• ACUM.TV
  • August 2017
  • Salvat de doctori de Dorel Schor
    Multă vreme, îmi spune Menaşe, mi-am bătut capul cum să fac să intru în legătură cu Rozica la ora prânzului. – In ce problemă? Şi de ce tocmai la ora prânzului? – În problema prânzului, răspunde logic Menaşe. Ea termină serviciul la ora patru. Eu, pentru că mă întorc după amiază la slujbă, sunt acasă pe la unu. Şi trebuie să pregătesc masa pentru copii. E adevărat că Rozica găteşte, totul e în frigider, dar poate îmi spui tu în care oală se află supa, ce să dau la felul doi, dacă trebuie să încălzesc compotul şi aşa mai departe… …continuare (31-8-2017 – Umor)
  • Avocado de Dorel Schor
    – Of, îmi spune o vecină, ştii la cât a ajuns un kilogram de avocado? – La cât? întreb eu politicos. – Nu mai întreba, îmi răspunde. O avere! Atâta costă, mai bine să nu ştii… Mă întâlnesc puţin mai târziu cu dentistul Kleinergrois… (26-8-2017 – Umor)
  • Omul cu care stai la masă de Florin Predescu
    Vine timpul să ne despărţim de prieteni şi nu apucăm întotdeauna să ne luăm rămas bun. Dar aceasta în speranăţa că „moartea e o revedere” (Mircea Ivănescu) (26-8-2017 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Telespectator de Ion Nedelescu
    Tocmai s-a încheiat meciul Steaua – Sporting Lisabona din Liga Campionilor Europei, meci pe care Steaua l-a pierdut la un scor pe care mi-e şi ruşine să-l amintesc. Ce-mi place la echipele româneşti este că sunt constante: pierd mereu. Adică dacă pariezi pe ele că vor pierde, câștigi întotdeauna pariul… (24-8-2017 – Sport)
  • Conştiinţa curată de Dorel Schor
    Sunt şi cazuri atipice, când un hoţ mic fură de la un hoţ mare… // L-au convins să vină la lucru, dar nu să şi lucreze. // Dacă stai mult pe lângă copii, întinereşti. Uneori chiar mai mult decât crezi. // Prostia şi răutatea se învaţă uşor… (21-8-2017 – Umor)
  • Subiecte la zi de Dorel Schor
    Nu de mult am primit o scrisoare foarte măgulitoare de la un cititor. „Apreciez mult schiţele dumitale umoristice, scria el, care mă fac să zâmbesc şi chiar să râd uneori şi care sunt scrise corect gramatical. Toate mi-au plăcut în afară de una, în care faci aluzie la un tip care a avansat în serviciu pe bază de pile, cea ce după părerea mea nu e adevărat…” (19-8-2017 – Umor)
  • Soarele ca un gong peste lume de Florin Predescu
    Într-un joc al amintirii, al trecerii anilor, elementele cosmice ne uimesc încă şi ne conduc paşii, indiferent de interpretarea filozofică, religioasă, astronomică… (15-8-2017 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Sculptorul-ceramist Patriciu Mateescu de Ileana Costea
    În Mai 2017 Patriciu Mateescu a împlinit 90 ani. Este impresionant că la această vârstă venerabilă el continuă să lucreze în atelierul adiacent casei din Dayton, statul New Jersey, unde s-a mutat din California în anii 80. Casa și grădina lui sunt un adevărat muzeu de artă, pline cu numeroasele și variatele lui lucrări, jucăușe sau puternice, negre, albe, aurite, argintate, sau viu colorate… (14-8-2017 – Album)
  • Ora de baie de Dorel Schor
    Sunt exasperat! îmi spune Eliahu Iliescu. Când ţi-e lumea mai dragă, apare câte un musafir nepoftit, câte un vecin dornic să stea la taclale… Şi când asta? La ora când aş vrea să mă odihnesc, când copiii sunt liniştiţi, când se recomandă să nu se facă vizite… (11-8-2017 – Umor)
  • Simptomele nevrozei de Dorel Schor
    Domnul Oiţerman despădureşte ziarul cu gesturi leneşe şi-mi arată un articolaş: „A escrocat un milion”. – Tipul ăsta care a escrocat un milion o să scape destul de ieftin, mă informează el. Avocatul lui a reuşit să demonstreze în instanţă că n-a făcut-o cu intenţie. Clientul lui suferea încă din copilărie de nişte complexe… (6-8-2017 – Umor)
  • Călin Cazan: desene şi caricaturi (4) de Călin Cazan
    În această săptămână continuăm publicarea unor desene ale lui Călin Cazan (4-8-2017 – Album)
  • Recuperarea lui Mircea Vulcănescu? de Laszlo Alexandru
    În ultima perioadă a revenit pe scena publică discuția în legătură cu Mircea Vulcănescu. Ocazia a fost dată de rebotezarea liceului tehnologic din sectorul 4 al Capitalei, care-i purta numele. Oficialitățile statale au constatat că se impunea schimbarea numelui școlii, în virtutea legii 217/2015, care interzice elogierea prin statui, nume de străzi și nume de instituții a celor condamnați pentru crime de război… (29-8-2017 – Istorie si actualitate)
