• ACUM.TV
  • Aprilie 2015
  • Datoria de onoare (schiţă umoristică) de Dorel Schor
    Recent, într-o vineri seară, tocmai ieşisem de sub duş cînd cineva a sunat discret. A deschis soţia, am auzit frînturi de dialog în uşa şi, cînd am apărut în largul meu halat de baie cu glugă, care mă transformă în călugăr capucin, am văzut un domn şi o doamna însoţiţi de doi adolescenţi care priveau curioşi în jur……continuare (30-4-2015 – Umor)
  • Gratis (ziceri) de Dorel Schor
    Milităm ca fiecare săptămâna să aibe un week-end… // Fie criza cît de mare, groparul nu duce lipsă de clienţi. // Moralitatea face mai mult decît legea. // Accept prostul cinstit, dar nu pe cel înregimentat… (30-4-2015 – Umor)
  • Pe limba stridiei. O stridie fără memorie. de George Petrineanu
    O stridie fără memorie cu cochilia zbîrcită se leagănă fericită între două stînci spre ţărm. (25-4-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Capra vecinului (ziceri) de Dorel Schor
    Un condiment în exces poate face de nemâncat cel mai grozav aliment. // Umorul îndeamnă la reflecţie, dar nu toţi sesizează îndemnul. // Dacă furtul era fără riscuri, ce-ai fi vrut să-ţi aduc? // Nu contează ce ştii, ci pe cine ştii… (24-4-2015 – Umor)
  • Franţa mea de George Petrineanu
    Tot mai tînjesc după Perigordul Negru. / Foşnindu-mă pe frunzele de stejar, / Presimt stoluri de trufe negre bine ascunse… (15-4-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Luat în balon (ziceri) de Dorel Schor
    Când spui numai adevărul, nu te mai crede nimeni… // Praful de pe toba mică nu se compară cu praful de pe toba mare. // „Eu respect toate tradiţiile dar nu chiar ale tuturor”. // Nu da cu piciorul în stupul de albine şi nici cu palma în urs… (13-4-2015 – Umor)
  • La centenarul naşterii lui Sviatoslav Richter de Victor Eskenasy
    Cu câteva zile în urmă s-au împlinit o sută de ani de la naşterea lui Sviatoslav Richter, pianistul cel mai reputat al Uniunii Sovietice şi, în ultimă instanţă, al lumii ruse, o personalitate cu atribute recunoscute unanim de contemporanii săi, de geniu pe multiple planuri… (11-4-2015 – Medalion)
  • Doleanţe romantice de Dorel Schor
    Nu era foarte târziu… Era abia trecut de zece seara, după orarul de vară, dar Menaşe şi Rozica se şi băgaseră în pat pentru că el vroia să citească ziarul, iar ea nu avea ce să vadă la televizor. Menaşe era bine cufundat în lectură, tocmai apăruse un precalcul despre majorările de salarii, cu un tabel bruto şi neto… (8-4-2015 – Umor)
  • Cherchez la femme de Dorel Schor
    De necrezut ce necazuri poate avea un om atât de corect profesional ca doctorul Samuel, tocmai acum când trebuie să primească titlul de profesor. Şi totul din cauza femeilor… Cherchez la femme!… (8-4-2015 – Umor)
  • Acolo. Aici. de George Petrineanu
    Am ajuns la Capătul Lumii… (7-4-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • München de Teodor Fleseru
    „Mi-e dor de soarele din România”, exclamă tânăra femeie lângă care am găsit loc liber, o studentă la stoma în vârstă de 23 de ani, întorcându-se acasă dintr-o scurtă vizită la fratele ei, anestezist internist, care se cuibărise aici cu logodnica germană… (4-4-2015 – Relativităţi Culturale)
  • Sincer îndrăgostită de Dorel Schor
    … Şi aşa, din vorbă în vorbă şi din discuţie în discuţie, clienta despre care am pomenit a făcut o afirmaţie în sensul că ea dispune şi că are un magazin în centru plus două pensii de la doi soţi răposaţi, dar că din păcate continuă să fie văduva, din lipsa de ocazii potrivite. Şi că, la drept vorbind, nici nu ar fi interesată să se chiar mărite, acest lucru presupunând complicaţii birocratice… (2-4-2015 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Victoria asupra fascismului şi riscurile unei succesiuni contestate: între memoria selectivă şi deficitul de etică de Florian Dumitru Soporan
