În săptămâna premergătoare întâlnirilor la nivel înalt G8 și G20, au avut loc demonstrații pașnice în districtul financiar al orașului Toronto. Se anticipaseră însă manifestări violente, bazate pe istoria acestor reuniuni din anii precedenți.
Organizarea și paza necesară delegațiilor a costat statul canadian în jur de 1.24 miliarde de dolari. O mulțime de companii, cu sediul în această zonă a metropolei, și-au întrerupt sau transferat activitatea pe perioada săptămânii trecute, cu precădere în zilele de joi și vineri, când se preconizau demonstrații în masă.
Alte instituții, cum ar fi tribunalul, teatrele, restaurantele și-au închis porțile pentru câteva zile. Bani pierduți, activități întrerupte, cu o multitudine de implicații sociale și economice.
Întâlnirea G8 s-a desfășurat în stațiunea Deerhurst – Huntsville (Ontario), pe parcursul a două zile, încheindu-se pe data de 26 iunie, printr-un comunicat ce condamnă Iranul și Coreea de Nord, subliniind prezența unor amenințări grave la adresa păcii și securității globale. Au participat liderii celor 8 state membre – Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel, Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy, Dmitry Medvedev, Naoto Kan, Stephen Harper și Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.
În tot acest timp, districtul financiar al orașului Toronto fremăta în demonstrațiile zilnice care au avut loc. Protestatarii pașnici manifestau pentru o varietate de interese – economice, condiții de muncă și mediu înconjurător. Se auzeau lozinci ca de exemplu „Luptați împotriva sărăciei! Bogații să plătească!” „Un acoperiș pentru fiecare!”
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 iunie, liderii națiunilor G8 s-au alăturat colegilor lor din grupul G20, în Toronto, pentru a discuta starea economiei mondiale. Întrevederile au continuat până duminică, fiind axate pe reducerea deficitelor bugetare naționale, crearea de noi locuri de muncă și reducerea discrepanțelor între balanțele comerciale.
Locul de desfășurare al acestor întâlniri, Metro Toronto Convention Centre, a fost înconjurat cu garduri înalte de beton și apărat de o mulțime de polițiști și armată.
Din nefericire, demonstrațiile pașnice a peste 10 mii de protestatari anti-G20, care au mărșăluit prin centrul orasului Toronto, s-au transformat în scene de violență nemaintâlnite în această metropolă, datorită unor grupuri de vandali.
Se pare că ar fi vorba despre strategia „Black bloc”, care a fost folosită în demonstrațiile anti-G20 din ultimele decenii și care constă în grupuri de indivizi (anarhiști), îmbrăcați în veșminte negre, cu glugă și măști, căști de skateboard, care se infiltrează în manifestațiile de anvergură și atacă simbolurile capitalismului. În momentul în care poliția reactionează, acești protestatari își schimbă hainele negre și se topesc în mulțime.
Ca urmare, vitrinele magazinelor și băncilor din inima districtului financiar au fost sparte, folosindu-se bâte de baseball, ciocane, mingi de golf, tonomate de ziare. Bucățile de sticlă au fost aruncate în polițiști.
Patru vehiculele de poliţie au fost incendiate, trimițând nori de fum negru în aer. Ofițerii de poliție care au încercat să protejeze vehiculele au fost înconjurați de către protestatari, scuipați, agresați.
Pe durata a câtorva ore de confruntări, forțele de ordine au fost atacate cu pietre, cărămizi și sticle, neînregistrându-se însă, vătămări corporale majore.
Pentru prima dată în Toronto, cel mai mare oraș din Canada, poliția a folosit gaze lacrimogene în confruntarea cu protestatarii , dar, așa după cum a specificat șeful Poliției, numai după ce s-a dat publicului un avertisment cu privire la utilizarea iminentă a acestora. S-a negat faptul că s-a tras cu gloanţe de cauciuc.
O mare parte din zonă a fost închisă de către forțele de securitate. Circulația a fost oprită, nici un vehicul nu se vedea în inima Toronto-ului, cu excepția poliției călare sau pe biciclete. Metroul a fost suspendat, tramvaiele, autobuzele, accesul la stația de tren din zonă, oprite. Spaţiul aerian peste centrul orașului a fost închis, de asemenea Gardiner Expressway, una dintre arterele majore de trafic. Unele spitale, hoteluri, companii şi atracţia turistică „Eaton Centre” au fost, de asemenea, închise, în cazul spitalurilor, doar urgențele fiind acceptate. Concertul lui Andre Rieu, care urma să aiba loc la Air Canada Centre, a fost amânat.
Un purtător de cuvânt al primului-ministru canadian Stephen Harper, a declarat că libertatea de exprimare este un principiu al democraţiei noastre, dar huliganii care au escaladat violenţa nu reprezintă în nici un fel, modul de viaţă canadian.
Primarul Toronto-ului, David Miller a acuzat, de asemenea, un mic grup de huligani pentru violenţa din seara zilei de sâmbătă, acest grup nefiind reprezentativ pentru protestatarii pașnici din această săptămână.
Întrebarea prezentă acum pe buzele tuturor canadienilor, la sfârșitul celor trei zile de întâlniri la nivel înalt, este „A MERITAT”?
În esență, liderii G20 s-au pus de acord asupra unei inițiative în valoare de câteva miliarde de dolari pentru îmbunătățirea sănătății mamelor, măsuri mai clare de responsabilitate și asupra unei strategii bazate în primul rând pe creștere economică.
Pentru organizarea și paza demnitarilor prezenți la aceste două reuniuni la vârf, G8 și G20, au fost cheltuiți 1.24 miliarde de dolari (din taxele plătite de contribuabilii canadieni), în timp ce grupuri de protestatari au vandalizat districtul financiar Toronto. Poliția a intervenit cu întârziere, arestând peste 600 de persoane pe parcursul a două zile. Locul de întâlnire al liderilor, în miezul orașului, a paralizat întreaga zonă timp de o săptămână, iar implicațiile economice și sociale se vor resimți încă mult timp de acum înainte.
Și atunci, A MERITAT?
Intrebare:
Mondializarea impune adaptarea la economia globala in care orice are importanta si in care companiile gigant se unesc pentru a face fata concurentei si a rezista.
In domeniul politic nu se intimpla acelasi lucru.
Nu exista nici macar doua tari care sa se fi unit, tot tarile mari isi pastreaza pozita dominanta si incercarea de integrare Europeana bate pasul pe loc.
In loc sa vedem doua economii ale celor mari sa se uneasca vedem cum se razboiesc.Europa nu prea se intelege cu SUA iar la intilniri G tot interesaul national preleveaza.
In loc sa se reduca numarul de tari G, acest numar se mareste, de la G4 la G11 la G20 si tot asa mai departe.
Cu alte cuvinte fiecare tara isi apara interesele si numai citeva economii mari pot sa dicteze totul.
Acolo unde exista multe opinii apar multe divergente.
A-ti vazut doua tari din Europa sa se uneasca ?
Unde mergem ne scindam.Pina si Belgia vrea sa se destrame.
Ne introarcem la feudalism?