caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Se conturează o premieră politică: ieşirea reprezentanţilor maghiarilor din Parlamentul României

de (26-2-2012)
1 ecou
Toró T. Tibor, preşedintele PPMT - sursa foto. evz.ro

Toró T. Tibor, preşedintele PPMT - sursa foto. evz.ro

Partidul Popular Maghiar din Transilvania – PPMT (Erdélyi Magyar Néppárt) a organiazat sâmbăta trecută (25 februarie), la Miercurea Ciuc, primul său Congres Naţional, după înfiinţarea partidului în 2010 şi înregistarea sa oficială, în 15 septembrie 2011.

Congresul l-a ales preşedinte al partidului, pe Toró T. Tibor, şi a adoptat noul său statut. Toró T. Tibor a candidat singur pentru postul de preşedinte şi a fost ales cu 309 voturi, din 312 voturi exprimate. Au mai fost aleşi 4 vicepreşedinţi regionali.

Ca invitaţi de onoare la Congres au fost prezenţi reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta, lideri ai unor partide de opoziţie din Ungaria, precum şi pastorul Tökés László, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care se declară un susţinător entuziast al noului partid.

Noul preşedinte la PPMT (EMNP), Toró T. Tibor, a declarat că nu există nicio bază în afirmaţiile alarmiste ale unor maghiari, cum că, prin înfiinţarea noului partid, maghiarimea va ieşi din Parlamentul de la Bucureşti. Preşedintele Toró a spus că există 17 circumscripţii electorale unde maghiarii deţin majoritatea şi îşi pot impune candidaţii la alegeri. În Ţinutul Secuiesc se va da o bătălie politică, însă, după părerea sa, şi acolo PPMT va reuşi să-şi impună candidaţii în alegeri (evident, în luptă politică cu UDMR). Şi în judeţele interetnice, cum este, de pildă Mureş (cu capitala la Târgu Mureş), dacă vor acţiona uniţi, vor reuşi să câştige locuri în Parlament. Toró T. Tibor a mai precizat că un sondaj serios, realizat anul trecut, dovedeşte că foarte mulţi susţinători ai partidului sunt tineri şi că el însuşi consideră că îşi datorează madatul tinerilor. În ceea ce priveşte obiectivele PPMT, preşedintele acestuia a spus că se vor axa pe problemele Transilvaniei, în special pe lupta privind obţinerea diferitelor forme de autonomie, pe lupta împotriva corupţiei. „Noi trebuie să recâştigăm încrederea poporului!”, a declarat Toró de la tribuna Congresului. Conform afirmaţiilor lui Toró, partidul negociază cu toate partidele parlamentare de la Bucureşti, iar la Budapesta singurul partid nefrecventabil este Partidul Socialist Maghiar.

Cu prilejul Congresului PPMT, şi pastorul Tökés a făcut unele declaraţii, care merită remarcate. El a spus că în prezent contextul european nu le este favorabil maghiarilor din Transilvania, dar a precizat că ţinutul natal este mult mai important decât Bucureştiul, de aceea este necesară o politică a maghiarilor din perspectivă transilvană. El a adăugat că această politică nu trebuie făcută împotriva cuiva, ci pentru poporul maghiar, şi pentru acesta trebuie să fie pregătiţi şi să-şi unească eforturile. Pastorul i-a mai îndemnat pe membrii PPMT să nu se lase amăgiţi de politica înşelătoare a UDMR, care nu reprezintă interesele maghiarilor. „UDMR, ca partid maghiar postcomunist, este parte organică a vieţii politice din România. Pe noi nu atât de mult partidele româneşti de guvernare ne afectează, ci poziţia UDMR, deoarece unealta principală a tuturor Guvernelor româneşti faţă de populaţia maghiară este totdeauna UDMR. De cele mai multe ori UDMR nu pe noi ne reprezintă către Putere, ci reprezintă glasul Puterii către comunitatea maghiară”, a spus europarlamentarul Tökés, care a mai precizat că i-ar face plăcere ca PSD să câştige Puterea şi, astfel, UDMR să iasă de la guvernare (!).

Reprezentantul Budapestei la Congres, Németh Zsolt, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, a declarat: „La nivel mondial, european şi regional, s-a creat o nouă situaţie în ceea ce priveşte relaţiile maghiaro-române. Noi ne gândim că a venit timpul unui parteneriat strategic şi trebuie să evaluăm relaţiile maghiaro-române în acest fel”.

Premierul Ungariei, Orbán Viktor, a transmis un mesaj video Congresului PPMT: „Vă salut din inimă de la Budapesta. Astăzi s-au adunat oamenii cu care ne cunoaştem demult şi cu care avem vise mari neîmplinite, cum ar fi autonomia, cum ar fi această cetăţenie dublă valabilă în tot Bazinul Carpatic şi în toată lumea (…) Vă rog să-mi permiteţi ca în numele Guvernului Ungariei să vă salut, să vă doresc să faceţi faţă în această viaţă politică. (…) Vă doresc să rămânem camarazi buni şi să vă îndepliniţi obiectivele”.

În finalul articolului, prezentat succint, îmi permit câteva scurte comentarii: Dincolo de declaraţiile interpretabile, în funcţie de zona politică, de simpatii, antipatii, de sentimente, de mentalităţi, este evident că înfiinţarea PPMT reprezintă o grea lovitură pentru UDMR, cu atât mai mult cu cât chiar liderii acestui partid consideră ca principal adversar UDMR-ul.

Având în vedere că, practic, PPMT abia s-a înfiinţat, săptămâna trecută alegându-şi liderii la nivel naţional, este posibil să nu aibă timp să se structureze în teritoriu şi, astfel, să obţină rezultate slabe la alegeri, atât la locale cât şi la generale. În mod evident, maghiarimea se va scinda, moderaţii urmând să rămână de partea UDMR, iar cei, să le zicem, mai animaţi de accentuarea identităţii maghiare, vor migra către PPMT. Astfel este foarte posibil ca anul acesta să asistăm, în premieră, la ieşirea reprezentanţilor maghiarilor din Parlamentul României.

Înfiinţarea PPMT reprezintă o lovitură şi pentru principalul partid din arcul Puterii, PD-L, care, aşa cum, duminică 26 februarie, declara preşedintele Senatului, pedelistul Vasile Blaga, spera ca, până la alegeri, să recupereze puncte în simpatia electoratului şi, după alegeri, să guverneze în continuare, împreună cu UDMR.

Ecouri

  • Andrea Ghita: (27-2-2012 la 11:00)

    Situatia e aceeasi ca in celelalte perioade preelectorale, cand partidul „Opozitiei maghiare” se agitau in preajma alegerilor locale, iar apoi isi negociaza eventuala felie de capital de voturi, pentru a-şi strecura câtiva reprezentanti pe… listele UDMR.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pictorial

cu tine şi ţipetele sunt frumoase deşi nu le prea înţeleg sensul

Închide
18.97.14.80