caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Băsescu: a semănat vânt, culege furtună

de (13-7-2012)
29 ecouri

„Victor Ponta a repetat în 10 zile, ceea ce lui Traian Băsescu i-a luat opt ani să realizeze – stilul de guvernare este destul de asemănător, ” spunea recent analistul politic Christian Mititelu, citat de BBC.

Acest citat descrie perfect cele ce se întâmplă acum: o siluire a Constituției și o răfuială cu adversarii politici, văzuți ca dușmani.

În același timp însă, într-o măsură mai mare sau mai mică, după 1989, plăpânda democrație din România a fost mai tot timpul marcată de spiritul răfuielii, dar după alegerea în funcția de președinte a lui Traian Băsescu acest spirit a devenit dominant.

Înainte de 2004 guvernările au avut o anumită coerență ideologică: 1992 – 1996 PDSR (actualul PSD, condus de premierul Victor Ponta) și aliații de “stânga”, 1996 – 2000, guvernarea de “dreapta” CDR (Convenția Democrată) – PD (actualul PDL) – UDMR, iar 2000 – 2004 PSD, cu un mic sprijin din partea UDMR.

După acel an, Traian Băsescu a anihilat orice criteriu doctrinar în alianțele politice din România. Imediat după alegerea sa, a impus la guvernare coaliția PNL – PD(L) – PUR (Partidul Umanist, devenit mai apoi PC – Partidul Conservator) – UDMR, pentru ca la scurt timp după aceea să constate că PUR (aliatul electoral al PSD) era “soluția imorală”, de parcă nu tot el însuși o impusese.

În prima jumătate a lui 2005, președintele Băsescu a început să facă presiuni asupra premierului Călin Tăriceanu pentru ca acesta să demisioneze și să fie convocate alegeri anticipate în care, spera președintele, Alianța DA (PNL-PD) să obțină majoritatea absolută și să nu mai fie nevoie de “soluția imorală” pentru a guverna.

Presiunile l-au pus într-o situație delicată pe premierul Tăriceanu, subminându-i autoritatea, mai ales după 1 ianuarie 2007, când, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, au dispărut și ultimele inhibiții ale clasei politice din România care și-a dat arama pe față.

Jenantele schimburi publice de replici directe sau prin interpușilor președinte -prremier prin intermediul televiziunilor au compromis imaginea liderilor de vârf și au avut ca efect aruncarea PNL și UDMR alături de PSD în aprilie 2007 la prima suspendare din funcție a lui Traian Băsescu.

Patrulaterul “toxic”

Din referendumul privind demiterea din mai 2007, soldat cu un vot de trei la unu în favoarea oponenților demiterii, nimeni n-a învățat vreo lecție: premierul Tăriceanu, deși dezavuat de electorat, a continuat să guverneze cu sprijinul PSD ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar președintele Băsescu a continuat să se comporte în public ca orice numai ca un șef de stat, presupus a fi imparțial (deoarece Constituția îi prevede un rol de mediator) și a avea o anume ținută morală.

A devenit clar că pe scena politică din România a rămas doar un patrulater “toxic” de partide: PDL (aflat sub papucul prezidențial într-o măasură așa cum FSN/FDSN/PDSR/PSD nu fusese niciodată sub papucul lui Ion Iliescu) – PSD – PNL – UDMR (personal, nu consider că PC/PUR poate fi considerat un partid politic). Aceste partide au guvernat după 2004 în combinări de patru luate câte două sau trei, indiferent de alianța precedentă sau de creiterii ideologice.

Formarea după alegerile parlamentare din 2008 a guvernului PDL – PSD a spulberat definitiv ideea că principiile ideologice mai au vreo relevanță pe scena politică românească. De altfel “convertirea” PD/PDL de la social-democrație de centru-stânga la popularism de centru-dreapta este și el un sindrom al oportunismului încurajat de Uniunea Europeană, unde marile familii politice nu se jenează uneori să se coboare la nivelul afiliaților lor din România.

După realegerea sa din 2009 (la un scor și mai strâns decât cel din 2004), Traian Băsescu a continuat neabătut în același tipic de până atunci, prin impunerea unei coaliții PDL – UDMR (care, după ce votase suspendarea în 2007, chemase la vot în favoarea candidatului PSD, Mircea Geoană, în turul II al prezidențialelor), UNPR (care-și justifică statutuul de partid politic în aceeași măsură ca și PC/PUR )și un grup de parlamentari racolați de pe la PSD și PNL).

Problema lui Traian Băsescu a fost că ceea ce electoratul era dispus să treacă cu vederea pe timpul “boom”-ului economic din perioada 2004 – 2008, când economia “duduia”, vorba premierului de la acea vreme, Tăriceanu (în mod artificial, după cum s-a dovedit, pe seama investițiilor mai degrabă speculative venite din țările UE), nu însă și când criza mondială a lovit din plin România începând cu 2009.