    Cunoaşterea trecutului ne arată că nu există victorii ireversibile şi că pragmatismul devine propria lui victimă atunci când nu este guvernat de norme etice. De câte ori a încercat să izoleze sau să anihileze Rusia, Europa a trebuit să facă faţă confruntării cu pericole mai grave, generate de propriile realităţi, fie că a fost vorba de etatismul napoleonian, de hegemonia prusacă sau de pericolul nazist. În relaţie cu actualitatea, adevărata provocare constă nu într-un nou containment, funcţional pe durata Războiului Rece şi salutar pentru bilanţurile contabile ale unora, ci în reintroducerea Rusiei într-o relaţie funcţională cu Europa… (28-4-2015 – Istorie si actualitate)
  • Plajă la mare, în mijlocul continentului ! de Editori ACUM
    Plajă la mare, în mijlocul continentului ! (27-4-2015 – TV.ACUM)
  • Liberland. Aspiraţia unui microstat sau o simplă glumă? de George Petrineanu
    La 13 aprilie 2015 politicianul ceh libertarian de 31 de ani Vit Jedlička poroclama un nou micro-stat Republica Liberă Liberland (Svobodná republika Liberland). Jedlička a stabilit că teritoriul noii republici să fie pe un mic teren de 7 km2, o meandră a Dunării pe graniţa dintre Croaţia şi Serbia. Datorită unor neînţelegeri în stabilirea frontierei, ambele state nu recunosc că această porţiune, devenită acum Liberland, le aparţine. (25-4-2015 – Societate civila)
  • Obsesia gâlcevii de Florin Predescu
    Ajungem să ne săturăm de dialoguri sterile, de cuvinte dezgolite de valoare, iniţiate de grupuri îmbuibate, înveşmântate în Armani. (24-4-2015 – SPUNE)
  • „Biserica trebuie să fie în afara oricărui interes, oricărei politici, dar a fost transformată într-o afacere prosperă” (partea 2/2) de Valentina Ursu
    … Pentru ortodocşi preotul este întotdeauna motivul de mândrie în comunitate. Este cel care îi adună la un loc în casa de rugăciune şi trebuie să fie alături de ei cu sufletul, nu doar cu trupul, în momente importante precum botezul, nunta, înmormântarea. Este părerea doctorului în teologie ortodoxă Romeo Cemârtan… (24-4-2015 – Perspective spirituale)
  • Invitatie la lectura, romanul Pacoste de Florin Predescu
    Cateva pagini de proza inedita, scriere vivace. Romanul Pacoste de Teodor Fleseru (18-4-2015 – Scriitori in serial)
  • Un alt erou sovietic: Cel care nu a tras… de Alexandru Leibovici
    Numele general-locotenentul Matvei Şapoşnikov a intrat în istorie nu pentru că a luptat cu curaj lângă Kursk, şi nu pentru că brigada lui de tancuri a forţat prima Niprul. Principala lui faptă de eroism a fost şi va rămâne pentru totdeauna refuzul său de a trage în demonstraţia paşnică a muncitorilor din oraşul Novocerkassk din 2 iunie 1962. În ciuda ordinelor repetate ale superiorilor de a trage asupra ca manifestanţilor adunaţi pe podul peste râul Tuzlov… (17-4-2015 – Istorie si actualitate)
  • R. Moldova: Eurointegrarea în pierdere de teren conform Barometrului Opiniei Publice de Alla Ceapai
    După o perioadă îndelungată în care cetăţenii moldovenii erau împărţiţi aproape egal între opţiunea europeană şi cea estică, proaspătul BOP arată că numărul celor care sprijină apropierea de spaţiul economic creat de Rusia îl depăşeşte cu aproape 20% pe cel al susţinătorilor eurointegrării. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la UE, numai 40% ar vota pentru… (17-4-2015 – Republica Moldova)
  • „Biserica trebuie să fie în afara oricărui interes, oricărei politici, dar a fost transformată într-o afacere prosperă” (partea 1/2) de Valentina Ursu
    R. Moldova. La sfîrşit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu şi interlocutorii ei din Nisporeni, părintele Vlad Mihăilă de la Sihla şi dr. în teologie Romeo Cemârtan. Mulţi sunt cei care spun că biserica trebuie să fie o voce în societate care vesteşte adevărul şi un reper moral. Unii însă cred că aprofundarea crizei economice are origini în criza morală. Şi pentru că un proverb latin aminteşte: cuvintele învaţă, iar exemplele convin, ne-am propus să vorbim despre preotul care trebuie să fie un model pentru enoriaşii din comunitate… (13-4-2015 – Perspective spirituale)
