caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Politică administraţiei Obama şi Ucraina

de (10-4-2015)
5 ecouri

 
Rusia a masat nouă mii de militari în ajutorul celor circa 30-35,000 de luptători locali din estul Ucrainei, cu 400 de tancuri şi 700 de piese de artilerie.

Un editorial apărut în „Washington Post” se referă la politica administraţiei Obama în Ucraina. Cum este evaluată situaţia? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Editorialistul arată că, în timp ce atenţia opiniei publice internaţionale este concentrată asupra Orientului Mijlociu, situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte. În ciuda prevederilor acordului de încetare a focului de la 15 februarie, forţele ucrainene sunt atacate zilnic. Editorialul arată că lipsa de replică din partea Occidentului face şi mai probabil că ofensivă va fi înteţită.

Acordul prevede ca forţele sprijinite de Rusia să-şi retragă artileria, tancurile şi alt armament greu şi să le pună sub observaţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. În schimb, multe dintre armele respective sunt utilizate în atacurile zilnice şi Rusia trimite mai mult armament peste graniţa. Atacurile forţelor sprijinite de Rusia se concentrează în două zone: la nord de Doneţk şi aeroportul, precum şi la est de portul Mariupol. Acesta din urmă este văzut ca un obiectiv strategic pentru că ar putea oferi Rusiei legătură terestră cu Crimea pe care a ocupat-o. Experţi cred – arătat editorialul – că ofensiva rusească în regiunea Mariupol este iminentă.

O echipa de observaţie condusă de fostul comandant NATO, Wesley Clark, a evaluat că atacul s-ar putea produce în 60 de zile sau mai devreme. Clark declara că Rusia a masat nouă mii de militari în ajutorul celor circa 30-35,000 de luptători locali din estul Ucrainei, aceste forţe dispunând de 400 de tancuri şi 700 de piese de artilerie. Wesley Clark, citat de Washington Post mai arată că forţele ucrainene au ţinut piept până acum separatiştilor, dar nu şi armatei ruse, mult mai bine înarmată.

Generalul crede că dacă Statele Unite ar înarma forţele guvernamentale ucrainene, un atac al separatiştilor ar putea fi evitat. Cel puţin – mai spune generalul – Washingtonul ar trebui să pregătească armament şi să avertizeze că va fi trimis în caz de atac.

Chiar şi acum – arată editorialul – forţele ucrainene au nevoie de ajutor pentru a evita atacurile ruseşti. Dar – scrie Washington Post – preşedintele Obama continuă să se opună celor care-l sfătuiesc să înarmeze Ucraina, ignorând – la fel ca şi lideri europeni – violările acordului de încetare a focului. Oficialităţi americane şi europene spun că vor reacţiona dacă Rusia atacă într-adevăr Mariupol. „Dar rămânând pasivi acum, ei măresc probabilitatea unei astfel de ofensive” – se arată în editorial.

Valeriu Sela, 10.04.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Alexandru Grosu: (12-5-2015 la 17:33)

    In evenimentele din Crimeea, acum un an, rusii au pus mana pe navele militare ucrainene. Pe unele nave chiar echipele corabiilor au abordat drapelul rus (sf Andrei), alte nave au fost capturate, chiar luate la abordaj de catre sustinatorii Rusiei. A fost preluata de catre rusi o multime de tehnica militara ucraineana (blindate, artilerie, munitie) din unitatile militare ce stationau, la acel timp, in Crimeea.

    Daca intre Rusia si Ucraina nu este razboi, dupa cum afirma Putin, cum poate fi explicat faptul ca proprietatea militara a statului Ucraina ramane pe mana Rusiei? Este vreo lege internationala care poate face lumina in acest caz?

    Acum rusii sunt iritati la culme ca guvernul francez nu le transmite doua nave portelicoptere de tip Mistral, comandate de catre Flota Militara a Rusiei in Franta. Si cere despagubiri de la francezi: 3 miliarde de dolari. De ce Ucraina nu ar putea cere despagubiri de la Rusia?

  • Alexandru Leibovici: (12-5-2015 la 19:57)

    @Alexandru Grosu

    > alte nave au fost capturate, chiar luate la abordaj de catre sustinatorii Rusiei

    Erau susţinători ucraineni ai Rusiei? Sau erau trupe ruseşti (eventual de la baza maritimă a Rusiei din Sevastopol)?

    > De ce Ucraina nu ar putea cere despagubiri de la Rusia?

    Probabil pentru că Ucraină consideră ilegală ocuparea Crimeii şi deci şi toate exproprierile făcute acolo: flota, baze militare, întreprinderi de stat, imobilele administraţiei etc. Să ceară despăgubiri ar însemna că consideră ocupaţia ca fiind definitivă. (Doar o părere).