Și chiar dacă măsurile de austeritate luate de guvernele Boc și Ungureanu, la ordinele lui Băsescu, au fost probabil inevitabile, modul lor de anunțare, adoptare și aplicare au scos demonstranții în stradă și i-au convins pe parlamentarii oportuniști care până atunci îl sprijiniseră pe Băsescu să treacă de partea USL și apoi să sprijine suspendarea președintelui, încurajați și de votul masiv de blam anti-PDL din alegerile locale din iunie 2012.

Prieteni pierduți pe drum

Dacă președintele Băsescu vrea să dea vina pe cineva, atunci trebuie să se arate cu degetul pe sine însuși. Prin stilul său de conducere uni-personală a pierdut rapid consilierii cu nume “greu” cu care plecase la drum (Andrei Pleșu, Renate Weber), a distrus Alianța DA, a transformat PDL într-un partide de sicofanți în care Teodor Baconschi, Monica Macovei și Cristian Preda au fost marginalizați în detrimentul unor Elena Udrea, Vasile Blaga sau Silviu Prigoană și a stârnit ura adversarilor politici, ai căror lideri, Crin Antonescu și Victor Ponta, au făcut o adevărată obsesie la adresa președintelui suspendat.

Comportamentul președintelui Băsescu a fost încurajat și de atitudinea unor sprijinitori ai săi, mai ales din rândul intelectualilor publici, care par să fi devenit amnezici, atunci când l-au intronizat pe favoritul lor drept campion al cauzei de “dreapta”, uitând că el fusese acela care prim demisia sa în 1997 a dus la prăbușirea cabinetului Victor Ciorbea, tocmai când premierul de atunci se pregătea să ia măsuri de restructurare radicală a sectorului industrial, declanșând ulterior degringolada guvernării care s-a sfârșit cu dezastrul electoral din noiembrie – decembrie 2000.

De altfel, nu e singurul paradox, am amintit deja migrația PD(L) de la Partidul Socialiștilor Europeni la Partidul Popular, apoi faptul că Traian Băsescu, noul campion al anti-comunismului a beneficiat de prevederile legii 112/1995, prin care și-a cumpărat locuința naționalizată în care locuia în calitate de chiriaș al statului, precum și atacul împotriva Regelui Mihai cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, comparat nefavorabil cu Ion Antonescu, al cărui cult a fost incriminat prin Legea 107/2006, promulgată de însuși Traian Băsescu.

Dacă mai adăugăm cenzurarea sa de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru folosirea expresiei “țigancă împuțită” și atitudinea sa fluctuantă față de revendicările minorității maghiare (în funcție de utilitatea UDMR ca aliat la guvernare) avem o imagine a unui președinte Băsescu care a antagonizat aproape în permanență grupuri politice și sociale, el care trebuia să fie un președinte al tuturor cetățenilor români, polarizând societatea cum nici măcar Ion Iliescu nu reușise.

Acum, Traian Băsescu nu renunță la luptă și s-a angajat cu toată vigoarea în campania electorală pentru referendumului privind demiterea din 29 iulie.

Spre deosebire de 2007, președintele Băsescu nu mai pornește favorit. Și chiar dacă ar reuși să recupereze handicapul pe care sondajele de opinie, dar mai ales rezultatul alegerilor locale din iunie îl arată și să fie repus în funcție, nu știu ce resurse ar mai avea, decât să continue așa cum a făcut-o de opt ani, într-un stil descris folosind termeni din fotbal: el centrează, el dă cu capul, el scoate de pe linia porții.

De aceea, eu cred că Traian Băsescu este un personaj tragic, descris foarte bine de versetul biblic: Fiindcă au semănat vânt, vor secera furtună” (Osea 8:7).

Nenorocirea e că, cel puțin pe termen scurt, alternativa este practic identică, o putere care a ridicat ranchiuna la nivel de politică de stat și continuă în același stil pe care i-l reproșează lui Traian Băsescu, chiar dacă acum la conducerea se află un cuplu de politicieni, nu unul singur ca până acum.

Dacă toate acestea s-ar petrece pe fondul unei prosperități economice, chiar relative, ca aceea din 2007 – 2008, efectele ar fi mai puțin grave. Iar dacă politicienii din România ar fi mai puțin obsedați de ei înșiși și ar privi în jur, ei ar realiza că a-ți baza întregul comportament politic doar pe atitudinea față de o anumită persoană, fie el și președintele țării, este contraproductiv, mai ales într-o țară membră a Uniunii Europene.

P.S. Glosar pentru cititorii nefamiliarizați cu scena politică din România:

PDL – Partidul Democrat Liberal, partid pro-Băsescu, urmaș al Frontului Salvării Naționale (FSN – aripa Petre Roman), ulterior Partidul Democrat (PD), iar apoi PDL.

PSD – Partidul Social Democrat, condus de premierul Victor Ponta, urmaș al FSN (aripa Ion Iliescu), ulterior Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN), Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), iar apoi PSD.

PNL – Partidul Național Liberal, condus de Crin Antonescu, actual președinte interimar al României.

UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România.

PC – Partidul Conservator, al cărui lider de facto este Dan Voiculescu, fost Partidul Umanist Român (PUR).

UNPR – Uniunea Națională pentru Progresul României, formată din foști PSD-iști, cooptați la guvernare în 2010 de Traian Băsescu.

