caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Compania BP va plăti despăgubiri de aproape 8mld $ pentru catastrofa din Golful Mexic

de (4-3-2012)

Compania petrolieră BP a acceptat să plătească despăgubiri  în valoare de 7,8 miliarde dolari victimelor catastrofei din Golful Mexic din 2010.

În pofida acestui fapt, guvernul Statelor Unite a anunțat că va continua acțiunea  în justiție împotriva BP (fostă British Petroleum), care riscă să fie confruntată și cu alte solicitări de despăgubiri.

Beneficiarii acordului parafat vinerea trecută vor fi circa 100000 de pescari, rezidenți și lucrători care au participat la înlăturarea efectelor dezastrului, a căror situație materială sau sănătate au fost afectate.

Pe 20 aprilie 2010, la platforma de extracție petrolieră Deepwater Horizon a avut loc o explozie care a provocat moartea a 11 persoane și a dus la scurgerea în mare a patru milioane de barili de țiței brut. Scurgerea de petrol de la sonda subacvatică a fost oprită definitiv după cinci luni de la explozie.

Președintele SUA, Barack Obama, a calificat acest dezastru drept “cea mai mare catastrofă ecologică din istoria țării”. De altfel guvernul federal, deși s-a declarat mulțumit de faptul că BP îi va compensa pe păgubiți, a spsu că acțiunea în justiție împotriva companiei va continua, având în vedere că aceasta nu și-a asumat responsabilitatea pentru dezastru.

Un alt proces, care era programat să se reia luni, va fi amânat, dat fiind acordul semnat vineri și când se va relua va împărți probabil suma alocată de BP victimelor.

BP plătește banii dintr-un fond de 20 de miliarde de dolari, înființat special după catastrofă. Până acum, compania, cu sediul la Londra, a cheltuit deja 7,5 miliarde dolari pentru înlăturarea efectelor dezastrului din Golful Mexic.

Ca urmare a acțiunii în justiție înaintate de guvernul Statelor Unite, compania BP riscă să fie amendată cu peste 17 miliarde de dolari, în caz că e găsită responsabilă de producerea  exploziei de la Deepwater Horizon.

Cu toate acestea, analiștii economici consideră că acordul de vineri este unul foarte bun și previzionează o creștere a cursului acțiunilor BP la bursă, curs care este însă în continuare cu 25% sub cel de dinainte de aprilie 2010.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Doña Gracia Nasi Mendes

Doña Gracia Nasi Mendes

Închide
34.229.173.107