caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Mesajul lui Băsescu către Lukoil: „Ia plecaţi băieţi dacă nu vreţi să respectaţi legile statului”

de (10-10-2014)
9 ecouri

 
Şeful statului consideră „inadmisibilă” ameninţarea lui Vladimir Nekrasov.

În România continuă „saga” legată de ce se întâmplă cu compania ruseasca Lukoil şi ancheta împotriva ei, declanşata de procurorii anticorupţie, care o suspectează de evaziune fiscala şi spălare de bani murdari in valoare estimata la 230 de milioane de euro. Cu puţin timp in urma şi-a spus părerea despre afacere şi preşedintele Traian Băsescu.

„Ia plecaţi băieţi, dacă nu vreţi să respectaţi legile statului” le-a spus preşedintele Traian Băsescu ruşilor de la Lukoil. Şeful statului consideră „inadmisibilă” ameninţarea lui Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, care a spus că o decizie definitivă privind închiderea Rafinăriei Petrotel din Ploieşti va fi luată până mâine în funcţie de felul în care procurorii răspund „înţelegerii” propuse de Lukoil.

LukoilProcurorii au deblocat conturile companiei ruseşti şi au ridicat parţial sechestrul asupra Rafinăriei Petrotel deţinute de Lukoil, acuzată că a prejudiciat statul român cu 230 de milioane de euro, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani, dar închiderea rafinăriei, încă de la începutul urmăririi penale, a fost o decizie a oficialilor companiei ruse, nu a justiţiei.

Premierul Victor Ponta a intervenit în favoarea Lukoil, iar ridicarea parţială a sechestrului şi deblocarea conturilor a fost făcută la presiunea şefului executivului român, care a spus că în această problemă locurile de muncă sunt cele mai importante.

Traian Băsescu socoteşte însă că ameninţarea Lukoil cu închiderea rafinăriei, dacă procurorii nu ridică sechestrul asigurator pus pe patrimoniul şi debitele companiei, nu trebuie acceptată de către România. Preşedintele a cerut guvernului să fie pregătit să preia rafinăria Petrotel, dacă până mâine ruşii de la Lukoil nu repornesc lucrul.

„Comportamentul” României trebuie să fie „pe înţelesul ruşilor”, a declarat Traian Băsescu, avertizând Lukoil că se află pe o piaţă europeană reglementată în care nu pot face orice. Dacă nu vor să respecte aceste reguli, cei de la Lukoil „trebuie să se gândească să dispară de pe piaţa românească”, a subliniat preşedintele român.

Despre contribuţia la bugetul de stat a Lukoil, cu care s-au lăudat reprezentanţii companiei, dar despre care a vorbit şi premierul Ponta, Traian Băsescu aminteşte că în ultimii cinci ani Lukoil a avut pierderi, iar în rest este vorba despre acciza pe combustibil. Preşedintele român a sugerat că Lukoil şi-a ascuns de fapt profitul pentru a nu plăti taxe şi a adăugat că justiţia se află în faţa „unui şantaj, a unei presiuni”, iar dacă cedează, „nimeni nu va mai face profit” pe piaţa românească

Propunerii lui Traian Băsescu de naţionalizare a rafinăriei Petrotel, pe care Lukoil a cumpărat-o în 1998 de la statul român, premierul i-a răspuns cu o comparaţie: singura ţară din cele 28 membre ale Uniunii Europene care a recurs la procedura naţionalizării este Ungaria. Ceea ce omite Victor Ponta să spună este că Ungaria a impus măsuri neprietenoase companiilor occidentale, care respectau regulile pieţei, nu celor ruse, care în genere vor condiţii preferenţiale.

Prim-vicepreşedintele Lukoil, care a fost zilele trecut în România, a mai avertizat că 90% din producţia Rafinăriei Petrotel se consumă în România, unde compania rusească are peste 300 de benzinării, iar dacă rafinăria se închide carburanţii vor trebui importaţi din Bulgaria sau Rusia, iar preţul va fi mai mare.

Guvernul român analizează problema securităţii energetice a ţării, a anunţat Victor Ponta, care până acum a ţinut partea Lukoil, pe motiv că ar fi vorba despre 3.500 de locuri de muncă. Şi aici există însă mai multe date, sindicatul rafinăriei vorbeşte despre 2.000, în vreme ce o analiză a Ziarului Financiar arată că în joc sunt doar 400.

Afacerea Lukoil pare să depăşească limitele economice. Ambasadorul rus în România a menţionat de altfel încă de la începerea urmăririi penale împotriva Lukoil că în joc se află relaţiile româno-ruse, iar prima măsură de răspuns a Moscovei a fost reducerea importurilor de gaz cu peste 15% din cantitatea programată.