Ecouri

  • Rodica Grindea: (14-7-2012 la 03:50)

    Recunosc, d-le Clej, că articolul de mai sus mi-a mai făcut puțină ordine în avalanșa de inițiale și de sigle sub care riscam să sucomb prin sufocare, tot urmărind presa românească din ultimii ani, desigur prin internet. Nu voi ascunde că pe măsuța unde-mi țin computerul se află o listă destul de lungă a tuturor acestor partide și formațiuni politice, pe care-mi tot arunc ochii, fără efortul, inutil de altfel, de a le reține. O fac totuși fiindcă în ecourile dvs., aș risca să „mă mâncați fără sare” (ca să traduc o expresie din ebraică, învățată de la nepotul meu), dacă fac vreo gafă. Dar încercările mele de a mă dumiri „ce vrea fiecare” din aceste partide… au dat greș, fiindcă nu am văzut (poate n-am știut unde să caut), să aibă vreuna vreo platformă specifică, vreun program, ceva, de natură să contribuie la progresul țării lor. De fapt, lasă impresia unui caleidoscop rudimentar, din cele care în copilăria mea se vindeau la piață: în formă de ochean la capătul căruia, dacă-l roteai o dată, bucățelele multicolore de sticlă se dispuneau în tot felul de figurine, de altfel asemănătoare între ele. Risc totuși să redau remarca uneia din îngrijitoarele românce, cu care mă întâlnesc în locuri „publice”, precum supermarket, autobuz, băcănie, banca poștală, etc.: „Ăia se mănâncă între ei ca câinii, iar marea majoritate a oamenilor n-au ce pune copiilor pe masă”. Știu, se cheamă opinie comună, dar… plină de bun simț, cred eu!

  • Cristian Ioan: (14-7-2012 la 05:14)

    Rodica are perfecta dreptate!
    Eu AM ce pune pe masa, dar viitorul, inclusiv economic, nu suna de loc bine.
    Inainte de alegerile locale, uslasii au avut o gramada de PROMISIUNI, unele foarte apreciate de public (de aceea au si ajuns la putere!), dar ce au facut de caind sunt la Guvernare? Lupta pentru eradicarea lui Basescu le ocupa 100% din timp! Am ajus sa doresc sa se termine totul mai repede, sa vina o data Referendumul, sa fie confirmata demiterea presedintelui, sa intre Base si Nuti si Videanu la inchisoare, poate dupa aceea Guvernul isi face putin timp si pentru treburile tarii!
    Si da, mai gneral vorbind, la partide, atit cele mai „vcehi”, cat si cele nou aparute, nu prea am vazut programe, platforme, diferente doctrinare, solutii propuse pentru redresarea economica …

  • Rodica Tismaneanu: (14-7-2012 la 05:23)

    Congrat, admirabil articol, sintetizeaza in mod clar evenimentele care au dus la caderea absolut de asteptat, a lui Basescu. N-am stiut ca” cine seamana vant culege furtuna” este un verset biblic, oricum se aplica perfect la pozitia politica actuala a Romaniei

  • Mitrasca: (14-7-2012 la 05:35)

    De catva timp ma tot intreb si eu de unde vine amnezia intelectualilor lui Basescu?
    Cum e posibil sa nu vezi in mandatele lui Basescu dictatura,incalcarea legii si coruptia? Oricum Basescu a reusit sa-i faca pe multi romani mai radicali in a fi de-o parte sau alta, decat au fost in `90. El a resuscitat stanga -in randul oamenilor simpli -doar prin pretentia ca el este de dreapta Omul asta traieste doar din scandaluri…ne-a otravit viata.

  • Devis Grebu: (14-7-2012 la 05:54)

