caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Teoria conspirației sau fuga de realitate

de (27-6-2010)

Din când în când în viața publică din România apare câte un zvon cu privire la forțe oculte ale căror acțiuni malefice sunt menite să subjuge bravul popor român, fie prin “cipul Diavolului” 666 din pașapoartele biometrice, fie prin infectarea cu virus H1N1 a populației sau conspirațiile continue din decembrie 1989 pentru acapararea puterii în stat, inițiate din umbră de organizații sau grupuri mai mult sau mai puțin tenebroase: francmasoneria, evreii, KGB, CIA, etc.

 Românii nu sunt nici pe departe singurii predispuși la astfel de tentații, după cum se poate citi în cartea “Voodoo Histories – How Conspiracy Theory has shaped modern history”, de David Aaronovich, apărută la editura Vintage Books din Marea Britanie în 2009.

Aaronovich este jurnalist, publică cu regularitate în cotidianul Times și este cunoscut pentru vederile sale moderate de stânga. În această carte el enumeră câteva din teoriile conspirației care au marcat istoria ulimilor 150 de ani: Protocoalele Înțelepților Sionului, marile procese staliniste din anii ’30, McCarthysmul, asasinarea lui John Kennedy, moartea Marlynei Monroe și a prințesei Diana, Codul Da Vinci sau 11 septembrie 2001.

Autorul povestește cum i-a venit ideea scrierii acestei cărți: pe când filma în Gaza pentru un documentar, Kevin, cameramanul BBC i-a expus, vorbind extrem de serios, despre faptul că aselenizările nu au avut loc în realitate niciodată și că totul a fost un imens truc regizat de NASA cu sprijinul guvernului Statelor Unite. Nu se putea spune despre Kevin că nu era un om informat și rațional. Și totuși, el a susținut cu „argumente” o asemenea elucubrație.   

David Aaronovich explică modul în care milioane de oameni, unii extrem de educați, ajung să colporteze astfel de teorii, iar istoria Protocoalelor Înțelepților Sionului este extrem de semnificativă. Este dovedit de multă vreme că autorul acestui presupus text scris de “evrei” e Piotr Ivanovici Racikovski, agent al Ohranei (poliția secretă) țariste la cumpăna dintre secolele XIX – XX, plagiind literalmente un text vechi de circa o jumătate de secol scris de un francez pe nume Maurice Joly, al cărui “Dialog în iad dintre Machiavelli și Montesqieu” era o satiră la adresa ambițiilor politice ale împăratului Napoleon al III-lea.

Deși reprezintă un fals ordinar, Protocoalele au avut și continuă să aibă un impact nefast. Pentru Adolf Hitler, Protocoalele au fost una dintre cărțile de căpătâi și nu este exagerat să se spună că au constituit unul dintre izvoarele teoretice al antisemitismului politic care a culminat cu Holocaustul.

Astăzi, Protocoalele în pofida discreditării totale a sursei de proveniență, continuă să fie textul de referință al multor antisemiți și în multe țări musulmane se vinde în continuare în milioane de exemplare, beneficiind de o susținere semi-oficială.

Veți spune că David Aaronovitch, intelectual evreu de stânga, ai cărui părinți au fost în urmă cu jumătate de secol comuniști convinși, are un parti-pris. În fapt, el pune pe picior de egalitate toate teoriile conspirației, considerând la fel de absurde acuzațiile de dreapta că președintele Bill Clinton și administrația a organizat atentatul cu bombă de la Oklahoma City din 1995, ca și acuzațiile venite de la stânga că președintele George Bush s-ar afla de fapt în spatele atentatelor din 11 septembrie 2001, care au căpătat o proliferare extremă mai ales datorită internetului.

Aaronovitch se întreabă în final de ce apelează oamenii la teoria conspirației și ajunge la concluzia că în esență e vorba de dorință firească a minții omenești de a găsi o explicație la orice și o repulsie față de caracterul adeseori haotic și neatractiv al lumii reale.

El ajunge la explicația obișnuită a paranoiei. El consideră că prin teoria conspirației, mulți oameni se consideră luați în seamă și o citează pe celebra publicistă Susan Sontag care spunea:  “Îi invidiez pe paranoici, ei chiar cred că lumea le dă atenție.” Este o dorință omenească de a fi băgat în seamă, care ia această formă.

Dar teoria conspirației nu e doar o defulare, ea poate reprezenta un pericol dat fiind potențialul de manipulare. Istoricul Stephen Ambrose este de părere că ascensiunea nazismului și declanșarea celui de-al doilea război mondial a fost puternic favorizată de mitul împărtășit de mulți germani după primul război mondial al “înjunghierii pe la spate”, al trădării care ar fi dus la înfrângerea Germanieim în 1918.

Personal, împărtășesc pe deplin punctul de vedere al lui David Aaronovitch, teoria conspirației reprezintă în ultimă instanță o încercare a unor frustrați de a raționaliza o realitate  care, în mod inevitabil, este nesatisfăcătoare și, mai rău de a găsi țapi ispășitori pentru toate lucrurile rele sau neplăcute care ni se întâmplă.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
G8 și G20 – cele mai costisitoare întâlniri la nivel înalt din istorie

Pentru organizarea și paza demnitarilor prezenți la aceste două reuniuni la vârf, G8 și G20, au fost cheltuiți 1.24 miliarde...

Închide
18.189.2.122