caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

„Susțin nevoia unui guvern PD-L – PNL, cu sprijin UDMR” – interviu cu Cristian Preda

de (11-7-2010)
9 ecouri


Recent europarlamentarul Partidului Democrat-Liberal (PD-L), Cristian Preda, fost consilier al președintelui Băsescu,  cerea într-un interviu acordat cotisianului România liberă (http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/preda-ma-tem-ca-boc-se-va-agata-de-functie-ca-tariceanu-192359.html) demisia cabinetului Boc.Domnul Preda este cunoscut ca unul dintre cei mai independenți fruntași ai partidului pro-prezidențial. I-am cerut câteva precizări în legătură cu acest interviu.

1) Ați sugerat că guvernul Boc ar trebui să demisioneze. Cine ar trebui să devină prim-ministru și implicit lider al PD-L?
Am spus ce aș face eu în ipoteza – foarte-foarte improbabilă – că m-aș afla în locul premierului și nu aș mai avea susținere nici în sânul propriului partid. Pe de altă parte, nu e nimerit ca premierul din rândurile PD-L să fie și liderul PD-L. O asemenea identificare are sens în sistemele parlamentare. Nu e cazul României. La momentul potrivit, voi spune și cine cred că ar putea fi un bun premier. Ca și un bun lider PD-L. E vorba de persoane cu o mare notorietate și care se bucura de credibilitate.

2) Președintele Traian Băsescu, care este și liderul de facto al PD-L, nu are și el o responsabilitate în situația în care se găsește guvernul Boc?
Traian Băsescu nu este liderul de facto al PD-L. Acesta e un mit care îi impiedică pe adversari și pe comentatori să înțeleagă situația politică.

3) Ați sugerat formarea unei alte majorități parlamentare mai solide. Aveți în vedere varianta PD-L – PNL – UDMR, propusă de revista ACUM îmediat după alegerile parlamentare din 2008 și reluată după alegerile prezidențiale din 2009?
Cred în coerență și, de aceea, susțin nevoia unui guvern PD-L – PNL, cu sprijin UDMR. Mai ales în timpuri de criză e bine să eviți o majoritate atât de fragilă precum cea de azi. Mi-e greu să accept că în 2008 s-a putut forma un guvern PD-L – PSD, iar acum – când e nevoie de stabilitate politică – nu e posibil un guvern PD-L – PNL. În România, avem nevoie de negociere inteligentă, nu de agravarea tensiunilor.

Ecouri

  • andras iosif: (13-7-2010 la 10:28)

    Raspunsul la intrebarea 2 spulbera mitul de dizident intra-pdl al d-lui cristi preda.
    in favoare aipotezei, excluderea altor membri cu mai mult lest inertial pentru mai mici abateri de la unitatea de nezdruncinat a pdl.
    nici macar un copil de gradinita nu poate crede contrariul evidentei .
    Prezumtivele imixtiuni ale presedintelui Iliescu in politica guvernelor PSd , atat de criticate de pd a l’epoque erau mici flirturi camaraderesti pe langa intrarea cu bocancii (ev. slapii) marinaresti ale grobianului marinar in actul de guvernare.
    la intrebarea 3 sau repondentul este incoerent ori s-a strecurat o greseala de transcriere
    …susțin nevoia unui guvern PD-L – PNL, cu sprijin UDMR.

    …nu e posibil un guvern PD-L – PNL. În România, avem nevoie de negociere inteligentă, nu de agravarea tensiunilor

    chair UDMR sa faca diferenta???

  • Petru Clej: (13-7-2010 la 11:37)

    Răspunsul la întrebarea dumneavoastră din final, domnule Andraș, este NU, UDMR nu face nicio diferență. Acest partid campion la oportunism, că deh tot ungurul din România este și el ca toți românii imparțial, a făcut parte din aproape toate aranjamentele la guvernare din 1996 încoace:

    1) Coaliția de guvernare CDR – PD – UDMR 1996 – 2000
    2) Alianța cu PSD 2000 – 2004
    3) Coaliția de guvernare PNL – PD – UDMR – PC 2004 – 2007, după ce sprijinise candidatura lui Năstase la președinție și se pregătea să guverneze chiar după înfrângerea acestuia, dacă nu intervenea gafa lui Iliescu și grațierea lui Miron Cozma, contrasemnată de Adrian Năstase.
    4) Coaliția minoritară PNL – UDMR cu sprijin PSD 2007 – 2008
    5) Coaliția minoritară PD-L – UDMR din 2010 după ce în 2007 votase suspendarea lui Băsescu și îl sprijinise pe Geoană la prezidențialele din 2009.

    Dacă mai adaugă că Bela Marko este lider al partidului unic (practic) unguresc din România din 1992 (doar Vadim e mai longeviv în postul de lider de partid), avem imaginea unui partid la fel de mediocru, corupt și dezgustător ca și celelalte cu care s-a perindat la guvernare. Și adaug că ungurii din România nu sunt cu nimic mai breji decât românii din România când vine vorba de alfabetizare (ca să nu spun analfabetism) politică.