    Domnule Clej, ma fortati -in ciuda aprecierii intelectuale pe care meritati sa v-o ofer- sa va consider la randul meu „…un personaj TRAGIC…” precum il caracterizati pe Presedintele Basescu. Si va comunic ca in ceea ce priveste „relatia” noastra virtuala, semanati (de catva timp) vant – intocmai cum pretindeti ca a facut-o Dansul – si veti culege de asemeni „furtuna” reactiei mele viscerale. Caci ultimele zile – privind si traind intens ingrozit si totodata furios/revoltat/dezgustat)RESTAURATIA bolshevismului irespirabil care m-a izgonit in trecutul indepartat intr-un exil de cca.40 de ani (tot de la o distanta geografica apreciabila ca si Dta…), reactiile mele devin -firesc- din ce in ce mai viscerale. Constat -deci- cu indignare si surprindere la Dta o confuzie grava si regretabila (ba chiar revoltatoare) pentru un observator care-i „presupus” impartial, cu privire la PARITATEA -pe care o „constatati” cu nonsalantza- intre incercarile DISPERATE ale lui Basescu de a MODIFICA si REPARA (laolalta cu venalii parlamentari total dezinteresati si supra/ponderali numeric in ciuda Referendumului care-i dorea aproape injumatatiti) aceasta penibila/ambigua (conform interesului de moment) CONSTITUTIE, croita de „designerul” impregnat-de-bolsevism pana-n maduva oaselor -Ilici’escu- pe masura „clientului” sau PREVAZUT AI URMA (conform sondajelor) la carma tarii si anume Bombo-Nasty-cel-Arogant/Corupt, si MATURAREA + CALCAREA EI IN PICIOARE TRUFAS-BARBARE (asa imperfecta si gaunoasa cum/cat e) de catre o „majoritate” parlamentara INVENTATA PESTE NOAPTE PRIN CUMPARAREA „ALESILOR” (de la Partidul diametral opus ideologic) de catre actuala putere che/guevarist/cambodgiana al carei tron va fi o piramida de cranii de trista, oribila amintire… Caci trebuie sa va comunic ca ma consider unul dintre „intelectualii” pe care-i considerati -in cor cu cei abjecti de la Antenele Securist-Felixite &Co.- „pupincuristi” ai lui Basescu. Dar nu cum fals decretati al persoanei, individului, ci al SIMBOLULUI pe care-l reprezinta pentru mine si anume de activ aparator declarat al PRINCIPIILOR care-MI sunt sfinte si non/negociabile insumate intr-un cuvant: DEMNITATEA !… Si atat timp cat nu se va abate de la acest drum voi ramane „pupincuristul” acestui SIMBOL numit Basescu.
    In consecinta, stupefiat si indignat in egala masura de aceasta „bizara” si dubioasa
    interpretare a oribilei realitati din aceste cumplite zile, va comunic prin prezentul mesaj ca nu mai doresc sa primesc de acum incolo nici o „scriere” a condeiului Dstra. Cu parere de rau si -din pacate- nu unica (si probabil nici ultima) deceptzie… Va voi trece de indata la „spam”…

  • Rodica Tismaneanu: (14-7-2012 la 07:28)

    D-le Grebu, sant sora lui V.T. CARE VA CONSIDERA UN BUN PRIETEN , VA APRECIAZA SI VA IUBESTE FOARTE MULT.Mi-a vorbit deseori despre dumneavoastra despre talentul dvs. si am avut si eu ocazia sa va privesc lucrarile. De asemeni am fost oarecum prietena cu verisoara dvs. Liana Saxone Horodi (care nu nutreste sentimente de simpatie pt. dvs. desi mi-aratat cu multa mandrie tablouri oferite de dvs). Am incetat asa zisa prietenie cand i-a scris fratelui meu ca i se incranceneaza carnea pe ea cand ii citeste articolele, tocmai el, profitorul nr.1 al nomenclaturii…Am scris cele de mai sus doar ca sa intelegeti ca in principiu am aceeasi pozitie cu dvs, dar nu in privinta D-lui Clej.Citez ce a scris dansul in privinta intelectualilor asa zisi a lui Basescu:” Comportamentul președintelui Băsescu a fost încurajat și de atitudinea unor sprijinitori ai săi, mai ales din rândul intelectualilor publici, care par să fi devenit amnezici, atunci când l-au intronizat pe favoritul lor drept campion al cauzei de “dreapta”, uitând că el fusese acela care prim demisia sa în 1997 a dus la prăbușirea cabinetului Victor Ciorbea, tocmai când premierul de atunci se pregătea să ia măsuri de restructurare radicală a sectorului industrial, declanșând ulterior degringolada guvernării care s-a sfârșit cu dezastrul electoral din noiembrie – decembrie 2000.” Deci vorbeste in primul rand de „UNII”intelectuali publici , deci in niciun caz nu s-a referit la dvs., si in continuare ar putea detalia la cine s-a referit exact si de ce. Dar pentru o fraza nedeplin lamurita , poate ar fi mai bine , sa nu va luati dupa primul impuls, sa discutati cu Dl.Clej, sa nu rupeti relatiile cu unul din putinii oameni care merita stima dvs., si deasemenea la citirea unei reviste de inalt nivel intelectual si cu o mare probitate profesionala. Cu multa stima, numai bine va doresc,RodicaTismaneanu

  • Somoila: (14-7-2012 la 08:29)

    D-le Greb!Bateti campii,Aveti o polita de platit d-lui Clej?Puteti s-o faceti mai elegant,si nu insirand verzi si uscate:ce lagatura au balmajelile insirate in ce ati postat dvs.,cu cele aratate de d-l Clej clar si concis.Este o dedingrolada politica,cu consecinte tragice,in tara?Este vinovata toata clasa politica de dupa 1990?Este Basescu vinovat ca in cei 7 ani de presedintie,chiar daca se poate vorbi si de unele impulsuri pozitive,el s-a evidentiat prin favoruri pentru rudele sale si clientela sa politica,dar ,mai ales,ca a semanat discordie si dispret fata de mai tot omul?Las’ca nici cu tandemul Antonescu-Ponta nu mi-e rusine,dar Basescu ramane raspunzator pentru abuzurile,mici,mari,care le-a facut,si de faptul ca n-a corijat cu nimic balbaelile si incorectitudile inaintasilor sai la presedintie,ba mai mult,chiar le-a amplificat.Asa ca d-l Clej a facut un tablou,care pune-n evidenta clara ce s-a intamplat in tara,si incotro se indreapta Romania,datorita clasei politice dela noi.

