caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Ora de iarnă – o iniţativă întîrziată

de (27-10-2013)
11 ecouri

 
Încă un text despre trecerea la ora de iarnă, în acest an pe 27 octombrie!?

Nu chiar. Cîţi dintre dumneavoastră se mai sinchisesc să ţină minte la ce dată să potrivească ceasul? Eu nu…

Ne-am obişnuit cu cele două schimbări anuale ale orei încît mulţi trebuie să creadă că aproape e o „porunca din cer”. Altfel nu se poate! Oare?

În primul rînd, introducerea sistemului nu s-a făcut, cum s-ar putea crede, cu ocazia crizei de energie din anii 70, ci mult mai devreme, cînd practic penuria de combustibil energetic nu era în discuţie. Printre primii a fost Benjamin Franklin care a făcut propunerea în 1784 la Paris.

Măsura s-a introdus în Europa şi în America de Nord (dar nu în alte părţi) cam pe la primul război mondial.

Agricultorii au fost nemulţumiţi încă de pe atunci. Orătăniile nu ştiu carte.

România, că de multe ori, „printre primele” la adoptarea noului, a introdus-o şi ea în 1979. Ceauşescu era în plină euforie creatoare. Poate că românii au fost mai aproape de adevăr, pentru că începea criză petrolului. Deşi tot România (a se citi Familia Ceauşescu) a făcut şi investiţii masive în rafinării. Peste nu mult timp nu mai era cazul.

Există multe voci, deşi, probabil, încă nu suficiente, care pun sub semnul întrebării această practică introdusă în timpuri în care ecologia nu exista ca ştiinţă, la fel cu informatica şi alte discipline care acum ar fi capabile, cu cunoştinţele de astăzi, să facă o evaluare mai realistă a cîştigurilor reale date de această măsură.

În urmă cu doi ani – 2011 – Rusia a făcut un gest înţelept şi s-a oprit de tot la ora de vară.

Medicii avertizează asupra riscurilor îmbolnăvirilor din cauza stresării suplimentare a organismului. Adolescenţii şi puberii, cărora le place să dormiteze mai tîrziu dimineaţă, pot fi pare-se şi ei afectaţi. Animalele domestice nu se duc la serviciu, dar trebuie să-şi schimbe şi ele obiceiurile zilnice de două ori pe an.

În 2010, Mayer Hillman specialist de la University of Westminster scria în British Medical Journal o pledoarie pentru desfiinţarea celor două schimbări de ora anuale.

Avantajele şi dezavantajele acestei proceduri sunt discutate destul de intens de oamenii de ştiinţă. Schimbarea orelor pare nu oferi cîştiguri substanţiale. În unele situaţii, din cauza intensificării unor activităţi de timp liber – sport, turism – efectele sunt opuse: consumuri sporite de energie.

La dezavantaje mai trebuie adăugate costurile logistice la nivel mondial pentru gestionarea acelor schimbări anuale. O analiză ar putea arăta că acesta nu sunt chiar neglijabile.

Locuitorii ţărilor nordice, unde la acest moment al anului este lumina doar cîteva ore pe (în funcţie de latitudinea locului), nu se simt nici ei foarte avantajaţi.

Puteţi găsi material şi referinţe în acest articol din Wikipedia, în engleză. Varianta în româneşte este din păcate mult mai săracă. Cei care sunt suspicioşi cu privire la Wikipedia pot bineînţeles consulta bibliografia dumnealor favorită.

 
Noapte bună! Mai discutăm pe 30 martie 2014!

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (28-10-2013 la 05:36)

    Un argument „pro” şi unul „contra”. Pro, pentru institutiile şi întreprinderile în care se lucrează doar 8 ore pe zi, că pot face economie de curent pentru iluminat (dar nu o fac mai niciodată!). Pro, pentru că deranjul nu e mai mare decât pentru cei care călătoresc cu avionul, şi-s obişnuiţi deja cu decalajul orar.

    Contra, pentru că Primăria din Oneşti menţine programul de iluminat public neschimbat, astfel că dimineaţă se stinge lumina când afară este întuneric, şi seară se aprinde lumina cand afară este încă lumină !!

    Şi încă un „contra”, pentrucă îmi primesc cafeluţa de dimineaţă, mai târziu cu o ora !!

  • Christina Vlad: (28-10-2013 la 14:40)

    Ora de vara a fost decisa de politicieni si nu a existat nici un referendum, chiar daca natiunile sunt puternic afectate.

    Un efort inutil.Câte milioane de ceasuri trebuiesc modificate ?

    Pâna acum nu am citit nici un studiu, nici o statistica care sa prezinte câta energie s-a economisit.

    Prin rotirea înapoi la ora de iarnă nu numai programul de somn este schimbat dar acea ora furata de luminozitate îi afecteaza pe cei care fac depresii în aceasta perioada.

    Toate organismele vii au ceasuri interne, care controlează funcțiile corpului ritmic. Acest mecanism genetic predeterminat se sincronizeze cu mediul, în cazul în care lumina soarelui este cel mai important ” timer „.

