caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Scene de interior

de (27-6-2013)

 
În creaţia pictorilor moderni, şi nu numai, un loc special îl au scenele de interior. Interpretate diferit, după stilul şi concepţia fiecăruia, tablourile au în majoritate o nuanţă de intimitate, uneori relaxantă, dar adesea cu accent social. Cele mai multe se centrează pe figura unei femei şezând, (subiect favorit) această fiind personajul singular şi focalizat al acestei picturi de şevalet.

August Macke

August Macke

Pictorul german August Macke, considerat expresionist din cauza afiliaţiei sale la gruparea Cavalerul albastru, se dovedeşte şi post-impresionist sau fovist în acest portret de femeie în care reproduce obiectiv realitatea. El distribuie uzual culoarea şi forma, apropiindu-se tradiţional de calitatea portretului clasic. El se dovedeşte un creator riguros, respectând tensiunea trăirii instinctive.

Theodor Pallady

Theodor Pallady

Thedor Pallady, unul din cei mai relevanţi maeştri români pictează şi el o femeie şezând. Dânsul respectă logică liniară a proporţiilor, refuzând grandilocvenţa şi chiar pitorescul simplu, preferând compoziţia simplă. Deşi în alte lucrări dovedeşte o mixtură de stiluri, de la simbolism şi impresionism la cubism, el dovedeşte aici o raţionalitate exigenţă.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Tot o femeie care şede vedem într-un tablou al lui Vincent van Gogh. E probabil o încercare pregătitoare pentru cunoscutul „Mâncătorii de cartofi”, tablou pe care pictorul l-a considerat cea mai bună opera a sa. Femeia are trăsături aspre, fundalul e sumbru, dezolant, pictorul preferând veridicitatea unei icoane sociale. Astfel personajul serveşte metafora unei purităţi conferite de truda zilnică.

Silvia Ghinsberg

Silvia Ghinsberg

Alegându-şi subiectul, Silvia Ghinsberg dovedeşte o anumită afinitate cu Matisse. De dată această e vorba de un nud plasat în zona figurativului, dar cu o evidentă atingere de simbolism ezoteric. Un sentiment de plenitudine subliniază claritatea rostirii plastice în absenţa vreunui mesaj explicit.

Motty Ben Shoshan

Motty Ben Shoshan

O atitudine personală, un fel de independenţă citadină, conferă Motti Ben Shoshan femeii care şede dezinvolt pe scaun şi în care obişnuiţii galeriilor recunosc uşor pe Lucy, un model din Bucureşti care a avut perioada sa de „glorie” în urmă cu ceva ani.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum am ajuns pe Marte din Deşertul Atacama

Dimineaţa ne-am trezit într-un peisaj pe care nu aveam cum să-l intuim cu o seară înainte când ajunsesem chiar înainte...

Închide
52.14.168.56