  • Iulică ȚENEA/Australia: (14-7-2012 la 09:01)

    Domnule CLEJ!

    Amintițile ROMÂNILOR de MIILE DE COPII AI STRĂZII PE CARE PSD-ul I-A VÂNDUT PENTRU ORGANE ÎN STRĂINĂTATE, de MINERIADE ȘI CRIMELE FĂCUTE DE “ION ILIESCU” ÎN 1989 CÂND A DAT LOVITURA DE STAT PE CARE A NUMIT-O REVOLUȚIE (prin DAN IOSIV ȘI ALȚI CRIMINALI DE-AI LUI).

    ACUM AU DAT O ALTĂ LOVITURĂ DE STAT (la astea se pricep cel mai bine) ȘI Îi PROSTESC PE CONFRAȚII NOȘTRI ROMÂNI, CĂ TOT CE AU FĂCUT A FOST CONSTITUȚIONAL.

    FRAȚI ROMÂNI, CONSIDERATI CĂ este normal ca ROMÂMIA să aibă ca Prim Ministru un PLAGIATOR și FALSIFICATOR ca Victor PONTA, care are și un dosar penal în care este acuzat că și-a omorât colegul, pe procurorul Cristian PANAIT (dosarul 117/P/2002)?

    TREZIȚIVĂ!

    DISTINȘI CONAȚIONALI, “LIBERTATEA DE EXPRIMARE” este un drept al nostru câștigat cu sânge și vă rog să nu permiteți ca la conducerea ȚĂRII să vină din nou COMUNIȘTII (USL-ul), PENTRU CĂ VEȚI AJUNGE DIN NOU CA ÎNAINTE DE 1989.

    PDL-ul A DAT ACEST DREPT DE EXPRIMARE ROMÂNILOR (toți intelectualii de carton și toți golanii l-au înjurat pe Președintele BĂSESCU și nu l-am văzut odată să riposteze).

    ASTA ÎNSEAMNĂ DEMOCRAȚIE!

    SFATUL MEU ESTE “DACĂ VREȚI O ADEVĂRATĂ DEMOCRAȚIE” SĂ MERGEȚI LA VOT ȘI SĂ-L SUSȚINEȚI PE PREȘEDINTELE BĂSESCU, NU PE COPII LUI STALIN DIN USL.

    DOAMNE, CE BLESTEME SUNT ASTEA PENTRU POPORUL NOSTRU?

    TREZIȚIVĂ FRAȚI ROMÂNI!

    Iulică ȚENEA/Australia

  • Vartan: (14-7-2012 la 10:33)

    Stimate domnule Clej,
    Remarc acuratetea analizei dumneavoastra, dar regret ca din cauza copacilor nu vedeti padurea. Nu ma pot intinde la o disociere amanuntita a analizei dvs din motive obiective,dar va pot spune doar atat. Basescu a fost obligat sa apeleze la aliante imorale, asa cum face si actuala Puter, dar dintr- un cu totul alt motiv, motiv pe care UE vad ca-l apreciaza foarte mult,drept pentru care a si sarit in apararea lui. E vorba de construirea unui stat de drept in Romania. Fragilitatea constructiei s-a vazut cum in cateva zile, nu mai mult de-o saptamana, constructia aceasta a fost pusa in genunchi. Ar fi de datoria unui analist politic – si dvs sunteti un asrtfel de analist- sa sara in ajutorul constructorului si nu al demolatorilor. Altfel spus, toti vad, dar putini pricep ce se intampla azi in Romania. UE nici nu-l pomeneste pe Basescu, dar ii face dreptate implicit! Sper ca binele sa iasa la liman. Voi vota impotriva demiterii!

  • Cristian Ioan: (14-7-2012 la 12:02)

    Dl. Clej are dreptate!
    Nu, nicidecum 100%, dar analiza facuta este lucida, si explica situatia de acum: ca tov. Ilici vrea sa recastige Puterea, si nu se multumeste cu o majoritate de 51%, ci vrea sa detina integral controlul, era de asteptat! Doar vorbit de un politruc, produs al unui sistem TOTALITAR. Dar oare de ce poporul a votat cu USL, de ce nu il mai sprijina pe Basescu? O sigura explicatie este posibila, dincolo de propaganda furibunda a Antenelor lui Felix, Basescu a facut multe prostii si porcarii, si dea aceea a pierdut increderea electoratului. De asemenea, a avut multe PROMISUNI, pentru car el-am votat (cred ca nu sunt singurul!) dar pe care nu le-a onorat. Eu raman in continuare cu marinarul chior, ca doar nu o sa votez cu Ilici sau cu marionetele sale, dar nu pot sa nu observ – exact ceea ce arata si Dl.Clej in articol -greselile fatale pe care le-a facut Presedintele pe care l-am ales …

  • Mihai Platon: (14-7-2012 la 13:41)

    Inteleg din articol ca buboiul umflat de propaganda televizata al minciunii populare romanesti se va sparge cumva, in spectacol intern si international.