  • Raymond Luca: (13-7-2010 la 12:30)

    Domnule Clej,

    Este drept ca dl. Preda pare unul dintre politicienii PD mai independenti in gandire (rara avis!). Din pacate specia ca atare este pe cale de disparitie si nu doar in PD, dar acolo se vede mai pregnant. Pe de alta parte, mai cred ca dl Preda este „lasat” sa fie (mai) independent din cine stie ce calcule interne de partid, sau de mai sus. Daca dl. Preda era parlamentar in Romania si ar fi votat pentru motiunea opozitiei, daca tot dorea demiterea guvernului Boc, ma intreb care-i era soarta astazi? Asa, de la Bruxelles ii da mana, sau e „lasat”, asa cum am mai spus, ca da bine sa ai o mica si controlata opozitie in partid.
    Raspunsul la a doua intrebare este cumva revelator. Deci in opinia dlui Preda nu dl. Basescu este liderul de facto al PD, ci altcineva. Oare cine? Cine a anuntat recentele masurile de austeritate? Boc sau Basescu? Aceste masuri sunt atributia executivului si prin duritatea lor nu puteau fi anuntate public decit de omul cu cea mai mare greutate / credibilitate din executiv, respectiv seful partidului de guvernamint, deci … dl. Basescu! Tocmai acest permanent amestec al dlui Basescu in treburile guvernarii si ale vietii interne de partid (vezi intilnirile de la Snagov cu activul PD), care nu inseamna altceva decit noi si noi incalcari ale Constitutiei, face imposibila orice apropiere a PNL de PD in ideea formarii unei noi majoritati.

  • Petru Clej: (13-7-2010 la 13:57)

    Si atunci, domnule Luca, oare care sa fie solutia, cand vicepresedintele PSD spunea la RFI ca o alianta a partidului sau cu PNL ar o fi o struto-camila ideologica? Vreti sa va aliati cu partidul responsabil in cea mai mare masura de situatia de azi a Romaniei? De partidul care a militat constant in ultimii cinci ani si acum e pe cale sa determine abolirea cotei unice de impozitare a veniturilor si profiturilor?

    Sper ca nu doriti refacerea catastrofalei coalitii PD-L – PSD, care a luat nastere si ca rezultat al miopiei politice a lui Calin Tariceanu dupa rezultatul sau slab la parlamentarele din 2008?

  • Raymond Luca: (13-7-2010 la 14:50)

    Cit sunt unii sau altii responsabili de ce s-a intimplat in Romania in ultimii 5 ani, sau mai multi, ramine o dezbatere mai ales pentru istorici, analisti, comentatori politici si mai putin pentru politicieni. Politicianul este dator sa gaseasca solutii pentru azi, miine, in cel mai bun caz pentru un orizont de cca. 4 ani (daca are un dram de viziune). Pentru ca daca ar fi sa ne uitam in urma, este oare mai responsabil partidul care in ultimul an si jumatate a reusit „performanta” sa adune la datoria publica o suma mai mare decit toata datoria acumulata in toti ceilalti 18 ani de dinainte? Greu de spus …
    Cit despre „miopia” lui Tariceanu, si aici ar fi de discutat, dar nu cred ca este neaparat un subiect important azi.
    Solutia cea mai corecta azi ar fi organizarea de alegeri anticipate, dar e greu de crezut ca se va ajunge aici din motive care tin pe de-o parte de mecanismul constitutional foarte greoi, dar si de lipsa de dorinta a majoritatii de a risca pierderea puterii, asa cum arata toate sondajele. In absenta acestei solutii, repet, cea mai corecta, nu ne ramine decit sa incercam o solutie de avarie, anume schimbarea guvernului Boc si instalarea unui nou guvern bazat pe o majoritate conjucturala formata din PNL, PSD si UDMR, sau minoritar, doar PNL si UDMR in cazul in care PSD nu participa direct, dar acorda sprijin punctual in Parlament. Ultimele doua solutii depind si de respectarea Constitutiei de catre presedinte, care in alte doua rinduri a avut interpretari si decizii neconforme cu prevederile constitutionale. Diferenta azi consta in posibilitatea mult mai probabila a suspendarii lui Basescu daca si de data asta va interpreta Constitutia la bunul sau plac. Mult mai putin probabila devine solutia unui guvern PNL, PD si UDMR atita timp cit PD este foarte legat de Basescu. Cit despre refacerea coalitiei PSD – PD, la ora asta pare imposibila daca ar fi sa-i credem pe pesedisti si nu vad de ce nu i-am crede.

  • Petru Clej: (14-7-2010 la 05:36)

    Domnule Luca, am scris despre soluția alegerilor anticipate, deși nu știu dacă ce va ieși din urne nu este aceeași structură politică total compromisă – inclusiv PNL. Dar trebuie să defilăm cu clasa asta submediocră pe care o avem. Cât despre soluțiile conjuncturale despre care vorbiți mi se par inacceptabile. Cred că glumiți când vorbiți despre guvern minoritar PNL – UDMR cu sprijin PSD, poate n-ați remarcat dar suntem în 2010 nu în 2007 – 2008, iar între timp PNL a pierdut alegerile parlamentare din 2008 și pe cele prezidențiale din 2009, deci este un perdant pe toată linia.

