• ACUM.TV
  • Octombrie 2013
  • Spital (ziceri) de Dorel Schor
    „Unde-i omul, acolo e problema. Dispare omul, dispare şi problema” (I.V.Stalin) // Spitalul este un loc foarte periculos. Mai ales pentru bolnavi… // Oricine are dreptul să fie mai prost decît altul.…continuare (29-10-2013 – Umor)
  • Ora de iarnă – o iniţativă întîrziată de George Petrineanu
    Există multe voci, deşi, probabil, încă nu suficiente, care pun sub semnul întrebării această practică introdusă în timpuri în care ecologia nu exista ca ştiinţă, la fel cu informatica şi alte discipline care acum ar fi capabile, cu cunoştinţele de astăzi, să facă o evaluare mai realistă a cîştigurilor reale date de această procedura. În urmă cu doi ani – 2011 – Rusia a făcut un gest înţelept şi s-a oprit definitiv la ora de vara. (27-10-2013 – Social)
  • Absenţă şi sens de Rodica Grindea
    Ce să cauţi tu pe drumul / încolăcit pe sub bolta crengilor / electrizate de simfonia frunzarelor / cafenii sau roşii-flacără (24-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Amprentă şi lumină de Dorel Schor
    Expozanţii sînt vechea noastră cunoştinţă, pictoriţă Miriam Cojocaru (gravură, fine art print) şi fiul ei, Gady Cojocaru (fotografie artistică). Subiectele nu lipsesc pentru că realitatea este proteică, iar viziunea insolită şi provocatoare… (22-10-2013 – Album)
  • Natural (ziceri) de Dorel Schor
    Eu îţi tai craca ta, tu îmi tai craca mea. Ce bine ne înţelegem noi doi! // O sută de deştepţi care nu votează contează mai puţin decît un prost care votează. // Problema iertării nu se pune decît după ispăşirea pedepsei. (21-10-2013 – Umor)
  • Când pleci… de Adriana Moscicki
    Când pleci / mor puţin pe curbura umerilor tăi / precum animalul de sacrificiu / opintit (19-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Cine? de Dan DAVID
    Cine? / Cu ochi plini de nesiguranţă, de căutare, / Mă priveşti ca pe un vis neterminat, / Început la un moment incert, (19-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Luiza Cala sfidează convenţiile de Dorel Schor
    Luiza Cala este numele cu care îşi semnează lucrările pictoriţă Luisiana Calaidjoglu. Am cunoscut-o (internetic) în urmă cu cîţiva ani, cînd am fost solicitat să scriu un preambul despre arta ei şi am fost plăcut impresionat de sentimentul de plenitudine… (19-10-2013 – Album)
  • Definitiv (ziceri) de Dorel Schor
    Eu am dreptate întotdeauna. Uneori mi se dă, alteori îmi iau singur. // Ca să ai ceva pe conştiinţa, trebuie mai întîi conştiinţă… // Dacă nu gîndeşti, economiseşti. (15-10-2013 – Umor)
  • Suntem cuvânt de Adriana Moscicki
    În palmele tale cadrane solare / pleoapa umbreşte o clipă / infinită. / trecutul din oase sapă canale poroase… (8-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Gras e frumos!…? de Dorel Schor
    În mentalitatea multor popoare, mai ales în vremurile trecute, un om gras echivala cu un om frumos. Concepţia continuă să existe în statele africane şi prin alte părţi, foste colonii, unde diverşi şefi de trib sau regi locali se mîndresc cu formele lor supraponderale… (7-10-2013 – Album)
  • Gravitaţie (ziceri) de Dorel Schor
    Unul care-i vesnic indignat va gasi intotdeauna motiv sa se indigneze. // E greu sa-ti imaginezi ca altii sint mai destepti decit tine? // Il compatimesc, dar nu foarte mult… (7-10-2013 – Umor)
  • Dialoguri inegale de Dan DAVID
    Copiii au înţeles de la bun început / Teama ascunsă în ochii mei. / – Bunicule, te iubim. / – Ştiu. / – Nu vrem să… (6-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Conversie energetică… de Toma George Maiorescu
