caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Tudor Banuş: asocierea realităţii cu fantezia

de (26-5-2018)
1 ecou

 
Cu puţin timp în urmă am primit un articol despre o expoziţie itinerantă a artistului Tudor Banuş care urma, după Viena, să se deschidă la Lisabona. Pictoriţa Liana Saxone Horodi îl recomanda pe autor cu multă căldură: „Un artist care merită toată atenţia! Şi un om minunat!”

Tudor Banuş este arhitect ca formaţie şi este fiul poetei Maria Banuş. Considerat un artist internaţional datorită creaţiei sale deosebite şi numeroaselor colaborări la reviste de mare prestigiu, el este pictor, gravor şi ilustrator, sculptor şi grafician.

Este solicitat de New York Times, de Le Monde, Die Zeit și, dacă adăugăm cele peste șaptezeci de expoziții personale prezentate în Franța, Statele Unite, Elveția, Austria, Germania, Belgia, Anglia, Suedia, Portugalia ş.a., înțelegem această apreciere.

Tudor Banuş este autorul unor desene cu viziuni terifiante, cu detalii infinite, cu obsesii, aspecte onirice şi magice… Exegeţii au afirmat că de la Dürer la suprarealişti şi până la postmodernism – totul poate fi regăsit în creaţia sa. El asociază o realitate dură cu fantezia, cu spiritul ludic şi contextele apocaliptice. Nu lipsesc nici notele de umor, revelaţiile artistice, delirul controlat.

Din pânzele sale ne privesc făpturi reale dar şi altele fabuloase, prezentate într-un stil baroc, care naşte un subiect fantastic ce aminteşte uneori de Bosch, alteori de Bruegel şi de marii suprarealişti. Ca şi peisajele antropomorfice care nu te pot lăsa indiferent. Acest tandem care se dovedeşte poetic justifică pe deplin şi caracterizarea de realism fantastic atribuită artei acestui artist prolific şi multifacial.

Ecouri

  • Victor Manta: (27-5-2018 la 21:54)

    Un artist foarte interesant şi original!

    Mulţumesc, domnule Dorel Schor.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Australia și Olanda au acuzat în mod oficial Rusia pentru doborârea zborului de linie MH17

Olanda și Australia consideră Rusia răspunzătoare pentru rolul său în doborârea avionului malaiezian de pe cursa Amsterdam-Kuala Lumpur în iulie...

Închide
3.235.42.157