caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Ucraina – evenimentele curente (5 august – 12 august 2015)

de (12-8-2015)
2 ecouri

 
12.08.2015 : Poroşenko: — „Europa e ameninţată de ambiţiile lui Putin”

Intr-un interviu apărut astăzi in cotidianul francez Libération, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko estimează ca „întreaga Europa e ameninţată de ambiţiile lui Putin”.

Întrebat pana unde crede ca va merge Putin, Poroşenko răspunde: „pana acolo unde va fi lăsat sa meargă.”

* * *

12.08.2015 : NATO şi Rusia se pregătesc de război, avertizează un think tank

NATO şi Rusia se pregătesc de un război autentic, avertizează un think tank specializat în chestiuni strategice: European Leadership Network (ELN).

In raportul său publicat astăzi cu titlul Pregătiri pentru ce e mai rău: Imping oare manevrele militare ale Rusiei şi NATO Europa spre război? (“Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?“)i, ELN atrage atenţia asupra riscului provocării pus de nişte manevre militare din ce în ce mai masive de ambele părţi.

Manevrele militare ruseşti din martie au reunit astfel 80.000 de militari, in vreme ce cele NATO din iunie, de pe flancul de est al Alianţei, au reunit 15.000 militari din 19 ţări membre şi 3 ţări partenere.

* * *

12.08.2015 : Ucraina interzice cărţile lui Dughin şi Limonov

După ce a interzis intrarea pe teritoriul său a unei serii de personalităţi culturale ruse şi a lui Gerard Depardieu, precum şi proiectarea filmelor acestora, Ucraina interzice acum şi o serie de autori, precum şi un număr de 38 de cărţi din Rusia.

E vorba în primul rând de ideologi ultranaţionalişti ruşi cum sunt scriitorul Eduard Limonov şi Aleksandr Dughin.

Limonov a publicat recent cartea „Kiev Kaput„, iar Dughin nu demult: „Ucraina – războiul meu. Jurnal geopolitic”. Titlul „Моя война” e, desigur, una din traducerile posibile în rusă ale lui „Mein Kampf„…

Despre Dughin si Limonov mai multe aici: Despre “eurasianism” şi noua ameninţare de la est…

Eduard Limonov, o vreme foarte apreciat in occident, a devenit neo-bolşevic şi lider al partidului „Другая Россия” (Altă Rusie).

* * *

11.08.2015 : Resturi de rachetă rusească pe locul unde a căzut avionul malaezian

Anchetatorii olandezi au afirmat astăzi că au găsit indiciile unor resturi de rachetă rusească de tip BUK pe locul unde a fost doborât în iulie anul trecut avionul malaezian MH17.

Este pentru prima oară că anchetatorii fac asemenea afirmaţii.

* * *

11.08.2015 : Ucraina doreşte ajutorul EU pentru un nou contract cu Gazprom

Ucraina speră ca UE să o sprijine în negocierile sale cu gigantul gazier rusesc Gazprom pentru a încheia un nou contract la sfârşitul lunii acesteia la negocierile care se vor ţine în Viena pe 27-28 august.

Ministrul ucrainean al energiei Volodimir Demcişin a anunţat acest lucru, care însă nu este confirmat de Comisia Europeană.

Ucraina are absolută nevoie să semneze un nou contract în previziunea iernii, după ce importurile de gaz din Rusia au încetat în luna iulie.

* * *

10.08.2015 : Ofensivă armată separatisto-rusă în est

Forţele ucrainene au respins un atac în această dimineaţă lângă localitatea Volnovaha, implicând sute de soldaţi, tancuri şi artilerie. Patru militari ucraineni au fost ucişi în timpul dimineţii de luni, 10 august.

Kievul a concentrat trupe suplimentare în zonă. Lupte sporadice au loc şi la Novolaspa, pe direcţia Mariupol, transmite Ukrainskaia pravda.

Armata ucraineană a anunţat că în ultimele 24 de ore separatiştii au încălcat acordul de încetare a focului de 127 de ori. Preşedintele Petro Poroşenko a cerut ca reprezentanţii OSCE şi ai Rusiei să fie informaţi despre încălcarea acordurilor de pace de la Minsk de către separatişti.

* * *

09.08.2015 : SUA lărgesc sancţiunile impuse Rusiei

SUA au adăugat pe lista de sancţiuni impuse Rusiei unul dintre cele mai mari depozite de petrol şi gaze dezvoltat de trustul Gazprom: zăcămintele de petrol şi gaze Iujno-Kirinskoe, din Marea Ohotsk.

Iujno-Kirinskoe a fost descoperit în anul 2010, fiind unul dintre cele mai mari zăcăminte de hidrocarburi controlate de Gazprom.

08.08.2015 : OSCE numără omuleții verzi

Monitorii OSCE au numărat 21.309 în uniforme de camuflaj trecând frontiera ruso-ucraineană între 1 septembrie 2014 și 4 august 2015 la numai două puncte de control.

* * *

06.08.2015 : Armata ucraineană e gata de ofensivă

Armata ucraineană are capacitati suficiente și este pregatita pentru a efectua atât operațiuni de apărare, cât și ofensive, sustine Viktor Mujenko, șeful Statului Major al Armatei Ucrainei, într-un interviu acordat revistei „Novoe Vremea”.

„Desigur, avem unele probleme, dar am găsit modalități de a le rezolva. Avem uşoare întarzieri, dar putem vedea perspectivele şi acele obiective pe care le-am stabilit vor fi îndeplinite,” – a spus Mujenko.

În același timp, Victor Mujenko a recunoscut existența problemei eschivarii tinerilor fata de satisfacerea serviciului militar. „Există probleme, există fugari. Ei au fost si inainate, dar avem şi un număr mare de voluntari”, – a spus el.

* * *

05.08.2015 : Kievul deschide o anchetă împotriva unor ofițeri ruși

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis dosare penale împotriva șefului Statului Major General al Forțelor Armate ruse Valeri Gerasimov, precum și împotriva a 10 militari ai Forțelor Armate ruse pentru organizarea pregătirii și declanșarea conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei.

* * *

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Puscasu Vlad: (15-8-2015 la 18:41)

    Sincere multumiri redactiei pentru informatiile publicate (zic eu, interesante!) ceea ce face Rusia vede toata planeta, problema este insa ca UE si NATO nu ajuta cu mai nimic Ucraina lasandu-o sa crape economic de foame in fata Rusiei, si asta mi se pare o crima!

    UE ar fi trebuit sa acorde TIR-uri cu alimente si milioane de euro fonduri pentru a ajuta Ucraina sa iasa din criza in care se afla, sa isi refaca soselele, si ca populatia sa nu mai sufere de foame, sau sa moara in spitalele infecte din Ucraina. Oficialii europeni nu fac nimic concret ca sa ajute Ucraina, si ma refer in special la populatia civila, la oamenii de rand, cinstiti.

  • CHARLIE: (28-8-2015 la 23:36)

    Descoperirea ramasitelor unei rachete rusesti care a doborit avionul malaezian, de catre olandezi a rezultat in interzicerea importului de flori si branzeturi olandeze in Rusia. Unde dai si unde crapa!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Acordul nuclear iranian: falsa dilemă „diplomaţie sau război”

Când a anunţat acordul nuclear cu Iranul, preşedintele Obama a explicat raţiunile căii diplomatice. El a spus că sunt trei...

Închide
18.189.170.17