09.10.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2014 la 11:15)

    Ziarele relatează: Lukoil nu pleaca: Rafinaria Petrotel isi reia activitatea

    Rafinaria Petrotel-Lukoil din Ploiesti va reporni, avand in vedere ca Garda de Mediu Prahova a primit, vineri, o notificare in acest sens.

    Activitatea rafinariei a fost oprita pentru cateva zile, dupa ce procurorii au pus sechestru pe bunuri, conform Digi 24.

    In documentul transmis Garzii de Mediu se precizeaza ca instalatiile vor fi repornite incepand de vineri si ca reprezentantii companiei se obliga sa respecte toate procedurile privind protectia mediului.

    Notificarea reprezinta o procedura obligatorie in astfel de cazuri, insa nu se stie daca rafinaria isi va relua integral activitatea sau doar partial…

    http://www.ziare.com/lukoil/romania/lukoil-nu-pleaca-rafinaria-petrotel-isi-reia-activitatea-1326820

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2014 la 11:43)

    Fostul ambasador american la Bucureşti Nicholas Taubman a declarat pe 3 octombrie, la Bucharest Forum 2014, că ştie, potrivit unor surse de încredere, că peste 25 trilioane metri cubi de gaz se află în această zona, fiind vorba despre o cantitate care ajunge pentru următorii o sută de ani.

    „România îşi are moştenirea şi viitorul sub propriile picioare, şi este ceva ce nu cred că cetăţeanul obişnuit realizează, dar are această moştenire aici, acum, pentru următorii o sută de ani, şi această este energia”, a declarat Nicholas Taubman, referindu-se la explorările Exxon din Marea Neagră.

    Sursa: http://www.ziare.com/politica/ambasador/fost-ambasador-american-la-bucuresti-romania-isi-are-viitorul-sub-propriile-picioare-va-trebuie-o-armata-puternica-1325646

  • George Petrineanu: (10-10-2014 la 14:49)

    „Premierul Victor Ponta a intervenit în favoarea Lukoil”

    Stranii imixtiuni ale unui prim ministru dintr-o tara europeana. Nu conteaza ca e Lukoil sau NOKIA, parca asta nu e treaba primului ministru, mai ales cind e o actiune declansata de procuratura.

    Deja vu deja?

  • Sfartz Pincu: (11-10-2014 la 07:43)

    Este şocantă informaţia dată de Taubman! 25 trilioane de metri cubi de gaze în zona românească a Marii Negre înseamnă 25.000 de miliarde de m.c.

    La consumul actual anual al României de 17 miliarede mc. pe an, sau ţinând cont de creşterea consumului prin dezvoltarea strategică necasarā în viitor- la 25 de miliarde de mc. pe an, înseamnă o rezervă de gaze pentru 1000 de ani(!) şi nu pentru 100, cum spune Taubman !

    Unde este gresala???

    Oricum, chiar dacă rezerva de gaze a României ar fi de 2,5 trilioane şi nu 25 trilioane, tot rezultă mărimea unui dezastru naţional de proporţii inimaginabile, pe care Tăriceanu, cu guvernul sau l-a adus României, vânzând pe mai nimic această resursă unui SRL de apartamet !!

    Când şi cine va sesiza DNA-ul să între pe dosarul de gaze din Marea Neagră?

    Toate dezastrele cu distrugerea industriei mari româneşti par nişte găinării faţă de dezastrul „Tăriceanu – gaze vândute”!!

  • Sfartz Pincu: (11-10-2014 la 07:57)

    Problema cu Lukoilul trebuie văzută ca problema cu Cuc-oilul!

    Cucul îşi pune ouăle-le(!) în cuibul altor păsări, iar Luk-ul îşi aduce petrolul brut din Rusia şi Kazahstan, îl prelucrează în România, aproape de consumatorii europeni, care plătesc în Euro, şi astfel Lukoilul devine o pompă de valută pentru Rusia cu mâna românilor! Sancţiunile UE contra Rusiei se duc astfel pe apă Sâmbetei, şi Putin poate continuă politica sa agresivă fără să-i pese de ele.

    Dar, pe de alta parte, România câştigă zdravăn de pe urmă Lukoilului prin accizele încasate, sau încasabile. Deci problema trebuie tratată nu numai strict juridic, ci prin prizma interesului naţional, că oricum, cu sau fără pedepsire, rusnacii implicaţi în ţiţei se vor imbogaţi.

  • Alexandru Leibovici: (11-10-2014 la 08:35)

    @Sfartz Pincu

    > Unde este gresala???

    Greşeala este în – poate – traducere.

    În SUA, de unde vine Taubman, 1 trilion înseamnă un milion de milioane, pe când în Europa (minus Anglia) înseamnă o mie de milioane – de 1.000 ori mai puţin.