    Conversie energetică / în depresia getică / din amonte-n aval / prin satul global (6-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Ascultă de Adriana Moscicki
    Ascultă darling / în depărtare / caii scutură coame de mare / păsările frigului adânc în piatră (4-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Mărturisire de Adriana Moscicki
    Îţi spun în şoaptă darling: / visele orbilor sînt adevărate, / fluturi mor ca saruturi nedate, / priveşte… (4-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Poem de toamnă de Adriana Moscicki
    Iubite / când plouă / iau palmele tale / două / casă de carne şi oase! / Cu săruturi mici… (2-10-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Expoziţia Moris Manes la Institutul Cultural Român de Dorel Schor
    Pe pictorul Moris Manes l-am cunoscut tîrziu şi întîmplător, deşi sîntem amîndoi originari din Ştefăneştii Botosanilor. Pe coperta unei reviste numite IMAJ era reprodus un tablou cu un violoncelist. Imaginea era atît de reală şi de convingătoare… (1-10-2013 – Album)
  • Santiano – Liberi ca vântul de Editori ACUM
    Santiano – Liberi ca vântul (31-10-2013 – TV.ACUM)
  • Învierea naţionalismului maghiar de Pincu Sfartz
    Nu de mult, reprezentantul Partidului “Pentru o Ungarie mai bună”, Csanád Szegedi, era unul din activiştii acestei mişcări de extremă dreapta şi antisemită. S-a aflat însă că bunica şi bunicul lui Csanád Szegedi pe linia maternă au fost evrei. (29-10-2013 – SPUNE)
  • Plimbare prin Atena de Nicolae Musat
    Un bărbat cu vîrstă la începutul deceniului cinci s-a apropiat să ne vîndă creioane şi pixuri. Era unul dintre miile de localnici fără de lucru şi care vor să pună o bucată de pîine pe masa copiilor. Acesta era îmbrăcat în costum care trăda profesiunea de profesor suplinitor. (27-10-2013 – SPUNE)
  • Paul Goma: Justiţia la al doilea deznodămînt de Laszlo Alexandru
    Am avut, de-a lungul deceniilor, o relaţie foarte surprinzătoare cu Paul Goma. Pornind din prima jumătate a anilor ‘90, am dezvoltat cu el o călduroasă legătură epistolară, materializată în cîteva sute de scrisori care, la o eventuală editare, ar umple vreo mie de pagini de carte… (25-10-2013 – Polemica)
  • Diavolul, la Pungeşti de Andrei Cornea
    Militantismul religios ecologist, importat din Vest, a găsit aici un sol fertil, cu sau fără ajutor rusesc. Între protestele privind Roşia Montană şi cele, mai recente, de la Pungeşti, legate de gazele de şist, exis¬tă o mare diferenţă de principiu, care va deveni tot mai vizibilă. Primele ţin de ecologie şi de politică. Celelalte se asociază tot mai mult cu ideologia ecologistă, care nu e nici simplă politică, nici ştiinţă, ci e o veritabilă religie seculară. (24-10-2013 – Polemica)
  • „Duminica neagră”: 27 iunie 1941, Iaşi – „Curăţirea terenului” de Editori ACUM
    „Duminica neagră”: 27 iunie 1941, Iaşi – „Curăţirea terenului” (23-10-2013 – TV.ACUM)
  • Investiţiile în piaţa de capital: riscuri şi oportunităţi de Florian Dumitru Soporan
    Niciuna din privatizările care au implicat patrimoniul statului român nu s-a realizat prin intermediul Bursei de Valori, iar atunci când, sub presiunea unor recomandări ultimative ale instituţiilor financiare internaţionale, statul şi-a listat unele companii, procesul a implicat participaţii minoritare de 10-15%, atunci când acestea nu au fost transferate către Fondul Proprietatea (22-10-2013 – Economic)
  • Excluderea din „Frăţiile de Cruce” de Ion Ganea Arges
    Comandantul Frăţiilor de Cruce din liceul nostru din Târgovişte era „camaradul Albu”. O dată pe săptămână, după-amiezile, acesta ne ducea în pas de marş până ajungeam în afara oraşului. Aici ne punea să facem exerciţii de gimnastică şi ne preda „Cărticica Şefului de Cuib” a lui C.Z. Codreanu. (21-10-2013 – Marturii)