    Conform studiilor, există în dimineața zilei de luni după data schimbări ceasurilor, mai multe accidente decât într-o dimineata normală de luni.

    Cum sunt o mare colectionara de ceasuri (în fiecare camera am câteva, iar în baie am doua:unul îl vad când intru si celalalt când ies :-)) tehnologia moderna m-a salvat: marea majoritate a ceasurilor mele sunt cu funk (îsi iau semnalul de la turn si se schimba automat) si se regleaza singure.

  • Alexandru Leibovici: (29-10-2013 la 15:24)

    @Christina Vlad

    > Ora de vara … nu a existat nici un referendum

    În Elveţia a existat un referendum, în 1979, 84% voturi contra.

    Dar mă miră că vă plângeţi de lipsa referendumului. De exemplu: aţi avut în Germania un referendum pentru subvenţionarea de către toţi contribuabilii a panourilor fotovoltaice pe care le folosiţi dv.? Sau pe alte teme ecologice, sociale, etc. la care aderaţi cu entuziasm, dar care sunt plătite de contribuabilii pe care nu i-a întrebat nimeni?

    > Pâna acum nu am citit nici un studiu, nici o statistica care sa prezinte câta energie s-a economisit.

    Dacă n-aţi citit, e vina dv. Sunt nenumărate, şi perfect contradictorii. Google.DE, Sommerzeit, este un bun punct de plecare.

    > ora furata de luminozitate îi afecteaza pe cei care fac depresii…
    > există în dimineața zilei de luni după data schimbări ceasurilor, mai multe accidente decât
    > într-o dimineata normală de luni.

    … precum şi studii care „demonstrează” contrariul.

  • Christina Vlad: (29-10-2013 la 16:46)

    Was abends an Licht gespart wird, wird morgens mehr verheizt…

    Luminatia-Mea…v-am urmat sfatul si uitati ce am gasit:

    Folgende negative Auswirkungen der Sommerzeit sind durch Untersuchungen und Studien belegt:

    – ein erhöhtes Herzinfarktrisiko;

    – ein überwiegender Teil der Bevölkerung leidet monatelang unter chronischem Schlafmangel und Müdigkeit;

    – negative Auswirkungen hat die Zeitumstellung vor allem auf chronischkranke Menschen (z. B. insulinpflichtige Diabetiker);

    – eine Studie an der Pädagogischen Hochschule Heidelberg verdeutlicht negative Auswirkungen auf Jugendliche: Leistungsabbau, Noten (Prof. Dr. Ch. Randler).

    Aus diesem Grund ist es höchste Zeit, dass der Bundesrat den volkswirtschaftlichen Unsinn Sommerzeit stoppt. Dies hätte gerade auf EU-Länder, in welchen ebenfalls entsprechende Diskussionen laufen, eine erhebliche Signalwirkung.

    Deci…

    Sag auch Du NEIN zur Sommerzeit!

    Offf… ce întuneric este deja !

  • Alexandru Leibovici: (29-10-2013 la 16:57)

    @Christina Vlad

    Eu sunt contra orei de vară, dar diversele studii şi cercetări le privesc cu un oarecare scepticism…

    [Mod.: puţină lume cunoaşte limba germană…]

  • Christina Vlad: (29-10-2013 la 17:35)

    „…puţină lume cunoaşte limba germană”

    Luminatia-Mea…

    „Conform estimărilor germana este vorbită ca limbă maternă de cca 100-120 milioane persoane (mai ales în Europa Centrală), fiind limba cu cel mai mare număr de vorbitori din Europa.” -Wikipedia-

  • Sorin Paliga: (2-11-2013 la 21:53)

    Din cîte știu eu, referendumurile sînt interzise în Germania prin lege, mă înșel? În 1989–1990 nu s-a făcut referendum pe o temă mult mai importantă, reunificarea celor 2 Germanii, darmite pe teme precum ora de vară/iarnă. Sau prima temă nu era pt profani, dar a doua da?

    Invocarea lui Ceaușescu nu are nici un rost aici, pur și simplu a acceptat ca și România să adere la ora de vară/iarnă, cred că toate țările UE fac asta acum. Schimbarea de oră m-a prins recent în Polonia, tocmai în nord, la Szczecin. Nu știu ce argumente financiare au fost, s-a spus că se face economie de energie, ulterior s-a constatat că nu a fost cine știe ce mare economie. Cred că, pur și simplu, avantajul este unul, iar mie îmi place: ziua se lungește, evident fals, cu o oră și prinzi mai multă lumină. Adaptarea primăvara este un pic mai grea decît toamna, dar merge.

    Cît privește Rusia și fixarea la ora de vară, asta îmi aduce aminte de o ședință la sediul PNL mai acum ani buni, România nu era încă în U.E. și, nu știu cum vine vorba, dar cineva, tînăr, se ridică și spune: stimați colegi, să demarăm o acțiune în forță pt ca România să treacă la ora Europei Centrale, să ne arătăm astfel adeziunea la valorile democratice ale UE. Toți rămîn cu gura căscată, inclusiv eu, se face liniște, după care se aude un hohot de rîs al tuturor celor de față, mai puțin al celui care propusese asta.