    > vânzând pe mai nimic această resursă unui SRL de apartamet !!

    De apartament? Taubman citează o singură firmă, Exxon, de care am auzit şi eu şi deci nu este de apartament.

    În afară de asta … ziceţi că este „pe nimic”. Puteţi să justificaţi? Cunoaşteţi montajul financiar al afacerii? Ce firme sunt implicate, care va fi partea fiecăreia? Dar partea statului român? Este zăcământul în apele teritoriale ale României? Este/era deci România proprietar de drept al zăcământului?

  • Alexandru Leibovici: (11-10-2014 la 09:24)

    @Sfartz Pincu

    Cu apele teritoriale m-am lămurit: e vorba probabil de un zăcământ aflat la circa 170 de km. de ţărm, deci în afara apelor teritoriale (12 mile – 22 km), dar totuşi în aşa numita zonă economică exclusivă (200 mile – 370 km) unde ţara respectivă – România – are drepturi speciale de exploatare

  • Sfartz Pincu: (11-10-2014 la 11:28)

    @ Alex. Leibovici

    Când este vorba de prospecţiuni, este vorba de bani mari, şi jocurile în jurul dezinformării sunt bine încurcate. Iată ce declarā şeful OMV-Austria:

    „în România vom vedea o creştere uriaşă, în Marea Neagră am găsit o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importantă mondială”). http://www.romanialibera.ro/actualitate/internaţional/%C5%9Eeful-omv–rezervele-de-gaze-din-marea-neagră–%E2%80%9Egigantice–279037

    In ceea ce priveşte realitatea despre rezervele de gaze, deocamdată avem următoarea informaţie:

    „Rezervele sigure de gaze naturale sunt de 109 miliarde metri cubi, iar rezervele potenţiale sunt de 660 miliarde metri cubi. România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/descoperire-istorică-de-gaz-în-marea-neagră–ce-are-de-câştigat-românia-254582

    De remarcat că 660 miliarde de mc. deja reprezintă consumul actual integral de gaze a României, cam pentru 45 de ani, sau acoperirea importului de gaze de la ruşi cam pentru 120 de ani. Deci declaraţiile lui Taubman nu sunt eronate, ştie el ce ştie!

    Iar în privinţa dubioaselor contracte, aşa zise „de apartament” făcute de guvernul Tăriceanu – bun prieten şi susţinător al lui Patriciu (sau invers?), iată ce mai scrie pe la gazete:

    „Ultimul tun: Tăriceanu a vândut resursele din zona Marii Negre tocmai câştigată de România la Haga” http://rahoveanu.wordpress.com/2009/02/04/senzational-ultimul-tun-dat-de-tariceanu-a-vandut-resursele-din-zona-marii-negre-tocmai-castigata-de-romania-la-haga/

    Efectele acestor tranzacţii dubioase (altfel de tranzacţii România nici nu a făcut vreodată!) vor fi că România va rămâne să se lingā pe bot, în timp ce ciolanele grase le vor roade străinii ! 🙂

    DNA ar aduce un real serviciu ţārii dacā s-ar ocupa mai puţin de micile gāinārii ale diverselor persoane, şi mai mult de marile afaceri aşa zise „legale”, care au dus la intunecarea treptatā a viitorului acestei ţāri .

  • Alexandru Leibovici: (11-10-2014 la 19:25)

    @Sfartz Pincu

    Vă rugasem să mă lămuriţi cu privire la afirmaţia dv.

    >> vânzând pe mai nimic această resursă unui SRL de apartament !!

    Pentru asta v-am întrebat: „Cunoaşteţi montajul financiar al afacerii? Ce firme sunt implicate, care va fi partea fiecăreia? Dar partea statului român?”

    N-aţi răspuns. În schimb mă trimiteţi la :

    – informaţii (din România Liberă) despre volumul rezervelor, dar care sunt vechi de peste doi ani !!

    – iar pentru „dubioasele contracte, aşa zise “de apartament”, făcute de guvernul Tăriceanu” îmi daţi un link (era greşit, l-am corectat) la un articol dintr-un blog obscur (pentru mine), cu titlu de scandal, dar în care nu văd nimic care să sprijine afirmaţia dv. că zăcământul a fost vândut „pe nimic”.

    Aşa că nici chemarea dv. – ca DNA să cerceteze această crimă care „a dus la întunecarea treptată a viitorului acestei ţări” – nu se bazează pe nimic concret.

    Nu ar fi posibil să discutăm pe bază fapte şi nu pe bază de emoţii??



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un moment de rememorare a lui Florian Pittiş

Un moment de rememorare a lui Florian Pittiş

Închide
35.173.48.18