caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Primii pe listă?

de (13-1-2013)
8 ecouri

Am vrut să scriu un articol în toată regula despre o trăsătură psihologică – FATALISMUL – atât de înrădăcinată în mentalul colectiv românesc, sursă de dulce lene, inconfundabil umor şi proastăstare (antonimul bunăstarii).
Dar nu voi avea energia necesară. E târziu şi de fapt nici nu am chef, am spus-o de atâtea ori, am acţionat efectiv împotriva acestei mentalităţi dar ea s-a dovedit mereu triumfătoare, mereu zeflemitoare, mereu atotcuprinzătoare, de parcă ar fi inoculată o dată cu limba romană, cu laptele matern, cu povestea Mioriţei. Rezumatul meu favorit al Mioriţei este următorul: un cioban afla că se complotează pentru uciderea lui şi trânteşte o lungă baladă lacrimogenă unei oi tâmpe neuitand să o roage să-i trasmita mamei lui ce mult a iubit-o (pe mamă).
Aşadar, priviţi imaginea de mai jos:

Sandale pt nevoiasi...

Sandale, Sandale, Sandale…

Nu despre imagine am vrut să scriu (Dati clic pe ea o dată, apoi incă o dată ca să o vedeti marită), ci despre faptul că am regăsit-o pe zeci de bloguri începând de acum doi ani de când a fost preluată de cine stie unde, cu acelaşi comentariu:

O doamnă plecată în SUA a fost în vizita la Cascada Niagara…
Acolo pentru a nu îşi uda pantofii, i-au fost date nişte sandale.
La sfârşitul vizitei, o pancartă o anunţă că poate dona acele sandale popoarelor nevoiaşe.
Cred că poza din ataşament spune destule că să ne facem o părere în privinţa opiniei americanilor despre noi.
Oricum, ne putem mândri cu ceva: SUNTEM PRIMII PE LISTĂ !!!

N-am întâlnit însă nicăieri vreo propunere ca această imagine să fie trimisă Ambasadei României din Canada (o facem noi, pe această cale) pentru a-i întreba dacă ştiu ceva despre ea şi dacă au făcut ceva pentru a elimina România din listă – iar… dacă „nu se poate”… să întreprindă realizarea unui anunţ similar, prin reciprocitate, în care să pună Canada pe o listă de donaţii pentru cipicii care se folosesc la vizitarea vreunui curăţel obiectiv turistic din România.

N-am întâlnit comentarii despre cum a fost posibil (căci e oarecum realist, la urma urmelor – şi pot găsi motive) ca România să fie pe acea listă. Românii, indiferent unde sunt, acceptă această situaţie cu un umor acru de victime dar n-ar încerca să deranjeze nici cu un milimetru opera unui imbecil care numeşte ţări-destinaţie a unor sandale practic fără valoare. Aceste ţări nu au nici o vină pentru mentalitatea lor precară sau pentru sărăcia în care se află. Sau, când vine vorba de mentalitate, poate au?

Ecouri

  • Florin Predescu: (14-1-2013 la 00:28)

    Cred ca inradacinarea unei traditii accentuate dupa ‘ 89 a facut traditie.
    Sa ne amintim de depozitarea rezidurilor in Delta Dunarii.
    Cert este ca saracia nu e o virtute si doare. Pentru unii saracii sunt un mediu propice pt facut bani. Cu cat ii tinem mai saraci cu atat ii conducem mai bine. Era si o invatatura proprie lui Lenin.
    Repet enuntul din articol, foarte edificator:

    „Aceste ţări nu au nici o vină pentru mentalitatea lor precară sau pentru sărăcia în care se află”

  • Vlad Iliescu: (14-1-2013 la 20:32)

    Sugerez sa schimbati destinatarul fotografiei. Placa e de la Niagara, NY. N-ar fi de mirare ca respectiva organizatie sa fie convinsa ca si Romania a fost calcata de tsunami.

  • Stefan N. Maier: (15-1-2013 la 08:54)

    Aveti dreptate, d-le Vlad Iliescu.
    Chiar ma voi ocupa personal si o sa tin si cititorii ACUM la curent!

  • Joe King: (15-1-2013 la 13:13)

    Ar trebui sa le propunem sa dea sandale Crocks, unii zic ca sint comode. 🙂

    Eu stiu din vizite si citesc ziarele romanesti ca in Romania (nu in zonele prin care se plimba autocarele cu turisti) e o saracie lucie, in special la tara. Guvernele impotente ale Romaniei care au fost, sint si vor fi (oare?) responsabile pentru bunastarea tuturor romanilor au reusit sa creeze in lume o imagine de tara saraca Romaniei. Neputind sa le ofere un trai decent si-a trimis cetatenii la cules capsuni 28 de ore din 24, la furat si prostituat in Europa in special.

    Va imaginati vreun European in vizita la Niagara care citeste „Romania” si se cutremura de indignare? Ceeeeeee???? Romania???? Dar Romania e Paradisul Balcanilor, ce natura, ce excursii, ce femei, ce mincare… Era un slogan „Romania, land of choice” … hotii aleg acolo ori buzunarul drept ori buzunarul sting sau salariile si pensiile. 🙂 Joking !!!! Eu tin cu adevarat la Romania si la sandale ca la sandale bre oameni buni, are cineva ceva mai bun pentru copiii saraci din Romania de la tara?

  • Stefan N. Maier: (15-1-2013 la 21:39)

    Potrivit unor informatii de ultima ora care ne-au fost trimise de publicatia canadiana Accent Montreal, afisul cu pricina, aflat in zona americana a Cascadei Niagara, a fost inlaturat la cererea Consulatului Romaniei la New York. Intentionam sa verificam informatia din inca o sursa dupa care vom face cuvenita rectificare, complet.

  • Sorin Paliga: (19-1-2013 la 16:24)

    Poza asta a circulat intens. Eu cred că, pur și simplu, fundația cu pricina are în grijă o serie de țări, acolo, e drept pe ultimul rînd, vorbește și de victimele seismului din Japonia. Sigur, nu e ceva confortabil să te vezi în capul de listă al amărîților, asta e altă poveste. Cred că agitația pe marginea acestei poze reflectă cumva și complexul nostru de inferioritate și, ca reacție, nevoia de laudă și de autolaudă.

    Mă întreb dacă a ajuns în România vreun obiect cules de numita fundație? Asta ar fi o temă pt consulatul României.

  • Liliana Popescu: (20-1-2013 la 16:50)

    Deci pana la urma nu suntem chiar asa de mioritici 🙂 … Iar americanii, posibil, cum spune dl Vlad, sa fi crezut ca Romania a fost lovita de tsunami 😀 … Oricum, ideea articolului are miez si este adevarat ca avem tendinta de autovictimizare. Nu stiu explicatia, ma tot gandesc… poate voi scrie ceva pe aceasta tema la un moment dat

  • Wanda Lucaciu: (20-1-2013 la 16:57)

    Stimata Dna. Popescu,

    Un articol de la dv este bine venit oricind! Redactia ar dori ca „la un moment dat” sa fie saptamana viitoare 🙂 Just kidding!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pui Parmigiano in varianta festiva

O reteta clasica italiana devenita populara in intreaga lume pentru cei mici si cei mari.

Închide
54.173.43.215