, prin peregrinările prin lagărele ruseşti, şi prin pogromurile legionare antisemite,încât chiar o atitudine umană tolerantă merită MULŢUMIRI !!

  • Petru Clej: (3-7-2015 la 08:29)

    Mă întreb dacă în actuala situație, după patru ani, mai contestă cineva cele scrise în articol.

  • Victor Manta: (8-7-2015 la 02:27)

    În 1990 cantareţul italian Toto Cutugno câştiga Eurovision-ul cu cântecul „Insieme: 1992”.

       L’Europa non è lontana
       C’è una canzone italiana per voi
       Insieme, unite, unite, Europe

    Îndemnul lui şi a multor altora a fost urmat în mare măsură, dar entusiasmul general a scăzut considerabil pe măsura trecerii timpului şi a acumulării problemelor sistemice.

    În domeniul politicii monetare România a renunţat la ţinta prevăzută a anului 2015 şi a adoptat ca obiectiv de trecere la euro anul 2019. Eu aş spune că previziunea „românii se îndreaptă flueirând către o catastrofă” nu s-a realizat.

    O altă ţară, Cehia, nu va convoca un referendum pe tema trecerii la euro înainte de anul 2020.

    Până atunci multe lucruri se pot întâmpla, prima urgenţă fiind acum stingerea focului grecesc. Cu ce se stingea el pe vremuri scrie aici:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Focul_grecesc

  • Petru Clej: (28-4-2016 la 08:08)

    România amână obiectivul de aderare la euro: „Urmează o perioadă de disciplină financiară”

    http://www.rfi.ro/economie-86609-romania-amana-obiectivul-de-aderare-la-euro-urmeaza-o-perioada-de-disciplina



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mihail Sebastian ca turnesol

Personalitatea complexă a lui Mihail Sebastian acţionează ca hîrtia de turnesol, atît asupra intelectualilor români din interbelic, cît şi asupra...

Închide
18.118.184.237