    Mai inteleg ca va depinde oarecum de populatia din Romania daca va fi fara sterilizare si cu puroi in continuare, sau daca va fi sterilizata si cu oarecare sanse de insanatosire.

  • Matei Mircioane: (15-7-2012 la 02:19)

    O analiză cuprinzătoare, a politicii româneşti din ultimii 22 de ani. Printre multe alte calităţi o are şi pe aceea că este o analiză la rece, nepartizană. Despre mine, pot să spun că nu am fost niciodată un suporter al lui Traian Băsescu, dar, privind evenimentele comparativ, ceea ce fac acum Victor Ponta şi Crin Antonescu seamănă cu o încăierare la colţul străzii, în care cei doi, profitând de superioritatea numerică, l-au prins pe Băse, i-au smuls Constituţia din mâini şi, folosind-o pe post de ciomag, lovesc cu ea din toate părţile. Băsescu nu se lasă, încăierarea este violentă şi are drept „victime colaterale” poporul român.

  • Iulian Chivu: (15-7-2012 la 05:49)

    E opinia dumitale si e respectabila in numele unui drept constitutional, dar asta nu inseamna ca este generala ca si dreptul care a produs-o. Ma tem ca furtuna o vom culege noi…

  • Mihai-Atanasie Petrescu: (15-7-2012 la 05:51)

    El a cules destul si destule. Furtuna ramane pentru popor, nu pentru el ….

  • Titina: (15-7-2012 la 14:15)

    Domnule Clej nu aveţi deloc dreptate. V-am căutat pe net. Am crezut că aveţi idei reformiste dar văd că ţineţi cu comunişti şi securiştii. Păcat.

  • Rodica Grindea: (15-7-2012 la 15:44)

    @ Titina (Ufff! Pseudonimele astea!): Am impresia că ați înțeles la un nivel foarte supeficial (ca să mă exprim cât pot eu de elegant), analiza d-lui Clej. Poate mai reflectați, poate mai aprofundați, poate veți ajunge la concluzia că de fapt, materialul suscită întrebarea „din două rele, pe care s-o alegi”?
    Practic, cred că este vorba nu numai de două, ci de… mai multe rele, iar dacă românii se vor pricepe la 29 iulie să aleagă… răul cel mai puțin grav, cel mai puțin nefast pt. țara d-lor, poate că vor mai avea o șansă. Una mică!

  • Tania Iancu: (15-7-2012 la 16:01)

    Ponta și Antonescu nu sunt ceea ce își dorește un intelectual, dar au un mare merit: să arate că Băsescu nu e președintele care respectă Constituţia şi legile ţării, că nu se poate să conducă singur, după bunul plac, învârtindu-i pe degete pe toți; nu este priceput în toate domeniile, oricât de inteligent ar fi și nici nu poate cumpăra pe toată lumea, oricât de mult ar fi împrumutat de la FMI. Băsescu nu e infailibil. El trebuie să dea socoteală pentru faptele lui, cel puțin neinspirate și la limita legalității, care au lezat majoritatea categoriilor sociale. Grupul celor care îl susțin s-a micșorat de la an la an. Intelectualii care-i mai țin partea vor fi și ei loviți de Președintele lor drag, fără milă, așa cum a făcut-o pe rând cu profesorii, și cu medicii, dacă îi vom mai da încă doi ani de putere. La toamnă vor fi alegeri parlamentare și prezidențiale. Să sperăm că vom vota mai inteligent decât am făcut-o până acum. Ponta și Antonescu au la dispoziție 3 luni în care să-și demonstreze competența.

  • Tania Iancu: (15-7-2012 la 17:28)

    Cei care-l sustin pe Basescu trebuie sa stie ca acesta a declarat ca daca nu va fi demis, va „coabita” cu premierul Victor Ponta, pe care chiar el l-a desemnat.

  • Tudor Cristea: (16-7-2012 la 07:22)

    Băsescu nu e un personaj tragic! Nu e nici măcar un personaj! Poporul român are un ce tragic în destinul lui, de vreme ce ajunge să-i fie marcată soarta de asemenea jalnice creaturi! Băsescu n-a fost niciodată altceva decât el însuşi zice despre alţii că ar fi: un „puşcăriabil”! Să sperăm că după demitere îşi va întâlni esenţa şi va deveni, din puşcăriabil, puşcăriaş!

  • Andrei Panait: (21-7-2012 la 12:55)

    Sunt de acord intru-totul cu ce spune Dl. Clej, dar prefer sa-l mai suportam pe Basescu doar 2 ani decat sa-i suportam pe copy-paste si pe paiatza, amandoi marionetele lui Felix motanul, miliardar in euro. Dl-e Clej, nu sunteti de parere ca, intradevar cu toate hibele acestui „regim” basist-PDList a ultimilor ani, nu sunt ei totusi cei care au facut cele mai mari avansuri in „curatirea” vietii politice? Din cate stiu eu, nici PSDul nici PNLul nu lupta contra coruptiei, nici la nivel declarativ. Cum e mai bine sa voteze lumea la referendum, in opinia dvs, sau ma rog, sa nu voteze deloc?

