caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Nicolae Şt. Noica – «Palatul Patriarhiei»

de (27-9-2009)

Editura Cadmos, 2008
ISBN 978-973-88557-6-2, 112 pagini
Format 23/31, 80 lei

În toamna anului 2008 a fost lansată la Bucureşti cartea «Palatul Patriarhiei – de la Camera Deputaţilor la Casa Bisericii», autor prof. dr. ing. Nicolae Şt. Noica, ex-ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în perioada 1996-2000.

În toamna anului 2008 a fost lansată la Bucureşti cartea «Palatul Patriarhiei – de la Camera Deputaţilor la Casa Bisericii», autor prof. dr. ing. Nicolae Şt. Noica, ex-ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în perioada 1996-2000.

La realizarea volumului «Palatul Patriarhiei – de la Camera Deputaţilor la Casa Bisericii», au colaborat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Daniel, arhitecţii Peter Derer (capitolele «Palatul Patriarhiei. Prezentare urbanistică», «Arhitectura interioară») şi Cristina Ţurlea («Incusiune in culisele unui proiect», «Ştefan Burcuş – arhitect, al doilea antreprenor al lucrărilor palatului (1911-1914»). Lectorul acestei cărţi este Stelian Ţurlea.

Cunoscut şi pentru studiile sale referitoare la istoria construcţiilor din România, prof. dr. ing. Nicolae Şt. Noica, a mai publicat o serie de volume de gen precum «Lucrări publice din vremea lui Carol I» Editura Cadmos, «Din istoria construcţiilor româneşti. Emil Prager – un model», (cu o prefaţă de prof. univ. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României), Bucureşti, Editura «Maşina de scris, 2004, «Banca Naţională a României şi personalităţi din istoria construcţiilor» – editura «Maşina de scris» 2006.
Vă mai menţionăm că Nicolae Şt. Noica, în calitate de nepot al filosofului Constantin Noica, a publicat de curând în 2009 «Neamul Noica», deja mediatizat, însă această ultimă carte face obiectul unei alte prezentări.

Absolvent al Facultăţii de Construcţii Civile şi Industriale din Bucureşti, Nicolae Şt. Noica a deţinut funcţiile de inginer inspector de specialitate la Institutul Central de Cercetare şi Proiectare Construcţii (1988-1990), la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi a fost cadru asociat la Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale – Catedra de Statistica Construcţiilor (1972-1990). În perioada 1996-2000 a guvernării CDR, Nicolae Şt. Noica a fost ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului (1996-2000). Ca inginer, Nicolae Şt. Noica a participat la elaborarea unor proiecte de anvergură, printre care amintim şantierul naval de la Olteniţa. Este profesor asociat la Universitatea Tehnică din Constanţa. Dincolo de cariera sa pofesională, vă precizăm că Nicolae Şt. Noica este membru al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Consiliului Naţional Bisericesc.

«Palatul Patriarhiei – de la Camera Deputaţilor la Casa Bisericii», prezintă istoria construcţiei Palatului Camerei Deputaţilor, ce a devenit abia în 1996 Palatul Patriarhiei. După datele documentare privind construcţia sa, Patriarhia ridicată în 1906 pe Dealul Mitropoliei este opera arhitectului Dimitrie Maimarolu (1859-1926), cel care studiază arhitectura la Şcoala de Arte frumoase din Paris, şi obţine în 1885 diploma de arhitect al guvernului francez dar care se reîntoarce în ţară unde va activa în corpul serviciului tehnic al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice sau ca arhitect cu propriul său cabinet.
Începând cu anul 1948, Palatul Patriarhiei a fost sediul Camerei Deputaţilor, iar mai târziu, într-un interval de 50 de ani, clădirea va aparţine Marii Adunări Naţionale şi abia din 1990, redevine sediul Camerei Deputaţilor. În anul 1997, Camera Deputaţilor se mută în Palatul Parlamentului, construcţia din Dealul Mitropoliei revenind Patriarhiei Române.

Cartea este un document elaborat cu deosebit profesionalism prezentând toate aspectele legate de inginerie, arhitectură, istorie a unui monument de arhitectură pe care merită să-l facem cunoscut urmaşilor.
Construcţia proiectată de arhitectul român Maimarolu reprezintă expresia a ceea ce domnitorul Barbu Ştirbei definea: «Patriotismul nu stă în cuvinte sonore, ci în lucrări străduitoare şi de îndelungată răbdare».
Nicolae Şt. Noica descifrează cu îndelungată şi neostoită pasiune paginile de aur ale inginerilor şi arhitecţilor români din veacul trecut, peste care nu trebuie lăsat colbul uitării. Sunt pagini de carte din care trebuie să desprindem talentul incomparabil al constructorilor români, patriotismul acestora de înaltă ţinută precum şi necesitatea reală de a păstra vie amintirea lor şi a realizărilor acestora care au ridicat la înalte cote profesionale România modernă.

În finalul acestei succinte prezentări, reproduc portretul autorului făcut de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Daniel cu ocazia lansării acestui volum extrem de valoros din punct de vedere documentar: «Competent şi pasionat, înţelept şi patriot, Domnul ministru Nicolae Noica a adunat cu hărnicie date şi imagini despre acest edificiu, a antrenat şi pe alţii să o facă, pentru a putea prezenta istoria şi valoarea arhitecturală, structurală şi artistică a acestui Palat, devenit, în mai multe privinţe, simbol al culturii şi spiritualităţii noastre româneşti din timpul Domniei Regelui Carol I al României.
Felicităm pe autor şi pe colaboratorii săi, şi totodată rugăm pe Hristos Domnul să le răsplătească dragostea şi dăruirea de sine arătate în această lucrare de omagiere a unor mari arhitecţi şi ingineri români de la sfăşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Binecuvântăm pe toţi cei ce vor citi această carte cu folos în cultivarea iubirii de frumos şi recunoştinţă pentru făuritorii de valori perene.»

«Palatul Patriarhiei – de la Camera Deputaţilor la Casa Bisericii» – iată o carte-emblemă pentru cultura şi civilizaţia românească, pe care imperios o recomand pentru biblioteca dumneavoastră.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Episcopia Argeşului şi Muscelului va fi ridicată la rang de Arhiepiscopie

Episcopia Argeşului şi Muscelului are în fruntea sa pe ÎPS Arhiepiscopo Calinic Constantin Argat. Acesta s-a născut în satul Cracaul-Negru,...

Închide
3.17.150.163