    Cât despre o variantă PSD – PNL – UDMR, mă cutremur la gândul unui Victor Ponta prim ministru, ar fi triumful vacuității și al demagogiei. În plus, îmi închipui cum va coabita acest politician sintetic, prefabricat în laboratoarele PSD cu președintele Băsescu.

    Nu vă apucă jalea, domnule Luca, atunci când vă uitați în jur și vedeți această vale a plângerii?

  • Raymond Luca: (14-7-2010 la 11:00)

    Alegerile anticipate ar elimina aceasta creatie artificiala, UNPR, din Parlament si ar reduce fara indoiala procentul PD. Nu am niciun dubiu ca PNL ar obtine un scor mai bun ca in toamna lui 2008, la fel PSD. Rezultatul alegerilor ar determina o alta majoritate decit cea de acum, deci ar crea premize favorabile alcatuirii unui alt guvern, evident mai bun.
    In 2008 PNL a obtinut cel mai bun scor electoral din istoria sa din ultimii 20 de ani, deci e greu de spus ca ar fi iesit infrint. La fel si la prezidentiale, PNL a avut un rol important, chiar daca a pierdut, iar Crin Antonescu, fie ca va place sau nu, si-a consolidat pozitia de lider al opozitiei. Totusi, nu uitati ca Basescu a cistigat alegerile cu o diferenta minima, 0.67%, si a pierdut alegerile in tara. Daca ar fi sa gandesc ca dvs, cum PNL „este un perdant pe toata linia” si m-as cutremura una-doua, n-ar trebui sa mai fac nimic, sa ma complac in a astepta oarece firmituri de la masa PD & Basescu! Cu tot respectul cuvenit, nu gandesc ca dvs si ma bucur.

  • Petru Clej: (14-7-2010 la 11:39)

    Domnule Luca,

    La patru alegeri consecutive: europene 2007, parlamentare 2008, europene 2009, prezidentiale 2009, a iesit de fiecare data pe locul 3 cu cel mult 20 la suta din voturi. Daca asta nu inseamna perdant pe toata linia inseamna ca aveti asteptari destul de reduse pentru acest partid.

    Altfel, remarc menajamentele la care apelati cand e vorba de PSD. Eu inteleg ca sunteti politician si eu ma bucur ca si dumneavoastra ca gandim diferit. Mi s-ar face sila sa fiu nevoit la compromisuri cu partidul din cauza caruia, in buna masura, am parasit Romania.

    Va felicit, domnule Luca, ati ajuns in 2010 aliat cu un partid condus de jucaria cuplului Iliescu – Nastase.

    Ma cutremur la gandul ca, daca ajungeti la alianta sinistra cu PSD, veti fi nevoit sa votati abrogarea cotei unice de impozitare a veniturilor, singura masura de succes a guvernului Tariceanu.

  • Raymond Luca: (14-7-2010 la 12:35)

    Asteptarile mele legate de PNL sunt realiste avind in vedere contextul general si istoric din Romania ultimilor 20 de ani. Sigur ca as fi deosebit de fericit ca PNL sa ajunga la peste 50% la urmatoarele alegeri si sa poata guverna singur, fara aliati mai mult sau mai putin incomozi. Dar daca as crede asa ceva m-ati banui ca nu sunt in toate mintile si nu ati gresi. In atari conditii chiar si locul 3, eu zic ca suntem pe 2 acum, este un loc onorant in masura in care reusesti sa-ti impui masuri liberale in actul guvernarii. In Romania trebuie sa te astepti la o lunga tranzitie catre normalitate, chiar si azi, dupa 20 de ani de la schimbarea de regim.
    Domnule Clej, eu nu voi fi aliat cu Iliescu & Nastase niciodata! Poate s-a uitat, dar eu sunt primul parlamentar caruia i s-a incercat ridicarea imunitatii parlamentare la cererea guvernului PDSR Vacaroiu! S-a intimplat in 1994. Personal am avut de suferit: ca om de afaceri nu am mai avut acces in nici o banca din tara, nu mai vorbesc de cotroalele autoritatilor de tot felul, care evident n-au gasit nimic ilegal, iar sotia mea a fost data afara din slujba! Daca pentru dvs a fost doar in buna masura motivul plecarii din tara, pentru mine si familia mea a fost principalul motiv. Deci eu nu sunt un prieten al PSD si nici nu ma grabesc sa devin aliat politic cu acest partid. Din pacate trebuie sa recunosc ca astazi PD & Basescu sunt infinit mai periculosi pentru existenta democratiei in Romania. Este o recunoastere amara, foarte amara domnule Clej.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ghimpu exclus din lista invitatilor la „ziua de nastere” a presedintelui Ucrainei

Umbrita de numeroasele conflicte bilaterale, Comunitatea Statelor Independente s-a adunat in sedinta informala la Ialta. Initiativa apartine liderului ucrainean Ianukovici...

Închide
3.135.184.186