caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Din insemnarile unui pensionar. Rezonanta durerii (II)

de (6-6-2010)

Intr-un catun din Caras Severin Ana Ghimboasa are parte de o indemnizatie de 4 lei, suma calculata de catre autoritati in urma trecerii in nefiinta a sotului ei, candva condamnat de catre comunisti la munca fortata.
Vaduva la 73 de ani isi munceste din greu pamantul de langa casa, obligata sa-si asigure o minima productie agricola de subzistenta.
Nu beneficiaza de nicio alta pensie.
Biata sateanca isi face calculul sumbru al banutilor ramasi in urma deciziilor guvernamentale de taiere a pensiilor.
Datorita unei emisiuni prezentate de catre RealitateaTV impactul cu lumea reala a categoriei batranilor supusi in continuare altor calamitati sociale resimtim o similitudine cu batranii din Haiti sau din tarile sud-americane.
Reportajul cu Ana Ghimboasa din comuna Teregova surprinde durerea unei generatii delasate, sortite lacrimilor.
Omenia, ecourile unor telespectatori in urma vizionarii unui cadru de tragedie antica dovedesc ca inca mai e speranta de intremare a dezordinii umane si a panicii. Persoane ale caror identitate se vrea secreta, au trimis pe adresa batranei cateceva din putinul lor.
Eroii anonimi ai unui gest nobil au lasat sa se inteleaga ca sunt cadre didactice, elevi si alte persoane cu venituri minime.
Bucuria batranei la primirea banilor nu incape in cuvinte. A mentionat ca va pastra banii pentru zile si mai negre, iar daca expeditorii sunt la ananghie, ea e gata sa le returneze acestora banii.
Ma intreb daca imbuibatii favorizati de un destin capitalist de cumetrie au taria sa priveasca in fata acesti batrani ca pe niste vietati cu ochi umezi, nevinovate fara sa-i loveasca.
Istoria isi repeta scenele ca in cosmarurile unui timp pe cand privilegiatii nomenclaturii se aprovizonau la magazinele partidului, iar palmasii isi asteptau dis-de-dimineata litrul de lapte ori painea de pe cartela.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Viaţă, oraş prăfuit (Târnăveni)

Simt viaţa acelui oraş prăfuit. Simt în oase varul, mortarul cărămizile sale. Între dinţii timpului meu scrâşneşte nisipul De pe...

Închide
3.144.172.115