  • Cazul Gheorghe Ursu: Instanţa a pus sechestru pe bunurile şi pe o treime din pensiile torţionarilor de Editori ACUM
    Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, să pună sechestru asigurător pentru acoperirea despăgubirilor cerute de părţile civile, pe bunurile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu – Marin Pârvulescu, Tudor Postelnicu şi Vasile Hodiş – până la valoarea de 3.100.000 de euro. (29-8-2017 – Comunicate de presa)
  • Strategia administraţiei Trump pe frontul din Afganistan de Valeriu Sela
    Preşedintele Trump şi-a făcut cunoscută strategia în Afganistan, într-o alocuţiune rostită la o ora de maximă audienţă. Ce aduce nou această strategie? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington… (22-8-2017 – Extern)
  • O televiziune prorusă în România? de Sabina Fati
    Consiliul Național al Audiovizualului de la București a amânat intrarea televiziunii proruse RTR pe piața audiovizualului din România, dar Banca Internaţională de Investiţii, instituţie multinaţională de dezvoltare cu sediul la Moscova a cumpărat o parte din acțiunile companiei române Digi, după listarea pe bursă a acesteia… (21-8-2017 – Romania)
  • Cum face diaspora să supraviețuiască economia țărilor sărace de Editori ACUM
    Banii trimiși din străinătate constituie o parte importantă a produsului intern brut (PIB) a majorității țărilor din lumea a treia, ba chiar și a unor economii emergente cum e, de pildă, India. India și China sunt pe primele locuri în funcție de masa monetară brută trimisă acolo, însă raportat la PIB, pe primele locuri din lume se află câteva din fostele republici sovietice şi foste ţări socialiste… (20-8-2017 – Economic)
  • Spiritul revoluționar, spiritul critic și interogațiile fierbinți de Vladimir Tismăneanu
    Secolul XX a fost unul al fanatismelor ideologice, al utopiilor redemptive și al pasiunilor colectiviste. Una din cărțile la care țin în chip deosebit este Cum am devenit huligan de Mihail Sebastian. Apariția în 1935 a acelei cărți, ca ripostă la controversele generate de incendiara prefață a profesorului Nae Ionescu la romanul De două mii de ani (1934), o tentativă de justificare logică a antisemitismului teologic… (20-8-2017 – Libris)
  • Jurnalistul Dmitrii Gordon despre Mihail Saakaşvili şi despre Gruzia de Editor Politica Externa
    Mihail Saakaşvili nu are nici cea mai mică nevoie de mine ca avocat. Eu am fost de multe ori în Georgia, în Gruzia sovietică, o republica înfloritoare, unde oamenii erau foarte bogaţi, şi unde gruzinii care nu circulau pe maşini de tip „Volga”, ci pe mașinile modeste „Jiguli”, deja nu mai erau consideraţi atât de „respectabili”. Gruzia era o republica coruptă, cea mai coruptă republica din Uniunea Sovietică, toţi ştiu cum au trăit gruzinii pe timpul puterii sovietice… (13-8-2017 – Ucraina)
  • Tentativele din 2016 de la Washington ale guvernului Rusiei de a abroga Legea Magnitskii: depoziţia lui William Browder (2/2) de Editor Politica Externa
    (Partea a 2-a) Depoziţia omului de afaceri William Browder în faţa Senatului despre tentativele de la Washington din anul 2016 ale guvernului Rusiei de a obţine abrogarea Legea Magnitskii, precum şi asupra persoanelor care au desfăşurat aceste tentative, încălcând Legea de înregistrare a agenţilor străini prin aceea că nu au dezvăluit rolul lor de reprezentanţi ai unor interese străine. (10-8-2017 – Marturii)
  • Tentativele din 2016 de la Washington ale guvernului Rusiei de a abroga Legea Magnitskii: depoziţia lui William Browder (1/2) de Editor Politica Externa
    Depoziţia omului de afaceri William Browder în faţa Senatului despre tentativele de la Washington din anul 2016 ale guvernului Rusiei de a obţine abrogarea Legea Magnitskii, precum şi asupra persoanelor care au desfăşurat aceste tentative, încălcând Legea de înregistrare a agenţilor străini prin aceea că nu au dezvăluit rolul lor de reprezentanţi ai unor interese străine. (4-8-2017 – Marturii)
  •  
    3.133.109.58