  • Arno Blei: (23-7-2012 la 02:38)

    Stimate Domnule Clej
    Am citit cu atentie articolul D-voasträ , care sincer sä fiu m-a desamägit . Sunt de acord cä Bäsescu a fäcut multe greseli si cä l-au päräsit consilieri de valoare . Ceeace mä mirä este insä faptul cä nu mentionati in articol coloratura antesemito-nationalistä a cuplului Ponta-Antonascu si calitatea moralä a cestora . Un primministru care are drept putätor de cuvänt un domn Sova , care declarä cu seninätate cä evreii au dus-o bine pe timpul lui Antonescu este pentru mine o sfidare a celor care au pierdut familiile lor in lagärele din Transnistria , printre care mä numär si eu .Nu mai vorbesc de faptul cä un primministru plagiator nu va fi luat in serios de partenerii externi.Cred cä Rominii vor primi chitanta pentru alegerea lui Ponta peste putin timp cänd vor avea nevoie de credite .

  • Tania Iancu: (23-7-2012 la 20:05)

    Domnule Panait, dupa referendum, daca Basescu se intoarce la Cotroceni, ii vom suporta inca 2 ani si pe el si pe „copy-paste si pe paiatza” si vom avea un circ si un haos greu de imaginat. Inteleg ca sunteti adeptul formulei „Întărâtă-i, Drace, că şi mie-mi place”. Eu prefer o cadere succesiva, asa cum le vine randul.

  • Anton Constantinescu: (25-7-2012 la 14:58)

    Basescu este intr-adevar un personaj tragic. El a avut posibilitatea de a face o cotitura in politica romaneasca, dar vanitatea si umflarea in pene l-au impins pe alt drum. Nu numai ca a facut tot timpul gafe, dar a si urmat traditia romaneasca a dictatorilor care si-au impins odraslele mult mai sus de capacitatile lor.

    Daca despre Lica Gheorghiu s-a spus ca este „tare’n tata”, exact acelasi lucru se poate spune si despre „Eba”, ba poate chiar mai mult: cu vila ei din Paris si cu execrabila prestatie in pozitia politica in care a fost impinsa de „taticu”.

    Acesta este doar un simptom al situatiei generale, dar fara aceasta atmosfera de hotie la drumul mare, politicianul Nastase-Saptezeci de case nu ar fi ajuns sa-si faca un testament in care „lasa” urmasilor valori totale de peste 250 milioane euro,in caz de deces, cand omul mediu are probleme cu supravietuirea de pe o zi pe alta.

    In alte tari, lui Nastase si ciracilor lui li s-ar fi cerut socoteala pentru fiecare euro „agonisit” din „politica”! Doi ani de puscarie aurita este mult prea putin pentru asemenea jafuri la drumul mare, de care de fapt toti politicienii romani inclusiv cei minoritari sunt vinovati.

  • Petru Clej: (31-10-2014 la 18:41)

    Zicea domnul Devis Grebu la 14/07/2012

    Devis Grebu: (14-7-2012 la 05:54)

    Domnule Clej, ma fortati – in ciuda aprecierii intelectuale pe care meritati sa v-o ofer – sa va consider la randul meu “… un personaj TRAGIC…” precum il caracterizati pe Presedintele Basescu. Si va comunic ca in ceea ce priveste “relatia” noastra virtuala, semanati (de catva timp) vant – intocmai cum pretindeti ca a facut-o Dansul – si veti culege de asemeni “furtuna” reactiei mele viscerale. Caci ultimele zile – privind si traind intens ingrozit si totodata furios/revoltat/dezgustat) RESTAURATIA bolshevismului irespirabil care m-a izgonit in trecutul indepartat intr-un exil de cca. 40 de ani (tot de la o distanta geografica apreciabila ca si Dta…), reactiile mele devin – firesc – din ce in ce mai viscerale. Constat – deci – cu indignare si surprindere la Dta o confuzie grava si regretabila (ba chiar revoltatoare) pentru un observator care-i “presupus” impartial, cu privire la PARITATEA – pe care o “constatati” cu nonsalantza – intre incercarile DISPERATE ale lui Basescu de a MODIFICA si REPARA (laolalta cu venalii parlamentari total dezinteresati si supra/ponderali numeric in ciuda Referendumului care-i dorea aproape injumatatiti) aceasta penibila/ambigua (conform interesului de moment) CONSTITUTIE, croita de “designerul” impregnat-de-bolsevism pana-n maduva oaselor -Ilici’escu- pe masura “clientului” sau PREVAZUT AI URMA (conform sondajelor) la carma tarii si anume Bombo-Nasty-cel-Arogant/Corupt, si MATURAREA + CALCAREA EI IN PICIOARE TRUFAS-BARBARE (asa imperfecta si gaunoasa cum/cat e) de catre o “majoritate” parlamentara INVENTATA PESTE NOAPTE PRIN CUMPARAREA “ALESILOR” (de la Partidul diametral opus ideologic) de catre actuala putere che/guevarist/cambodgiana al carei tron va fi o piramida de cranii de trista, oribila amintire… Caci trebuie sa va comunic ca ma consider unul dintre “intelectualii” pe care-i considerati -in cor cu cei abjecti de la Antenele Securist-Felixite &Co.- “pupincuristi” ai lui Basescu. Dar nu cum fals decretati al persoanei, individului, ci al SIMBOLULUI pe care-l reprezinta pentru mine si anume de activ aparator declarat al PRINCIPIILOR care-MI sunt sfinte si non/negociabile insumate intr-un cuvant: DEMNITATEA !… Si atat timp cat nu se va abate de la acest drum voi ramane “pupincuristul” acestui SIMBOL numit Basescu.
    In consecinta, stupefiat si indignat in egala masura de aceasta “bizara” si dubioasa interpretare a oribilei realitati din aceste cumplite zile, va comunic prin prezentul mesaj ca nu mai doresc sa primesc de acum incolo nici o “scriere” a condeiului Dstra. Cu parere de rau si -din pacate- nu unica (si probabil nici ultima) deceptzie… Va voi trece de indata la “spam”…