  • Fundatia Estuar: 20 de ani de sanatate mintala de Editori ACUM
    Pentru ca in acest an Fundatia Estuar celebreaza 20 de ani de activitate, avem deosebita placere sa va invitam la doua evenimente importante ce marcheaza luna sanatatii mintale: (18-10-2013 – Comunicate de presa)
  • Pat Condell: Blestemul feminismului „progresist” (script EN, FR, CZ) de Editori ACUM
    Pat Condell: Blestemul feminismului „progresist” (script EN, FR, CZ) (16-10-2013 – TV.ACUM)
  • Să tratăm violenţa ca pe o boală infecţioasă de Editori ACUM
    Să tratăm violenţa ca pe o boală infecţioasă (13-10-2013 – TV.ACUM)
  • România şi Uniunea Europeană. Fabulă de Ovidiu Ivancu
    Aflu că, pentru a ajunge mai repede în faţa moaştelor nu ştiu cărei sfinte, un român s-a îmbrăcat în uniformă de pompier. Dacă i-ar fi reuşit tertipul, sfânta cu pricina i-ar fi iertat, cu siguranţă înşelătoria! Nu ştiu de ce, nu mi-e deloc greu să îmi imaginez că, nu peste multă vreme, unul dintre elevii despre care v-am vorbit, va face, senin, gesturi similare. Statul român, prin reprezentanţii lui, e un exemplu bun în acest sens… (12-10-2013 – SPUNE)
  • Eliade, legionari, evrei şi ceva despre Herta Müller – Interviu cu Norman Manea de Dan Alexe
    În urmă cu 30 de ani, abia ieşit din adolescenţă, îl sunam pe Norman Manea la Bucureşti rugându-l să accepte să mă primească şi să îmi citească nişte texte pe care mi le suflase Logosul gură la gură. Aveam păr lung, aroganţă bine controlată şi semănam cu arhetipul meu încă neronţăit de arhonţi. I-am spus la telefon ceva în genul : Nu veţi câştiga nimic întâlnindu-mă, dar… (12-10-2013 – Marturii)
  • Etica şi non-valoarea de Pincu Sfartz
    Una din “marile“ realizări post-revoluţionare din România este golirea de conţinut a noţiunilor eticii civile. Când astăzi mi se face un serviciu de orice natură şi este momentul să spun un “mulţumesc”, am întotdeauna o senzaţie de jenă dacă în prealabil nu am oferit şi o recompensă materială… (12-10-2013 – Mentalitate)
  • Dosarul Greorghe Ursu: Comunicat de Presă şi comentarii de Andrei Ursu
    Astazi 9 septembrie 2013 a avut loc la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti judecarea plangerii familiei dizidentului Gheorghe Ursu impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (NUP) data de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in cauza privindu-l pe tortionarul securist PIRVULESCU MARIN… (9-10-2013 – Ultima Ora)
  • „Vesoul”, Jacques Brel (35 de ani de la moarte) de Editori ACUM
    „Vesoul”, Jacques Brel (35 de ani de la moarte) (9-10-2013 – TV.ACUM)
  • Ştafeta provocărilor de Rodica Grindea
    Ştiu, şi de astă-dată se vor găsi destui compatrioţi care să se arate de-a dreptul contrariaţi faţă de rândurile care urmează. Inutil să repet calificativele cu care am fost gratulată ori de câte ori m-am exprimat pe tema pe care realitatea mă obligă s-o reiau încă o dată… (8-10-2013 – Polemica)
  • Dilemele democraţiei israeliene de Liliana Popescu
    „Dilemele democraţiei israeliene” este titlul conferinţei care a avut loc între 2 şi 3 octombrie a.c. la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, organizată de Centrul de Studii Israeliene (CSIs-SNSPA). (5-10-2013 – Societate civila)
  • Also sprach Victor Ponta sau adevăr gura premierului grăieşte (plus ceva despre olimpianul Crin) de Vladimir TISMANEANU
    Umblă zvon că Victor Ponta se pregăteşte pentru o vizită la Washington. Mă îndoiesc că va fi una în care ultimele sale isprăvi pe linia de-democratizării României să fie ignorate. Mai ales că de data aceasta Victor Ponta nu a minţit… (4-10-2013 – Polemica)
  •  
    3.135.249.119