    Sigur, cocoșii nu cîntă decalat, știm asta, dar e altă poveste. Cred că omul modern s-a cam puturoșit și e bine să i se inoculeze cumva sculatul mai de dimineață, asta face ora de vară.

  • Sorin Paliga: (3-11-2013 la 19:05)

    Și mai este ceva…

    La o analiză superficială, s-ar părea că ora de vară e un moft, o găselniță. În realitate, este un mod de a-l obliga pe omul zilelor noastre să exploateze mai bine ziua, soarele, lumina. În societățile tradiționale, ritmul biologic al oamenilor era altul vara și altul iarna (sigur, mă refer la zonele cu climă medie, nu la cei care trăiesc dincolo de Cercul Polar): oamenii se sculau imediat de răsărea soarele vara, adică pe la 5–6 dimineața și se culcau „odată cu găinile”. Iarna, se sculau cît mai devreme, încă pe întuneric și se culcau ceva mai tîrziu.

    De fapt, în Europa ar fi oportune 4 ore anuale: de iarnă, de primăvară, de vară și de toamnă. Pt. lunile iunie, iulie și august am putea da ceasul înainte cu 2 ore, nu cu o oră, pt primăvară și toamnă l-am putea da înainte cu o oră, iar iarna să rămînă așa cum este. Vi se pare aiurea? Deloc, acesta ar fi ritmul optim pt a exploata energiile vitale maxime, nu să dormim cînd soarele e sus pe cer (iunie-iulie-august).

    Cît privește reacția de refuz a elvețienilor, hm… cu tot respectul pt un popor care într-adevăr știe să se conducă prin referendum, cred că au gîndit insuficient sau, cum sper, nu au fost corect informați despre ce înseamnă a exploata la maximum energiile vitale prin raportul somn/trezie în cursul zilei.

    Cum e cu referendumurile în Germania? Nu-i așa că-s interzise? Și bine fac. Le-au ajuns anii ’30, altă țară, alt popor, alte norme, alte obiceiuri…

  • Alexandru Leibovici: (4-11-2013 la 00:29)

    @Sorin Paliga

    > Din cîte știu eu, referendumurile sînt interzise în Germania prin lege, mă înșel?

    Vă înşelaţi; ar fi fost suficient să aruncaţi o privire în Wikipedia.

    > În 1989–1990 nu s-a făcut referendum pe o temă mult mai importantă, reunificarea
    > celor 2 Germanii…

    Nu s-a făcut, dar din alte motive: pentru că reunificarea era înscrisă deja în Constituţia RFG sub forma: RFG este singurul reprezentant al întregului popor german. RFG nu a recunoscut niciodată vreo cetăţenie RDG, locuitorii RDG au fost consideraţi, de către RFG, ca fiind cetăţeni RFG. Practic, reunificarea s-a făcut conform Art. 23 din Constituţia RFG.

    >… darmite pe teme precum ora de vară/iarnă

    Pentru asemenea teme constituţia federală nu prevede, într-adevăr, referendumuri; regulile pentru referendumuru sunt însă mai puţin stringente la nivel de Landuri şi la nivel local.

    > ora de vară … este un mod de a-l obliga pe omul zilelor noastre să exploateze mai
    > bine ziua, soarele, lumina.

    … a-l obliga… Este remarcabil cu câtă uşurinţă suntem dispuşi să obligăm pe alţii să facă ce credem noi că este spre binele lor… Şi cât de natural şi de la sine înţeles ne pare …

  • Sorin Paliga: (4-11-2013 la 05:58)

    Nu am spus că trebuie obligați, am spus că trebuie să știi ce să votezi fiind informat. Dacă elvețienii au votat împotriva orei de vară mi-e teamă că au votat din lene, de data asta, nu știind efectiv ce înseamnă asta.

    Mă bucur că și germanii pot avea referendum, presupun însă că rezultatele se respectă.

  • Christina Vlad: (3-12-2013 la 19:34)

    Am gasit ceasul potrivit pentru lunile de iarna.

    În loc sa zbârnie galagios, acest ceas te trezeste într-un mod cât se poate de placut. Simuleaza treptat, cam o jumatate de ora înainte de trezire, un rasarit de soare iar daca vrei poti alege diferite sunete din natura: ciripit de pasari, greieri, picaturi delicate de ploaie, oceanul sau broaste pe lac etc.

    Intensitatea luminii este reglabila. Poti fi trezit si cu radio sau alarma.

    Cred ca poate fi un cadou apreciat acum de sarbatori.

    http://www.amazon.de/Medisana-45100-Licht-Wecker-k%C3%BCnstlichem-Sonnenaufgang/dp/B001Q8R094/ref=sr_1_11/277-1964307-0565629?ie=UTF8&qid=1386098699&sr=8-11&keywords=licht-wecker



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Plimbare prin Atena

Un bărbat cu vîrstă la începutul deceniului cinci s-a apropiat să ne vîndă creioane şi pixuri. Era unul dintre miile...

Închide
54.89.24.147