    Iată însă că zilele acestea găsesc pe internet o știre în care, printre alți sprijinitori ai Monicăi Macovei, este enumerat și domnul Devis Grebu. Deci atenție, nu al Elenei Udrea, cea sprijinită la prezidențiale de eroul său Traian Băsescu, ci Monica Macovei, candidate unui partid în care se va înscrie și Băsescu după terminarea mandatului, după propria declarație. Ce s-o fi întâmplat cu vehementul sprijinitor al lui Traian Băsescu de acum doi ani, domnul Devis Grebu?

  • nelutiu: (31-10-2014 la 20:36)

    Nici ACUM domnul Petru Clej nu vede expansiunea şi tupeul securisto-comuniştilor?

  • Petru Clej: (1-11-2014 la 00:41)

    Comentariul precedent îmi aduce aminte de un banc sec: doi crocodili zburau deasupra Nilului. Și zboară, și zboară, și la un moment dat unul dintre ei zice – Auzi colega, zburăm de două săptămâni și tot marți este…

  • gavrilo: (5-11-2014 la 00:38)

    In urma cu 8 ore a avut loc o intrevedere intre Biroul Electoral Central si MAE.
    S-au discutat disfunctionalitatile votului din Diaspora si au fost discutate eventualele masuri pentru remedierea lor.

    Ministrul Corlatean a acuzat personalul diplomatic din ambasade de neprofesionalism, incercand sa ascunda obstructia deliberata pe care Guvernul a pus-o in practica.

    Cu o Diaspora majoritar ostila si un echilibru fragil de forte in tara, Victor Ponta si Titus Corlatean incearca sa anihileze ponderea emigratiei, care in acest moment ca si in trecut (Nastase-Basescu, Geoana-Basescu) a arbritrat alegerile.

    Conform unor surse din acelasi minister, si confirmate de functionari din Ambasada din Londra, Guvernul intentioneaza sa mentina acelasi numar de cabine de vot si sa NU ACORDE prelungirea necesara votarii dupa ora 21.00.

    In circumscriptii ca Londra, Paris sau Madrid, traiesc comunitati romanesti numeroase. In Londra sint aproximativ 40.000 de romani conform surselor oficiale, in timp ce in Paris comunitatile romanesti se ridica la aproape 100.000 de persoane, conform ambasadei din Franta. In Madrid, si in Spania in general aceste cifre sunt cu mult mai mari.

    Aceste cifre pun Londra la egalitate cu Ramnicul Sarat, iar Paris la egalitate de alegatori cu Focsani.

    Exista in Focsani, oras cu acelasi numar de votanti cat regiunea Parisului, doar 8 cabine de vot ?

    Exista in Ramnicul Sarat o singura sectie de votare cum este cazul acum in Londra ?

    Pentru a evita alte tulburari pe 16 Noiembrie si asigurarea calmului votantilor, MAE studiaza varianta unor urne suplimentare ce ar permite votarea si dupa ora 21.00, urmand in zilele urmatoare sa fie invalidate de BEC la numaratoarea finala, pe motiv de neconstitutionalitate, odata ce votul s-a consumat.

    Singura modalitate de a asigura un vot transparent si corect este ca Ministerul Afacerilor Externe sa angajeze in mod public prelungirea orarului de vot, din considerente de logistica, si luarea in considerare a voturilor exprimate dupa ora 21.00.

  • Petru Clej: (5-11-2014 la 11:41)

    Nu știu ce legătură acest comentariu copy paste fără sursa cu articolul. Nu știu de asemenea despre ce echilibru e vorba când Ponta are 10% avantaj, iar trei candidați ale căror scoruri însumate în primul tur depășesc 10% au anunțat că-l sprijină pe premier.

  • Alexandru Leibovici: (6-11-2014 la 17:48)

    @Petru Clej

    > … acest comentariu copy paste…

    Nu am putut stabili că este un comentariu copy/paste



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Aspiratorul Dyson – publicitate ;-)

Aspiratorul Dyson - publicitate ;-)

Închide
100.28.231.85