  • Politică administraţiei Obama şi Ucraina de Valeriu Sela
    Rusia a masat nouă mii de militari în ajutorul celor circa 30-35,000 de luptători locali din estul Ucrainei, cu 400 de tancuri şi 700 de piese de artilerie. Un editorial apărut în „Washington Post” se referă la politica administraţiei Obama în Ucraina. Cum este evaluată situaţia? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington… (10-4-2015 – Ucraina)
  • „Ruşii vor să intimideze ţările baltice, Polonia, Ucraina şi România, una după alta” de Mircea Ticudean
    Moscova a anunţat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană, cu participarea a 400 de militari şi 30 de piese de armament, folosind vehicule blindate şi 100.000 de runde de muniţie. Anunţul agenţiilor ruseşti de presă a fost preluat de agenţia Associated Press, care a consacrat o relatare mai amplă manevrelor militare făcute de-a lungul flancului estic al alianţei Nord-atlantice … (10-4-2015 – Extern)
  • „Ruşii vor să intimideze ţările baltice, Polonia, Ucraina şi România, una după alta” de Mircea Ticudean
    Moscova a anunţat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană, cu participarea a 400 de militari şi 30 de piese de armament, folosind vehicule blindate şi 100.000 de runde de muniţie. Anunţul agenţiilor ruseşti de presă a fost preluat de agenţia Associated Press, care a consacrat o relatare mai amplă manevrelor militare făcute de-a lungul flancului estic al alianţei Nord-atlantice … (10-4-2015 – Extern)
  • Women Self Defense – 1947 de Editori ACUM
    Women Self Defense – 1947 (10-4-2015 – TV.ACUM)
  • A slujit România: modelul Noël Bernard (1925-1981) de Vladimir Tismăneanu
    Pe 25 februarie anul acesta ar fi împlinit 90 de ani. E mare păcat că prea puţini ne mai amintim. Există oare o stradă cu numele sau la Bucureşti ori în vreun alt oraş din România? Mi-e teamă că nu. De ce oare, domnule Sorin Oprescu? Va răspund eu: Pentru că nu ştim să ne respectăm propria istorie. Pentru că o desfigurăm şi o batjocorim. (9-4-2015 – Istorie si actualitate)
  • Tracomanii invadează Internetul (3) – Dacii (1 şi 2) de Mircea Munteanu
    Continuând serialul istoric dat ca produs BBC, ajungem la două episoade ce tratează despre daci, „Dacii 1″ şi ” Dacii 2″. Se începe cu statuile dacilor de la Roma şi cele ajunse prin alte capitale contemporane. O lungă expunere despre dacii reprezentaţi în porfir (rocă roşie, folosită exclusiv la statuile împăraţilor) sau alte roci, şi se lasă să se înţeleagă faptul că numai nişte persoane de excepţională valoare puteau fi reprezentate aşa. Da, dar nu ştim în ce constă valoarea lor… (6-4-2015 – Istorie si actualitate)
  • Natalia Macauley – Acrobaţie aeriană de Editori ACUM
    Natalia Macauley – Acrobaţie aeriană (2-4-2015 – TV.ACUM)
  • Ce influenţă poate avea Rusia în România? de Sabina Fati
    Rusia a avertizat România în legătură cu posibila desfăşurare de armament greu NATO pe teritoriul său. „Dacă conducerea României crede că poate mări prezenţa NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe militare puternice, ea va trebuie să fie conştientă de implicaţiile acestei măsuri”, a spus la un briefing de presă la Moscova purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse… (2-4-2015 – Intern)
  • Ispita fascistă a tovarăşului Putin, de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan de Vladimir Tismăneanu
    Vladimir Putin a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist. În aceste zile, la hotelul “Holiday Inn” din Sankt Petersburg, sub patronajulul partidului “Rodina” de orientare putinistă, are loc ceea ce antifrastic se numeşte “Forumul Conservator”. Sunt prezenţi reprezentanţii unor formaţiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii “Ordinii Europene” proclamate de Hitler… (1-4-2015 – Polemica)
  •  
    18.224.0.57