  • Alexandru Grosu: (12-5-2015 la 21:02)

    Prin sustinatorii Rusiei am in vedere acei locuitori ai Crimeei care au ajutat militarii rusi sa acapareze bazele militare si navale ucrainene. Adica niste activisti prorusi. Plus „omuletii verzi”, care erau in realitate militari rusi, insa fara de semne de distinctie ca apartin armatei ruse. Astazi, dupa ce Putin a povestit istoria „alipirii Crimeei” in renumitul film documentar „Crimeea – drumul spre Patrie”, nu mai are nimeni dubii cine au fost acei „omuleti verzi”. Erau militari rusi.

    https://www.youtube.com/watch?v=t42-71RpRgI

    Au participat la aceste evenimente si militarii ucraineni, care au tradat juramantul militar si au trecut de partea rusilor. De exemplu, vice-amiralul Berezovski, fiind numit comandant al flotei militare ucrainene de catre guvernul revolutionar din Kiev, a trecut de partea rusilor. A imbracat uniforma militara ruseasca, dind exemplu altor ofiteri si marinari ucraineni.

    Am gasit insa si marturii ale ofiterilor ucraineni, care au ramas credinciosi Ucrainei pana la capat.
    http://www.pravda.com.ua/cdn/cd1/2015year/krymarmy/

    In privinta despagubirilor, un deputat ucrainean a numit saptamana trecuta cifra de 300 miliarde de dolari, pentru prejudiciile din Crimeea si Donbas. Presa rusa a scris despre acest om ca despre un dement.

  • Dumitru Stoian: (19-5-2015 la 13:04)

    Pas cu pas, Putin merge pe drumul preconizat si realizat de Hitler… si, tot asa, pas cu pas politicienii europeni si americani – in buna parte, pasesc pe urmele premierului englez care, dupa rusinea dela München, coboara din avion la Londra, fluturand ,,victorios” actul care purta si semnatura lui Hitler consfintind Anschluss-ul si anexarea Sudetilor…

    Asa ca ce va urma? Ne spune Putin prin actiuni de anexare si intentii de cotropire, de asta data pe urmele lui Stalin. In acest timp hoardele flamande, ca si cele teroriste arabe, bat insistent la portile Europei si se infiltreaza consecvent, nu numai in camine si scoli, dar si in structurile statelor europene… Sub masca popoarelor ,,asuprite” si profitand de legislatia toleranta, ajunsi la a doua generatie, urca si in structurile politice… Vorba aia, daca-i multi-culti, sa fie tot ca la noi, in religie, si in economie, pana la daramarea totala a ceeace au facut 2000 de ani ,,necredinciosii”, in frunte cu ,,inamicii” notati si in Coran pentru a fi nimiciti, vesnic hulitii evrei…

    Acesta e tabloul neromantat al societatii noastre… Halal inceput de mileniu trei!…

  • Alexandru Grosu: (19-5-2015 la 18:43)

    Nu stiu ce sa spun. In privinta lui Putin cred ca aveti dreptate, domnule Stoian.

    In privinta Coranului si a religiei musulmane parca am niste indoieli. Nu cred ca trebuie confundata religia cu fanatismul religios, care inspira ura fata de acei, ce nu le impartasesc parerile si credinta. Sunt milioane de musulmani cinstiti si onesti, care nu doresc violenta. Sa ne amintim de geniul lui Ibn Sina (Avicena), de Omar Khayam de alti oameni de vaza ai lumii islamice. Cred ca putem invata de la ei, tot asa cum invatam de la chinezi, japonezi, tibetani sau indusi. Fiecare cultura isi are oamenii sai exceptionali. De exemplu domnul Raed Arafat, ministrul sanatatii al Romaniei. Este roman de origine siriana. Am citit in presa romaneasca multe lucruri bune despre dansul.

    Daca aruncam o privire in adancul istoriei gasim exemple de o comportare omeneasca a musulmanilor fata de evrei. Sa ne amintim de perioada de dupa Reconquista peninsulei Pirineice de catre crestinii catolici spanioli si portughezi, cand crestinii i-au fortat pe evreii locali, sub amenintarea cu punerea in afara legii, sa accepte religia crestina ori sa paraseasca tara. Multi fugari evrei au fost acceptati pe teritoriul din Africa de Nord si pe teritoriul Portii Otomane, de exemplu in Balcani. Cei ramasi in Spania au fost convertiti fortat la catolicism sau terorizati de inchizitie. Pe cand in Turcia, au putut sa-si pastreze viata, averea si religia.

    Totul difera de la caz la caz. Cred ca ar trebui sa intelegem ca toti suntem oamenii acestei planete, ca suntem legati unul de altul. Si sa ramanem impreuna oameni, indiferent de religie, rasa sau etnie…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Ruşii vor să intimideze ţările baltice, Polonia, Ucraina şi România, una după alta”

Moscova a anunţat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană, cu participarea a 400 de militari...

Închide
18.217.84.171